« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Запобігання травматизму та профзахворюванням

Запобігання травматизму та профзахворюванням

 За ініціативи Чернівецької об­ласної ради профспілок напри­кінці травня в м. Сторожинець відбулася семінар-нарада, на якій підбивалися підсумки проведених заходів з нагоди Дня охорони праці, який цьо­горіч проходив під гаслом «За­побігання професійним захво­рюванням».

Володимир Шкварковський

голова Чернівецької облпрофради

Участь у нараді взяли пред­ставники Федерації робото­давців області, Держгірпромнагляду, Фонду ССНВ, обласної ради профспілок, органів місцевого самоврядуван­ня, загалом близько 70 осіб.

Як зазначив заступник голови облпрофради Степан Мельник, для облпрофради, її членських ор­ганізацій питання охорони праці, захисту та реалізації прав членів профспілок на гідну, а отже, без­печну працю є пріоритетним на­прямом діяльності. Вирішується це питання насамперед через соці­альний діалог, а також громад­ський контроль за безпекою та умовами праці, що відображено в спільних зобов’язаннях обласної, міських та районних територіаль­них угод, колективних договорах.

У членських організаціях облпрофради обрано 816 представни­ків профспілок із питань охорони праці, які спільно з посадовими особами підприємств, установ, ор­ганізацій здійснюють адміністративно-громадський контроль трьох ступенів. Саме налагоджена робота цих ланок дозволила багатьом тру­довим колективам працювати без травм, зокрема на підприємствах філії ПАТ «Укртелеком», ТОВ «Машзавод», ПАТ «Чернівецький олійно-жировий комбінат», МТК «Калинівський ринок», «Цегельний завод № 3», ТДВ «Трембіта» та ін.

У минулому році в області спо­стерігалося зменшення загальної кількості нещасних випадків, пов’язаних із виробництвом, по­рівняно з 2011-м. Разом з тим, не­зважаючи на деякі позитивні зру­шення, стан охорони праці зали­шається напруженим. Рівень ви­робничого травматизму все ще є високим. А за таким показником, як важкість травматизму область упродовж останніх років перебу­ває на рівні з областями, що мають високий промисловий потенціал.

Практична частина наради-семінару проходила на базі ЦТП № 11 філії ПАТ «Укртелеком». Ди­ректор філії Анатолій Гогунець ознайомив присутніх з особливос­тями впровадження системи управ­ління охороною праці на підприєм­стві. На навчальному полігоні було продемонстровано засоби малої ме­ханізації, сконструйовані і виготов­лені працівниками монтажних та ремонтних бригад, що дозволяє зменшити фізичне навантаження на працівників, а також убезпечи­ти їх від негативних виробничих чинників. Усе це сприяло тому, що на підприємстві протягом 15 років відсутній виробничий травматизм. Вагомий внесок у цю справу зроби­ла як служба охорони праці, так і профспілкова організація під ке­рівництвом Івана Куриляка.

 

 

 Ліквідація залізничної зупинки «Кам’янецький переїзд»

 Саме ця проблема хвилює не тільки сільський люд, а й хмельничан та гостей міс­та. Вони оббивають пороги високих владних інстанцій, пишуть листи з проханням допомогти відновити зу­пинку приміських потягів «Кам’янецький переїзд». Але реакції на cвої звернен­ня не отримують. Осторонь цього важливого питання не залишаються й профспілки.

 Валерій Марценюк

Згадайте, коли відкривалась про­міжна зупинка біля речових ринків, у районі вулиці Геологів, офіційно повідомлялося, що зу­пинка «Кам’янецький переїзд» зали­шиться. Але сталося зовсім не так. Її закриття призвело до великих не­зручностей для всіх хмельничан, які мали можливість швидко дістатися до неї з будь-якого мікрорайону. Мені ж пригадалися слова міського голови Михайла Чекмана, який був ініціатором створення ринку на Кам’янецькому переїзді. «Хочу, щоб люди з села мали можливість приїха­ти в місто, оперативно продати свою продукцію, купити хліба і цією ж електричкою поїхати додому», – го­ворив Михайло Костянтинович.

Думкою з приводу відновлення зу­пинки «Кам’янецький переїзд» я по­цікавився у голови обласної організа­ції профспілки працівників радіоелек­троніки та машинобудування Михай­ла Сімчука, спілчани якої – робітники підприємств, учні профтехучилищ по­стійно добираються потягами на ро­боту та навчання. «Япроживаю у Хмельницькому неподалік проміжної зупинки, що поблизу вулиці Геологів, тому маю можливість з вікна своєї квартири щоранку спостерігати за нею. Зупинку побудували, а дістатися до неї чи від неї з міста дуже важко. Нелегко пройти і через торгові ряди, далеко й до зупинки пасажирського транспорту на Львівському шосе. Годі говорити й про зупинку на вулиці Бу­дівельників, що в мікрорайоні Греча­ни, – зауважує Михайло Сімчук. – Тут курсують тролейбуси, мікроавтобуси, які постійно переповнені. Отож дово­диться працівникам установ, приват­них фірм, учням навчальних закладів долати довгий шлях до роботи й на­вчання пішки. Із «Кам’янецького пе­реїзду» можна було швидше дістати­ся і в Дубове, і в Гречани, і в Ружичну, не кажучи вже про центр. Говорять, що це покращення для пасажирів, а виходить навпаки. Ядумаю, що до нашого голосу дослухаються й від­новлять цю зупинку».

Ітут, звісно, є над чим задуматися і ди­рекції Жмеринської дільниці Південно-Західної залізниці. Необхідно ви­найти компромісний варіант, аби за­довольнити перевізників і пасажирів.

 

 Конкурс журналістів

 У Закарпатській облпрофраді до Дня журналіста підбито підсумки обласного конкурсу на краще висвітлення проф­спілкової тематики у ЗМІ.

 Сергій Баранчиков

На зустрічі з журналіс­тами, яка відбулася в облраді профспілок, представників ЗМІпривітали голова Закарпат­ської облпрофради Іван Ко­роль, голова обкому проф­спілки працівників культури Наталія Товтин, голова об­ласної організації Націо­нальної спілки журналістів України Дмитро Воробець.

Про співпрацю профспілок із ЗМІрозповіли у своїх ви­ступах власний кореспон­дент газети «Урядовий кур’єр» в Закарпатській об­ласті Василь Бедзір, головні редактори газет «Спорт-тайм» – Степан Селмен­ський, «Мукачівська Рату­ша» – Микола Рішко, «Кар­патська Україна» – Степан Біляк, власний кореспон­дент газети «Голос України» у Закарпатській області Ва­силь Нитка.

Переможцям конкурсу вру­чили Почесні грамоти та По­дяки облпрофради. Перше місце присуджено колекти­вам редакцій: газети «Нови­ни Закарпаття» (головний редактор Віталій Ящищак), Закарпатської обласної держтелерадіокомпанії (ге­неральний директор Віталій Мещеряков), газети «Мука­чівська Ратуша» (головний редактор Микола Рішко).

Матеріальною винагородою та Подяками відзначено журналістів, які активно ви­світлюють профспілкову тематику.

 

  Нагороди – кращим

 Напередодні Дня журналіста двоє на­ших колег – керівник прес-центру Дніпро­петровського облпрофоб’єднання Віктор Коврига та спеціаліст із культурно-масової, спортивної та оздоровчої роботи обкому профспілки комунальників Вадим Обухов­ський були відзначені нагородами облас­ної організації Національної спілки журна­лістів України.

 Марина Ковтун

член НСЖУ

Премією ім. Р. Суворо­ва в конкурсі «Краща журналістська робо­та на військово-патріотичну тему», який Спілка журналістів проводила спільно з Фондом захисту учасників ВВВта членів їхніх сімей, відзначено опубліко­ваний цього року в газеті «Позиція» художньо-документальний нарис Віктора Ковриги «Сердце оставив в горах», присвячений 90-річчю зародження вітчизняно­го альпінізму. Автор нарису працює в журналістиці біль­ше 30 років (з них чверть віку – в профспілках, наго­роджений знаком ФПУ«Профспілкова відзнака», Почесною грамотою ФПУ), регулярно публікується в місцевих та всеукраїнських ЗМІ, є постійним автором та членом редколегії газети «Позиція». Віктор Коврига досліджує історичне мину­ле нашого краю, його робіт­ничого та профспілкового руху, громадської та військово-патріотичної ді­яльності профспілок, що, зокрема, знайшло відобра­ження у п’яти книгах, які на­лежать його перу.

 

16.06.2013



Коментарі

#1 20.06.2013 21:53 добавил: Naz | додати коментар

автопортал україни на avto. lviv. ua

 
ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання