« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Чи буде у дітей літо?

Чи буде у дітей літо?

 Сергій Лизанчук

Лічені дні залиши­лися до початку літ­ньої оздоровчої кампанії. Що необ­хідно іще зроби­ти, аби якнайкра­ще підготуватися до цього важливо­го періоду, як вирі­шити нагальні про­блеми, які існують нині? Про це нещо­давно йшлося на засіданні відповід­ної координаційної ради облдержадмі­ністрації.

Як зазначалося, вліт­ку на Прикарпатті планується оздоро­вити 82 тисячі ді­тей і підлітків. Ця робота потребує немалих зусиль і скоординованих дій органів виконавчої влади, профспілкових ор­ганізацій, Фонду соціаль­ного страхування з тимча­сової втрати працездат­ності.

За даними райдержад­міністрацій, міськвикон­комів, цього року в області діятимуть 763 заклади оздоровлення та відпочин­ку. Серед них 635 – це при­шкільні табори денного перебування.

Для профспілкових ор­ганізацій украй важливо, як буде організована робо­та позаміських стаціонар­них оздоровниць. До їх від­криття слід провести на­лежний ремонт примі­щень, поновити меблі й кухонний інвентар, піді­брати кваліфікованих ку­харів, медпрацівників, ви­хователів. З цими катего­ріями фахівців, робота яких потребує відповідної підготовки, необхідно про­вести навчання.

Та чи не найбільше успіх дитячої оздоровчої кампанії залежить від її фінансування. За попередніми підрахунками, оздоровлення запланованої кількості дітей потребувати­ме 19,5 млн гривень. Час­тина цих ко­штів передба­чена в місце­вих бюджетах. Але це далеко не всі необхід­ні фінансові витрати. 5,7 млн грн пла­нує виділити для дитячого оздоровлення обласне від­ділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Також цього року за­проваджується нова схема розповсюдження соцстра­хівських путівок. Путівки на суму 2,2 млн гривень будуть виділені для за­страхованих осіб лише за 10% вартості. Решта ко­штів у сумі 3,5 млн грн буде використана, як і в попередні роки, на оплату харчування ді­тей, медичне та культобслу­говування. Близько 70% вартості такої путівки необ­хідно покрива­ти за рахунок батьків. Зрозу­міло, що без допомоги ад­міністрацій, профкомів тут не обійти­ся. Минулого року з бю­джету профспілок області було виділено понад 2 млн гривень на дитячу оздо­ровчу кампанію. Тож спо­діваємося, що й цьогоріч профспілки докладуть не менших зусиль.

Тепер покладається ве­лика відповідальність на комісії із соціального страхування в трудових колективах, які, як прави­ло, очолюють профспілко­ві працівники та активіс­ти. Їм треба провести зна­чну підготовчу роботу, ви­значити, кому з трудівни­ків виділити пільгові 10-відсоткові соцстрахівські путівки, аби задовольнити потреби працівників різ­ного рівня достатку.

Оздоровлення дітей було й залишається на­гальною справою проф­спілкових організацій. Адже це справа великої державної ваги.

 

Людяність, активність, доброта

Віталій Копиш

Упродовж багатьох ро­ків профспілкова орга­нізація студентів Чер­нігівського технікуму транспорту та комп’ютерних технологій намагається пра­цювати за принципом «Лю­дина живе у доброті справ своїх». Молоді активні люди переймаються екологічними проблемами міста, в міру своїх можливостей допома­гають людям похилого віку, інвалідам, ветеранам війни та праці, знедоленим дітям.

Наприкінці квітня члени сту­дентської профорганізації технікуму, яку очолює Лари­са Попович, взяли активну участь у двох суспільно-корисних акціях. Так, у рам­ках заходів до Дня довкілля студенти та працівники на­вчального закладу впорядку­вали прилеглу територію та прибрали берегову смугу р. Десна площею близько 1,4 гектара. Проведення все­української щорічної акції «За чисте довкілля» засвідчило свідоме ставлення молодого покоління до облаштування своєї країни, порядок у якій неможливий без наведення ладу на власному подвір’ї.

Студенти-волонтери Черні­гівського технікуму тран­спорту та комп’ютерних тех­нологій з благодійною акці­єю відвідали Березнянську спеціалізовану школу-інтернат, вихованці якої вже познайомилися з молодими профактивістами на попере­дніх зустрічах. Цього дня на місцевому співочому полі учасники фестивалю «Повір у себе» – вихованці Батурин­ської, Сосницької та Берез­нянської спеціалізованих шкіл-інтернатів показували свої мистецькі таланти. І до­помагали своїм маленьким друзям у цьому студенти технікуму.

Молоді спілчани щиро ві­рять у те, що добра справа, навіть невеличка, робить цей світ більш затишним для життя кожної людини.

 

  Перспективи для молоді

Днями у Львові з метою удоскона­лення організації фахівців для під­приємницької діяльності, вивчення особливостей партнерства на вну­трішньому ринку проведено ХІІ Все­український ярмарок навчально-тренувальних фірм.

Валерій Марценюк

У заході взяли участь представники кращих ви­щих професійних училищ і вишів, гості з Вінницької, Волинської, Донецької, Івано-Франківської, Миколаївської, Одеської, Хмельницької, Чернігівської та Черкаської областей та Києва. В організації заходу допомагали й проф­спілкові комітети – як учнівські, так і інженерно-педагогічних працівників. На ярмарку вихованці училищ рекламували свою продукцію та укладали договори купівлі-продажу, виявляли здібності як майбутні підприємці. З вітальним словом до них звернулися лідери профспілок торговельно-промислової палати області, а також представники влади, роботодавців та ін.


Соціальний діалог

Нещодавно у залі Обласного об’єднання профспілок Львівщи­ни голова Львівської облдержад­міністрації Віктор Шемчук зустрів­ся з головами обласних галузевих профспілок і працівниками апарату об’єднання з ініціативи і зацікавле­ності обох сторін.

Ольга Лобарчук

У ході зустрічі відбувався жвавий діалог – усі охо­чі мали змогу поставити запитання Вікторові Шемчуку. Його відповіді переконали всіх, що попри те, що він обіймає посаду кілька місяців, однак уже вник у проблеми області й має намір співпрацювати з профспілками, починаючи з первин­ної організації облдержадміністрації.

«Виконавча влада краю відкрита для конструктивної співпраці із суспільством. Одразу скажу: що зможу зробити – зроблю, дещо вдасться із часом, але пра­цюватимемо системно», – наголосив Віктор Шемчук.

Голова обласної організації профспілки працівників культури Михайло Підгурський попросив губернато­ра, аби він як член робочої групи, яка розглядатиме питання оптимізації установ і підприємств культури, відстоював профспілкові пропозиції, сприяв дотри­манню людських підходів і букви закону при скоро­ченні працівників Львівського облтелерадіокомітету, де працює 650 осіб, і з яких 18% має бути скорочено.

Голова облпрофорганізації працівників текстильлег­прому Леся Дереш звернула увагу керівника області на галузь, яка, як вона наголосила, може приносити щоденні доходи в бюджет регіону і яку «душать» не­помірно великими податками на землю.

Про необхідність обліку трудових ресурсів, зокрема спеціалістів, які готують профтехучилища, їх працев­лаштування говорила голова профспілки працівників освіти і науки Марія Яцейко. Вона звернула увагу гу­бернатора на загрозу боргів із зарплати освітянам у Самбірському районі.

Голова профспілки працівників будівельної галузі Ма­рія Карватська переконала губернатора, що будівни­цтво перинатального центру, про який говорив голо­ва профспілки працівників охорони здоров’я Юрій Білий, має зводити підприємство Львівщини, «щоб були відрахування до місцевого бюджету і робочі місця» . Виробничі ресурси для цього є.

Губернатору передали письмові звернення і пропо­зиції профспілковців.

 

25.05.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання