« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Досягнення освітян

Досягнення освітян

 Нещодавно на пленумі ко­мітету Чернігівської облас­ної профспілки працівників освіти і науки України роз­глядалося питання «Про організацію та здійснен­ня громадського контро­лю комітетами первинних та районної профоргані­зацій за додержанням за­конодавства про працю в установах і закладах освіти Городнянського району».

 Віталій Копиш

З доповідями на пленумі ви­ступили голова Городнян­ської районної організації Геннадій Мироненко та юрисконсульт обласної ор­ганізації профспілки Олексій Лу­гина, які проаналізували нинішню ситуацію в районі. У роботі плену­му взяв участь завідувач юридич­ного відділу ЦК профспілки Сергій Курілкін.

На засіданні йшлося про те, що питання правового захисту праців­ників конкретизовано в угоді між відділом освіти та профспілковою стороною, колективних договорах. Саме завдяки закріплен­ню в районній угоді ви­рішено багато нагаль­них питань. Завдяки ж представництву голови райкому профспілки в громадській раді при РДА в період заборгова­ності із зарплат вдалося не допустити відключен­ня газо- і електропоста­чання споживачам, які є працівниками освіти.

Протягом 2011–2013 років районною органі­зацією направлено 78 звернень, по­дань, листів щодо дотримання за­конодавства про працю до органів влади державного, обласного і ра­йонного рівнів, відділу освіти, про­куратури, органів місцевого само­врядування.

Районна організація співпра­цює з Національною службою по­середництва і примирення з пи­тань заборгованості із зарплат та коштів на відрядження, невипла­ти відпускних перед відпусткою. Вона докладає чимало зусиль для посилення роз’яснювальної робо­ти: передплата профспілкових ви­дань є найкращою в області, про­водиться щомісячне навчання го­лів первинних організа­цій, найбільше серед ор­ганізаційних ланок ви­дається методичних ма­теріалів з питань право­вого захисту тощо.

Однією з форм впли­ву на місцеву владу є проведення розширених зустрічей профактиву навчальних закладів. За допомогою таких чи­сельних зібрань спілча­ни домагалися вирішен­ня питання своєчасної виплати зарплат, а також інших питань фінансування галузі.

Вдосконалюються способи й форми захисту прав працівників у процесі оптимізації мережі на­вчальних закладів. Так, голова ра­йонної профорганізації ефективно протидіє скороченню штатних оди­ниць в існуючих закладах, спираю­чись на економічні розрахунки. До того ж, профспілка вважає, що ме­режа закладів Городнянського ра­йону вже достатньо оптимізована. Для прикладу, відстань від с. Сень­ківка до школи становить 38 км.

Підсумки пленуму підбила голова обласної профорганізації Тетяна Матвеєва. Вона підкресли­ла важливість чинних актів соці­ального партнерства для правового захисту працівників в установах і закладах освіти. Керівник освітян­ської профспілки області наголоси­ла, що після прийняття Галузевої угоди на 2011–2015 роки ЦК проф­спілки спільно з Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України провели значну організа­ційну роботу щодо укладення но­вих колективних договорів у закла­дах освіти та угод на територіаль­ному рівні, внесення змін і допо­внень до чинних колдоговорів.

 

 

 У виробничих профспілок є багато спільного

 Віктор Коврига

У провідних виробни­чих облпрофорганізацій металургів і гірників та машино­приладобудівників завжди було багато спільного – як в історичному аспекті (свого часу існувала дуже активна й чисельна, з міцними тра­диціями боротьби за права трудящих профспілка мета­лістів, що їх об’єднувала), так і міжспілковій та виробничо-масовій діяль­ності. Ів повсякденному житті колеги з цих профспі­лок завжди були об’єднані багатьма спільними інтересами й турботами.

Тому зовсім не випадко­вим було нещодавнє укла­дення угоди про співробіт­ництво між обкомом профспілки металургів і гірників та обкомом проф­спілки машиноприладобу­дівників, а також створен­ня (на громадських заса­дах) у рамках обласного профоб’єднання Асоціації профспілок трудящих ме­талургійної, гірничодобув­ної та машинобудівної промисловості.

Метою цієї новоутвореної асоціації є співпраця, спря­мована на посилення соці­ального захисту трудящих, вдосконалення роботи профорганізацій (зокрема, навчання профкадрів і ак­тиву, інформаційно-пропагандистські акції, розвиток молодіжного руху, видав­нича діяльність). Вона є відкритою для вступу но­вих членів.

Асоціація також сприяти­ме вирішенню галузевих проблем, налагодженню контактів з об’єднаннями роботодавців, між підпри­ємствами ГМК та машино­будування, що допоможе поліпшити їх роботу і ство­рити нові робочі місця, а отже, поповнити проф­спілкові лави.

 

 

 Стабільна робота – гідна зарплата

 Територіальну угоду між ОДА, обласними об’єднаннями організацій роботодавців і підприємців, профоб’єднаннями та профорганізаціями на 2013–2015 роки було підписано під час профспілкового фору­му, присвяченого Міжнародному дню со­лідарності трудящих.

 Як повідомляє прес-служба Фе­дерації профспі­лок Луганської області, на профспілковий форум з’їхалися делегації з усього регіону. Більше 340 профактивістів зібралися у великому залі ФПО. У заході взяли участь голова Луган­ської ОДАВ. М. Пристюк, перший заступник голови облради Ю. А. Хунов, гене­ральний директор громад­ського об’єднання організа­цій роботодавців Луганської області Н. І. Дейнегіна, а та­кож народний депутат Укра­їни С. П. Кілінкаров.

– Проведення обласного профспілкового форуму «Стабільна робота – гідна зарплата» стало логічним продовженням розмови, яка відбулася на V та VI засідан­нях Ради Федерації, – зазна­чив у своєму виступі голова Федерації профспілок Луган­ської області В. А. Тураєв. – Окресливши існуючі пробле­ми, ми визначили позицію профорганізацій усіх рівнів, а також подальші дії щодо захисту трудових та соціально-економічних інтересів трудящих. За матеріалами засідань були сформовані основні вимоги до Кабінету Міністрів України, народних депутатів від Луганської об­ласті, облдержадміністрації, роботодавців, реалізація яких дозволила досягти пев­них результатів. Так, напри­кінці 2012 року вдалося ви­правити ситуацію із затрим­кою виплати зарплат праців­никам бюджетної сфери.

Як зазначив В. А. Тураєв, за­вдяки спільним діям сторін вирішено низку проблемних питань щодо оплати праці, в сфері зайнятості й охорони праці. Середньомісячна зарплата в області з розра­хунку на одного штатного працівника в 2012 році скла­ла 3090 грн, що в 2,7 раза перевищує рівень мінімаль­ної зарплати і на 12,7% – по­казник 2011 року.

Щодо заборгованості із зарплати, загалом за минулий рік досягнуто її зниження на 23,7 млн грн, або 25,5%. Од­ним з проблемних питань в області залишається заборго­ваність із зарплати на підприємствах-боржниках, яка за статистичними даними на 1 січня 2013 року склала 69,2 млн грн. Залишаються неви­рішеними системні пробле­ми ринку праці – безробіття, виплата зарплати в конвер­тах, а також дисбаланс у від­носинах «роботодавець – на­йманий працівник». До сьо­годні існує таке негативне явище, як несвоєчасна ви­плата зарплати. Високою за­лишається кількість працюю­чих у режимі неповного ро­бочого дня, а також праців­ників, що перебувають у від­пустці без збереження заро­бітної плати. Системними є порушення трудового зако­нодавства. Так, минулого року державними інспекто­рами на перевірених 1185 підприємствах області було виявлено 5196 порушень за­конодавства про працю. По­рушення трудових прав пра­цівників встановлено майже на всіх перевірених підпри­ємствах (92,4%).

За підсумками форуму при­йнято резолюцію.

 

19.05.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання