« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Колективним договорам – якість та справедливість

Колективним договорам – якість та справедливість

Новоприйнятий по­рядок повідомної реєстрації галузевих (міжгалузевих) і те­риторіальних угод, колективних догово­рів – недосконалий і потребує суттєвих змін. Із пропозиці­єю внести такі зміни виступила Донецька обласна рада профе­сійних спілок.

У Федерації профспі­лок України відбу­лася нарада керів­ників низки Всеукраїнських проф­спілок під головуванням заступника Голови ФПУ Сергія Кондрюка, на якій обговорювалися запропо­новані пропозиції. Учас­ники наради дійшли ви­сновку, що профспілки ма­ють суттєво посилити ро­боту із забезпечення попе­редньої експертизи колек­тивних договорів стосовно відповідності вимогам чинного законодавства й умовам угод вищого рівня та інформування органу реєстрації щодо своїх зау­важень. Також зазначало­ся, що для підвищення ефективності такої роботи доцільно поглибити співпрацю з органами місцево­го самоврядування, які в межах своїх повноважень розглядають колективні договори щодо відповід­ності законодавству, галу­зевим та територіальним угодам.

Узагальнюючі пропози­ції з підвищення ефектив­ності колективно-договірної роботи заплановано внести в рекомендації ФПУ й щорічно розгляда­ти на Президії ФПУ під час визначення консолідова­них цілей і завдань при укладенні колективних договорів і угод.

Ми попросили проко­ментувати пропозиції До­нецької обласної ради профспілок завідувача відділу соціально-економічного захисту працівників Донецької облпрофради Олену Молчанову.

– Відомо, що якісний колективний договір – за­порука стабілізації трудо­вих відносин і посилення соціально-економічного захисту працівників. Ухва­лена Кабінетом Міністрів постанова «Про порядок повідомної реєстрації га­лузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, ко­лективних договорів» від 13.02.2013 практично не змінило діючу раніше про­цедуру повідомної реє­страції колективних дого­ворів.

Але, на нашу думку, до цієї постанови необхідно внести низку змін і допо­внень, спрямованих на під­вищення ролі органів, що здійснюють реєстрацію ко­лективних договорів і угод, що, у свою чергу, сприятиме поліпшенню якості цих документів.

Ми маємо багаторічний досвід спільної роботи з органами державної вла­ди щодо підвищення якос­ті колективно-договірного регулювання. Насамперед він ґрунтується на нормах Регіональної угоди, згідно з положеннями якої облас­ні галузеві профспілки здійснюють попередню експертизу проектів ко­лективних договорів. А ор­гани державної влади (ор­гани місцевого самовряду­вання) без акта експерти­зи не приймають на реє­страцію колективні дого­вори. В окремих містах і районах міські голови (ке­рівники райдержадміні­страцій) ухвалили рішен­ня, відповідно до яких ор­ган реєстрації має право повернути колективний договір сторонам на доопрацювання, якщо його положення не відповіда­ють законодавству, а та­кож нормам Генеральної, галузевої, регіональної угод.

Така робота сприяє по­ліпшенню якості змісту колективного договору, а також підвищенню соці­альних гарантій для пра­цівників, дає ефективні ре­зультати, тому ми запро­понували законодавчо за­кріпити посилення контрольних функцій органів, які реєструють колективні договори, а саме:

1) встановити порядок, при якому повідомна реєстрація проводити­меться тільки після надан­ня письмового висновку експертизи проекту колек­тивного договору в облас­ній галузевій профспілко­вій організації щодо його відповідності нормам за­конів та Генеральній, га­лузевій, регіональній уго­дам;

2) закріпити право орга­на реєстрації повертати на доопрацювання колектив­ний договір у разі невідпо­відності вимогам законо­давства та положенням угод вищого рівня;

3) орган реєстрації, на наш погляд, може й пови­нен мати право контролю­вати виконання колектив­ного договору, оскільки це документ, що визначає, зо­крема, й стан соціально-економічного розвитку міста чи району. З цією ме­тою можна ввести обов’язкове інформування органу про виконання колектив­ного договору за півріччя та за рік, причому з обох сторін, що надасть інфор­мації більшої об’єктивності.

 

 

 В умовах скорочення працівників

 Сергій Лизанчук

Нещодавно відбувся семінар-тренінг для го­лів первинок, активістів профкомів Тлумацької районної організації профспілки працівників держустанов України на тему: «Техніка ведення переговорів в умовах скорочення штатів».

 Учасники набули нави­чок щодо вироблення стилю поведінки й спілкування з членами профорганізації, ознайоми­лися з поняттям лідерства, дізналися про особливості проведення переговорів між представниками профспілки та адміністрації підприєм­ства тощо. Питання скоро­чення чисельності працівни­ків, ліквідації, реорганізації установ і підприємств, опти­мізації їх структури особливо актуальні сьогодні. На про­фесійні спілки покладається відповідальна місія захисту прав та інтересів працівників у разі таких змін.

Тренер профспілки Уляна Козубаш виступила перед профспілковими активіста­ми з інформацією про нор­ми законодавства, які регу­люють трудові відносини під час змін в організації вироб­ництва та праці, представи­ла покрокову інструкцію про дії організації профспілки при вивільненні працівників під час реорганізації підпри­ємства, скорочення чисель­ності або штату працівників, акцентувавши увагу на так­тиці ведення переговорів. Профспілкові представники у формі ділової гри провели переговори з роботодавця­ми, відпрацьовуючи необ­хідні для цього навички, ар­гументовано обстоювали права й позиції членів проф­спілки. Підсумовуючи ре­зультати навчання, його учасники не тільки аналізу­вали хід гри, а й пропонува­ли для обговорення життєві ситуації, що стосувалися теми семінару.

 

 

 Підсумки та пріоритети роботи

Характеризуючи умови, в яких пра­цювало Об’єднання минулого року й на початку поточ­ного, голова ОПХО Сергій Тесленко у своїй доповіді зазначив, що за результатами–2012 зниження обсягів виробництва ста­новило 2,4%. Практично кожне третє підприємство за підсумками роботи мало негативний резуль­тат, тобто було збитковим. І цього року поки не спо­стерігається пожвавлення в промисловому секторі економіки області. За ре­зультатами двох місяців обсяг промислового ви­робництва скоротився по­рівняно з відповідним пе­ріодом 2012 року на 10,6%.

Одним із головним за­вдань у роботі об’єднання є підвищення рівня зарп­лати членів профспілок. Однак у 2012 році темпи зростання номінальної за­робітної плати в цілому по області знизилися й становили 14,4% проти 16,8% у 2011 році. Як ре­зультат – не виконана норма програми еконо­мічного й соціального розвитку області, а також Регіональної угоди в час­тині збільшення серед­ньомісячної зарплати.

Станом на 1.03.2013 бор­ги із заробітної плати ста­новили 97,5 млн грн (із початку року зросли май­же на 9 млн грн), щодо єдиного соціального вне­ску – 117 млн грн (зросли на 38,6 млн грн), із стра­хових внесків – 199 млн грн.

Ситуація на ринку праці в цілому по області має тен­денцію до поліпшення. У 2012 році темпи вивіль­нення працівників підпри­ємств сповільнилися; на 0,14% зменшився рівень зареєстрованого безро­біття (до 1,68%); на 17% збільшилася кількість ва­кансій, заявлених робото­давцями в службу зайня­тості. Допомогу щодо пра­цевлаштування отримав практично кожен другий, хто звернувся до служби зайнятості.

Профспілкові організації використовують колектив­ний договір як основний інструмент у здійсненні своїх функцій щодо соці­ального захисту членів профспілок. Відтак осно­вними пріоритетами під час укладання договорів і угод у 2013 році мають бути: встановлення гідної заробітної плати – не нижче вимог і положень Генеральної, Територіаль­ної і галузевих угод, за­безпечення збільшення питомої ваги зарплати в собівартості продукції чи наданих послуг, повної продуктивної зайнятості працюючих, гідних умов праці, вжиття додаткових заходів соціального захис­ту працюючих і членів їх­ніх родин.

Сергій Тесленко також спинився на проблемах мотивації профчленства, роботи із молоддю, збе­реженні та зміцненні єд­ності й солідарності проф­спілок, консолідації дій щодо захисту соціально-трудових прав та інтересів трудящих.

 

Соціальний діалог

 Наприкінці березня у ході засідання обласної тристо­ронньої соціально-економічної ради підпи­сано Територіальну угоду між Харківською ОДА, СПО сторони роботодав­ців і профспілок Харків­щини на 2013–2015 роки. Підписи під документом поставили голова ХОДА Михайло Добкін, голова СПО сторони профспілок, голова Об’єднання проф­спілок Харківської області Сергій Тесленко та голова спільного представниць­кого органу сторони ро­ботодавців, голова об’єднання організації роботодавців Харківської області «Граніт» Анатолій Гіршфельд. Угода визна­чає узгоджені норми ді­яльності сторін щодо соціально-економічного розвитку регіону, удоско­налення соціально-трудових відносин, забез­печення продуктивної за­йнятості, справедливої оплати й охорони праці та реалізації трудових, соціально-економічних прав і гарантій працюю­чих і всього населення області.

20.04.2013


Олексій ПЕТРУНЯ

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання