« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Студентський профспілковий актив провів комплексне навчання профоргів

Студентський профспілковий актив провів комплексне навчання профоргів

 У березні у київсько­му Будинку спілок відбувся всеукра­їнський захід «Сту­дентська навчально-дискусійна платформа», орга­нізований ЦК Проф­спілки працівників освіти і науки Укра­їни та Асоціацією правозахисних ор­ганізаторів студен­тів України, у якому взяли участь студент­ські профлідери з усієї України. Долу­чились до нього і сту­денти Запорізького національного уні­верситету. Для ви­користання набутих знань у роботі сво­го вишу наприкін­ці березня первинна профорганізація ЗНУв актовому залі БК ім. Дроб’язко прове­ла навчання студент­ського профактиву.

Програма заходу складалася із двох частин – теоретич­ної та практичної. Перша частина пе­редбачала підвищення рівня інформаційної куль­тури студентів-профоргів. Перед ними виступили профорги факультетів із актуальних питань нормативно-правової бази.

Профорг фізичного фа­культету Катерина Коно­топець ознайомила при­сутніх із законом «Про вищу освіту», розповіла про державний стандарт вищої освіти, мету й голо­вні завдання діяльності вищого навчального за­кладу.

Профорг факультету іноземної філології Дар’я Левченко презентувала за­кон «Про професійні спіл­ки, їх права та гарантії», у якому подано визначення професійної спілки, йдеть­ся про членство у проф­спілках та основні поло­ження їх діяльності.

Профорг юридичного факультету Іван Моти­льов зачитав основні по­ложення закону «Про по­рядок отримання путівок на оздоровлення студен­тів». Доповнила його ви­ступ презентація Ірени Мороз, члена профкому факультету менеджменту, на тему «Відпочинок сту­дентів ЗНУ», під час якого присутні переглянули фо­тозвіт проведеної роботи.

Наступні питання було присвячено проблемам соціально-незахищених верств населення. «Про основи соціальної захище­ності інвалідів в Україні» розповіла профорг істо­ричного факультету Гали­на Сирота. Про порядок призначення і виплати державної соціальної до­помоги на дітей-сиріт роз­повів профорг філологіч­ного факультету Юлія Дудник.

Актуальна проблема для випускників – знайти роботу після закінчення вишу. З доповіддю із цього питання виступила Тетяна Чернуха, профорг факуль­тету соціології та управлін­ня. Зокрема, вона розпові­ла про норми закону «Про порядок працевлаштуван­ня випускників ВНЗ». Її ви­ступ викликав низку запи­тань у присутніх.

Для закріплення отри­маної нормативно-правової інформації було про­ведено конкурс «Представ себе», під час якого учас­ники мали уявити ситуа­цію, ніби вони прийшли на співбесіду із роботодав­цем і за одну хвилину мали розповісти про себе й отримати роботу. Пере­можцем цього конкурсу виявився студент І курсу факультету менеджменту Дмитро Голубниченко.

Другий, практичний блок, розпочався з презен­тації проекту «ISIC в Укра­їні», який розробив Артем Зеленський. Студенти ді­зналися про міжнародний студентський квиток і його переваги.

Тетяна Чернуха прове­ла з учасниками заходу тренінг «Командоутворен­ня», який мав на меті нала­годження зв’язків між про­форгами різних факульте­тів, створення доброзичли­вої атмосфери та демон­страцію ефективності ко­мандної діяльності на практиці. Під час тренінгу студенти-профорги дізна­лися багато нової інформа­ції для подальшого засто­сування у своїй роботі.

 

 

 Кращі серед кращих

 З огляду на надзвичайно важливу роль первин­них профспілкових ор­ганізацій у справі здій­снення захисту трудових і соціально-економічних прав та інтересів членів профспі­лок, зростання їх впливу в розбудові громадянського суспільства, у 2007 році ФПУзапочаткувала Всеукраїн­ський огляд-конкурс пер­винних організацій профспі­лок. Залучаючись до участі в ньому, профспілки зацікав­лені в досягненні кращих показників у роботі, розви­тку творчої ініціативи, пошу­ку нових форм і методів ді­яльності. Урочисте відзна­чення переможців відбува­ється, як правило, на засі­даннях Ради ФПУ.

Основною метою огляду-конкурсу є активізація діяль­ності первинок для забезпе­чення належного рівня вну­трішньопрофспілкової та ор­ганізаторської роботи щодо захисту трудових і соціально-економічних прав та інтересів найманих працівників, посилення мотивації проф­спілкового членства, уза­гальнення і поширення до­свіду роботи.

Так, за підсумками Всеукра­їнського огляд-конкурсу пер­винних організацій профспі­лок за минулий рік, у ньому взяли участь 18 із 43 всеукраїнських профспілок. Пе­реможцями стали 36 пер­винних профорганізацій. Кращі первинки визначали за такими критеріями: вико­нання зобов’язань за колек­тивними договорами; зни­ження рівня виробничого травматизму та профзахво­рюваності; недопущення безпідставного скорочення робочих місць. Також врахо­вується зростання чисель­ності профспілкового член­ства, створення умов для розвитку особистості, забез­печення належного рівня оздоровлення членів проф­спілок та їхніх родин тощо.

 

 

 Лідери профорганізацій Чернігівщини

 Віталій Копиш

обласна організація

Профспілки працівників освіти і науки України

Починаючи з 2002 року Чернігівська обласна ор­ганізація Профспілки працівників освіти і науки України проводить огляд-конкурс на кращу ра­йонну, міську, вузівську організації. За ці роки конкурс уже став не тільки доброю традицією, а й серйозним стимулом для підвищення якості роботи профспілкових організацій.

Підсумки минуло­річного огляду було підбито на­прикінці лютого відповідним рішенням Президії комітету облпрофорганізації. У2012 році участь у конкурсі взяли всі районні, міські, первинні профспілкові організації вищих і професійно-технічних на­вчальних закладів. Ана­ліз конкурсних матеріа­лів за об’єктивними по­казниками оцінювання вказує на активізацію ді­яльності організаційних ланок профспілки, їхніх лідерів і членів виборних профспілкових органів у питаннях захисту трудо­вих, соціально-економічних прав та ін­тересів членів профспіл­ки, створення безпечних умов праці, організації відпочинку спілчан.

За минулий рік зросло профспілкове членство серед працюючих у за­кладах освіти Бахмацько­го, Бобровицького, Горо­дянського, Козелецького, Ріпкинського, Щорського районів і м. Чернігові. За­галом до профспілки ми­нулого року вступило 802 працівники. Первинна профспілкова організація студентів ЧНПУдосягла 100% членства. УБорз­нянському, Носівському, Семенівському, Чернігів­ському та Сосницькому районах створено нові первинні профспілкові організації, які поповни­ли лави профспілки.

Матеріали конкурсу по­казали винахідливість організаційних ланок профспілки у питанні під­вищення ефек­тивності робо­ти первинних профспілкових організацій че­рез проведен­ня відповідних оглядів-конкурсів. Окрім оглядів на кра­щу первинну організа­цію, проводяться конкур­си на кращу профспілко­ву кімнату та організацію інформаційної роботи. Різноманітні конкурси проводяться в первинних студентських організаці­ях: зразкове профбюро, найкращий змістовний текст гімну профкому, найкраща кімната гурто­житку тощо.

Відносини із соціальни­ми партнерами мають конструктивний харак­тер, про що свідчать укладені угоди й колек­тивні договори та участь керівників організацій­них ланок в управлін­ській діяльності закладів освіти через роботу в різ­номанітних комісіях.

У2012 році майже в усіх районних і міських орга­нізаціях відбулися плену­ми, на яких звітували ке­рівники й голови органі­зацій про виконання по­ложень угод; укладено угоди між адміністрацією та первинними профспіл­ковими організаціями студентів Чернігівського національного педагогіч­ного університету ім. Т. Г. Шевченка та Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу ім. І. Я. Франка. Від первинних органі­зацій і районних, міських комітетів у 2012 році до органів влади усіх рівнів надійшло 129 звернень із приводу захисту трудо­вих, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки.

Упереважній більшості районних і міських орга­нізацій на належному рівні проводиться на­вчання профактиву. В об­ласній органі­зації діє 55 профспілкових гуртків, а на­вчанням у них охоплено 1540 членів проф­спілки.

03.04.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання