« на головну 16.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Знання змінюють світогляд

Знання змінюють світогляд

 Обласна організація Профспілки працівни­ків освіти і науки Укра­їни одним з найважли­віших напрямів своєї роботи вважає навчан­ня профспілкових ліде­рів. Адже в сучасному динамічному світі тіль­ки систематичне онов­лення знань дозво­лить профспілкам гідно представляти інтереси спілчан.

 Віталій Копиш

До програми чергового се­мінару для голів район­них, міських та первин­них організацій працівни­ків вищих та професійно-технічних навчальних закладів було включено як суто практичні, робочі питання, так світоглядні теми, що спонукають до переосмислення самої суті профспіл­кової діяльності.

Відкриваючи семінар, голова обласної організації профспілки Тетяна Матвеєва поінформувала присутніх про актуальні питання профспілкової роботи, головні з яких стосуються фінансування га­лузі в 2013 році, рівня оплати праці спілчан за єдиною тарифною сіт­кою, реформування мережі на­вчальних закладів області.

Безперечно, родзинкою семіна­ру був виступ представників Інсти­туту соціального партнерства (м. Київ) Юрія Буздугана та Олени Скоморощенко. Викладачі пропра­цювали разом з учасниками семі­нару майже півтора навчальних дні, як то кажуть, «на одному ди­ханні». Розгляд теми «Профспілки та виклики сучасної епохи» Юрій Буздуган розпочав з аналізу істо­ричних витоків таких понять, як «солідарність», «профспілка», «ро­бітничий рух», «капітал» та ін. Далі профспілковим лідерам було запропоновано розібратися в тон­кощах сучасної геополітики та ви­кликах глобалізованого світу, які впливають на формування ціннос­тей профспілкового руху. Не зали­шилося поза увагою й питання за­стосування соціальних техноло­гій, які мають стати зброєю в ру­ках профспілок. Закріпити отри­мані знання учасникам семінару допомогла інтерактивна гра «Зро­бимо профспілку сильною».

На продовження семінару юрисконсульт обкому профспілки Олексій Лугина провів практичне заняття щодо використання ін­струкції про порядок ведення тру­дових книжок. Лідери структур­них ланок профспілки почерпну­ли чимало корисних знань для ви­користання в своїй щоденній ро­боті. У заключному блоці триден­ного навчання відбулася лекція з елементами гри «Організаційна робота: зміст, принципи, форми і методи» за участю завідувачки навчального відділу НМЦ проф­спілок Олени Щепотьєвої. Працю­ючи над завданням у групах, учас­ники семінару сформували, обго­ворили та виробили алгоритм рі­шення низки профспілкових питань.

 

 

 Міжнародна співпраця

 На Львівщині відбувся чотириденний се­мінар за участі активу обласної проф­спілки працівників освіти і науки, яку очолює Марія Яцейко, та представників осередку Дольносльонського воєводства Профспілки вчителів Польщі (ZNP), яким керує Мирослава Ходубска.

 Ольга Лобарчук

18 голів профкомів та ак­тивних членів профспілки з Вроцлава та містечка Ко­бежице приїхали на зі­брання. Хто вперше, а хто вже вкотре, зважаючи на більш ніж десятилітню іс­торію дружніх ділових сто­сунків між цими громад­ськими організаціями держав-сусідів. Окрім ді­лового спілкування на гос­тей очікували поїдки до районів області, первинок, а також екскурсії до пам’яток нашої спільної історії, музеїв, театрів Львова.

За словами Галини Вальчек-Маковської, члена ZNP, перекладача росій­ської мови, попри те, що молодь сьогодні не дуже активна в громадських справах, профспілка шукає нові мотиваційні механіз­ми для поповнення своїх лав. «Процент молоді збільшиться тоді, коли вона бачитиме практичну користь», – зауважила Га­лина Вальчек-Маковська.

Барбара Кутровска-Мацящик, член Президії проф­спілки вчителів Дольносльонского воєводства, пе­реконана, що в їх організа­ції зібралися люди, готові віддавати себе не лише професії, а й громадським справам. Пані Барбара – викладач університету та курсів підвищення кваліфі­кації. Їй цікаво було відві­дати Дрогобицький дер­жавний педуніверситет, поспілкуватися з колега­ми, ознайомитись з інфор­маційною політикою укра­їнської профспілки.

УЛьвові гостей зачарував оперний театр, на Дрого­биччині – музеї Івана Фран­ка і Бруно Шульца, відрес­таврований костел, стрима­на вишуканість Будинку вче­них... Вони особливо дяку­вали за змістовні екскурсії, які майстерно провела польською мовою заступ­ник голови Львівської об­ласної організації галузевої профспілки Галина Долішня.

 

 

 Профілактика виробничого травматизму

  У центрі підвищення кваліфікації керів­них працівників та спеціалістів промисло­вості відбулася розширена нарада на тему «Стан виробничого травматизму на під­приємствах області та проведення профі­лактичної роботи управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхуван­ня від нещасних випадків на виробни­цтві та професійних захворювань в Івано-Франківській області в 2012 році».

 Сергій Лизанчук

У нараді взяли участь голова Ради профспі­лок області Ігор Ба­сюк, заступник дирек­тора департаменту соціаль­ної політики облдержадміні­страції Людмила Непийво­да, начальник відділу орга­нізації державного нагляду територіального управління Держгірпромнагляду Руслан Мазур, керівники підпри­ємств, установ, організацій області, начальники відді­лень виконавчої дирекції фонду та страхові експерти з охорони праці.

Начальник відділу організа­ції профілактичних заходів та страхових експертиз управління виконавчої ди­рекції фонду Юрій Курен­даш доповів, що минулого року страхові експерти з охорони праці надали 751 консультацію страхувальни­кам, здійснили 659 переві­рок стану профілактичної роботи щодо створення без­печних та нешкідливих умов праці. За результатами пере­вірок виявлено понад 6 тис. порушень законодавства про охорону праці. Робото­давцям внесено 659 подань встановленої форми.

За несвоєчасне повідомлен­ня про настання нещасного випадку на 13 керівників підприємств складено про­токоли про адміністративні правопорушення на суму 2057 грн.

Найбільша кількість нещас­них випадків на виробництві припадає на підприємства міст Івано-Франківська, Ка­луша, Коломиї, Долинського та Надвірнянського районів. Зростання виробничого травматизму допущено на підприємствах у Снятинсько­му, Галицькому, Городенків­ському, Тлумацькому та Бо­городчанському районах. Найбільше нещасних випад­ків сталося в деревооброб­ній та лісовій галузях, на бу­дівництві (по 16), у бюджет­ній сфері (15).

На нараді було заслухано керівників будівельно-монтажного управління № 4 фірми «Укргазпромбуд», ПАТ«Івано-Франківськцемент», ТзОВ«Уніплит», на підприємствах яких допу­щено високий рівень трав­матизму та смертельні ви­падки.

Директор з охорони праці ПАТ«Прикарпаттяобленер­го» Ярослав Витвицький по­ділився досвідом роботи підприємства щодо фінансу­вання заходів з охорони праці в енергетичній галузі області.

Про налагодження співпраці між територіальним управ­лінням Держгірпромнагляду та робочими органами вико­навчої дирекції Фонду соц­страхування у проведенні всебічних перевірок стану охорони праці на підприєм­ствах та здійснення контро­лю за відновленням роботи рад безпечної життєдіяль­ності населення райдержад­міністрацій учасникам нара­ди розповів начальник від­ділу організації державного нагляду Руслан Мазур.

30.03.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання