« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Метробудівникам не виплачують зарплату

Метробудівникам не виплачують зарплату

 Спорудження дніпропе­тровського метрополі­тену – не тільки один з найбільших довгобудів міста, а й яскравий при­клад багаторічного утис­ку прав людей праці. Будівництво метро стар­тувало ще 1982 року, однак із різних причин роботи неодноразово призупинялися.

 Варвара СМИРНОВА

редактор інформаційно-аналітичного центру ЦК ПМГУ

У 1995-му було введено в дію першу чергу підзем­ки завдовжки 7,8 км і шести станцій. Ще три станції першої лінії, що пролягає вздовж центрального місь­кого проспекту, досі не введено в експлуатацію, хоча прохідницькі роботи на цій ділянці практично за­вершено. Основною причиною за­тримки реалізації цього масштаб­ного проекту є проблеми з його фі­нансуванням. У зв’язку з дефіцитом коштів уже багато років стикається із труднощами ПАТ «Дніпрометро­буд», яке зводить тунельні споруди метрополітену. Відсутність нової техніки, затримка виплати зарпла­ти не сприяють ефективному вико­нанню прохідницьких робіт праців­никами підприємства.

Сьогодні ПАТ працює в режимі мінімального завантаження – під­тримує безпеку вже готових гірни­чих виробок. Трудовий колектив ПАТ «Дніпрометробуд» неоднора­зово звертався до органів місцевої і центральної державної влади із закликами визначити, нарешті, по­дальшу долю довгобуду, підприєм­ства і його працівників. Однак од­нозначного рішення досі не ухвале­но. Більше того, у 2013 році трудів­ники ПАТ знову зіткнулися з неви­платою зарплат. А фінансування будівництва метрополітену осно­вним його замовником – Дніпропе­тровською облдержадміністрацією – у 2013 році досі під питанням, хоча вже минули січень і лютий.

Намагаючись вирішити пробле­му, ініціативна група працівників на чолі з головою комітету проф­спілки металургів і гірників під­приємства Сергієм Мартиненком ініціювала зустріч з головою Цен­трального комітету ПМГУ України Володимиром Казаченком і голо­вою Дніпропетровського обласного комітету профспілки Василем Шев­ченком. На неї також запросили представників менеджменту ПАТ «Дніпрометробуд», Фонду держ­майна та Служби посередництва і примирення України.

Розмова виявилася гострою і безкомпромісною. Метробудівці не прийняли жодних пояснень. Вони склали звернення трудового колек­тиву, у якому виклали першочерго­ві вимоги до роботодавця, а також підтримали ініціативу Володими­ра Казаченка щодо розгортання масштабної інформаційної кампа­нії на захист трудових прав праців­ників ПАТ «Дніпрометробуд». На першому етапі цієї кампанії ЦК на­діслав до Дніпропетровської об­лдержадміністрації звернення з ви­могою вжити всіх заходів для пога­шення заборгованості із заробітної плати за грудень 2012-го та січень 2013 року. Володимир Казаченко, Василь Шевченко й представники ПАТ «Дніпрометробуд» зустрілися з мером Дніпропетровська Іваном Куліченком і його заступником Во­лодимиром Мелещіком. Хоча міськвиконком не є основним замовни­ком робіт з будівництва метро, про­те мер підтримав справедливі ви­моги метробудівців і запевнив, що він зробить усі можливі кроки для оперативного вирішення питання. Також Центральний комітет проф­спілки надіслав звернення до Фон­ду державного майна з пропозиці­єю розблокувати право підприєм­ства продавати неліквіди й внести ці кошти в оборотний фонд.

Наступним кроком було прове­дення прес-конференції в інформа­ційному агентстві «Укрінформ» у Києві. За підрахунками європей­ських аудиторів, для завершення другої черги дніпропетровського метрополітену потрібно 4 млрд євро (сума включає прокладання 4 км тунелів й облаштування трьох нових станцій). Працівників під­приємства непокоїть не тільки проблема виплати зарплат, а й продовження будівництва зага­лом, адже проект метрополітену як найважливішої транспортної магістралі є пріоритетним для мешканців мегаполіса.

 

 

 Авторитет профспілки АПК

 Організаційно-фінансове зміц­нення профспілки АПК – один із пріо­ритетних напрямів роботи Закарпат­ської облпрофорганізації. Проф­спілковий лідер галузі Ганна Кулик часто відвідує тру­дові й учнівські ко­лективи, допомагає їм вирішувати на­гальні проблеми.

 Сергій Баранчиков

завідувач відділу організаційно-гуманітарної роботи обласної ради профспілок

На черговому засідан­ні президії голова Мукачівської район­ної ради профспілки працівників АПК Михайло Гардей звітував про стан ор­ганізаційної та фінансової роботи первинок у 2012 році. Як зазначалося, район­на галузева профспілка до­кладає всіх зусиль, аби не допустити зменшення проф­спілкового членства, однак кількість спілчан, порівняно з минулим роком, зменши­лася з 2390 до 1950 осіб.

Головними причинами та­кого стану справ є зупинка й консервація виробництва на кондитерській фабриці «А.В.К.», недобір студентів у Мукачівському аграрному коледжі, нестабільна робо­та Мукачівського пивзаво­ду. Аби запобігти зменшен­ню профспілкового член­ства, постійно проводяться зустрічі, переговори з ке­рівниками господарських структур. Зокрема, за до­мовленістю з керівником кондитерської фабрики для збереження профорганіза­ції виникла необхідність змінити структуру виборно­го керівного органу проф­спілок. Так само вчинили й на приватному підприєм­стві «Гарант–Груп». Виправ­дала себе й зміна фінансо­вої роботи первинок. Так, закриття рахунків профко­му у відділенні Ощадбанку і перехід на централізоване ведення райрадою проф­спілки фінансових операцій первинок дало змогу поси­лити контроль за відраху­ванням бухгалтеріями під­приємств членських внесків і мінімізувати витрати первинок.

 

 Об’єднуючи зусилля

 На пленумі Чернівецької обласної ради профспілок було розглянуто питання «Про завдання профспілкових організацій об­ласті щодо забезпечення громадського контролю за дотриманням трудового за­конодавства».

 Ксенія Ткачук

головний правовий інспектор праці

У своїй доповіді голова облпрофради Володи­мир Шкварковський відзначив, що члени облпрофради, її президія надають профструктурам краю організаційну, мето­дичну і практичну допомогу для подолання таких нега­тивних явищ, як нелегальна зайнятість і застосування за­позиченої праці, доклада­ють зусиль для підвищення рівня зарплати, здійснюють контроль за безпечними й здоровими умовами праці тощо.

Облпрофраді вдалося не до­пустити за останні роки не­законних звільнень праців­ників із роботи внаслідок приватизації, реструктуриза­ції та реорганізації підпри­ємств, спілчанам надається безкоштовна правова допо­мога, проводяться виїзні се­мінари, круглі столи.

Разом із тим кількість звер­нень спілчан щодо порушен­ня їхніх трудових прав не зменшується. Прикро, що дуже часто порушення здій­снюються не тільки унаслідок безвідповідальності й право­вого нігілізму роботодавців, а здебільшого через неефек­тивне використання профко­мами повноважень, що надає їм чинне законодавство.

Так, на кожному із 65 пере­вірених минулого року під­приємств, організацій, уста­нов, де діють первинки, ви­явлено різноманітні пору­шення законодавства про працю, і більшість із них пов’язані зі звільненням і переведенням працівників на іншу роботу, строками виплати зарплати, режимом робочого часу й відпочинку, перевищенням строків від­пусток без збереження зарплати, наданням гаран­тій і компенсацій. На кожно­му другому підприємстві не створено комісій із трудових спорів, які спроможні безко­штовно (поза судом) вирішу­вати більшість індивідуаль­них трудових спорів.

Перевірки підтверджують, що найбільша кількість по­рушень стосується питань оплати праці. Так, 2012 року роботодавці 35 підприємств не дотримувалися вимог щодо забезпечення міні­мальних соціальних гаран­тій найманим працівникам. Майже 13 тисячам зайнятих громадян нараховано зарплату, розмір якої нижчий від мінімальної. Трапляють­ся непоодинокі випадки, коли люди погоджуються на неформальні трудові відно­сини – кожне п’яте робоче місце перебуває в тіні.

В умовах застосування аут­сорсингу й аутстафінгу, масо­вої практики виконання ро­біт без оформлення трудо­вих відносин роль громад­ського контролю за дотри­манням законодавства набу­ває особливого значення.

Особливо гострим виявило­ся обговорення питання щодо охорони праці. Пози­ція профспілок у цьому пи­танні чітка: жодні виробничі досягнення не варті люд­ського життя і здоров’я.

Підбиваючи підсумки робо­ти пленуму, члени облпроф­ради підтримали рішення ФПУщодо активізації гро­мадського контролю проф­спілок за дотриманням тру­дового законодавства та про оголошення 2013 року Ро­ком боротьби профспілок проти використання неле­гальної, нестійкої та нестан­дартної зайнятості, «тіньо­вої» зарплати, інших пору­шень трудових прав.

 

 

23.03.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання