« на головну 02.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Профспілка культури Закарпаття: рік буде насиченим

Профспілка культури Закарпаття: рік буде насиченим

Сергій Баранчиков

Закарпатська облас­на профспілкова організація пра­цівників культури (голова і член Ради ФПУ Наталія Товтин) – п’ята за чисельністю се­ред галузевих профспі­лок краю. Соціально-трудові відносини у га­лузі регулює Колективна угода між управлінням культури обласної дер­жавної адміністрації та обласною галузевою профспілкою на 2011–2013 роки, за виконанням якої сторони здійснюють постійний контроль.

Мотивація профспілково­го членства – один з пріо­ритетів у роботі проф­спілки. Тому на чергово­му засіданні президії об­кому профспілки було розглянуто низку питань щодо організаційно-фінансового зміцнення профспілки. Як зазначи­ли голова обкому проф­спілки Наталія Товтин, члени президії Леонтій Ленарт, Ольга Стадник, Ірина Власик, Марія Го­монай, Анатолій Плєха­нов, голови районних ор­ганізацій профспілки, га­лузева профспілка докла­дає усіх зусиль для вирі­шення актуальних пи­тань соціально-економічного захисту спілчан. Зростанню іміджу проф­спілки сприяло проведен­ню в області Всеукраїн­ського міжрегіонального семінару-навчання голів обласних профспілкових організацій, на якому розглядалося питання «Соціально-правовий за­хист працівників культу­ри на селі: реалії і пер­спективи» та у роботі яко­го взяв участь Голова Фе­дерації профспілок Укра­їни Юрій Кулик.

Цього року відзначати­меться 60-річчя утворен­ня профспілки працівни­ків культури Закарпат­тя. З цієї нагоди відбу­деться обласний конкурс на кращу профспілкову організацію галузі, по­станову про проведення якого ухвалила президія обкому профспілки. Вперше проводитиметь­ся обласна галузева спартакіада працівників культури за підтримки обласної ради ФСТ «Україна» (голова Вла­дислав Кушнірчук). Зна­чна увага приділяти­меться навчанню проф­спілкового активу. Так, у Хусті, Мукачевому й Ужгороді заплановано провести семінари голів первинних профоргані­зацій галузі з усіх райо­нів області. Як завжди, профспілкові активісти культури братимуть участь у різноманітних святах, фестивалях і кон­курсах, які проводити­муться в області. Отже, для профспілки праців­ників культури ниніш­ній рік буде насиченим.

 

  Букет святкових вітань

 За повідомленням Віктора Ковриги, значних успіхів у роботі досягають чудові жінки – профлідери Дніпропе­тровщини – голови профорганізацій ПАТ «Євраз­Баглійкокс» Лариса За­вацька, ПАТ «Дніпронаф­топродукт» Лариса Куль­кова, ТОВ «Вільногірське скло» Валентина Шакіна, Дніпропетровських магі­стральних електричних мереж Ольга Мамзенко та багато інших. Вони стали лауреатами Всеукраїн­ського конкурсу на кра­щого передового проф­спілкового лідера-жінку.

Кращі з кращих профспіл­кових Берегинь були вша­новані 5 березня під час урочистостей у Будинку спілок. Голова облпрофоб’єднання Віталій Дубіль привітав їх із прекрасним весняним святом і поба­жав нових успіхів у справі захисту інтересів трудя­щих. Нині 77% обласних первинок очолюють саме жінки, більшість з яких поєднують громадську ді­яльність із виконанням професійних обов’язків.

 

  Соціальна весна, Або легка промисловість на жіночих плечах

  За повідомленням Ольги Лобарчук, у Львівській обласній орга­нізації профспілки тек­стильлегпрому стало тра­дицією на свято весни й жіноцтва запрошувати профактив на особливий солодкий круглий стіл з вітаннями, квітами, обго­воренням наболілих для галузі питань.

«Серед 20 голів наших первинних організацій, – розповідає голова Львів­ської обласної галузевої профспілки Леся Дереш, – лише двоє чоловіків, решта – краща половина людства. Цю галузь ство­рили й тримають на своїх плечах жінки».

 

  Інформаційна політика Львівщини

 Про принципи інформаційної політики профоб’єднання і її ефективність у сенсі поліп­шення проф­спілкової ро­боти в області розповів голо­ва об’єднання профспілок Львівської області Роман Дацько. За його словами, профспіл­ковий рух та інформаційна підтрим­ка – це давня традиція регіону. Нині для поінформованості спілчан важ­ливі всі ЗМІ: телебачення, радіо, пре­са, Інтернет.

 Тетяна Моргун

оглядач «ПВ»

«Приміром, ста­ла вже тради­ційною наша багаторічна співпраця із Львівською державною те­лерадіокомпанією: облас­ні радіо й телебачення ре­гулярно подають передачі з актуальних питань жит­тя профспілок.

З вересня 1990 року ви­ходить у світ газета Об’єднання профспілок Львівщини «Життя і пра­ця», котра змістовно ін­формує спілчан стосовно стану соціально-трудових відносин в області. При­мірники газети ми завжди надсилаємо нашим соці­альним партнерам від вла­ди й роботодавців. У вели­кій пригоді стають спілча­нам і наші центральні дру­ковані видання – газета «Профспілкові вісті» й «Бі­бліотечка голови проф­спілкового комітету».

Вдосконалення інформаційної політики

Двічі на рік, згідно з графіком, узгодженим з головами облдержадміні­страції та обласної ради, проводимо у містах і райо­нах області Дні Об’єднання профспілок Львівщини. Відбуваються змістовні й цікаві, на мою думку, зу­стрічі районного керівни­цтва з профактивом і фа­хівцями ОПЛ, тож маємо можливість оперативно вирішувати різні пробле­ми, надавати консульта­ції, роз’яснення, допомогу всім охочим.

Шукаємо шляхів вдо­сконалення інформацій­ної політики: друкуємо агітки, видаємо допоміж­ні, рекомендаційні матері­али, лекції для студентів. Плануємо відкрити музей профспілкового руху й ви­друкувати книгу з історії профруху на Львівщині.

Свого часу у приміщен­ні Будинку вчених облас­ної організації профспіл­ки працівників освіти і на­уки відбулася Міжнарод­на науково-практична кон­ференція за участю нау­ковців Інституту історії НАН України, Академії праці і соціальних відно­син ФПУ, Львівського на­ціонального університету й університетів інших об­ластей України, науковців із Польщі, зокрема прези­дента Всепольських проф­спілок. З’ясувалося дещо цікаве: відомий учений, нині професор, доктор іс­торичних наук Роман Бе­рест дослідив і довів, що першу профспілкову орга­нізацію в Україні створено саме у Львові ще 1817 року: 45 друкарів (тоді у місті було зареєстровано 2612 ремісників) об’єдналися в Союз взаємодопомоги пра­цівників друкарської спра­ви й зареєстрували свій статут у міській управі; створили першу касу вза­ємодопомоги».

14.03.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання