« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Соціальна справедливість

Соціальна  справедливість

Нещодавно на Чернігівщині у Навчально-методичному центрі профспі­лок відбувся круглий стіл «Шляхи розвитку та здобутки соціального діа­логу всіх рівнів». На захід зібралися представники профспілкових органі­зацій, органів державної влади та роботодавців.

Віталій Копиш

Відкриваючи засідання, заступник голови Феде­рації профспілкових організацій області Пе­тро Чорнорот наголо­сив, що саме інструменти соціаль­ного діалогу дають можливість працівникам (через профспілкові організації) впливати на поліп­шення свого життєвого рівня.

Одним із ключових факторів, які характеризують рівень соціальної справедливості в суспільстві, є рі­вень зарплати працюючих. Прикро, але Чернігівська область посідає останні місця за цим показником, хоча й спостерігається тен­денція до його зрос­тання. У січні-грудні 2012 року цей показ­ник становив понад 18%. Наразі середня зарплата в області становить 2308 грн (76,3% середньої у державі). А от заро­бітну плату в розмірі 3500 грн, яка більш-менш відповідає реальним витра­там людини, на Чернігівщині отри­мують тільки 16,4% працюючих.

Заборгованість із заробітної плати в області станом на 01 січня 2013 рок становила майже 19 млн 919 тис. гривень. Свої конституційні зобов’язання не виконали як пред­ставники приватного сектору, так і держави.

Слово органів влади

Позицію органів влади щодо пи­тань розвитку соціального діалогу та дотримання трудово­го законодавства озву­чила заступник дирек­тора департаменту со­ціального захисту насе­лення облдержадміні­страції – начальник управління праці та у справах захисту насе­лення від наслідків Чорнобильської ката­строфи Катерина Тимо­щенко. Серед найваж­ливіших результатів розвитку соціального діалогу на територіальному рівні вона від­значила укладення партнерами на тристоронній основі регіональної угоди на 2011–2015 роки, до речі, на більш тривалий термін, ніж було підписано Генеральну угоду на державному рівні. Конструктив­ний розвиток соціального діалогу в регіоні є міцною базою колдого­вірної кампанії на рівні підпри­ємств, установ, організацій. «На цей час уже зареєстровано майже 4,8 тис. примірників колективних договорів. Вони охоплюють 86,3% працюючих, тоді як на час при­йняття Закону України «Про ко­лективні договори і угоди» цей від­соток становив лише 56,9%. Звісно, що факт укладення колективного договору не є гарантією встанов­лення справедливих і гідних умов праці, але цей документ може бути потужним інструментом для їх до­сягнення», – наголосила Катерина Тимощенко.

Активну участь в обговоренні по­рушених питань узяли лідери об­ласних галузевих профспілок, представники організацій робото­давців, органів державної влади.

 

 День народження профцентру

Як повідомляє Віктор Коврига, нещодавно на Дні­пропетровщині відбулися уро­чисті збори з нагоди Дня облпрофоб’єднання. Перший міжспілковий профцентр у краї було створено 1906 року. Нині до його складу входять 35 членських організацій, які об’єднують близько 700 тис. трудящих.

Привітав присутніх голова профцентру Віталій Дубіль, який проаналізував підсумки роботи минулого року та ви­значив завдання на 2013 рік. Він позитивно оцінив діяль­ність профспілок у співпраці з органами влади та роботодав­цями щодо зростання зарпла­ти (на 11%) та погашення бор­гів з її виплати (за три роки з 89 млн. до 10 млн. грн). Також вдалося легалізувати понад 7 тис. робочих місць тощо. В області створено 70 тисяч но­вих робочих місць.

Дніпропетровців також приві­тав заступник Голови ФПУ Гри­горій Осовий, який розповів про головні завдання профспі­лок щодо захисту соціально-економічних прав трудящих.

 

  Проблеми соціальної справедливості та шляхи їх вирішення

Марія Іванова

керівник прес-центру ФПО

З ініціативи Федерації профспілок Кірово­градської області від­бувся круглий стіл, на яко­му обговорювалися про­блеми соціальної справед­ливості та шляхи їх вирі­шення. За словами голови ФПО Сергія Петрова, сьо­годні, на жаль, доводиться багато говорити про факти несправедливості, які галь­мують розвиток держави, спричиняють невдоволен­ня громадян. Він вважає, що найбільше соціальна несправедливість проявля­ється у несправедливому розподілі бізнесом резуль­татів праці (частка зарпла­ти у ВВП становить лише 37%, замість 60–70% у кра­їнах Європи, внаслідок чого працівники щороку недоотримують понад 300 мільярдів гривень), у зна­чній диференціації доходів населення (співвідношен­ня загальних доходів 10% найбільш і 90% найменш забезпеченого населення становить 40 разів), у висо­кому рівні бідності, при цьому більшість бідних – це працездатні члени сус­пільства.

На думку профспілок, досі не забезпечено реалізацію принципу соціальної спра­ведливості в оплаті праці, оподаткуванні, соціально­му захисті. В основу дер­жавної соціальної політи­ки покладено ідею соці­альних мінімумів: міні­мальна зарплата, міні­мальна пенсія, прожитко­вий мінімум. При цьому розміри цих мінімумів є заниженими.

  З ініціативи студентського профкому Дрогобицького педагогічного універси­тету створено Вуличний Університет. За інформа­цією Ольги Лобарчук, його заснування має на меті проведення просвітницької роботи з учнями шкіл, профтехучилищ, мешканцями різного віку. В програмі – екскурсії пам’ятними місцями Дро­гобича, стежками Івана Франка і Бруно Шульца, лекції на економічну, медичну тематику, які від­буваються на площі біля міської Ратуші.


 В Об’єднанні профспілок Харківської області

відбувся спільний семінар сторін соціального діа­логу «Про підсум­ки колдоговірної кампанії 2012 року і завдання на 2013 рік». За­хід проведено у рамках двомісяч­ника з укладення колективних до­говорів і угод, що традиційно тут проходить у лютому-березні.

07.03.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання