« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Соціальна справедливість – спільна мета сторін соціального діалогу

Соціальна справедливість –  спільна мета сторін соціального діалогу

 20 лютого в Полтавській обласній державній адміні­страції відбулося зібрання, присвячене Дню соціаль­ної справедливості, за участю представників облдержадміністрації, роботодавців та профспілок, інформує оргвідділ Полтавської облпрофради.

 Під час заходу сторони со­ціального ді­алогу обго­ворили вико­нання регіональної угоди на 2010–2012 роки. «Соці­альна справедливість є невід’ємною умовою для стабільної роботи економіки і розвитку державності», – заявив голо­ва облдержадміністрації Олександр Удовіченко, відкриваючи засідання Полтавської обласної тристоронньої соціально-економічної ради. Саме соціальна справедли­вість є метою спільної ро­боти влади, профспілок та роботодавців у рамках соціального діалогу.

«Зусилля обласної ради профспілок та її членських організацій були спрямовані на як­найповніше виконання зобов’язань регіональної угоди, – зазначив голова обласної ради профспі­лок Леонід Вернигора. – Але ми й донині не позбу­лись такого ганебного явища, як заборгованість із заробітної плати, не­своєчасна її виплата. По­над 12 років не перегля­дався споживчий кошик». У своєму виступі Леонід Вернигора також звернув увагу на легалізацію ті­ньової зайнятості, що дасть змогу збільшити відрахування до Пенсій­ного й інших фондів, зменшити рівень біднос­ті серед працівників, пен­сіонерів. Необхідно вирі­шувати ці проблеми як на державному, так і міс­цевому рівнях.

Голова обласного об’єднання організацій робо­тодавців Сергій Змієвець зауважив, що угода віді­грає важливу роль у вза­єминах між сторонами соціального діалогу.

У виступі директора департаменту праці та соціального захисту на­селення облдержадміні­страції Людмили Корні­єнко зазначалося, що ви­конання угоди сприяло вирішенню актуальних соціально-економічних проблем області.

Під оплески присутніх територіальну угоду на 2013–2015 роки, текст якої підготувала профспілко­ва сторона, з доповнення­ми та змінами, внесени­ми роботодавцями й об­ласною державною адмі­ністрацією та узгодженими на спільних засіданнях, підписали голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, голова облпрофради Лео­нід Вернигора та голова обласного об’єднання ор­ганізацій роботодавців Сергій Змієвець.

  

  ЗАРПЛАТА ПОВИННА ЗАБЕЗПЕЧУВАТИ ВІДНОВЛЕННЯ ТРУДОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ

  За рівнем оплати праці Дніпропетровщи­на входить до трійки лідерів у країні – се­редня зарплата становить тут понад 3,3 тис. грн. Область має найменший серед промис­лових регіонів показник зарплатних бор­гів. Водночас зарплата найманих працівни­ків дуже часто є нижчою за середній рівень у регіоні, значною є її диференціація навіть у межах окремої галузі.

Віктор КОВРИГА

Про забезпечення справед­ливості у розподілі виробле­ного профспілки ще раз за­явили 20 лютого під час зу­стрічі губернатора області Дмитра Колєснікова та чле­нів громадської ради при Дніпропетровській облдержадміністрації з нагоди Дня соціальної справедливості.

Виконуючий обов’язки голо­ви обласного об’єднання профспілок Юрій Чернов на­голосив на необхідності зростання частки оплати праці в собівартості продук­ції, щоб забезпечити нор­мальне існування для пра­цівників і їхніх сімей, а та­кож відновлення трудового потенціалу. Для цього при реалізації положень колдо­говорів, Генеральної, галузе­вих та регіональної угод со­ціальні партнери повинні відповідально ставитися до виконання взятих зобов’язань.

Позиція профспілок зна­йшла підтримку з боку глави облдержадміністрації, який заявив, що влада разом із соціальними партнерами продовжить роботу в цьому напрямку. Так, в області вве­дено трирівневий моніто­ринг стану виплати на під­приємствах зарплати.


 

 КВАЛІФІКОВАНО ТА БЕЗКОШТОВНО

 24 січня профком Макіївської філії ПАТ «Єна­кіївський металургійний завод» відкрив пункт правової допомоги.

 Наталія УСЕНКО

До первинної організації за­вітали фахівці правової ін­спекції праці, які зустрілися з профспілковим активом і відповіли на запитання, що стосувалися нового та чин­ного законодавства. Профактивістів цікавили збере­ження гарантій працівників при проведенні структурних змін та введенні нового штатного розкладу; порядок установлення доплат і над­бавок, оплати понаднормо­вої та роботи у вихідні дні; надання додаткових відпус­ток; проведення атестації робочих місць, у тому числі позачергової, тощо.

На перший прийом при­йшли 22 члени профспілки. Тих, хто в цей день працю­вав і не зміг прийти особис­то, представляли голови цехкомів, які озвучили запи­тання трудящих і передали їм роз’яснення фахівців.

Координує роботу пункту правової допомоги заступ­ник голови профкому А. Бік­баєва. За її дорученням го­лови цехкомів попередньо збирають у працівників за­питання, які протягом двох днів електронною поштою надсилаються у відділ пра­вової роботи Донецького обкому ПМГУ. Це дозволяє підготувати письмові відпо­віді, що містять не лише роз’яснення, а й розрахунки (нарахування зарплат, пен­сій, компенсацій та інших виплат).

 

коротко

ХАРКІВЩИНА | 20 лю­того з нагоди Дня соці­альної справедливості Об’єднання профспі­лок Харківської області, членські та первинні профспілкові організа­ції провели низку захо­дів. З метою інформу­вання населення про поняття соціальної справедливості та роль профспілок в її утвер­дженні голова ОПХО Сергій Тесленко взяв участь у тематичній програмі обласного державного телебачен­ня. Харківський соціально-економічний інститут підготував комплект тематичних матеріалів, а членські організації провели розширені засідання профспілкових вибор­них органів під загаль­ним гаслом «Справед­ливість для всіх». Та­кож було організовано роботу інформаційних наметів, де спеціалісти ОПХО надавали кон­сультації та матеріали про соціальну справед­ливість тощо.

ІВАНО-ФРАНКІВЩИНА | З нагоди проведення Дня соціальної спра­ведливості в управлінні Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області відбувся круглий стіл за участю голів галузе­вих профспілкових об’єднань. Під час зу­стрічі обговорювалися гострі проблеми пен­сійного забезпечення населення, а також пи­тання легалізації за­йнятості та заробітної плати.

ХМЕЛЬНИЧЧИНА | Ке­рівництво Хмельниць­кої міської ради і вико­навчого комітету, профспілковий комітет у День захисника Ві­тчизни вшанували ве­теранів міськвиконко­му, які не лише служи­ли в Збройних силах, а й багато років присвя­тили роботі в органах місцевого самовряду­вання, зробили чима­лий внесок у розвиток обласного центру. Ве­теранам вручили квіти та грошову винагороду. Аматори художньої са­модіяльності міста по­дарували учасникам зі­брання концертну про­граму.

28.02.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання