« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Культура: реалії та перспективи

Культура: реалії та перспективи

З ініціативи ЦК проф­спілки працівників культури України у За­карпатті проведено круглий стіл на тему «Соціально-правовий захист працівників культури на селі: реа­лії і перспективи». За­хід відбувся у рам­ках міжрегіонального семінару-навчання профспілки працівни­ків культури.

Сергій Баранчиков

Тон гострій фаховій дискусії задала голова ЦК профспіл­ки працівників культури України Людмила Перели­гіна, яка наголосила, що га­лузева профспілка на виконання ЗУ «Про культуру» ініціювала роз­роблення та прийняття відповід­них проектів постанов Кабінету Міністрів України. Профспілка за­ймає принципову позицію щодо вирішення питання про скорочен­ня у 2013 році розриву між розмі­ром тарифної ставки (посадового окладу) працівника І тарифного розряду ЄТС та мінімальною зарплатою з метою досягнення у 2014-му рівності цих показників.

Цікаві пропозиції в ході обгово­рення внесли голови облпрофорга­нізацій працівників культури Рів­ненської – Петро Давидюк, Вінницької – Тетяна Побережна, Кіро­воградської – Зоя Кадук, Черкась­кої – Василь Марштупа, Хмель­ницької – Тетяна Лукіна, заступ­ник голови Закарпатської облпрофради Василь Захарець та ін.

Йшлося, зокрема, про необхід­ність упорядкування бюджетного фінансування закладів культури на селі, внесення питань надання пільг і гарантій працівникам до колективних договорів, залучення коштів меценатів для проведення культурно-масової роботи, розв’язання проблем шкіл мистецтв, аматорських колективів тощо. Го­стру дискусію викликали питання діяльності культурно-дозвіллєвих комплексів, централізації мережі клубних і бібліотечних закладів, їх подвійного підпорядкування, ініціювання змін до Бюджетного кодексу тощо.

Позитивним прикладом вирі­шення питань соціально-правового захисту працівників культури є Колективна угода між управлін­ням культури Закарпатської облдержадміністрації та обласною профспілковою організацією пра­цівників культури на 2011–2013 роки, про реалізацію якої розпові­ла голова Закарпатської обласної профспілкової організації Наталія Товтин.

Підсумовуючи конструктивну розмову, Людмила Перелигіна за­пропонувала з урахуванням про­позицій областей провести в Києві круглий стіл та фахову дискусію з нагальних проблем культури і ра­зом з Міністерством культури України запропонувати Кабміну можливі шляхи їх вирішення.

 

  Зваживши всі «за» і «проти»

 Адміністрація КП «Елек­троавтотранс» ухвалила рішення перевести ро­боту тролейбусів на су­часну безкондукторну систему обслуговування пасажирів із застосуван­ням компостера.

 Як повідомляє Сер­гій Лизанчук, до цих змін керівництво та профорганізація підприємства готувалися завчасно. Зо­крема, було створено ко­місію для визначення працівників, які підляга­ють скороченню. Як за­значає її голова Іван Раби­нюк, вирішуючи долі лю­дей, ураховували продук­тивність праці, дисциплі­нарні стягнення, соціаль­ний стан і працездатність членів родини тощо.

Відтак 24 працівникам за­пропонували посади «кондукторів-касирів», які працюватимуть у час най­більшого пасажиропото­ку. Одинадцять кондукто­рів і надалі обслуговува­тимуть автобусний марш­рут № 14. Під скорочення потрапили дев’ять кон­дукторів, які порушували трудову дисципліну, повною мірою не виконували планових завдань.

 

  Згадати минуле

 Заступник директора вищого профе­сійного училища № 25 м. Хмельниць­кого Олександр Іщенко та будівельник адміністративно-господарської частини цього закладу Юрій Благочинов є учасни­ками бойових дій в Афганістані.

За інформацією ВалеріяМарценюка, ад­міністрація та профком у День пам’яті інтернаціо­налістів організували захід, на якому розповіли про нелегкий бойовий шлях, який пройшли наші воїни в Афганістані (разом з ними й Олександр Володимирович та Юрій Анатолійович). Учасни­кам бойових дій в Афганістані вручили квіти, по­дарунки, виконали для них пісні.

 

  Уміння бути лідером

 Не так уже й багато в членських організа­ціях ФПУ профспілкових працівників, які чотири десятиліття сумлінно трудяться на керівних посадах в обласних галузевих профспілках. Серед них – голова Закарпат­ської облпрофорганізації працівників дер­жавних установ Марія Петечук.

 Сергій Баранчиков

У серпні 1972 року її було обрано секрета­рем обкому профспіл­ки працівників держустанов, де вона трудиться понад 40 років. Відтоді пра­цювала заступником голови обласної профспілкової ор­ганізації, а з 2005 року – є її головою. Марія Петечук – член президії Закарпатської облпрофради, член ЦК профспілки працівників дер­жавних установ України.

Марія Михайлівна володіє лідерськими, комунікатив­ними, організаторськими здібностями, є лідером у га­лузі, на засадах соціального діалогу активно співпрацює з органами влади й місцево­го самоврядування, обстоює права та інтереси людей, а у своїй роботі спирається на профспілковий актив, має авторитет серед спілчан. За­вдяки її зусиллям в організа­ційній роботі, щодо укла­дання колдоговорів та угод, навчання профактиву, оздо­ровлення дітей, спортивно-масової роботи профспілка працівників держустанов – серед лідерів галузевих профспілок області.

Нагороди за сумлінну працю

За підсумками Всеукраїн­ського огляду роботи проф­спілок і трудових колективів на кращу організацію оздо­ровлення дітей та підлітків упродовж останніх років За­карпатський обком проф­спілки працівників держуста­нов був нагороджений Пам’ятним дипломом ФПУ. Дитячий оздоровчий табір «Вогник», який перебуває на балансі обкому профспілки, 2010 року визнаний кращим і нагороджений пам’ятним призом ФПУ у номінації «Кращий заклад оздоров­лення та відпочинку дітей».

З урахуванням побажань спілчан та з ініціативи Марії Петечук у галузі значно ак­тивізувалася спортивно-масова робота. Щороку про­водиться дві спартакіади: разом з облдержадміністрацією і обласною радою обком профспілки є засно­вником обласної спартакіа­ди державних службовців Закарпаття, тож уже шість років поспіль проводиться обласна галузева спартакіа­да обкому профспілки з восьми видів спорту. Протя­гом останніх років збірна ко­манда обкому профспілки працівників державних уста­нов – серед лідерів облас­них міжгалузевих спартакіад профспілок.

Марія Петечук має великий авторитет серед керівників місцевих органів влади й са­моврядування, профспілко­вого активу галузі – в Україні та області. За багаторічну сумлінну працю в профспіл­ках, особистий внесок у здійснення соціально-економічного захисту спіл­чан вона неодноразово на­городжувалася профспілко­вими відзнаками – нагруд­ним знаком ФПУ «Профспіл­кова відзнака», Почесними грамотами Укрпрофради, ФПУ, ЦК профспілки праців­ників державних установ України, ювілейною медал­лю «ХХ років Міжнародній Федерації профспілок пра­цівників державних установ і громадського обслугову­вання», почесним знаком ФПУ «За досягнення в орга­нізації оздоровлення та від­починку дітей», а також від­знаками Закарпатської облдержадміністрації, обласної ради, облпрофради.

Нових вам успіхів на проф­спілковій ниві, шановна Маріє Михайлівно!

24.02.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання