« на головну 27.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Пам’ятна дошка першої профспілки

Пам’ятна дошка першої профспілки

 Післяріздво у Льво­ві запам’ятається гро­мадськості відкриттям пам’ятної дошки, приуро­ченої до 195-річчя ство­рення першої на тере­нах України і колишнього СНД профспілкової орга­нізації у приватній дру­карні поліграфіста австро-німецького походження Корнелія Піллера.

Ольга Лобарчук

Львівщина

Голова ФПУ Юрій Кулик, профлідери із Закарпаття, Тернопільщини, Волині, Почесний Консул Австрії у Львові Ярослав Нако­нечний і Генеральний Консул Рес­публіки Польща у Львові Ярослав Дрозд, делегація профспілковців су­сідньої країни, яку очолив голова Всепольського об’єднання профспі­лок Ян Гуз, своєю присутністю під­твердили важливість цієї події.

Організація мала промовисту назву – «Стоваришування Взаємної допомоги Членів Друкарської спра­ви» і мала на меті, як довели до­слідники історії профспілкового руху, захист та допомогу в соціаль­них та професійних справах. Авто­ри пам’ятної дошки – львівські скульптори Василь і Микола Гур­маки, архітектори Олег Микита, Андрій Лисенко, які за активної до­помоги й сприяння генерального директора підприємства «Арген­тум», директора кераміко-скульптурної фабрики Петра Червіня дали волю своїй творчій фантазії та професійній майстерності.

Бронзова рельєфна дошка, яку було доручено відкрити докторові історичних наук Роману Бересту та митцю Василю Гурмаці, оригі­нально вписалася у фронтон ста­ровинного будинку в центрі міста на вулиці Винниченка, 8, де тоді була розташована друкарня.

Впадає у вічі високий мистець­кий рівень твору львівських митців, який передав дух, настрій, цілеспря­мованість передових людей свого часу, відданих громадській справі.

Голова ФПУ Юрій Кулик у своє­му виступі наголосив: «Пам’ятна дошка свідчить про те, що на цих теренах жили люди, які знали собі ціну, були мужні й горді, і ми має­мо бути гідними продовжувачами їхньої справи».

Ян Гуз зауважив: «Де б ми не були: у Брюсселі, Варшаві, Львові, нас майже 200 століть об’єднує за­хист людей праці, не важливо, чи вони з лопатою, за верстатом, пись­мовим столом, ми є разом, і ця до­шка – історичне підтвердження».

На урочистостях із привітанням виступив і голова Федерації проф­спілок Черкащини Петро Шевчен­ко, зазначивши, що без активності громадських організацій, серед яких одна з найчисленніших – проф­спілка, не відбудеться утвердження демократії та громадянського сус­пільства в молодій державі.

«Майже два століття тому пра­цівники друкарні створили першу профспілку, загалом їх налічувало­ся понад 2645 осіб, 45 із них об’єдналися у професійну громад­ську організацію», – розповів голова Об’єднання профспілок Львівщини Роман Дацько. Це була сфера, яка і тоді, й сьогодні – на перехресті куль­тури, виробництва й просвіти. Їх за­чин став поштовхом і добрим при­кладом освітянам, які на початку 80-х позаминулого століття серед перших на цих теренах створили «Руське педагогічне товариство». Невдовзі вони створили власний статут і переросли в численну «Вза­ємну поміч галицьких і буковин­ських учителів і учительок».

Матеріали про перші україн­ські профспілки увійшли до фун­даментального дослідження док­тора історичних наук, професора Львівського інституту економіки і туризму Романа Береста.

Історія вчительської профспіл­ки Львівщини – за участі її голови Марії Яцейко та заступника Гали­ни Долішньої – знайшла своє відо­браження в нарисах збірника про галузевий освітянський профрух «Обличчям до людей», що його ви­дано у Києві.

 

 Школи врятовано

 Освітяни й батьки Дрогобича нещо­давно провели дві акції протесту про­ти наміру оптимі­зації шкіл, за що 27 грудня минуло­го року проголосу­вала сесія міської ради депутатів.

Ольга Лобарчук

Львівщина

Завдяки єдності й солі­дарності спілчан, ни­зових профлідерів, досвіду та наполегли­вості голови міської органі­зації галузевої профспілки Олега Гука, який відчув під­тримку пересічних спілчан, надійне плече голів пер­винних організацій шкіл Га­лини Денисюк, Віри Явор­ської, Галини Химин, пра­вове сприяння, фахові кон­сультації голови обласної галузевої профспілки Марії Яцейко, завідувача відділу соціально-економічного та правового захисту Мар’яна Калина, юриста Василя Корчинського справедли­вість возторжествувала: люди праці здобули пере­могу, обстоявши свої тру­дові права та інтереси.

Тридцять два (з п’ятдесяти) депутати Дрогобиць­кої міськради, серед яких вісім депутатів-освітян, проголосували за скасу­вання свого рішення № 827, згідно з яким із шести шкіл мали залиши­ти половину, дві з них мали намір об’єднати в Стебнику. Зі 177 працівни­ків, які поповнили б ряди безробітних в економічно депресивному місті, 105 – досвідчені педагоги.

За свідченням батьків, де­пресія не оминула б не лише працівників, а й їхніх дітей. Доводилося б діста­ватися до інших шкіл, адап­туватися в нових умовах, учнівських колективах, що негативно позначається на успішності та бажанні вчи­тися, атмосфері в родині…

Хроніка подій і дій профспі­лок починалася із засідання розширеного активу міської організації, зборів у трудо­вих колективах, ініціативи профлідерів та вироблення спільних вимог, звернення освітян і батьків ЗОШ № 3, 8, 11, 15, 16 та 18. Відбули­ся конструктивні зустрічі з народним депутатом і де­путатами обласної ради, які були присутні на сесії Дро­гобицької міськради. Кож­ному вручили свої вимоги та звернення.

Профлідери також висту­пали на засіданнях депу­татської комісії та колегії міського відділу освіти. У дні, коли проводилася се­сія органу місцевого само­врядування – 30 та 31 січ­ня, кількасот дрогобичан вийшли на акцію протесту до міської Ратуші, 25 делегатів-освітян, вільних на той час від роботи, без­посередньо прийшли на засідання сесії. Присутні визнали їхні вимоги та ар­гументи переконливими й ухвалили рішення на ко­ристь людей праці.

 

 

Профспілка – ровесник підприємства

Нещодавно держав­не підприємство «Новатор» відзна­чило 47-му річницю заснування.

Валерій Марценюк

Хмельниччина

Увібравши в себе найкра­щі традиції, колишній флагман Хмельницької «оборонки» на чолі з ге­неральним директором Анато­лієм Вдовиченком живе, роз­вивається і гордиться вагомими напрацюваннями для майбут­нього.

Підприємство – лідер машино­будування в регіоні, тут працює найбільший за чисельністю ви­робничий колектив міста. Де­далі більшим попитом на вітчизняному ринку користуються прилади обліку енергоносіїв, обладнання для залізничного транспорту, які виготовляє під­приємство.

Відрадно, що інженери підпри­ємства спільно з науковцями провідних конструкторських бюро розробили нові напрями розвитку апаратури для осна­щення літаків. До слова, цю те­матику в світі освоїли лише де­які корпорації.

Профорганізація – ровесник підприємства, вона завжди на вістрі часу, намагається вирішу­вати разом із трудівниками ви­робничі й соціальні проблеми. Ось уже 12 років поспіль проф­спілку очолює Олександр Ри­жанський. «Завдяки моноліт­ності профспілкових лав, єднос­ті наших думок і помислів ми вистояли у найскрутніші часи й з оптимізмом дивимося у день завтрашній», – говорить Олек­сандр Тимофійович.

Солідарні дії адміністрації та профкому регулюються колек­тивним договором і відповіда­ють усім критеріям порядності, взаємної відповідальності за долю колективу й кожного пра­цівника зокрема.

На спільних засіданнях адміні­страції та профкому щороку, а якщо потрібно – й частіше, оновлюються та затверджують­ся програми випуску товару, а її асортимент щоразу поповню­ється новими виробами, отже, створюються додаткові робочі місця, завантажуються роботою працівники. Відповідно й зрос­тає зарплата, інші соцвиплати.

Завдяки нарощуванню резуль­татів фінансово-господарської діяльності з’явилося більше можливостей предметно вирі­шувати проблеми соціально-економічного захисту трудівни­ків. Так, на оздоровлення за­водчан, їхніх дітей виділяється майже 500 тис. гривень. Уже традиційними стали для під­приємства зустрічі працівників із відомими артистами та ко­лективами тощо.


Охорона праці

 Контроль за ста­ном охорони пра­ці на підприємствах – один із важливих напрямів роботи За­карпатської обласної ради профспілок.

Сергій Баранчиков

Закарпаття

Тривалий час цю ділянку роботи успішно очолю­вав головний спеціаліст – технічний інспектор праці Іван Воронич, один із кращих регіональних техін­спекторів праці профспілок. За сумлінну працю він отримав Подяку Голови ФПУ, інші від­знаки. Минулого року колеги провели Івана Івановича на за­служений відпочинок. За бага­торічну роботу з контролю за дотриманням законодавства про охорону праці профлідера відзначено подякою Закарпат­ської облпрофради, яку вручив її голова Іван Король. Нині Іван Воронич на громадських заса­дах як позаштатний технічний інспектор праці активно співпрацює з профспілками краю, а також є заступником голови профкому облпрофради.

Посаду технічного інспектора праці в Закарпатській облпрофраді нині обіймає моло­дий спеціаліст Іван Гуштан, продовжуючи славні традиції династії фахівців з охорони праці, започаткованої Іваном Вороничем. Разом із праців­никами Держгірпромнагляду він бере активну участь у роз­слідуванні нещасних випадків на виробництві, допомагає профспілковим організаціям на місцях вирішувати пробле­ми охорони праці, надає кон­сультації з цих питань. За кон­сультацією до фахівця зверта­ються не тільки профспілков­ці, а й відповідальні керівники структурних підрозділів під­приємств, організацій та уста­нов різних галузей.

10.02.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання