« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Заслужена відзнака Ніжинської первинки

Заслужена відзнака Ніжинської первинки

 Ось уже 80 років у м. Ніжині працює не­величка, але дуже ак­тивна та дружна проф­спілкова команда – первинка дошкіль­ного навчального за­кладу № 23 «Розви­вайко». Нещодавно в житті колективу стала­ся приємна подія – його було відзначено пер­шим місцем в Ніжин­ському міському огляді-конкурсі на кращу первинну профоргані­зацію. Тож є привід роз­повісти про її роботу.

Віталій Копиш

Чернігівська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України

Сьогодні в дитячому са­дочку працюють 37 співробітників, і всі вони – члени профспіл­ки. Вже 5 років профор­ганізацію очолює творча і відпові­дальна людина, вихователька до­шкільного закладу Тетяна Хаша­ба. Профспілкову команду відзна­чає вміння слухати, зважати на різні погляди та думки, не давати марних обіцянок, стримувати емо­ції тощо.

Профком тримає в полі зору всі проблеми та потреби працівників дитсадка, питання укладення кол­договору, оздоровлення, відпочин­ку, зарплати та робочих місць, без­пеки праці, правового захисту та матеріальної підтримки, спортив­ної, культурно-масової роботи, на­вчання і дозвілля. Зокрема, колдо­говір укладений між профоргані­зацією та адміністрацією на тер­мін 5 років (2009–2014 рр.). Приєм­но, що обидві сторони соціального діалогу дотримуються принципів рівноправності, взаємної відпові­дальності, конструктивності.

Голова профкому входить до складу тарифікаційної комісії, яка визначає педагогічне навантажен­ня. Тут розробляють і погоджують із профкомом розклад та графік роботи працівників. Профспілка здійснює контроль за встановлен­ням посадових окладів тощо.

Проводити належну інформа­ційну роботу допомагає налаго­джена координація та співпраця з міським комітетом профспілки, який очолює Володимир Сорокін.

До найважливіших питань ро­боти профорганізації належить охорона праці. Відповідну комісію профкому очолює вихователька закладу А. І. Савіна. Під її керівни­цтвом здійснюється контроль за виконанням вимог законодавства щодо охорони праці.

Комісія соціального страхуван­ня, очолювана вихователькою, чле­ном профкому закладу С. М. Помаз, проводить аналіз захворюваності членів профспілки, контролює сво­єчасність оформлення лікарняних листків, виплати допомоги при на­родженні дитини, правильність ве­дення документації тощо.

Члени житлово-побутової комі­сії під керівництвом І. А. Щукіної піклуються про вирішення побуто­вих проблем спілчан, оздоровлен­ня. Щороку діти працівників за­кладу відпочивають у примісько­му таборі ім. Батюка.

Забезпечити цікаве та веселе дозвілля спілчан – завдання комі­сії з культурно-масової роботи на чолі з В. М. Вакулік. Профспілко­вий колектив самостійно планує заходи, складає сценарії свят, ви­гадує конкурси. Нещодавно за іні­ціативи культмасової комісії ко­лектив дошкільного закладу здій­снив захоплюючу екскурсію до На­ціонального історико-культурного заповідника «Гетьманська столи­ця». Пам’ятають члени комісії і про ветеранів колективу, яким від­дається належна увага та шана.

Будь-яка справа потребує ре­тельного контролю. Саме цим і за­ймається ревізійна комісія під го­ловуванням О. П. Будакової, а саме контролює витрати кошторису, сво­єчасність списання придбаних ма­теріалів, стан обліку членів проф­спілки, ведення профспілкової до­кументації та оперативний розгляд скарг і пропозицій спілчан.

Первинка домагається створен­ня таких умов праці, щоб кожен працівник мав змогу розвивати свою творчу особистість і при цьо­му був упевнений, що його права і свободи є непорушними.

 


Усі мають бути захищеними

Сергій Лизанчук

Івано-Франківська обл.

Для покращення якості надання со­ціальної допомоги мешканцям облас­ті, привернення уваги до проблем інвалідів, мало­забезпечених, багатодіт­них родин, ветеранів національно-визвольних змагань розроблено комп­лексну Програму соціаль­ного захисту населення до 2016 року.

Програмою передбачена необхідність забезпечення житлом соціально незахи­щених верств населення, а також можливість лікуван­ня за рахунок коштів об­ласного та місцевих бю­джетів, вирішення невід­кладних соціально-побутових питань малозабез­печених громадян, ство­рення безперешкодного доступу осіб з обмежени­ми фізичними можливос­тями до будівель житлово­го та громадського при­значення. Зокрема, до 2014 року планується ство­рити в Івано-Франківську, Калуші та Коломиї служби «Соціальне таксі» для ін­валідів зору й осіб із пору­шеннями опорно-рухового апарату. Протягом наступ­них двох років вивчати­муться можливості для відкриття на базі Прикар­патського національного університету ім. В. Стефа­ника факультету з підго­товки та перепідготовки фахівців для роботи з інвалідами.

В області подбають і про те, щоб у кількох районах та містах відкрилися відді­лення державного центру фізичної культури та спор­ту інвалідів «Інваспорт». Також планується провес­ти реконструкцію та ре­монт приміщень пансіона­тів, інтернатів тощо.

 

 

 Всеукраїнське визнання

Ольга Лобарчук

Львівська обл.

Всеукраїнський тижне­вик «Освіта» щорічно проводить опитування з приводу вручення професійних медійних від­знак найяскравішим особис­тостям галузі освіти. Кращим освітянином ниніш­нього року і лауреатом від­знаки «Засвіти вогонь» за самовідданість в обстою­ванні соціальних прав педа­гогів та вчених області стала голова Львівської обласної організації профспілки осві­ти і науки Марія Яцейко.

Також «засвітила вогонь» у серцях людей своєю працею і голова Донецької обласної галузевої профспілки Ася Горшкова, яка отримала від­знаку за успіхи в інформа­ційному забезпеченні та вдосконаленні форм і мето­дів внутріспілкової діяльнос­ті та захисті соціально-економічних прав педагогів.

Голова Черкаської обласної галузевої профспілки Ольга Жолдак за визнанням спіл­чан стала кращою в органі­заційній роботі – за прове­дену кампанію у формі кон­ференцій, круглих столів, ви­ставок, присвячену увічнен­ню пам’яті колеги – народ­ного вчителя Олександра Захаренка. Вона перемогла в номінації «Народ мій буде!».

Номінантом відзнаки всеукраїнського професійного видання стала й голова осві­тянської районної організа­ції на Донеччині Світлана Михайлова. Її нагороджено за результативність соціаль­ного діалогу з роботодавця­ми та владою. Голову Берди­чівської міської організації Житомирщини Анжеліку Цвіткову відзначено за успішне розв’язання соці­альних проблем спілчан.

Колеги, профспілковий ак­тив щиро вітають цьогоріч­них володарів відзнаки «За­світи вогонь». Приєднуємо­ся до всіх привітань ФПУ, Центрального комітету галу­зевої профспілки і зичимо здоров’я, наснаги в праці на благо людей.

 

 Правона роботу

 Як повідомила Ольга Лобарчук, 23 січня трудові колективи Дрогобицьких загаль­ноосвітніх шкіл № 8 і № 15 вийшли до міської ради на акцію протесту, захищаючи свої трудові права. Сесія міської ради винесла рішен­ня про оптимізацію робочих місць кількох шкіл міста, зо­крема тих, що розраховані на 400–1300 учнів. Нині ж, наприклад, у місцевій ЗОШ № 3, навчаються 165 дітей.

На нещодавній колегії Дро­гобицького міського управ­ління освіти виступив голова міської організації профспіл­ки освіти і науки Олег Гук. За дорученням своїх спілчан він висунув роботодавцям вимогу, щоб кожен праців­ник навчальних закладів, де передбачається оптимізація, тобто об’єднання шкіл, був працевлаштований, отри­мав письмові гарантії, де саме й з якого числа...

Таку ж вимогу місцевій владі висунули протестувальники. В акції також взяли участь міський профлідер Олег Гук, завідувач відділу соціально-економічного захисту облас­ної галузевої профспілки Мар’ян Калин та юрискон­сульт Василь Корчинський.

01.02.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання