« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Молодь завжди попереду

Молодь завжди попереду

 Віктор КОВРИГА

Чимало добрих починань на рахунку молодіжної ко­місії об’єднаної профор­ганізації Атомпрофспілки, яку очолює інженер про­ектного відділу Східного гірничо-збагачувального комбінату (м. Жовті Води) Дмитро Міщук.

Свого часу саме атомники були ініціаторами заро­дження молодіжного профспілкового руху України. Ось і на Східно­му ГЗК, де працюють 3,5 тис. мо­лодих людей, їхня організація іс­нує вже 12 років. Тут успішно реа­лізується розроблена галузевою профспілкою Стратегія розвитку молодіжного руху. Значна увага приділяється професійній та соці­альній підтримці молоді, залу­ченню її до профспілкової діяль­ності, організації дозвілля. Профактивісти проводять для молоді культурно-масові, спортивні та виховні заходи, що сприяють її ду­ховному та фізичному розвитку. Велику підтримку Дмитру Міщу­ку та його молодіжній команді на­дає голова Східної об’єднаної профорганізації Борис Філіппов.

Досвід жовтоводців неоднора­зово узагальнювався і ставав над­банням інших членських органі­зацій Дніпропетровського облпрофоб’єднання.

Не менш насиченим є молодіж­не профспілкове життя студентів Дніпропетровської державної ме­дичної академії. Голова студент­ського профкому та молодіжної ради Ярослав Віленський, людина енергійна та креативна, постійно генерує нові ідеї. Цього року об­ласна галузева молодіжна рада, зокрема, була одним з ініціаторів конкурсу малюнків «Охорона пра­ці – очима студентів медичних уч­бових закладів», що викликав чи­малу зацікавленість. Є у майбут­ніх медиків й чимало значних спортивних досягнень. Молодіж­на рада і студентський профком велику увагу приділяють також поліпшенню побутових умов, ор­ганізації відпочинку.

Обидва молоді профактивісти – Дмитро Міщук і Ярослав Вілен­ський нещодавно стали учасника­ми 2-го форуму профспілкової мо­лоді Дніпропетровщини, організо­ваного молодіжною радою облпрофоб’єднання та керівництвом профцентру за підтримки Зональ­ного учбово-методичного центру (директор Валентина Хіть), який приймав учасників заходу.

Відкриваючи форум, голова облпрофоб’єднання Віталій Дубіль наголосив, що в нинішніх умовах активізація молодіжної політики, роботи з омолодження профкадрів та поліпшення їхньої підготовки є одним з найважливіших завдань у контексті загального вдосконален­ня організаційної діяльності проф­центру. Він також зосередив увагу учасників форуму на необхідності посилення уваги до проблем за­йнятості та професійної підготов­ки молоді, поліпшення її соціально-економічного захисту та духовного розвитку.

Учасники форуму обмінялись досвідом роботи, відвідали цікаві лекції з психології та політології, побували на екскурсії. Вони, зо­крема, висловились за необхід­ність активізації та осучаснення інформаційно-пропагандистської роботи профспілок.

У роботі форуму взяв участь го­ловний спеціаліст відділу гумані­тарних питань та молодіжної полі­тики ФПУ Володимир Майданюк. Він провів кількагодинне інтерак­тивне заняття з питань молодіжної політики профспілок та забезпе­чення гідної праці для молоді.

Підбиваючи підсумки роботи форуму, активісти молодіжного руху дали цьому заходу позитивну оцінку, висловили свої пропозиції, які будуть враховані при розробці Стратегії молодіжної політики профцентру на наступний період.

 

 

 ПІДТРИМКА ТА ТУРБОТА ПРО ТИХ, КОГО ДОЛЯ ЛИШИЛА САМОТНІМИ…

 Вважаючи пріоритетним напрямком своєї роботи соціально-економічний захист трудящих та членів їхніх сі­мей, Об’єднання профспілок Харківської області не зали­шає поза увагою й тих, хто вийшов на заслужений відпо­чинок, особливо самотніх пенсіонерів. Традиційними в святкові зимові дні стали відвідини дитячих будинків та спеціалізованих закладів для проживання людей похило­го віку, привітання та подарунки.

 Цьогоріч голова ОПХО, депутат обласної ради Сергій Тесленко відвідав Хорошев­ський геріатричний пан­сіонат, де постійно про­живають більше 300 само­тніх людей похилого віку й інвалідів, привітав їх і подарував солодощі, ціка­вився умовами проживан­ня, проблемами закладу, обіцяв допомогти їх вирі­шити в межах своєї ком­петенції, поінформувало Об’єднання профспілок Харківської області.

Майже 8 років тому заклад очолив Олександр Мельник. Із того часу Хо­рошевський геріатрич­ний пансіонат набрав аб­солютно нового вигляду. Майже повністю відре­монтований головний корпус, для мешканців створені чудові побутові умови, значно розширено лікувально-реабілітаційну базу, організовано змістовне дозвілля підопічних: передплачують­ся газети і журнали, пра­цюють гуртки в’язання, шиття, художньої само­діяльності, проводяться концерти, поїздки до за­кладів культури обласно­го центру та Свято-Вознесенського храму. А про­блеми харчування зна­чною мірою дозволяє ви­рішувати підсобне госпо­дарство, де утримують свиней, вирощують овочі та фрукти. Але головним досягненням директор пансіонату вважає те, що серед обслуговуючого персоналу вдалося ство­рити колектив небайду­жих, відданих своїй спра­ві людей.

Персонал та підопічні установи з великою ра­дістю приймали гостей, дякували за подарунки й солодощі, а головне – за увагу з боку профспілок.

 

  ВАЖЕЛІ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ

Більше 40% території Івано-Франківщини вкрито лісами, що є важливим чинником у збереженні природного балансу прикар­патського регіону. У лісовій галузі зайнято близько 2,8 тис. трудівників.

Сергій ЛИЗАНЧУК

Як зазначає голова об­ласної організації профспілки працівни­ків лісового господар­ства Ігор Хомишин, особливе значення надається колек­тивним договорам, що укла­дені на кожному підприєм­стві. Ці документи передба­чають і зростання рівня опла­ти праці, і забезпечення на­лежних її умов, і оздоровлен­ня працівників, і надання їм різноманітних пільг.

Тарифна сітка розрахунку за­робітної плати залежить від встановленого законодав­ством її мінімального рівня, що постійно зростає. Вно­сяться відповідні зміни і до положень колдоговорів у нашій галузі. Так, у І півріччі 2012 року середня зарплата працівників лісового і мис­ливського господарства ста­новила 2936 гривень і зрос­ла порівняно з відповідним періодом минулого року на 22,7%. Однак, вона відстає щодо рівня інфляції, подо­рожчання комунальних та інших послуг.

Обов’язковими атрибутами «лісовиків» є відповідний робочий одяг, засоби індиві­дуального захисту та взуття, якими вони загалом забез­печені задовільно. Також на­лежна увага приділяється охороні праці. За законодав­ством, на це має витрача­тись 0,5% фонду оплати пра­ці. Фактично ж витрати зна­чно вищі. Так, у І півріччі ни­нішнього року в лісовій галу­зі вони становили 513 тис. гривень.

ОХОРОНА ПРАЦІ

Водночас мають місце не­щасні випадки на виробни­цтві. У 2011 році травмовано семеро осіб, п’ять випадків закінчились смертельним наслідком. Найчастіше такі випадки траплялися на лісо­розробках. Причини їх пов’язані з організаційними недоліками, порушенням норм охорони праці безпо­середньо виконавцями ро­біт. Тому питання безпеки праці розглядалися на засі­данні обласної ради голів профкомів галузі. Звертала­ся увага профактиву на без­умовне виконання комплек­сних заходів з охорони пра­ці, затверджених в колек­тивних договорах, якісне проведення адміністративно-господарського контро­лю при веденні робіт.

Слід відзначити активізацію діяльності комісії з охорони праці при обласній проф­спілковій галузевій раді, гро­мадських інспекторів у тру­дових колективах. Спільні зусилля господарників, профактиву дали позитивні ре­зультати. Щоправда, повніс­тю уникнути травматизму не вдалося. В 2012 році стався один нещасний випадок.

Піклуються тут і про здоров’я працівників та їхніх ро­дин. Зокрема, минулого літа було оздоровлено 42 дити­ни. Аби здешевити вартість путівок, виділено 14,6 тис. грн із коштів підприємств, 4,5 тис. – із профбюджетів.

Залучаються трудівники лі­сової галузі до занять фізич­ною культурою та спортом. Так, на території Галицького національного природного парку обладнано спортив­ний майданчик. Такий масо­вий вид спорту, як футбол набув популярності в колек­тивах Солотвинського, Кут­ського, Вигодського лісових господарств. Для аматорів шкіряного м’яча придбано спортивну форму. Члени га­лузевої профспілки постійно беруть участь у зимових Га­лицьких спортивних іграх, які проводить крайова орга­нізація ФСТ «Україна».

24.01.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання