« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Колективні договори – під пильною увагою профспілки медиків Закарпаття

Колективні договори – під пильною увагою профспілки медиків Закарпаття

 Одним із пріоритетних напрямів роботи Закарпатської обласної орга­нізації профспілки працівників охорони здоров’я (голова Володимир Турок) є укладення колективних договорів і угод та контроль за їх вико­нанням. Тож невипадково це питання було винесено на порядок денний чергового пленуму галузевої профспілки.

 Сергій Баранчиков

Закарпатська обл.

Головний спеціаліст – юристконсульт облпрофорганізації Володимир Шутко виступив з інфор­мацією про роль колек­тивних договорів як інструменту со­ціального захисту працюючих, а про їх практичну реалізацію розпо­вів головний спеціаліст – заступник голови обкому профспілки Тиберій Лукач.

Зокрема, зазначалося, що колдого­ворами охоплено 93% працівників закладів охорони здоров’я краю. Облпрофорганізація, ураховуючи зміни в законодавстві України, на основі галузевої та регіональної угод постійно здійснює моніторинг із питань підготовки, укладення та виконання колдоговорів в усіх за­кладах охорони здоров’я, проводить конкурси на кращий колективний договір; розроблено паспорт-реєстр обліку їх наявності. Майже всі ко­лективні договори містять розділ «Додаткові соціальні, трудові, пра­вові пільги, гарантії та компенсації для членів профспілки». Налаго­джено інформаційно-методичне ви­світлення колективно-договірної роботи, первинки галузі мають проект типового колективного договору.

Разом із тим у виступах голови об­ласної організації профспілки Воло­димира Турка, голів районних орга­нізацій профспілки, зокрема Вино­градівської – Євгена Піруса, Хуст­ської – Богдана Лужецького, Тячів­ської – Василя Йовдія, Мукачівської – Омеляна Решетаря, голів первин­них профорганізацій Ужгородсько­го міського перинатального центру – Івана Трещака, Тячівської район­ної лікарні № 2 смт. Дубове – Ольги Магули та інших ішла мова про про­блеми, що виникають під час орга­нізації та проведення колдоговірної роботи. Так, зазначалося, що зна­чною мірою на колективно-договірному регулюванні соціально-трудових відносин позна­чаються фінансово-економічна не­стабільність, пов’язана з недофінан­суванням галузі, недостатній контроль сторін за виконанням зобов’язань колдоговорів, відсут­ність дієвого механізму притягнен­ня до відповідальності за невико­нання цих зобов’язань тощо.

 

 

 Підсумки підбито, плани на майбутнє накреслено

  Віталій Копиш

Чернігівська обл.

Нещодавно відбулося чергове засідання пре­зидії комітету Чернігів­ської обласної органі­зації профспілки пра­цівників освіти і науки, на якому розглядалися важли­ві питання діяльності облас­ної організації. Так, прийня­то Концепцію роботи з профспілковими кадрами та активом Чернігівської об­ласної організації профспіл­ки освітян, Програму оздо­ровлення та відпочинку членів профспілки, а також підбито підсумки проведен­ня галузевого та Всеукраїн­ського оглядів роботи орга­нізаційних ланок профспіл­ки на кращу організацію оздоровлення та відпочин­ку дітей і підлітків улітку 2012 року.

Відтак відзначено, що най­кращих показників в органі­зації оздоровлення дітей досягли Борзнянський, Новгород-Сіверський ра­йонні комітети профспілки, Чернігівський міський комі­тет і профком працівників Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя.

Після розгляду питання щодо інформаційної роботи президія ухвалила рішення надати окремим комітетам фінансову допомогу для придбання комп’ютерної техніки.

Також у ході зібрання було прийнято низку звернень, зокрема до Президента України Віктора Януковича та Кабінету Міністрів. З огля­ду на те, що Законом Украї­ни «Про державний бюджет України на 2013 рік» перед­бачена можливість його перегляду за підсумками I кварталу 2013 року, прези­дія звернулася з проханням спрямувати додаткові дохо­ди на підвищення соціаль­них стандартів та гарантій освітян.

 

 

 У педагогів є опора

 Віктор Коврига

Дніпропетровська обл.

У нинішній складний час на­дійною опорою для вчителів є галузева профспілка, яка і захистить, і підтримає, й від­значить. От і нині, коли вкрай загострилися пробле­ми з фінансуванням галузі, профспілка стукає у всі две­рі, аби працівники своєчас­но отримали зароблене.

Багато теплих слів пролуна­ло на адресу профорганіза­цій та їхніх лідерів у Палаці студентів Дніпропетровсько­го національного універси­тету під час зустрічі, на якій вшановували переможців обласного огляду на кращу освітянську первинку.

Профлідерів привітали голо­ва обласного об’єднання профспілок Віталій Дубіль, голова обкому профспілки Галина Бєлікова та ін. Му­зичні вітання підготували найкращі самодіяльні колек­тиви й виконавці – дипло­манти обласного фестивалю художньої самодіяльності, працівники закладів освіти районів і міст області.

 

 

 Права людини – понад усе

 У Закарпатській облас­ній раді профспілок від­бувся круглий стіл з нагоди Міжнародного дня прав лю­дини. За інформацією Сергія Баранчикова, у ньому взяли участь заступник голови облпрофради Василь Захарець, представники влади, робото­давців, керівники галузевих облорганізацій профспілок.

Обговоривши стан дотриман­ня прав і свобод мешканців області, учасники заходу від­значили, що чимало грома­дян щодня стикаються з по­рушеннями їхніх прав і гаран­тій – як у трудовій, так і соці­альній сферах. Особливу три­вогу викликають порушення трудового законодавства. У своїх виступах соцпартнери звернули увагу на те, що, не­зважаючи на високі темпи зростання зарплати, її рівень в області все ще є незадо­вільним. Спостерігаються проблеми з безробіттям, осо­бливо в сільській місцевості, тощо.

27.12.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання