« на головну 19.08.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1255)
01
Серпень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Будемо зі світлом та теплом

Будемо зі світлом та теплом

 Спливає 2012 рік. За кілька днів до Нового 2013-го енергетики відзнача­ють своє професійне свято. У них завжди чимало роботи, адже вони по­дають світло в кожну оселю, забезпечуючи людям тепло і затишок. Яким був поточний рік для енергетиків Івано-Франківської області, які пробле­ми турбують нині трудівників галузі?

Сергій ЛИЗАНЧУК

Як зазначає голова облра­ди профспілки праців­ників енергетики та електротехнічної про­мисловості Василь Гриньків, одним з найпотужніших бюджетоутворюючих підприємств області є Бурштинська ТЕС. Тут не­щодавно відбулися важливі зміни. Так, на початку 2012 року пройшло підсумкове засідання конкурсної комісії з продажу 45% акцій ПАТ «Західенерго» Донецького паливно-енергетичного комплексу. Вели­ким досягненням ЦК «Укрелектро­профспілки» було включення до цієї компанії очільника первинки Бурштинської ТЕС, голови ради го­лів профкомів ПАТ «Західенерго» Ігоря Столяра. Вперше в країні між двома сторонами підписано соці­альний пакет.

Сьогодні ТЕС успішно працює. Бурштинський енергоострів має тісні економічні зв’язки з сусідні­ми державами: Угорщиною, Сло­ваччиною, Румунією. Зарплата ква­ліфікованих працівників наближа­ється до європейського рівня.

Керівництво Донецького ПЕК тісно співпрацює з профспілками. Прово­дяться спільні наради з представ­никами ЦК «Укрелектропрофспіл­ки», обласних галузевих рад та пер­винок, на яких обговорюються пи­тання соціального захисту трудів­ників.

Профком Бурштинської ТЕС по­стійно дбає про зміцнення здоров’я енергетиків та членів їх сімей. Для них створені належні умови на базі відпочинку станції «Ле­генда» та в санаторії-профілакторії «Сокіл». До послуг співробітни­ків станції, жителів Бурштина Палац куль­тури «Прометей», де працюють колективи аматорської художньої творчості. У цьому році «Прометей» посів призове місце у Всеукраїнському огляді-конкурсі закладів культури профспілок. А вокальному тріо «Вербонька» при­своєно почесне звання «народного».

Соціального захисту потребують працівники Івано-Франківського управління ЗАТ «Електро». Під­приємство спеціалізується на про­веденні ремонтів та прокладанні ліній електропередач, монтажі електроустановок. В умовах конкуренції працівники товариства шукають об’єкти для роботи за межами області. Вдалося зберегти трудо-вий колектив, оновити технічний парк мехко­лони, утримується гур­тожиток для спеціалістів.

Підготовка кадрів на­лежної кваліфікації здійснюється в Бурш­тинському енергетич­ному коледжі та Бурш­тинській гімназії.

 

 Бюджетники чекають на покращення

 У Федерації профспілок Кіровоградської облас­ті з нагоди Міжнародного дня прав людини відбулося спільне засідання президій обласних профорганізацій працівників бюджетної сфе­ри. За інформацією прес-центру ФПО, на засіданні обговорювалася критична ситуація в галузі у зв’язку з недостатнім фінансуванням, порушенням договірних га­рантій щодо оплати праці і зайнятості, строків виплати зарплати, переведенням працівників на неповний ро­бочий день тощо.

Голова ФПО Сергій Петров оголосив мету зібрання: ко­ординація спільних дій соці­альних партнерів, узагаль­нення проблем області в сфері оплати праці та визна­чення шляхів їх вирішення. За даними облдержадміні­страції, які практично збіга­ються з інформацією облас­них організацій профспілок, потреба в додаткових ко­штах на зарплату працівни­кам бюджетних установ ста­новить близько 75 млн грн.

 


 Первинки працівників та студентів Самбірського педколеджу провели вечорниці

Ольга ЛОБАРЧУК

На Львівщині понад деся­тиліття первинні профспіл­кові організації закладу тра­диційно проводять Андріїв­ські вечорниці.

«Добра традиція, вміло під­тримувана багаторічним го­ловою профкому педколе­джу Ігорем Буклівим, – роз­повідає його наступниця, новообрана голова профко­му викладачів і працівників Тетяна Мацковська, – отри­мала широкий резонанс у всьому райцентрі. Тож тепер освітяни запросили «пово­рожити» все місто».

Тетяна Мацковська багато років була членом профко­му, очолювала культмасову комісію і теж працювала над підготовкою вечорниць. Ця громадська робота, поряд з основною профспілковою – вчасною виплатою зарпла­ти, наданням різної допомо­ги спілчанам, переконала її, що майбутні вчителі та їхні сьогоднішні наставники спо­діваються на активну пози­цію профорганізації.

До створення і втілення сце­нарію вечорниць долучи­лись викладач народознав­ства, практичний психолог, педагог вищої категорії На­талія Білинська та понад 20 учасників і сценічних дійо­вих осіб, які проводили різ­номанітні обряди ворожін­ня, конкурси. А загалом у за­ході брали участь чи не всі 800 студентів та 150 праців­ників педколеджу.

Традиція Андріївських ве­чорниць міцно і надовго прихиляє студентів до своєї альма-матер. «На Андрія» до коледжу приходять бага­то випускників, батьків і мешканців міста, які отри­мують великий позитивний емоційний заряд на ново­річні та різдвяні свята.

 

За фінансової підтримки Ради профспі­лок Івано-Франківської області, обласних органі­зацій профспілки працівників осві­ти і науки, культу­ри, нафтової і га­зової промисло­вості, лісового господарства, харчової і пере­робної промисло­вості, міського ко­мітету профспілки житлово-кому­нального госпо­дарства Івано-Франківський центр «Інваспорт» спільно з обласною дитячо-юнацькою спор­тивною школою інвалідів провели спортивні ігри се­ред людей з об­меженими фізич­ними можливос­тями. В них взяли участь 200 осіб, серед яких 132 ді­тей.

Як повідомив Сер­гій Лизанчук, до програми ввійшли змагання з легкої атлетики, настіль­ного тенісу, шахів, шашок, дартсу і перегонів на віз­ках. Завзятою була боротьба серед юних спортсменів. У командному за­ліку тут здобули першість вихован­ці Микуличинської спеціальної за­гальноосвітньої школи-інтернату.

20.12.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання