« на головну 23.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Профспілці бракує харизматичних лідерів та солідарності спілчан

Профспілці бракує харизматичних лідерів та солідарності спілчан

Ольга Лобарчук

У готельно-навчальному комп­лексі Об’єднання профспілок Львівщи­ни «Гетьман» відбу­лося засідання Ради профспілок області за участі в. о. заступни­ка Голови ФПУ Євгена Драп’ятого, соціаль­них партнерів в особі роботодавців – голо­ви Львівського об­ласного об’єднання організацій робото­давців Івана Ривака, голови Ради підпри­ємців Львівщини Ростислава Сороки та голови громадської Ради при облдержад­міністрації Зіновія Бермеса.

У ході зустрічі йшло­ся про вдоскона­лення роботи Об’єднання проф­спілок Львівщини, членських організацій на посилення мотивації профспілкового членства, підвищення авторитету профспілок у суспільному житті. Із цього питання до­повідав голова об’єднання Роман Дацько, який, зо­крема, й спинився на пи­танні соціального захисту працівників, в основі яко­го – робочі місця, зарпла­та, умови праці тощо.

Державу виборює і бу­дує народ, громадянське суспільство – дієва участь профспілок. Обидві сили потребують якісного люд­ського фактора – держав­ницьких, сміливих, хариз­матичних лідерів, солідар­ності спілчан, їх усвідом­леного контролю за діяль­ністю організації на всіх рівнях та якісного інфор­маційного простору.

У ході зустрічі Євген Драп’ятий порушив болю­че нині питання мотивації членства. «Успіх цього пи­тання – в руках 8,2 млн спілчан. І профлідери, по­чинаючи з низових струк­тур і до верхів, повинні не давати звести організацію на другорядні заняття, а мають працювати на виро­блення профспілкового менталітету, за яким профспілка – не лише щит, а й меч у цій соціальній ситуації», – зауважив Єв­ген Драп’ятий. Він запро­понував конкретні кроки: інвентаризація ресурсів профспілок кожного регі­ону, паспортизація регіо­ну, яка дає потужній гро­мадській організації воло­діння ситуацією і можли­вість компетентного контролю на початку фор­мування основоположних документів, бюджетних у тому числі, постійного їх супроводу, лобіювання і доведення до законодавчо­го рівня, що потребує якіс­ного кадрового чинника.

Серед тактичних за­вдань мотивації членства Євген Драп’ятий виокре­мив, зокрема, те, що проф­спілка має допомогти кож­ному членові принаймні знати про його соціальне право. Йшлося і про безо­платне навчання у проф­спілковій академії дітей спілчан, пільгові ціни на путівки тощо.

Як зауважив голова Ради підприємців області Ростислав Сорока, громад­ські організації мають об’єднати зусилля у спра­ві захисту свого економіч­ного простору, консоліду­вати зусилля на етапі ство­рення бюджету, його роз­поділу, входження інвес­тора в область і подальшо­го супроводу тощо. Він на­голосив на вдосконаленні механізму страйкової бо­ротьби, дієвості протест­них акцій.

Голова обласної органі­зації профспілки праців­ників держустанов Мирон Іванків вкотре порушив питання про економічне підґрунтя страйкової бо­ротьби – кошти страйково­го фонду.

За словами голови об­ласної організації проф­спілки будівельників Ма­рії Карватської, у себе у Франції власники (йдеть­ся про компанію, яка воло­діє Миколаївським це­ментним заводом) ніколи не дозволили б собі стави­ти умови про неможли­вість кар’єрного зростання тих, хто вступить до лав профспілки, бо там проф­спілки дуже чітко, солі­дарно та масово на це реа­гують.

Голова обласної органі­зації Всеукраїнської проф­спілки працівників і під­приємців торгівлі, громад­ського харчування та по­слуг Богдан Пилюх запро­понував ефективніше, не тільки кількісно, а й якіс­но використовувати кол­договори, домогтися вне­сення в трудове законодав­ство норми обов’язковості їх укладання, ініціювати нову редакцію закону про колдоговори, положення яких забезпечували б соці­альний захист спілчан.

 

 

 Профспілки цікавить стажування студентів за кордоном

 Віталій Копиш,

заступник завідувача навчального відділу підприємства НМЦ ФПО

Уже стало доброю тра­дицією проводити зу­стрічі керівників і спе­ціалістів галузевих облпрофорганізацій та ФПО Чернігівщини з провідними науковцями. Цього разу семінар-зустріч відбувся в одному з провідних вишів області – Чернігівському державному інституті еко­номіки і управління (ЧДІЕіУ). До роботи семінару долу­чився заступник голови ФПО Чернігівщини Петро Чорнорот.

У ході зустрічі представники вишу розповіли про історію становлення свого закладу, сучасний стан навчальної роботи та її перспективи, впровадження нових спеціальностей і напрямів навчання тощо.

Досвідом роботи поділили­ся профспілкові лідери Олександр Чалий та Ольга Мельник, які очолюють первинні профспілкові орга­нізації викладачів і студен­тів. Вони розповіли про ро­боту зі спілчанами та адмі­ністрацією закладу, яка спрямована на захист прав та інтересів викладацького складу та студентів.

Після цього семінар продо­вжився у формі дискусії, під час якої учасники обміняли­ся думками стосовно робо­ти профспілкових організа­цій у виші, торкнулися пер­спектив розвитку освіти і науки в області, а також об­говорили актуальні еконо­мічні й суспільні проблеми. Профлідерів цікавили пи­тання стажування студентів за кордоном, оздоровлення і пропаганди здорового способу життя, працевла­штування випускників, за­лучення студентської моло­ді до наукової діяльності тощо.

 

 

 Громадський контроль

Сергій Лизанчук

Відбулося засідання комісії обкому профспілки пра­цівників держустанов із питань соціально-економічного захисту, охорони праці та правової ро­боти. Також йшлося про стан укладання та виконан­ня колдоговорів у трудових колективах фінансових управлінь області.

У своїх виступах заступник начальника головного фі­нансового управління облдержадміністрації Зеновія Корюкіна, голова галузевого обкому профспілки Ніна Гушпіт, голови первинок фінансових управлінь рай­держадміністрацій і виконавчих комітетів міськрад області підбили підсумки роботи за рік.

Зокрема, відзначалися позитивні результати співпра­ці влади та профспілок. Разом із тим було зауваже­но, що у фінансових управліннях Калуської райдерж-адміністрації, Калуському та Яремчанському міськ-виконкомах досі не створено первинок, що унемож­ливлює проведення профспілками громадського контролю за дотриманням законодавства про охоро­ну праці. Також порушувалося питання оплати праці держслужбовців.

Для голів та активістів профорганізацій фінансових управлінь області проведено семінар-навчання із пи­тань організаційно-масової роботи, ролі профспілко­вих організацій у процесі підготовки, прийняття та виконання колдоговорів та угод, організації фінансо­вої роботи в первинках тощо.


Соціальні гарантії для зв’язківців

 Успішній роботі Івано-Франківської філії ПАТ «Укрте­леком» значною мірою сприяє належний соціаль­ний захист працівників. Головним документом, який регулює виробничі, соціально-економічні відносини зв’язківців і власника, є колдоговір, і виконання його положень профком тримає на постійному контролі.

Своїм першочерговим завданням профспілки вва­жають забезпечення зайнятості трудівників галузі та відповідного рівня оплати їхньої праці, зокрема ви­конання соціальних гарантій та виплата компенса­цій. Під їхнім контролем також залишається прове­дення заходів із безпеки праці. З початку року заро­бітна плата працівників філії зросла на 6%, на соці­альні пільги, що не передбачені законодавчими акта­ми України, витрачено 46,5 тис. грн, а 215,5 тис. грн спрямовано на охорону праці.

Важливим напрямом профспілкової діяльності є культурно-масова, спортивно-оздоровча та виховна робота, забезпечення змістовного відпочинку та до­звілля спілчан.

Так, цього року 75 дітей зв’язківців покращили своє здоров’я, на що було витрачено 110,6 тис. грн. 29 хлопчиків і дівчаток відпочили в дитячих оздоров­чих таборах області, як-от «Едельвейс» і «Смерічка», що розташовані у мальовничому куточку Карпат с. Микуличин. На базах відпочинку товариства ПАТ «Укртелеком» «Зв’язківець» (Миколаївщина), «Мрія» (Херсонщина), «Черкащанка» (Одещина), «Іскра» (Крим) і «Смерека» (Яремче на Івано-Франківщині) оздоровилися 140 працівників філії.

Для 65 першокласників – дітей працівників філії було проведено традиційне свято до Дня знань. Першокласникам вручили подарунки з усіма необ­хідними шкільними атрибутами, організували пере­гляд дитячого кінофільму в кінотеатрі.

Івано-Франківська філія ПАТ «Укртелеком» – щоріч­ний і незмінний учасник галузевих та міжгалузевих спартакіад. Працівники товариства виборюють почесні призові місця в спортивних змаганнях ФСТ «Спартак» та ПАТ «Укртелеком».

Керівництво філії та профспілкова організація в умо­вах конкуренції з боку інших операторів електрозв’язку докладають чимало зусиль для до­бору та розміщення кадрів. При цьому насамперед враховується професійний рівень, досвід, уміння са­мостійно приймати правильні рішення відповідно до сучасних вимог з метою досягнення високих ви­робничих показників.

06.12.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання