« на головну 27.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1254)
04
Липень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Державна підтримка безробітних: ринок праці має змінитися

Державна підтримка безробітних: ринок праці має змінитися

Сергій Лизанчук

Нині необхідно ство­рити умови, які да­дуть змогу українцям повноцінно реалі­зовуватися та отри­мувати за це висо­ку заробітну плату. Основна мета со­ціальної політики в Україні полягає у по­слідовному підви­щенні рівня та якос­ті життя населення, зниженні соціаль­ної нерівності, забез­печенні соціальних прав громадян тощо. Особлива роль у її реалізації належить роботодавцям і про­фесійним спілкам за підтримки уряду.

Як запевняють уря­довці, у майбутньо­му очікується ство­рення і легалізація 6 млн нових робо­чих місць, адже близько 4 млн громадян зайняті в тіньовій економіці, а май­же 3 млн – виїхали за межі країни на заробітки. Тру­дові мігранти зможуть по­вернутися лише за наяв­ності високих зарплат і но­вих робочих місць.

У 2013 році має запрацю­вати Закон України «Про зайнятість населення», який стимулюватиме ро­ботодавців створювати нові робочі місця, дасть можливість безробітним отримати нову кваліфіка­цію, допоможе із працевлаштуванням випускни­кам вищих навчальних за­кладів.

Нещодавно також при­йнято низку законів, які надають пільги щодо спла­ти податку на прибуток ін­весторам, які запускати­муть нове виробництво, створюючи робочі місця (мінімум 25 – у малому біз­несі та 150 – у великому).

Відповідно до прогнозів створення зони вільної торгівлі із СНД принесе 160–165 тис. нових робочих місць, сприятиме зростан­ню виробни­цтва в галузях економіки. Нині для сіль­ських мешкан­ців запровадже­но дотації на утримання ве­ликої рогатої худоби в розмі­рі 250–1000 грн і встановле­но мінімальні допустимі ціни на закупівлю молока в населення – 2,2 грн за літр. Мешканці сіл діста­ли потужний сигнал: за­ймаючись приватним гос­подарством, можна отри­мувати нормальний при­буток.

На колегії ОДА нещо­давно розглядалося питан­ня про хід реалізації про­грами зайнятості населен­ня. У I півріччі цього року кількість безробітних на Прикарпатті (за методоло­гією МОП) у віці 15–70 ро­ків становила 46,8 тис. осіб, усього на тисячу менше, ніж за відповідний період минулого року, а рівень безробіття становив 7,9% економічно активного на­селення зазначеного віку. За цим показни­ком Івано-Фран-ківщина посідає 11-те місце в Україні.

Завдяки на­данню дотацій роботодавцям за кошти Фонду державного соці­ального страхування Укра­їни на випадок безробіття створено 1988 нових робо­чих місць, у тому числі 1158 – у сільській місцевості.

Тим часом за наявності значної кількості безробіт­них в області впродовж дев’яти місяців ц. р. налі­чувалося 28 147 вакансій, кожна п’ята з яких – із мі­німальною заробітною платою. Вакансії заповню­ються повільно, адже робо­чі місця, які пропонують­ся, або низько оплачувані, або не мають попиту серед безробітних. Повною мі­рою цю проблему не вирі­шує і професійна підготов­ка та перепідготовка ка­дрів.

На колегії облдержад­міністрації визначено за­ходи щодо поліпшення становища на ринку праці. Головному управлінню на­уки і освіти, обласному центру зайнятості реко­мендовано підготувати пропозиції щодо нових під­ходів із формування дер­жавного замовлення та працевлаштування випускників навчальних за­кладів відповідно до реаль­ної потреби підприємств, установ та організацій у робітничих кадрах і фахів­цях із вищою освітою.

 

 

 На часі проблеми зайнятості

 Сергій Баранчиков

З 1 січня 2013 року набу­ває чинності підписа­ний Президентом За­кон України «Про зайнятість населення». Як мають співпрацювати орга­ни влади, роботодавці та профспілки для ефективної реалізації цього вкрай необ­хідного документа? Про це йшлося на засіданні кругло­го столу, яке відбулося в За­карпатській обласній раді профспілок.

З інформацією із цього пи­тання виступили голова Закарпатської облпрофради Іван Король, директор об­ласного центру зайнятості Юрій Фущич, виконавчий директор обласного об’єднання організацій ро­ботодавців «Закарпаття» Михайло Думнич. Промовці зазначали, що закон чітко визначає правові, економіч­ні та організаційні засади реалізації держполітики у сфері зайнятості, гарантії держави щодо захисту прав громадян на працю, їхній соцзахист від безробіття.

Під час жвавої дискусії голо­ва обкому профспілки пра­цівників освіти і науки Ва­силь Балаж, головний спеці­аліст – заступник голови облпрофорганізації праців­ників охорони здоров’я Тиберій Лукач, президент концерну «Крокус МГ» Михайло Греньо, директор Ужгородського професійного ліцею Лідія Гондорчин, ди­ректор Ужгородського місь­кого центру зайнятості Сергій Олексіюк висловили низку пропозицій щодо поліпшен­ня працевлаштування випус­кників вищих і професійно-технічних закладів, мешкан­ців сільських населених пунктів, розвитку малого та середнього бізнесу тощо.

Узагальнені пропозиції та зауваження учасників круг­лого столу надіслано до Вер­ховної Ради для внесення змін до Закону України «Про зайнятість населення».

 

 

 Перший досвід

Ольга Лобарчук

У Львівському профспілковому Будинку вчених відбувся форум молодих учителів. Цей захід уже кілька років поспіль прово­диться за ініціативи обласної організації профспілки освіти і науки (голова Марія Яцейко) та головного управління освіти і науки області (начальник Михайло Брегін).

З роками це зібрання молодих педагогів стає за­ходом, на якому такі вчителі, як Оксана Дольо­ва із села Забужжя, що провела у своєму житті лише 15 уроків, і як заступник директора з ви­ховної роботи школи райцентру Ірина Чінка, що була учасницею цього форуму два роки тому і вже дося­гла значних успіхів у кар’єрі, звіряють свої трудові на­бутки і діляться невдачами. Заступник начальника головного управління освіти і науки педагог із 40-річним стажем роботи Богдана Біляк зауважила, що досвідчені вчителі завжди підкажуть молодим колегам, як повестися, якщо учні випробовують їх, приміром, сховавшись під парти…

Цьогоріч у педколектив Львівщини влилося понад 520 випускників вишів. Головне, як зазначив Михай­ло Брегін, щоб молодь пройнялася професійним ду­хом області, яка вже тричі поспіль посідає в Україні друге місце після Києва за результатами ЗНОі за кількістю переможців та учасників усеукраїнських і міжнародних олімпіад.

Перед молодими колегами виступила «Вчитель року–2012» Зіновія Михальчин, яка вчить молоде покоління основам християнської етики, та зовсім юна освітянка Христина Лега, котра продовжила вчи­тельську династію в четвертому поколінні.

Слова поважного наставника – ректора Дрогобиць­кого національного педуніверситету Надії Скотної – стануть молодим вчителям підмогою під час вирі­шення складних ситуацій.

Учитель фізкультури із села Тодорковичі, який пра­цює у неповносередній школі вже п’ятий рік, не ви­ступав із високої трибуни, але в кулуарах не без гор­дості сказав: «За підсумками нещодавно проведено­го в школі анкетуванням 60 відсотків учнів за значи­містю поставили урок фізкультури на перше місце». Вчитель уміє захопити учнів своїм предметом, навіть попри те, що займаються діти в актовому залі, бо спортивного залу в школі немає, і на відкритому спортмайданчику, виховує в учнів розуміння цінності власного здоров’я. Учитель переконаний, що уроки, які виховують у молодого покоління здоровий спосіб життя, мають бути тричі на тиждень. Він щасливий із того, що діти перед уроком прибігають до нього ді­знатися, чи «буде змагання на прес».

 У ТЕМУ

 На святі молодого вчителя присутніх вітали переможці обласного конкурсу «Співоча вчительська родина» чоловіче тріо зі Львова «До-ля-ре», вокальний ансамбль «Гамалія» з Дрогобича та знамениті «Горлички» Львів­ського Будинку вчених.

Форум молодих учителів завжди є гарною нагодою для презентації галузевої профспіл­ки. Тут традиційно виступає з екскурсом у минуле і розповідає про нинішню діяльність Марія Яцейко. На чолі вчительських делега­цій достойно виступають голови районних організацій, які своєю роботою в цей непро­стий час уміють запалити молодих спілчан до сподвижницької праці.

22.11.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання