« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Музей народної архітектури і побуту дбає про спілчан

Музей народної архітектури і побуту дбає про спілчан

 Аби забезпечити роботу обласного музею народ­ної архітектури і побу­ту, де розміщено понад 30 унікальних пам’яток, які репрезентують бу­дівництво та побут За­карпаття, адміністра­ція (директор Габріела Андял) спільно з профорганізацією (голова Квітослава Денищич) приділяють значну ува­гу створенню безпечних умов праці, соцзахисту співробітників. За ініціа­тивою голови Закарпат­ської облпрофорганіза­ції працівників культури, члена Ради ФПУ Наталії Товтин з досвідом цієї роботи ознайомилися члени президії, голови райміськкомів облпроф­спілки.

 Для покращення умов праці наукових праців­ників та забезпечення відповідних умов збе­рігання фондових зі­брань музею проведено рекон­струкцію покрівлі адмінкорпусу. З обласного бюджету для цього було виділено понад 2,3 млн гри­вень. За останні два роки в музеї створено сучасну хімічну лабора­торію і хімічну майстерню з обла­штуванням ізолятора, де прохо­дять обробку старожитності. Це дає змогу знизити рівень їх впливу на здоров’я працівників музею.

Згідно з умовами колдоговору працівникам музею здійснюють­ся доплати за збільшений обсяг виконуваних робіт, складність та інтенсив­ність роботи – в розмірі 50% посадового окладу (тарифної ставки), за виконання робіт із ви­користанням дезінфі­куючих, інсектицид­них засобів, токсичних речовин – 10% посадо­вого окладу. Виплати проводяться за рахунок коштів фонду оплати праці.

Із коштів загального фонду щоро­ку виплачується одноразова ма­теріальна допомога працівникам у розмірі посадового окладу, а з коштів спецфонду – при виході на пенсію, з нагоди одруження, при народженні дитини, похованні близьких родичів.

Також надаються додаткові опла­чувані відпустки працівникам з ненормованим робочим днем, за­йнятим на роботах із шкідливи­ми умовами праці, тривалістю 7 календарних днів; жінкам, які мають двох або більше дітей ві­ком до 15 років, самотнім мате­рям – 10 календарних днів тощо.

За два роки на культурно-масову роботу профспілковою організа­цією використано понад 16 тис. гривень.

На розширеному засіданні прези­дії обкому профспілки своїми думками про ефек­тивність спільної ро­боти адміністрації та первинки цього му­зею поділилися голо­ва обкому профспіл­ки працівників куль­тури Наталія Товтин, члени президії Леон­тій Ленарт, Ольга Стадник, Ірина Вла­сик, Анатолій Плєха­нов, голови райкомів профспілки.

 

 Чи можна подолати бідність в окремо взятій області?

  На це запитання днями на­магалися знайти відповідь в Об’єднанні профспілок Львівщини, де зібралися представники роботодавців, профспілок і влади. Як пові­домила Ольга Лобарчук, профспілкову сторону пред­ставляли профлідер Роман Дацько та голови обласних галузевих профспілок, від роботодавців були присутні голова обласного об’єднання організацій робото­давців Іван Ривак, голова громадської ради при облдержадміністрації Зіновій Бермес, від влади – началь­ник територіальної дирекції інспекції праці у Львівській області Оксана Завада, за­ступник начальника голов­ного управління праці і соці­ального захисту облдержад­міністрації Іван Сорока, пер­ший заступник голови управління Пенсійного фон­ду у Львівській області Олек­сандр Сафін.

Учасники зустрічі обговорю­вали питання, актуальні для всієї держави. Зокрема, йшлося про те, як позбутися виплат зарплати в конвер­тах, покращити інвестицій­ний клімат в регіоні, створи­ти нові робочі місця.

«У роботодавців немає сти­мулів для легалізації зарпла­ти, відсутнє відчуття неми­нучої відповідальності пе­ред законом, – наголосив Роман Дацько. – Приміром, зарплата працівника німець­кої фірми «Леон» у Німеччи­ні становить 3,5 тис. євро, в Україні на Стрийщині – 3 тис. гривень!»

 

 На Сумщині проведено пленум та семінар-практикум обласної профспілкової організації праців­ників будівництва та промбудматеріалів, поінформу­вав її голова Іван Пшеничний. Заходи відбулися на кращому в Європі підприємстві промисловості буді­вельних матеріалів – ТОВ «Керамейя». Розглядалися питання організаційного та фінансового зміцнення профспілки, охорони праці, заробітної плати тощо. Відбувся діловий та відкритий дискусійний діалог між членами обкому.

 


 Закарпатська облпрофорга­нізація праців­ників АПК (голова Ганна Ку­лик) провела роз­ширене засідання президії. Як пові­домив Сергій Ба­ранчиков, на ньо­му розглянуто під­сумки виконання Галузевої угоди між Державним агентством водних ресурсів України і Профспілкою пра­цівників АПК Укра­їни за 9 місяців п. р. Так, середньомі­сячна зарплата зросла на 16,5%, а зарплата, що фі­нансується за ра­хунок спецкоштів, – на 35,3%. Працівники забезпе­чені спецодягом та спецвзуттям. На охорону праці спецфондом виді­лено 750 тис. гривень.

 

 

 Завітали гості з Данії

  У Чернігові 27–29 жов­тня перебувала делегація лідерів первинних проф­спілкових організацій Фе­дерації данських робітни­ків, що є найбільшою профспілкою Данії. Як по­відомив Віталій Копиш, у рамках візиту в Навчально-методичному центрі профспілок відбу­лася зустріч гостей на чолі з міжнародним профспіл­ковим викладачем Пером Айзенрайхом з україн­ськими колегами. Дружба данських профспілок із Чернігівщиною триває вже 7 років. Завдяки співпраці було проведено десятки спільних семіна­рів, тренінгів, зустрічей на допомогу членським ор­ганізаціям ФПО.

Цього разу відбулася дис­кусія, присвячена місцю профспілки в майбутньо­му суспільстві, привабли­вості профспілок для мо­лоді, роботі з колективни­ми угодами, співпраці профспілок різних країн тощо.

19.11.2012


Сергій Баранчиков

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання