« на головну 24.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Право на зароблене. Підвищення заробітної плати та погашення заборгованості з її виплати – в центрі уваги профспілок

Право на зароблене.   Підвищення заробітної плати та погашення заборгованості з її виплати – в центрі уваги профспілок

 Проблеми оплати праці та стан по­гашення заборгованості із зарплати та єдиного соціального внеску на під­приємствах, в установах та організа­ціях області незмінно перебувають у центрі уваги Об’єднання профспілок Харківської області.

 На жаль, ці питан­ня дуже акту­альні для регіо­ну, оскільки тут так і не створе­но належних умов для реа­лізації гарантій на належ­ний рівень життя праців­ників та членів їхніх сімей. Їх розгляд було винесено на чергове розширене за­сідання виконкому ОПХО. В його роботі взяли участь заступник голови облдерж-адміністрації Ігор Шурма, заступник міського голови Ігор Терехов, виконавчий директор Об’єднання орга­нізацій роботодавців Хар­ківської області «Граніт» Василь Григор’єв, началь­ник Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області Віктор Ачкасов, началь­ник відділення Національ­ної служби посередництва і примирення в Харків­ській області Олександр Дорожко, заступник на­чальника територіальної державної інспекції з пи­тань праці в Харківській області Сергій Вовк.

У липні 2012 року серед­ньомісячна зарплата штат­них працівників становила 2886 грн (загалом по Украї­ні – 3151 грн). Відтак об­ласть посідає 10-те місце серед регіонів України. У промисловості, де зайнята майже третина працівни­ків, зарплата становила 2978 грн і лише на 92 грн, або на 3,2%, перевищила середньообласний показ­ник.

Зарплату, нижчу за се­редню в області, отримали працівники, зайняті в сіль­ському (на 12,9%) та лісо­вому (на 20,2%) господар­ствах, переробній промис­ловості (на 2,6%). Низьким є розмір зарплати праців­ників бюджетних установ: охорони здоров’я та надан­ня соціальної допомоги – 2231 грн, культури та спор­ту – 2782 грн. Спостеріга­ється й таке ганебне яви­ще, як наявність боргів з її виплати.

Так, станом на 1 серпня 2012 року загальна заборго­ваність із зарплати в об­ласті склала 114,4 млн грн і зросла порівняно з почат­ком року на 24,3 млн грн, або 27,0%, попереднім мі­сяцем – на 14,4 млн грн, або 14,4%. За цим показником область посідає 26-те місце серед регіонів країни. Біль­ше половини суми боргу, або 57,7 млн грн, зосеред­жено на економічно актив­них державних підприєм­ствах, в установах та орга­нізаціях, спостерігається тенденція до її зростання.

Найбільша заборгова­ність утворилася на ДП «Завод ім. Шевченка» (ра­зом з ОКБ) – 28,4 млн грн, ДП «Завод ім. Малишева» – 14,4 млн грн, ДП «ХЕМЗ» – 6 млн грн, ДП «Завод електроапаратури» – 5,6 млн грн, у Харківському конструкторському бюро з двигунобудування – 1,3 млн грн. У липні п. р. за­боргованість із зарплати на цих підприємствах зрос­ла. Основні її причини по­лягають у відсутності ви­робничих замовлень і, як наслідок, практичному припиненні господарської діяльності.

Великі обсяги зарплат­них боргів накопичились на комунальних підприєм­ствах. Станом на 1 серпня п. р. тут своєчасно не ви­плачено 16,2 млн грн, зо­крема на КП «Харківводо­канал» – 8,2 млн грн, КСП «Харківміськліфт» – 2,3 млн грн, КП «Куп’янське ВУВКГ» – 1 млн грн. Осно­вна причина порушення трудового законодавства в частині оплати праці – не­достатній рівень організа­ції виробництва та якості наданих послуг, невідпо­відність чинних тарифів послуг фактичним витра­там.

Через несвоєчасну опла­ту праці, зростання забор­гованості із зарплати зна­чними залишаються борги зі сплати єдиного соціаль­ного внеску. Так, станом на 1 серпня п. р. сума боргу сягнула 92,9 млн грн, збіль­шившись від початку року на 49,7%, або 30,8 млн грн. Найвища заборгованість зі сплати єдиного соціально­го внеску, так само, як і зарплати, також зосеред­жена на державних під­приємствах – 45,7 млн грн, або 49,2% загальної суми боргу. На комунальних підприємствах заборгова­ність становить 27 млн грн, або 29% загальної суми, зо­крема на ХКП «Міськелек­тротранс» – 22,1 млн грн, КП «Куп’янське ВУВКГ» – 1,4 млн грн.

Існування зазначених боргів не дає змоги праців­никам вчасно оформити пенсію або зробити її пере­рахунок. Із цієї ж причини на окремих підприємствах та в організаціях існує за­боргованість із профспіл­кових внесків, що не дозво­ляє належним чином здій­снювати статутну діяль­ність: ДП «Завод ім. Мали­шева» – 1,5 млн грн, ДП «Завод ім. Шевченка» – близько 300 тис. грн, КП «Харківводоканал» – понад 1 млн грн, ПСП «Нива» (Вовчанський район) – 28 тис. грн, ВАТ «Племзавод ім. 20-річчя Жовтня» – 23 тис. грн.

Вирішення всіх зазна­чених проблем, як факто­рів соціальної дестабіліза­ції суспільства, потребує від профспілок посилення роботи із захисту трудя­щих, активізації дій сто­рін соцдіалогу на всіх рів­нях. Тож виконком ОПХО прийняв рішення задіяти всі належні правові важе­лі для погашення заборго­ваності із зарплати та єди­ного соціального внеску: посилити роботу первинок із захисту прав спілчан на належні умови праці, зокрема своєчасну та гід­ну її оплату; застосовува­ти норми ст. 21 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гаран­тії діяльності» в частині здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про працю, ст. 33 вищезазначеного ЗУ та ст. 45 КЗпП України щодо розірвання контрак­ту з керівником за недо­тримання вимог трудового законодавства; звертатися до прокуратури та облас­ної державної територі­альної інспекції з питань праці щодо порушень прав працівників на своєчасне отримання зарплати, до відділення Національної служби посередництва і примирення в Харківській області з повідомленням про ситуації, які можуть спричинити виникнення колективного трудового спору.

Також прийнято рішен­ня звернутися до Кабміну та ФПУ з метою ініціювати прискорене ухвалення ЗУ про створення фонду га­рантованих виплат у ви­падку неплатоспромож­ності роботодавця, врегу­лювання на законодавчо­му рівні питання першо­черговості виплати зарплати перед усіма іншими виплатами, встановлення мораторію на застосуван­ня фінансових санкцій та пені за несвоєчасну сплату єдиного соціального вне­ску на державних та кому­нальних підприємствах, а також посилення економічної відповідальності керівників у разі безпідставної невиплати зарплати.

 На шляху до справедливості

 З метою відновлення порушених прав працівників на своєчасну оплату праці Об’єднання профспілок Харківської області разом з членськими організаціями неод­норазово надсилали листи Президентові та Прем’єр-міністрові України, керівництву ФПУ, профільним міністерствам та концернам, в тому числі щодо ДП «Завод ім. Шев­ченка», ДП «ХЕМЗ», ДП «Завод ім. Малишева», Харківського державного авіаційного виробничого підприємства, ХКП «Міськелектротранс» (про збільшення субвенції з держбюджету за перевезення пільгового контингенту), а також керівникам органів місцевого самоврядування щодо надання фінансової підтримки, яка б спрямовува­лася на виплату поточної та заборгованої зарплати працівникам житлово-комуналь­них підприємств.

Надіслано листи й голові облдержадміністрації та меру Харкова щодо фінансування витрат на оплату праці співробітникам бюджетних установ у 2013 році.

 Матеріал підготувала Анна Рєпіч, «ПВ»

08.10.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання