« на головну 24.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Можливості та ризики переходу до «зеленої економіки» та «зеленого офісу»

Можливості та ризики переходу до «зеленої економіки» та «зеленого офісу»

Традиційними стали заняття, вперше ор­ганізовані ще у 2008 році Миколаївською облас­ною радою профспілок та відділенням Націо­нальної служби посе­редництва і примирен­ня в Миколаївській об­ласті, громадського Університету правових знань. Так, 13 вересня відбулося дев’ятнадця­те заняття на тему: «Зелений офіс» як антикризовий захід: вигода для бізнесу з турбо­тою про довкілля та без утиску працівників». На занятті обговорювалася концепція «зе­леної економіки» та її складова – ідея «зеленого офісу», що поступово стає міжнародним трендом і все більш актуальною для України.

 У занятті взяли участь представ­ники обласних галузевих проф­спілкових органі­зацій, а також первинних профорганізацій підпри­ємств м. Миколаєва.

Завідувач відділу із соціально-економічних питань облпрофради Анна Шарова розповіла про тіс­ний зв’язок економіки, екології та соціальної сфе­ри. Доповідач пояснила, що суть «зеленої економі­ки» полягає в економічно­му розвитку завдяки як­найширшому використан­ню відновлювальних дже­рел енергії, впроваджен­ню енергоефективних технологій, запроваджен­ню методів «чистого ви­робництва», перетворен­ню будівель на ресурсо- та енергоекономічні, оптимі­зації переробки відходів тощо. Учасникам заняття було представлено осно­вні принципи «зеленого офісу» – одного з перших кроків назустріч довкіл­лю та подано приклади реалізації концепції «зе­леного офісу» безпосеред­ньо на вітчизняних під­приємствах, в установах та організаціях.

До уваги присутніх за­пропонували перелік захо­дів, запровадження яких сприятиме екологізації кожного колективу, у тому числі через конкретні зобов’язання, встановлені в колективних договорах. Ці заходи можуть не по­требувати додаткового вкладання коштів. Серед них насамперед збирання макулатури, повторне ви­користання надрукованого на одній стороні паперу, повторна заправка картри­джів для принтерів і копі­рів, налаштування комп’ютерів на перехід у «сплячий режим», ви­мкнення неактивної офіс­ної техніки на ніч, ощад­ливе споживання електро­енергії тощо. Прогресивні компанії усвідомлюють необхідність інвестування коштів у ресурсозберігаю­чі технології для економії у довгостроковій перспек­тиві: використовують енергозберігаючі лампи, встановлюють нову сан­техніку, замінюють стару офісну техніку на енергоз­берігаючу та впроваджу­ють дещо складніші в ор­ганізації «зелені» офісні рішення: електронний до­кументообіг, відеоконфе­ренції тощо.

Крім того, у ході занят­тя обговорювалися про­блеми зайнятості, профе­сійного навчання та пере­навчання співробітників, охорони праці, які можуть виникнути під час впрова­дження нових принципів в економіку загалом та під час організації утри­мання офісу або підпри­ємства зокрема. Ці питан­ня посідають центральне місце серед профспілко­вих проблем, тож вони мають узяти активну участь у визначенні май­бутньої «зеленої економі­ки» та можливостей для здійснення справедливої трансформації, забезпе­чивши працівникам соці­альний захист і безболіс­ний перехід до нових реа­лій.

Миколаївська обласна рада профспілок

 

 

 ФЕДЕРАЦІЯ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ – НА ЗАХИСТІ ПРАВ І ЗАКОННИХ ІНТЕРЕСІВ ЧЛЕНІВ ПРОФСПІЛОК

 До Федерації профспілок України звернулися 25 членів профспілки працівників будівництва і промбудма­теріалів, які працювали у приватному акціонерному товаристві «Білицький завод «Теплозвукоізоля­ція», з приводу незаконного звільнення з роботи та невиплати заробітної плати.

Юрист департаменту правового захисту ФПУ В. Пророк надав необхідну правову допомогу у складанні всім, хто звернувся, позовів до суду про стягнення заборгованої зарплати та поновлення на роботі, а та­кож щодо здійснення представництва інтересів працівників у суді.

Тим часом відповідач у справі ПрАТ «Білицький завод «Теплозвукоізоляція» не з’являється на виклики до суду, не надає на законні вимоги необхідні документи, затягуючи, таким чином, судовий розгляд справи по суті спору.

Попри це, за двома цивільними справами все таки вдалося отримати бажаний результат.

 Так, Л. К. Павлик працювала в ПрАТ «Біли­цький завод «Теплозвукоізоляція» началь­ником виробництва. 28.05.2012 року її було звільнено з роботи у зв’язку зі ско­роченням чисельності або штату праців­ників за п. 1 ст. 40 КЗпП України та в день звільнення не виплачено заробітну плату.

Розглядаючи справу, суд встановив, що при розгляді подання адміністрації проф-ком не надав згоди на звільнення праців­ника, а адміністрація проігнорувала цю обставину.

Крім того, відповідач не надав будь-яких доказів, що скорочення штату було обґрунтоване та викликане виробничими причинами, і на вимогу суду не надав но­вого штатного розкладу.

Після з’ясування судом усіх обставин справи встановлено, що Л. К. Павлик звільнено з роботи незаконно, у день звільнення не проведено розрахунку на­лежних працівникові до виплати сум, що й стало підставою до задоволення позов­них вимог і прийняття рішення суду на користь працівника.

31 серпня 2012 року рішенням Ірпінсько­го міськрайонного суду Київської області Л. К. Павлик поновлено на попередній ро­боті, стягнуто середній заробіток за час вимушеного прогулу та заборгованість із заробітної плати.

Щодо інших працівників, які подали ана­логічні позови до суду, триває судовий розгляд справ. Фахівці департаменту пра­вового захисту апарату ФПУ здійснюють юридичний супровід цих справ, надають правову допомогу щодо примусового ви­конання рішення суду через органи дер-жавної виконавчої служби.

Отже, ФПУ й надалі стоятиме на варті прав і законних інтересів членів проф-спілки.

 

 

 ОБМІН ПРОФСПІЛКОВИМ ДОСВІДОМ

 У перші вересневі дні активіс­ти Івано-Франківської органі­зації профспілки працівників держустанов побували на Чер­кащині. З хлібом-сіллю зустрі­чали дорогих гостей на Чер­каській землі.

У ході візиту сторони обміня­лися профспілковим досвідом, проаналізували практику ро­боти первинок із соціально-економічного та трудового за­хисту членів профспілки, ство­рення належних умов праці, формування мотивації профс­пілкового членства тощо.

Про здобутки Черкаської об­ласної організації профспілки працівників держустанов роз­повіли голова обкому проф-спілки Катерина Кучугурна, за­відувач оргвідділу ради профспілок області Інна Мань­ко, відповідальні профспілкові працівники, голови організа­цій профспілки – від первин­ної до районної та міської. Так, в області активно розвиваєть­ся соцдіалог, колдоговорами в галузі охоплено 99,2% праців­ників держустанов. Проте ще в багатьох із них необхідно пе­редбачити зобов’язання ад­міністрацій про перерахуван­ня первинкам коштів на куль­турно-масову, оздоровчу та спортивну роботу. Гості з Іва­но-Франківська поділилися досвідом вирішення цієї про­блеми, адже у них в області чи­мало адміністрацій держуста­нов перераховують ці кошти первинкам. У свою чергу, вони зацікавилися формами та мето­дами роботи Черкаської профс­пілки щодо охоплення колек­тивними договорами практич­но всіх профорганізацій.

Цікавою є практика діяльності профспілок Черкаської області щодо оздоровлення працівни­ків, розвитку спорту, надання членам профспілки різних видів матеріальної допомоги для розв’язання життєвих про­блем тощо.

Завідувач оргвідділу ради профспілок області Інна Мань­ко розповіла про тісну спів­працю галузевих профспілок, про дієвість роботи ради голів райкомів і міськкомів профспі­лок безпосередньо на місцях.

Не оминули гості та господарі й проблем. Профактивісти обох областей занепокоєні станом справ з оплатою праці держслужбовців. У боротьбі з цією проблемою спілчани єдині у своїх діях: надіслали до Кабміну звернення про покра­щення стану справ вже цього року та безумовного впровад­ження з початку 2013 року но­вого Закону України «Про де­ржавну службу», що дасть змо­гу суттєво поліпшити умови оплати праці цій категорії пра­цівників.

Івано-Франківські профак­тивісти зустрілися також із го­ловами профорганізацій, обмі­нялися методичними матеріа­лами з профспілкової діяль­ності, визначили шляхи впро­вадження кращих досягнень один одного. Цікавими вияви­лися розповіді про свою робо­ту голови Чигиринського рай­кому профспілки Тетяни Кейт, голови Канівського райкому профспілки Олександра Ку­рочкіна, члена первинної ор­ганізації Канівської міськради Костянтина Андрієнка, члена президії обкому профспілки, голови профкому Академії по­жежної безпеки ім. Героїв Чор­нобиля Віктора Дорофеєва, го­лови ревізійної комісії обкому профспілки та ін.

Гості з Івано-Франківська по­бували в Обласному краєзнав­чому музеї, у Чигирині, Субо­тові, інших історичних, пам’ятних і релігійних місцях, відвідали музей Тараса Шев­ченка у Каневі.

Михайло Мельник,

завідувач відділуОрганізаційно-масової роботи обкому профспілки працівників державних установ

 

 

 

25.09.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання