« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

«Віче» освітян

«Віче» освітян

 Нещодавно у при­міщенні Чернігів­ського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка відбулася обласна конференція педа­гогічних працівни­ків області, учас­никами якої ста­ли всі ключові осо­би, причетні до благородної осві­тянської справи.

 У заході взяли участь голова обласної дер­жавної адміні­страції Володи­мир Хоменко, голова об­ласної ради Анатолій Мельник, міський голова Олександр Соколов, на­родний депутат України Михайло Чечетов, дирек­тор Київського регіональ­ного центру оцінювання якості освіти Світлана Са­каєва, голова обласної ор­ганізації профспілки пра­цівників освіти і науки Тетяна Матвеєва, заступ­ники голів райдержадмі­ністрацій і міських голів з гуманітарних питань, працівники управління освіти і науки, районних (міських) відділів і управ­лінь освіти, голови район­них (міських) організацій профспілки та педагогіч­ні працівники дошкіль­них, загальноосвітніх, по­зашкільних, професійно-технічних, вищих на­вчальних закладів, шкіл-інтернатів.

Відкрив конференцію начальник управління освіти і науки облдержад­міністрації Анатолій За­ліський, який підбив під­сумки розвитку освіти об­ласті у 2011/12 навчально­му році, проаналізував стан підготовки до 2012/13 навчального року та ви­значив основні напрями впровадження нових стан­дартів початкової освіти.

Виступаючи перед освітянським загалом, го­лова облдержадміністра­ції Володимир Хоменко наголосив, що протягом цього року зроблено сут­тєві кроки в процесі ре­формування галузі. Так, діє програма розвитку ді­тей старшого дошкільно­го віку «Впевнений старт», зросла мережа дошкіль­них навчальних закладів, триває впровадження в навчальний процес сучас­них інформаційно-комунікаційних техноло­гій, поліпшується ситуа­ція з доправленням дітей до місця навчання тощо. Губернатор наголосив, що оптимізація регіональної мережі освітніх закладів передбачає насамперед не закриття чи реорганіза­цію шкіл, а будівництво та реконструкцію оновле­них сучасних закладів.

Тетяна Матвеєва у сво­єму виступі окреслила основні проблеми, з яки­ми стикається профспіл­ка, та висловила конкрет­ні пропозиції щодо їх розв’язання. Вона дала по­зитивну оцінку опитуван­ню вчителів щодо статусу й ролі вчителя в україн­ському суспільстві, що його нещодавно проводив Інститут інноваційних технологій та змісту осві­ти за дорученням про­фільного міністерства. «Чи не вперше за останні роки центральний орган державної влади, що здій­снює керівництво у сфері освіти, поставив завдання щодо вивчення проблем соціального характеру, матеріального та побуто­вого забезпечення україн­ських учителів», – зазна­чила голова обласної ор­ганізації профспілки пра­цівників освіти і науки.

Голова обласної орга­нізації профспілки поін­формувала про значну підготовчу роботу у спра­ві впровадження нових стандартів початкової освіти і водночас вислови­ла занепокоєння з приво­ду готовності вчителів по­чаткових класів до викла­дання в перших класах іноземної мови, а з друго­го класу – предмета «Схо­динки до інформатики». «У нас в області з першого вересня діятимуть понад 500 перших класів. При цьому лише 150 учителів мають спеціальність «Учитель початкових кла­сів» та спеціалізацію «Учитель іноземної мови у початковій школі».

Порушивши питання впровадження Типових штатних нормативів за­гальноосвітніх навчаль­них закладів, Тетяна Мат­веєва схвалила збільшен­ня посад у закладах, вод­ночас відзначивши, що при цьому забороняється збільшення чисельності працівників. Окрім того, їх реальне запровадження зупиняє обмеженість бю­джетів. Так, на 2012 рік по області затверджено ви­датків на оплату праці на 9 місяців (у минулому році 9,9 місяці). Недофі­нансування галузі в 2012 році загрожує виплаті в повному обсязі в жовтні-грудні заробітної плати працівникам освіти біль­шості районів області.

Профспілка працівни­ків освіти звернулася до Міністерства фінансів, Верховної Ради з вимогами про внесення змін до Зако­ну України «Про Держав­ний бюджет України на 2012 рік» у частині збіль­шення обсягів фінансуван­ня навчальних закладів та установ освіти до розмірів, які б забезпечили нормаль­ний перебіг навчально-виховного процесу, вико­нання норм чинного зако­нодавства щодо трудових, соціально-економічних прав, інтересів освітян і тих, хто навчається.

Обговорюючи текст Ухвали конференції пра­цівників освіти Чернігів­ської області, профспілка внесла свої пропозиції. Зо­крема, посиленої уваги по­требують пункти щодо по­ліпшення житлово-побутових умов молодих спеці­алістів, ужиття заходів стосовно повної та своє­часної виплати заробітної плати працівникам галузі, а також забезпечення ви­плати щорічної грошової винагороди педпрацівни­кам за сумлінну працю та зразкове виконання служ­бових обов’язків до Дня працівників освіти, як це передбачено Угодою.

На завершення заходу в урочистій атмосфері кра­щих працівників галузі освіти області було наго­роджено Почесними гра­мотами обласної держав­ної адміністрації, облас­ної ради, управління осві­ти і науки, Центрального комітету профспілки пра­цівників освіти і науки.

Віталій КОПИШ

 РЕЗУЛЬТАТ

Один із найбільш позитивних результатів роботи системи соціального партнерства за останні роки – прийняття нової Угоди між обласним управлін­ням освіти і науки та обласною організацією профспілки. Відповідні угоди також прийняті на рівні районів і міст. Слід зазначити, що угоди – не папірці, що лежать під сукном, а документи, які діють і приносять користь спілчанам. Завдяки їм у 2011 році працівники галузі отримали на 2,3 млн грн додаткових пільг.

 

 

 ДІЇ СКООРДИНОВАНО, ПРОПОЗИЦІЇ УЗГОДЖЕНО

 Голова Профспілки працівників культури Укра­їни Людмила Перелигіна взяла участь у роботі семінару-наради голів міських і районних орга­нізацій галузевої профспілки Одеської області.

 Головним лейтмотивом за­ходу була нещодавно підпи­сана між Міністерством культури України та Цен­тральним комітетом проф­спілки працівників культури галузева угода на 2012–2013 роки. Керівництво ЦК та обласного комітету галу­зевої профспілки поінфор­мувало профспілковий ак­тив про особливості нової колдоговірної кампанії, яка відбувається з урахуванням положень нової угоди. На семінарі обговорювалися прийняті останнім часом за­конодавчі й нормативні акти, у роботі над якими ак­тивно й цілеспрямовано працювали спеціалісти Цен­трального комітету галузе­вої профспілки, ураховуючи пропозиції профспілкового активу. Керівництво проф­спілки прагнуло скоордину­вати дії та узгодити позиції щодо прийнятих докумен­тів, а також роботу над но­вими актами з тим, щоб по­ліпшилося становища пра­цівників культури.

У роботі семінару-наради взяли участь і виступили голова Федерації профспі­лок Одеської області В’ячеслав Буратинський і заступ­ник начальника відділення Національної служби посе­редництва та примирення в Одеській області Василь Нікітенко.

Перед початком зібрання Людмила Перелигіна дала інтерв’ю, у якому повідоми­ла таке.

«Центральний комітет на­шої профспілки здійснює свою діяльність з урахуван­ням пропозицій профакти­ву галузі. Ми прагнемо зві­рити позиції з тим, щоб по змозі врахувати потреби всіх членів профспілки. І розпочали цю роботу після прийняття нової галузевої угоди саме з Одеської облас­ті не випадково, оскільки саме в цьому регіоні пред­ставлені всі професії духо­вної сфери, які є в Україні. Регіон непростий, тут свої труднощі. Тому будемо ра­зом думати, як не допускати недофінансування установ та організацій галузі куль­тури. Сьогодні це особливо актуально, оскільки у вересні затверджуватиметься пер­ший варіант проекту бю­джету на 2013 рік. Над цим ми заздалегідь працюємо за принципом «Готуй сани влітку». Ми багато чого до­билися із соціальних гаран­тій. Але вони не всюди ви­плачуються. Тому профспіл­ка має відстежувати й напо­лягати, щоб було передбаче­но фінансування усіх ста­тей, передбачених законо­давством і нормативними актами, прийнятими в тому числі за нашої участі.

Профспілка протягом 20 ро­ків відстежувала роботу над розробленням положень Закону про культуру. За цей час прийнято низку базових законів – про бібліотеки, му­зеї, театри. Тому з при­йняттям Закону про куль­туру важливо було зберег­ти положення, закладені у базових законах. Спільними зусиллями нам це вдалося. Нині нависла нова загроза, яка змусила нас напружити­ся. Міністерство соціальної політики намагається уні­фікувати оплату праці в бюджетній сфері. З грудня минулого року ми вступили у бій. Але розробники мето­дики – НДІ при Мінсоцполі­тики до нас поки що не до­слухаються, вони не хочуть розуміти, що їхня методика не прийнятна, тому що кожна професія має свої осо­бливості, а їх у культурі дуже багато і зрівнювати всіх не допустимо. Сьогодні не час уніфікувати оплату праці, можна регулювати, є для цього кваліфікаційні ха­рактеристики. Ми не опус­тили руки і, слава Богу, що у Кабміні наші документи чи­тають».

Людмила ДОЛИНСЬКА

16.09.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання