« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Мед і продукція бджільництва – на користь здоров’ю

Мед і продукція бджільництва –  на користь здоров’ю

 Голову профспіл­кового комітету Мукачівської центральної районної лікарні Омеляна Реше­таря у Закар­патті знають не тільки як чу­дового лікаря, а й як профспілково­го лідера, який завжди захищає права та інтере­си спілчан. А ще Омелян Васильо­вич має оригі­нальне хобі, яке свідчить про його особистий внесок у пропа­ганду здорового способу життя

 Понад 20 років у вільний від ро­боти час він за­любки займа­ється бджіль­ництвом, успадкувавши батьківські традиції. Сво­го часу на пасіці він по­знайомився із своєю дру­жиною Жанною, батько якої теж був бджолярем.

Саме Омелян Решетар, який нині є заступником голови Асоціації пасічни­ків Закарпаття, запросив нас відвідати фестиваль-ярмарок «Медовий Cпас», що його приурочено до Дня пасічника, який дру­гий рік поспіль асоціація організовує спільно з Ужгородською міською радою.

Цього року свято закар­патських бджолярів уда­лося на славу: з освячен­ням, цікавою концертною програмою, нагороджен­ням кращих пасічників. Під час відкриття учасни­ків і гостей свята привіта­ли голова Асоціації пасіч­ників Закарпаття Володи­мир Лях, його заступник Омелян Решетар, настоя­тель Свято-Троїцького храму в Ужгороді отець Володимир.

Разом з Омеляном Ре­шетарем оглядаємо зі сма­ком облаштоване містеч­ко пасічників, що розта­шувалося на Набережній Незалежності на березі Ужа. Біля кожного вистав­кового місця – чимало лю­дей, раз по раз чути іно­земну мову. Всі в захваті від цікавого дійства, купу­ють мед і продукти бджільництва, залюбки куштують цю «продукцію здоров’я». Тут також мож­на придбати й інвентар для бджільництва, отри­мати професійну пораду фахівця.

Велике зацікавлення присутніх викликає без­стільниковий вулик-сапетка, що кілька століть тому використовували бджолярі краю. Поруч – сучасний рамковий вулик із бджолами, який охоче демонструє приватний підприємець Юрій Паш.

Найбільше пасічників представляють на ярмар­ку Мукачеве та Мукачів­ський район, які вважа­ються у Закарпатті цен­тром бджолярства. Широ­кий асортимент пропонує, зокрема, приватне підпри­ємство «Бджілка» з Мука­чевого. Його презентує Сніжана Лях, запрошую­чи дегустувати різні види меду: з різнотрав’я, акації, липи, лісових трав, а та­кож прополіс, пилок, ма­точне молочко, медові суміші й навіть медовий бальзам. До речі, це під­приємство також пропо­нує споживачам бджоло­пакети та бджоломатки карпатської популяції.

Серед відомих бджоля­рів – і мукачівець Василь Попик, якого на фестивалі нагороджено пам’ятним дипломом організаторів свята. Разом із дружиною Інною він пропонує чима­ло сортів меду, серед яких особливим вважається мед із далекосхідної греч­ки, яка росте на березі за­карпатської річки Латори­ця. На жаль, на цьогоріч­ному врожаю негативно позначилися несприятли­ві погодні умови. Тож ни­нішнього року родина По­пиків зібрала лише 40 лі­трів меду, а торік – майже вдесятеро більше.

Захоплюються бджо­лярством і в гірських ра­йонах краю. Зокрема, в асортименті продукції, яку привезли до Ужгорода мешканець села Нижні Ворота Воловецького ра­йону Іван Гвоздак і його зять Іван Бабич, окрім меду, чимало медових на­поїв – з малини, ожини, чорниці, іван-чай та інші. Тож не дивно, що їх охоче куштують і купують від­відувачі.

Про те, що вживання меду й продуктів бджіль­ництва корисне для здо-ров’я, із власного досвіду розповідає вчителька із села Новоселиця Мукачів­ського району Анжеліка Фегер, яка торгує на яр­марку разом із чоловіком Михайлом – професійним бджолярем. Саме вживан­ня цих цілющих продук­тів допомогло жінці подо­лати недугу.

«Відвідавши свято «Ме­довий Спас» в обласному центрі, – підсумовує Оме­лян Решетар, – багато лю­дей оцінять надзвичайно корисні властивості меду та продукцію бджільни­цтва, зрозуміють їх зна­чення у зміцненні здоров’я. В моєму ж бізнес-плані – активне запровадження апітерапії (використання продуктів бджільництва як лікарських препаратів, а саме: меду, маточного молочка, прополісу, забру­су, пилку тощо, які оздо­ровлюють і лікують).

Така життєва позиція профспілкового лідера з Мукачевого Омеляна Ре­шетаря, безперечно, за­слуговує на увагу. Адже він як лікар на власно-му досвіді доводить пере­вагу здорового способу життя.

Сергій БАРАНЧИКОВ

ЦІКАВИЙ ФАКТ

Важливий напрям бджільництва – це розведення карпат­ських бджіл. Щороку за межі області, за словами керівни­ків Асоціації пасічників, надсилається 10–15 тисяч бджо­лопакетів, у кожному – 1,5–2,0 тисячі бджіл.

 

 НОВІ СТАНДАРТИ – НОВА ШКОЛА

 Невдовзі навчальні заклади Чернігівської об­ласті гостинно відчинять свої двері для ти­сяч студентів і школярів, а освітяни знову стануть до роботи. Традиційно напередодні цієї події у Чернігові відбувається обласна конференція педагогічних працівників. Цього року освітяни краю зібралися 27 серпня для того, аби обговорити перспективи галузі на новий навчальний рік, а також окреслити проблеми, які необхідно розв’язати для по­дальшої ефективної роботи.

 Чернігівська обласна організа­ція профспілки працівників ос­віти і науки активно готувала­ся до цього заходу. Так, 21 сер­пня у Навчально-методичному центрі профспілок відбулася секція голів структурних ланок організації, де обговорювали­ся тези виступу на конференції голови обласної організації профспілки Тетяни Матвеєвої.

Жвавою виявилася дискусія щодо основних напрямів діяльності обласної організації з питань соціально-економіч­ного захисту членів профспіл­ки в сучасних умовах. Голови районних, міських і первинних профорганізацій говорили про наболілі для більшості ре­гіонів освітянські проблеми: недофінансування освітніх за­кладів, несвоєчасна виплата зарплати, відрядних, відпуск­них, а також обговорили за­провадження нового штатного розпису ЗОШ та особливості початку нинішнього навчаль­ного року. В процесі обгово­рення профспілкові лідери за­уважили дієвість і значний по­тенціал укладених обласної та районних угод, що дало змогу розв’язати в області низку ос­вітянських проблем, які у ре­шті регіонах країни досі зали­шаються актуальними.

Голови територіальних органі­зацій також поділилися своїми враженнями від відвідування освітянських осередків Сумсь­кої області та спілкування з ко­легами з Київщини, що відбу­валося в рамках усеукраїнсь­кої акції «Нові стандарти – нова школа».

Юрисконсульт обласної ор­ганізації профспілки Олексій Лугина роз’яснив присутнім нові нормативні акти стосовно діяльності профспілки та за­хисту спілчан. Серед них, зок­рема, постанова Кабміну від 13.06.2012 «Про внесення змін до Порядку проведення індек­сації грошових доходів насе­лення» та законодавство про захист персональних даних.

Віталій КОПИШ

 

06.09.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання