« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Навчатися, перемагати…

Навчатися, перемагати…

 У червні 2012 року в с. Курортному на Південному березі Криму відбувся виїз­ний навчальний семінар-практикум з порядком денним «Завдання профор­ганізацій області щодо реалізації резо­люції VІ з’їзду ФПУ «Про підвищення ефективності соціального діалогу».

 Ініціатива обласної ради профспілки, започатко­вана 6 років тому, потре­бує нових підходів до на­вчання профспілкових активістів, підтримки ке­рівників організацій та установ соціальної сфери регіону на рівні соціально­го діалогу, розвитку набу­тих практичних навичок у їх спільній діяльності і, безумовно, ретельної під­готовки. Час вимагає твор­чого підходу до організації профспілкового навчання, створення нових його форм, спонукає учасників семінару до пошуку ефек­тивних шляхів залучення однодумців, розроблення пропозицій для найповні­шої самореалізації, насам­перед рядових спілчан.

Цьогоріч у семінарі взя­ли участь 120 профспілков­ців, серед яких керівники установ та організацій со­ціальної сфери, голови пер­винних профорганізацій, профспілкові активісти. На заході була присутня член Центральної ради профспілки, перший за­ступник начальника Го­ловного управління праці та соціального захисту на­селення облдержадміні­страції Тетяна Бабенко.

Основний лейтмотив навчального матеріалу можна сформулювати так: налагоджений соціальний діалог між керівниками підприємств, організацій, установ соціальної сфери та представниками перви­нок в особі їх голів є невід’ємною складовою ефективного захисту тру­дових та соціально-економічних прав працівників. Ішлося про практичне за­стосування норм Галузе­вої угоди для забезпечен­ня захисту людини праці, шляхи врегулювання тру­дових відносин і соціально-економічних інтересів працівників та роботодав­ців, що потребують додат­кової уваги. Саме з цих пи­тань відбулися найбільш бурхливі дискусії, під час яких були висловлені різ­номанітні підходи до розв’язання проблемних ситуацій, що виникають в трудових колективах.

Змістовний роздаваль­ний матеріал, який одер­жали учасники семінару для використання в по­дальшій роботі, містив низку робочих докумен­тів, зокрема рекомендації щодо питань порядку оплати праці, поновлення на роботі незаконно звіль­неного працівника, дотри­мання гарантій і прав чле­нів профкому та ін.

Під час семінару тради­ційно проводилася VІ галу­зева спартакіада з десяти видів спорту: шахів, ша­шок, нардів, більярду, на­стільного тенісу, плаван­ня, бігу на 100 метрів, бад­мінтону, дартсу, пляжного волейболу. Майже кожен учасник семінару-практикуму брав участь у спор­тивних змаганнях. Протя­гом усієї спартакіади йшла запекла боротьба за призо­ві місця. Переможці, які посіли три призові місця з кожного виду спорту, отри­мали почесні дипломи та медалі. Учасників спарта­кіади, які стали перемож­цями з кількох видів спор­ту, нагороджено цінними подарунками від обласної організації профспілки.

Людмила Пластун,

Голова обласної організації профспілки працівників соціальної сфери України

 

 ОЗДОРОВЧЕ ЛІТО: НЕЗАБУТНІ ВРАЖЕННЯ

 Найефективнішою формою відпочинку і духо­вного розвитку підростаючого покоління було й залишається перебування в стаціонарних ди­тячих оздоровницях. Так, у профспілкових оздо­ровчих комплексах «Смерічка» Прикарпатсько­го державного університету ім. В. Стефаника та «Едельвейс» цьогоріч лише протягом першої та другої табірних змін відпочили близько 800 дітей і підлітків чи не з усіх регіонів України.

 У спортивно-оздоровчому комплексі «Смерічка» (ди­ректор Микола Соя) ство­рені належні умови для оздоровлення дітей, а та­кож реалізації важливої програми виховної роботи з дітьми, зокрема патріо­тичного виховання під де­візом «Ми – громадяни України». Нині в кожній та­бірній зміні проводяться театральні дійства «Моя земля – земля моїх бать­ків». Під час цих заходів ма­леча дізнається багато ціка­вого про історію своєї Ві­тчизни, її природні багат­ства, економічний потенці­ал тощо.

Форми проведення таких заходів найрізноманітніші. Приміром, під час подоро­жей за маршрутом «Мику­личин – полонина Ліснова» діти почули цікаві розпові­ді про події національно-визвольних змагань укра­їнського народу, оглянули реконструйовані краївки, побачили, в яких умовах вела боротьбу Українська повстанська армія. Вихов­не спрямування мають та­кож етнографічні пісенні фестивалі «Шовкова коси­ця», програми «Звичаї мого народу» тощо.

Під час оздоровчої зміни діти фізично загартовують­ся. Для цього максимально використовуються можли­вості туризму, при цьому враховується стан здоров’я дітей. Тому кожному походу передує ретельна підготов­ка. Після перебування на «поляні кохання» більш ви­тривалі підіймаються на гору Хом’як, а вже потім – на Говерлу. Цього року від­почивальники «Смерічки», а це майже 60 дітей, двічі побували на найвищій вер­шині Українських Карпат. Під час сходження вони ді­зналися багато цікавого про рослинність, кліматич­ні особливості рідного краю.

Масовістю відзначаються автобусні екскурсії. Діти мали можливість побувати в м. Коломиї, с. Криворівні Верховинського району, в Манявському скиті, ознайо­митись з іншими визначни­ми місцями Прикарпаття. Про пізнавальну роль таких екскурсій годі й говорити.

Начальник туристично-оздоровчого комплексу «Едельвейс» Мар’яна Ка­трич розповідає, що діти урочисто відзначили День Конституції, День прапора України. А музичний керів­ник Богдан Синевірський пі­дібрав для цього відповід­ний репертуар. Проводився конкурс стрілецької пісні, яка стала невід’ємною час­тиною вітчизняної музичної культури. Звичайно, вико­нувалися народні пісні. Діти переконалися, що кольори державного прапора уосо­блюють в собі кольори неба і стиглої пшениці. В душах підростаючого покоління засівалися зерна любові до своєї Вітчизни.

Слід також зазначити, що в цих оздоровницях велика увага приділяється пропа­ганді духовної спадщини, на­родних звичаїв та обрядів.

Сергій Лизанчук,

Івано-Франківськаобл.

 

01.08.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання