« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Зустріч в історичному Седневі

Зустріч в історичному Седневі

 Чергове засідання навчально-методичної ради Федерації профспілкових організацій Чернігівської області, що традиційно відбувається на початку літа, цього разу зібра­лося в досить незвичному місці. Профспілкові лідери, які вже багато років визнача­ють пріоритети і напрями розвитку системи профосвіти області, зустрілися в ма­льовничому історичному містечку Седнів. У засіданні взяли участь голова навчаль­но-методичної ради Петро Чорнорот та голова Федерації профорганізацій області Микола Богдан.

 У день зустрічі чле­ни навчально-методичної ради взяли участь у за­сіданні ради, ознайомилися з досвідом роботи первинної проф­спілкової організації ЗАТ НВО «Еліткартопля» та відвідали історичні місця Седнева, зокрема гідро-електростанцію, кам’я-ницю та палац Лизогубів.

Традиційно на літньо­му засіданні ради підби­вають підсумки роботи за навчальний рік, а також обговорюють пропозиції щодо розвитку системи профспілкової освіти в найближчому майбутньо­му. Так, профспілкові лі­дери розглянули питання організації і проведення у районах і містах області виїзних семінарів для го­лів первинних профорга­нізацій, бухгалтерів та скарбників, спільних на­вчальних семінарів з Го­ловним управлінням пра­ці та соціального захисту населення облдержадмі­ністрації, навчання чле­нів виборних профспілко­вих органів, уроків «Проф­спілки – захисники наших прав» для учнів перших курсів вишів та закладів профтехосвіти. Було ви­рішено в наступному на­вчальному році докласти більше зусиль для органі­зації навчання спілчан у трудових колективах за програмою «Азбука пра­вових знань», а також мо­лодіжного профспілково­го активу. У жовтні розпо­чнеться робота нових шкіл профактиву в двох районах області та м. Чер­нігові.

Рішенням ради було за­тверджено нові методичні розробки, зокрема «Опо­даткування профспілко­вих доходів та виплат», «Оплата праці» тощо.

Також на засіданні об­говорювались питання участі навчально-методичного центру проф­спілок у щорічному Все-українському огляді-конкурсі ФПУ на кращий профспілковий навчаль­ний заклад.

Перед членами ради виступила голова однієї з найактивніших у районі первинних профспілкових організацій – ЗАТ НВО «Еліткартопля» Лідія Мо­гілевець. Вона розповіла про роботу підприємства з виведення нових сортів картоплі, зернових та зер­нобобових культур, а та­кож діяльність первинки. Продовжила зустріч голо­ва Чернігівського райко­му профспілки АПК Тама­ра Пальчук, яка зупини­лася на проблемах роботи з приватними власниками сільгосптовариств і фер­мерів, більшість яких прагнуть будь-що позбу­тися профспілок. Хоча є й певні успіхи: сільське гос­подарство поступово ви­ходить із періоду занепа­ду і нарощує обсяги ви­робництва, а відповідно, з’являються перспективи й для розвитку профспі­лок.

Що стосується власне місця проведення засідан­ня ради, то його, без пере­більшення, можна назва­ти «незвіданою перли­ною», розташованою в пе­редмісті Чернігова. Міс­течко має багату й цікаву історію, починаючи від часів Київської Русі та ко­заччини. Протягом кіль­кох століть у Седневі мешкали відомі дворян­ські родини, зокрема Ли­зогубів, які зробили зна­чний внесок у розвиток своєї малої батьківщини. Залишили тут свій слід і такі видатні українці, як Тарас Шевченко і Леонід Глібов.

Під час перебування в Седневі членів ради су­проводжували представ­ники профспілкової орга­нізації ВАТ ЕК «Чернігів-обленерго» (голова Воло­димир Ленько). Компанія вже протягом багатьох ро­ків опікується Седнів­ською ГЕС, а також пам’яткою архітектури – кам’яницею Лизогубів.

Віталій Копиш, заступник завідувача навчального відділу НМЦ ФПО

 

 З’явилася надія на зарплату

 Нещодавно з Міністерства фінансів України надійшла від­повідь на звернення Городнянської районної організації профспілки працівників освіти і науки України з приводу ситу­ації, що склалася в районі з фінансуванням галузі. Адже через неврегульованість бюджетної політики наприкінці травня пе­ред освітянами району виникла заборгованість із виплат зар-плати, відпускних та допомоги на оздоровлення.

31 травня відбулася зустріч профспілкового активу району з представниками влади різних рівнів, на якій обговорювалися причини виникнення проблеми заборгованості й шляхи її ви­рішення. Водночас освітяни висловили рішучу готовність об­стоювати своє право на оплату праці, для початку відмовив­шись йти у відпустку, поки їм не буде виплачено заробітну пла­ту. Від самого початку виникнення заборгованості Чернігівсь­кий обласний комітет профспілки під керівництвом Тетяни Матвеєвої проводив серйозну роботу з органами державної влади щодо якнайшвидшого врегулювання цього питання.

І ось з’явилася реакція з Києва. Так, у своєму листі Міністерство фінансів України інформує про те, що передбачено додаткові дотації для місцевих бюджетів, а також оплати праці співробіт­ників бюджетних установ Чернігівської області. Наведені в листі роз’яснення дозволяють сподіватися на швидке вирішен­ня проблеми фінансування освітянської галузі Городнянського району і недопущення подібних ситуацій в майбутньому.

 

 Знання – це сила

 Старі істини для профспілки набувають нового сенсу, переконана голова Золочівсь­кої районної профорганізації працівників освіти і науки Людмила Бохна. Людми­ла Мар’янівна, яку обрано профлідером освітян на першу каденцію, має свіжий погляд на старі проблеми громадської ор­ганізації.

 І перше, про що вона подбала разом з роботодавцями, – над­ходження правової інформації та відповідні комп’ютерні про­грами для щоденної роботи профспілки. «Чим більше знаєш, – каже вона, – тим біль­ше виникає запитань, які пот­ребують відповіді, уточнень, які можуть надати лише проф-спілкові юристи, бо мають від­повідну спеціалізацію та прак­тичний досвід». Тому золочівці стали ініціаторами семінару-навчання, який провели для 30 голів первинних профорганіза­цій району за участі голови об­ласної галузевої профспілки Марії Яцейко, завідувача відді­лу соціально-економічного за­хисту та заробітної плати Мар’яна Калина.

Про дотримання статутних норм, посилення ролі перви­нок та організаційну роботу профкому провели діалог з ак­тивістами заступник голови об­ласної організації Галина Долішня та спеціаліст з органі­заційної роботи Ірина Інди­човська. Закон про відпустки педагогів прокоментував юрисконсульт обласної осві­тянської профспілки Василь Корчинський.

Крім того, учасники семінару отримали можливість поєдна­ти приємне з корисним. Ак­тивісти Золочівщини оглянули профспілкове майно своєї ор­ганізації – Будинок учених, оз­найомившись з історією цієї пам’ятки архітектури, особли­востями та напрямками функ­ціонування. Львівські колеги організували їм екскурсії пам’ятними місцями обласного центру, а такі знання для про­фесійної роботи освітян ніколи не будуть зайвими.

 

 Гуртом проти стихії

 У першій декаді червня зливи й град завда­ли справжнього лиха чотирьом районам Львівщини. Постраждали будинки про­світи, клуби, фельдшерсько-акушерські пункти, житлові будинки. На щастя, обійшлося без людських жертв.

 Під «гарячу руку» стихії в Дро­гобицькому та Жидачівському районах серед сотень інших потрапили й садиби членів профспілки працівників осві­ти. Дощова смуга охопила кіль­ка сіл Дрогобиччини – Волощу, Тинів та Грушів, ущент розбив­ши на своєму шляху дахи з ши­феру та вікна. Постраждали та­кож помешкання, городи, будівлі навчальних закладів у Вовчатичах, Сугрові, Загірич­кові та частина вулиць містеч­ка Ходорів Жидачівського району. Кажуть, що городи по­над 150 освітянських садиб якоїсь миті перетворилися на чорне місиво – всі насадження змішалися з глиною. Зруйнова­но покрівлі та розбито вікна трьох шкіл у Ходорові.

Навчальні заклади ремонту­ють спільними зусиллями гро­мади на кошти, виділені місце­вою владою й управліннями освіти. Актами комісій, які створені місцевою владою, послуговується й освітянська профспілка. Обласні та район­ні її організації виділили кошти на допомогу постраждалим спілчанам.

«Близько півсотні дрогобичан отримають грошову допомогу через районну та первинні ор­ганізації своєї професійної спілки залежно від завданих збитків», – розповіла районний профлідер освітян Дрогобиць­кого району Ольга Грицик.

«Ми також приймаємо рішен­ня нашого колегіального орга­ну щодо розміру одноразової допомоги постраждалим від цьогорічної червневої стихії», – додає голова Жидачівської освітянської профспілки Лю­бов Герасимків.

У разі надходження заяв про особливі випадки та необхід­ності відрядити дітей спілчан на відпочинок під час ремонту помешкань розглядатиметься можливість зробити це через оздоровчі табори. Словом, профлідери намагаються за­стосовувати індивідуальний підхід до проблем спілчан, викликаних стихійним лихом.

Ольга Подолян

 

11.07.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання