« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Співпраця – запорука успіху

Співпраця – запорука успіху

 Нещодавно в Славутичі під головуванням очільника Київської облпрофради Валенти­на Кононенка відбулося розширене виїзне засідання президії облпрофради з порядком денним «Про виконання норм і гарантій, зазначених Регіональною, галузевими угода­ми, колективними договорами на підприємствах та установах м. Славутич».

 У роботі президії взяли участь пер­ший заступник міського голови Володимир Жигалло, представники міськвиконкому Славу­тицької ради: начальник управління інформації та електронного врядування Людмила Любива, на­чальник управління куль­тури та туризму Світлана Нікольська, спеціаліст Центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді Любов Житник, спеціа­ліст управління економі­ки та соціального розви­тку міста Ірина Козленко, спеціаліст відділу з над­звичайних ситуацій, голо­ва первинної профспілко­вої організації Славутиць­кого міськвиконкому профспілки працівників держустанов Олександр Колініченко, голова місь­кої громадської ради з ко­ординації діяльності профспілкових організа­цій міста, голова міської організації профспілки працівників освіти і нау­ки Анатолій Савенко, інші лідери міських проф-організацій.

На початку засідання всі присутні ознайомили­ся з Кодексом етики, честі, порядності, добросовісно­го та ефективного управ­ління Славутицької тери­торіальної громади, за­твердженої рішенням Славутицької міської ради від 05.10.2007 № 347-16-V, а з виступу першого заступ­ника міського голови ді­зналися про стратегію формування і вдоскона­лення соціального управ­ління міста, яка сприяє зростанню його іміджу. Було відзначено пожвав­лення підприємництва та низький рівень безробіття в місті, а також презенто­вано проекти розвитку житлово-комунального господарства, що успішно втілюються у життя.

Під час розгляду питан­ня порядку денного прези­дія облпрофради схвалила стан виконання соціаль­них норм і гарантій на під­приємствах, в організаціях та установах міста.

У своїх виступах голо­ви обласних та міських галузевих профспілкових організацій зазначили, що соціально-економічні та трудові права працівників бюджетної та виробничої сфер не порушуються, а взаємодія з органами ви­конавчої влади, місцевого самоврядування, робото­давцями, яка здійснюєть­ся через власних представ­ників у координаційних і консультативних органах, громадських радах і коле­гіях, створює основу для вирішення соціально-економічних проблем на підприємствах міста, що дозволяє безпосередньо впливати на прийняття рішень стосовно прав та інтересів спілчан. Так, по­дякою від обласної органі­зації профспілки праців­ників культури була від­значена робота голови міської організації праців­ників культури Світлани Нікольської.

Водночас наголошува­лося, що при формуванні річного бюджету ще не по­вною мірою реалізується норма Регіональної угоди щодо відрахувань коштів на охорону праці в розмірі не менше 0,2% фонду опла­ти праці, а також рекомен­довано членським органі­заціям продовжити спів-працю з органами вико­навчої влади та місцевого самоврядування, робото­давцями в фінансуванні профілактики виробничо­го травматизму на підпри­ємствах, в установах та організаціях відповідно до Закону України «Про охорону праці». Вибор-ним керівним органам облпрофради потрібно й надалі використовувати всі форми соціального діа­логу для ефективної взає­модії з роботодавцями, органами місцевої дер­жавної влади та місцевого самоврядування. Відпо­відну постанову президії обл-профради прийнято одноголосно.

Під час засідання пре­зидії відбулася зустріч із міським головою Володи­миром Удовиченком, який висловив своє бачення ме­ханізму взаємодії суспіль­ства і влади, розповів про багаторічний досвід спів-праці з профспілками та намір продовжити спільну роботу в справі служіння людині праці.

За вагомий особистий внесок у розвиток кон­структивного соціально­го партнерства з проф­спілками та сучасної со­ціальної інфраструктури міста, створення нових робочих місць, упрова­дження сучасних вироб­ничих та енергозберігаю­чих технологій, сприяння розвитку молодіжного потенціалу, збереження найкращих культурно-мистецьких надбань міста, а також із нагоди 25-річчя утворення Сла­вутича голова обл-профради Валентин Ко­ноненко нагородив Воло­димира Удовиченка По­чесним знаком Федерації профспілок України «За розвиток соціального партнерства».

Учасники засідання відвідали Київський фізкультурно-оздоровчий комплекс, де проводяться тренування зі стрибків на батуті, дошкільний навчальний заклад № 6 «Крук» комбінованого типу, зокрема для дітей з вадами зору. Також вони ознайомилися з олімпій­ським комплексом «Олім­пієць», де проходять між­народні змагання з тенісу, бальних танців, футболу, з краєзнавчим музеєм істо­рії Славутича та Держав­ним спеціалізованим під­приємством ЧАЕС.

 Організаційний відділ київської облпрофради

 «МІСТО МАЙБУТНЬОГО»

 У Славутичі зосереджено кращі в Україні дитячі дошкіль­ні заклади та школи, відкрито професійно-технічний за­клад, створено Центр вищої освіти. У кожному дитячому садку міста запроваджені передові технології виховання дітей. Система дошкільної освіти Славутича – одна з най­більш передових і ефективних в Україні, а дитсадочки впродовж багатьох років є переможцями рейтингу до­шкільних установ Київської області.

 

 Механізм діалогу – укладання колдоговорів

 Колективні договори на підприємствах, в ус­тановах і організаціях є одним з механізмів соціального діалогу. На Івано-Франківщині сьогодні діють 3208 колдоговорів, які охоплю­ють понад 201 тис. працівників, або 87,5%.

 Стабільно високою залишаєть­ся сума коштів, що витрачають­ся на запровадження неперед­бачених законодавством пільг і виплат працівникам та членам їхніх сімей. Якщо в 2007 році вона становила 355 грн на од­ного працівника щорічно, то в 2011-му – 1300 грн, що є одним із найвищих показників в Ук­раїні. А це додатковий соціаль­ний захист і суттєва матеріаль­на підтримка членів профспі­лок. Найактивнішими в цьому напрямі є нафтогазова, хімічна і нафтохімічна, енергетична та електротехнічна промисло­вості.

За словами завідувачки відділу соціально-економічного захис­ту трудящих облпрофради Юлії Валігунди, важливе зна­чення має не тільки кількість укладених колективних дого­ворів, а й їх якість, наповнення та стан виконання. На жаль, має місце низька ефективність кол­договірної роботи, причому не лише в структурах малого і се­реднього бізнесу, де подібні угоди часто взагалі відсутні. На багатьох підприємствах колдо­говори діють упродовж кількох років без внесення змін і до­повнень, що значно обмежує соціальні права та гарантії пра­цівників. Профспілки недостат­ньо використовують свої пов­новаження, зокрема в частині притягнення до відповідаль­ності керівника за ухилення від участі в переговорах, порушен­ня чи невиконання колдогово­ру тощо.

Застосовуючи механізм со­ціального діалогу, обласна рада профспілок привертає увагу соціальних партнерів до зазна­чених проблем. Основною те­мою обговорення на спільному засіданні колегії облдержад­міністрації та президії обл-профради була співпраця в пи­таннях соціально-економічного захисту найманих працівників і колективно-договірного регу­лювання. На обласному та районному рівнях вживаються заходи з метою активізації кол­договірної кампанії та підви­щення якості колективних до­говорів. Профспілки області спільно з соціальними партне­рами домагаються їх укладання на всіх підприємствах, в органі­заціях та установах, незалежно від чисельності працівників та форми власності. Адже колек­тивний договір – це мала конс­титуція трудового колективу.

Сергій Лизанчук

 

 Дощ туристам не завадить

 Зливи в позаминулі вихідні аніт­рохи не збентежили працівни­ків Сєверодонецького об’єд-нання «Азот», що зібралися на профспілковій базі відпочинку «Світанок». Тут, на березі Сі­верського Дінця, біля села Біло­горівка проходив традиційно багатолюдний зліт туристів під­приємства.

«І досвідчені туристи, і дебютан­ти показали чудове володіння туристичною технікою, виявили свої здібності і в ігрових видах спорту», – розповів голова профспілкового клубу «Хімік» Володимир Волков. За вихідні дні присутні встигли порибали­ти і юшки наварити, біля вогни­ща з піснями посидіти і нові знайомства зав’язати.

Кубок зльоту вручили команді цеху контрольно-вимірюваль­них приладів та автоматики, се­ред решти учасників розділили чимало призів… А про зливи незабаром забули – знову запа­нувало літнє сонце.

Семен Перцовський

03.07.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання