« на головну 16.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

Невід’ємне право на оплату праці

Невід’ємне право на оплату праці

Об’єднання профспілок області про­вело круглий стіл на тему: «Пра­во працівни­ка на своє­часну опла­ту праці».

 У його роботі взяли участь керівники ОПХО, членських і первинних орга­нізацій, заступ­ник начальника головного управління праці та соці­ального захисту населен­ня Харківської облдержад­міністрації Тетяна Печу­ра, виконавчий директор об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Василь Григор’єв, начальник від­ділення Національної служби посередництва і примирення в Харківській області Олександр Дорож­ко, начальник територі­альної Державної інспек­ції з питань праці Олена Назаренко, старший про­курор відділу захисту кон­ституційних прав і свобод громадян та інтересів дер­жави обласної прокурату­ри Володимир Клейн, про­відний спеціаліст відділу правової роботи Головно­го управління юстиції Харківської області Тетя­на Конюшенко.

Проблема забезпечення прав працівників на своє­часну оплату праці вкрай актуальна для Харківщи­ни. Як зазначив у своєму виступі перший заступник голови ОПХО Анатолій Шевчук, в умовах низької оплати праці та високого рівня її «тінізації» несвоє­часна виплата зароблених грошей фактично ставить на межу виживання пра­цівників і членів їхніх ро­дин. Станом на 01.05.2012 борги з виплати заробітної плати становили 110,5 млн грн і збільшилися з почат­ку року на 22,6% (20,4 млн грн).

Своєчасно не отриму­ють зароблені гроші май­же 20 тис. працівників. Особливо непокоять борги на економічно активних підприємствах, адже тут створюються матеріальні блага і від них залежить економічний стан держа­ви. В області на такі під­приємства припадає 78% загальної суми заборгова­ності, або 87 млн грн, і простежується тенденція до її збільшення. Основна сума боргу акумульована на державних підприєм­ствах, серед яких, зокре­ма, завод ім. Шевченка разом із конструктор­ським бюро – майже 27 млн грн, завод ім. Мали­шева – 8,9 млн грн, ХЕМЗ – 6,1 млн грн та ін. Зрос­тання боргу відбувається насамперед через неви­плату поточної заборгова­ності, що свідчить про хронічний характер про­блеми.

Проведення круглого столу мало на меті вкотре проаналізувати причини несвоєчасної виплати за­робітної плати, зростання заборгованості, і всім ра­зом – роботодавцям, орга­нам влади, органам контролю, профспілкам запро­понувати всі можливі за­ходи для негайного розв’язання цієї проблеми.

За підсумками обгово­рення були вироблені ре­комендації. Так, учасники круглого столу вважають за необхідне вжити невід­кладних заходів щодо обов’язкового виконання ст. 43 Конституції Украї­ни, ст. 115 КЗпП України, ст. 15 Закону України «Про оплату праці», Конвенції МОП № 95 «Про захист за­робітної плати» та інші; продовжити роботу щодо виконання в повному об­сязі норм Генеральної угоди, галузевих і регіо­нальної угод, колектив­них договорів щодо забез­печення гідних умов і своєчасної оплати праці та ін.

Прокуратурі Харків­ської області, Державній територіальній інспекції з питань праці в Харків­ській області рекомендо­вано посилити державний нагляд і контроль за до­триманням трудового за­конодавства, особливо в частині розрахунків із працівниками.

А от ОПХО, членські та первинні профспілкові ор­ганізації мають, своєю чергою, звернутися з низ­кою пропозицій із цього питання до Кабміну; про­довжувати співпрацю з органами контролю та всі свої зусилля спрямувати на забезпечення дотри­мання трудових прав пра­цівників; звернутися до керівників підприємств, установ та організацій, які порушують трудове зако­нодавство, щодо вжиття додаткових заходів для погашення заборгованості з виплати заробітної пла­ти тощо.

 

 

Вчиитися ніколи непізно

 Днями на базі Ічнянської районної організації профспілки працівників освіти і науки відбувся черговий навчальний семінар для голів район­них, міських організацій, первинок вищих і про­фесійно-технічних навчальних закладів.

 У рамках семінару про си­туацію в районі проін­формували, а також від­повіли на запитання профспілковців голова Іч­нянської райдержадміні­страції Сергій Рубашка, голова Ічнянської райра­ди Євген Баранович, на­чальник відділу освіти райдержадміністрації Ми­кола Небеський.

Навчання керівників орга­нізаційних ланок проводи­лось з питань удоскона­лення форм і методів вну­трішньоспілкової діяль­ності первинок. Із досві­дом роботи з цих питань поділилася голова Ічнян­ської районної організації профспілки Віра Савченко.

Спеціально для цього за­ходу працівники апарату обкому профспілки розро­били й розповсюдили ін­формаційний вісник на CD-дисках, де зібрано кращий досвід первинок області щодо проведення органі­заційної та інформаційної роботи. Учасники семінару отримали добірку зразків правильно оформлених документів, методичні по­сібники, фотоматеріали профспілкових кімнат і профкуточків, що обла­штовані в первинках об­ласті. Для ознайомлення з кращим досвідом первин­них організацій профспіл­ки освітян Ічнянського ра­йону учасники семінару відвідали Іваницьку та Гми­рянську ЗОШ І–ІІІ ступенів.

Віталій Копиш

 

 

 Черкаському науково-виробничому комплексу «Фотоприлад» – 50 років

Півстолітній славний шлях ста­новлення пройшло Черкаське підприємство НВК «Фотопри­лад» із дня підписання 13 бе­резня 1962 року розпоряджен­ня Ради народного господарс­тва Черкаського економічно-адміністративного району щодо його створення.

На початку 70-х років «Фото­прилад» став головним підпри­ємством у СРСР із розроблення й виробництва приладів хіміко-фотографічної обробки, сушки й дешифрування аерофотома­теріалів. Тут було розроблено і виготовлено низку приладів і машин для хіміко-фотографіч­ної обробки й дешифрування аерофотоматеріалів, у тому числі й вироби для космічного призначення, які були вико­ристані на космічних кораблях для досліджень.

З 1972 р. розпочався новий пе­ріод розвитку підприємства в напрямі розроблення і виго­товлення виробів точної ме­ханіки, оптико-механіки та оп­тико-електроніки спеціального призначення. Це і гірокомпас 1Г-25 для визначення істинного азимута, прицільні комплекси для самохідних артилерійських установок ПГ-2, ПГ-4 та ін.

Завдяки випуску виробів ново­го напряму було організовано оптичне виробництво з різни­ми технологічними переділами механічної, хімічної, фізичної обробки оптичного скла, ос­воєні техпроцеси точного опти­ко-електронного машинобуду­вання електронно-променево­го зварювання, впроваджені станки з ЧПУ, що створило базу для подальшого розвитку при­цільних комплексів.

У 1974 році на базі спеціального конструкторського бюро заводу було організовано Центральне конструкторське бюро «Сокіл» із дослідним виробництвом.

На початку 80-х років були розроблені, а згодом упровад­жені в серійне виробництво ви­роби для криміналістики: мікроскоп порівняння МС-1, ус­тановка репродукційна РЕУС-1, які сьогодні працюють у всіх ве­ликих експертно-криміналіс­тичних центрах України, а та­кож у країнах СНД.

У 90-х роках «Фотоприлад» створив новий напрям свого розвитку – розроблення і впро­вадження у серійне виробниц­тво медичної техніки. Спільно з Одеським інститутом очних хвороб і тканинної терапії

ім. Філатова було розроблено та освоєно у виробництві низку офтальмологічних приладів для проведення діагностики й лікування хвороб ока. Серед них, зокрема, апарати «Стимул» для лікування амбліопії, «Аль­кор» для лікування центральної дистрофії сітківки ока, прилад ФК-30 для фотографування оч­ного дна та ін. Підприємство почало випускати лабораторні прилади для медицини, як-от парафінонагрівачі, негатоско­пи, дистилятори.

Спільно з французькими та ізраїльськими фірмами були розроблені та освоєні у вироб­ництві сучасні танкові теп­ловізійні прицільні комплекси «Буран-Матіс», «Буран-Катрін», «Буран-Т». Створені також й інші конкурентоспроможні ви­роби, які раніше в Україні не випускалися.

Сьогодні НВК «Фотоприлад» – це комплексне сучасне науко­во-виробниче підприємство з конструкторським бюро «Со­кіл» і Спеціальним конструк­торським бюро «Стріла», що дає можливість здійснювати розроблення виробів, виготов­ляти дослідні зразки, забезпе­чувати їх випробовування й серійне виготовлення в єдино­му оптимальному циклі, ство­рюючи сучасну й конкуренто-спроможну техніку з мінімаль­ними затратами.

Спеціалісти НВК «Фотоприлад» двічі були удостоєні Державної премії СРСР і двічі Державної премії України в галузі науки і техніки. У 1999 році першим на теренах України лауреатом Державної премії став колиш­ній генеральний директор А. Р. Глущенко. У травні 2012 року лауреатами Державної премії України стали В. І. Гор­дієнко, головний конструктор, В. М. Замосенчук, заступник го­ловного конструктора, І. В. Ма­зурін, головний оптик. Багато працівників підприємства наго­роджені урядовими нагорода­ми, а вироби неодноразово від­значалися медалями й дипло­мами міжнародних виставок.

Успішній діяльності підпри­ємств сприяє добре налагодже­на співпраця директора під­приємства Анатолія Олександ­ровича Бурковського з первин­ною профспілковою організа­цією, яку майже 20 років очо­лює Катерина Дмитрівна Ка­лашник.

Виконання колективного дого­вору на підприємстві вважаєть­ся головним пріоритетом щодо соціально-економічного захис­ту працюючих і пенсіонерів.

Федерація профспілок України вітає робітників, керівників, спеціалістів та службовців, ве­теранів праці з нагоди 50-річчя підприємства.

Бажаємо всім доброго здоров’я, успіхів у ваших спра­вах, щоб кожен день був напов­нений благополуччям і мудріс­тю, яка допоможе здолати всі негаразди.

У цей святковий день нехай надія і сподівання на краще зігрівають ваші серця, додають мужності продовжувати свою нелегку працю.

 

19.06.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання