« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Регіональні новини

На першому плані – законодавство про працю

На  першому плані – законодавство про працю

Одним із головних завдань, що визначені у Законі України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», є здійснення представництва й захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспі­лок в органах державної влади й місцевого самоврядування, у відносинах із роботодавцями, а також з іншими об’єднаннями громадян. Рада профспі­лок області виконує ці завдання завдяки здійсненню громадського контро­лю за дотриманням законодавства про працю на підприємствах, в устано­вах, організаціях, де діють профспілкові організації.

 За словами началь­ника юридичного відділу, правово­го інспектора пра­ці РПО Уляни Гу­раль, членам профспілок безплатно надається пра­вова допомога у формі консультацій, складають­ся позовні заяви та інші процесуальні документи, здійснюється представни­цтво інтересів членів профспілок у судах.

На виконання повнова­жень щодо здійснення громадського контролю за дотриманням законодав­ства про працю за звітний період 2007–2012 рр. юри­дична служба Ради проф­спілок області провела 150 перевірок дотримання ви­мог законодавства про працю. Виявлено 7143 по­рушення, направлено 147 подань роботодавцям і звернень до органів вла­ди. Добровільно робото­давці усунули тільки 103 подання.

Аналіз профспілкових перевірок свідчить, що пе­реважну більшість ста­новлять порушення з оплати праці, як-от недо­тримання строків виплати зарплати, несвоєчасний розрахунок у разі звіль­нення працівника, недо­тримання норм галузевих угод при встановленні та­рифних ставок та окладів, непроведення індексації зарплати та ін. На окре­мих підприємствах зафік­совано порушення поряд­ку звільнення та переве­дення працівників, впро­вадження неповного робо­чого часу, спостерігають­ся відмови в призначенні пільгової пенсії – через те, що не проведено атеста­цію робочих місць.

Відносно низький рі­вень усунення порушень законодавства про працю пояснюється нехтуванням роботодавцями вимогами чинного законодавства. А коли йдеться про понов­лення незаконно звільне­них працівників, то робо­тодавці посилаються на врегулювання спору в су­довому порядку, що вияв­ляється тривалим і затяж­ним процесом.

Завдяки правовій допо­мозі юридичної служби Ради профспілок області за звітний період було ви­несено 115 судових рішень на користь працівників і стягнуто згідно з рішення­ми 237 758 грн заборгова­них підприємствами сум. Системною є практика проведення спільних пе­ревірок із державними інспекторами Територі­альної державної інспек­ції праці (за звітний пері­од їх налічується 36). Такі спільні перевірки сприя­ють дієвому захисту тру­дових прав працівників, значно посилюють відпо­відальність керівників-порушників.

Громадський контроль за дотриманням законо­давства про працю на міс­цях профспілкам нерідко доводиться здійснювати в складних умовах. Так, у звітному періоді спостері­гаються непоодинокі ви­падки порушення прав незвільнених голів проф­спілкових комітетів і чле­нів виборних профспілко­вих органів підприємств та організацій: керівники незаконно притягують їх до дисциплінарної відпо­відальності чи звільня­ють із роботи з грубими порушеннями трудового законодавства та законо­давства про профспілки. Якщо профлідер не спро­можний обстояти свої права, то йому дуже важ­ко виконувати повнова­ження щодо захисту прав членів профспілки, осо­бливо, коли йдеться про розірвання трудового до­говору з керівником під­приємства, який порушує законодавство про працю, колективні договори та угоди чи профспілки.

Така ситуація свідчить про необхідність нагаль­ного вдосконалення форм громадського контролю за дотриманням законодав­ства про працю, зміцнен­ня правових служб проф­спілок, адже з 19 обласних організацій профспілок тільки у 5 працюють пра­вові інспектори праці.

Для посилення громад­ського контролю за дотри­манням законодавства про працю профспілкова сторона внесла пропози­ції та звернулася до Все-українських профспілок та їх ланок: відновити правову інспекцію праці, а в кожній первинній профспілковій організа­ції – громадських інспек­торів праці, зміцнити пра­вову службу профспілок, у тому числі спеціаліста­ми, які пройшли підготов­ку в профспілкових на­вчальних закладах. Юрис­ти запропонували на за­конодавчому рівні закрі­пити право за правовими інспекторами праці на­кладати штрафи на поса­дових осіб, що винні у по­рушенні законодавства про працю.

Сподіваємося, що про­позиції профспілкової сторони будуть реалізова­ні. Це значно посилить роль і дієвість профспілок у здійсненні контролю за дотриманням законодав­ства про працю.

Сергій Лизанчук

 

 Трудовий Кодекс – погляд профактиву

 У Будинку спілок ФПО відбувся кущовий семінар-нарада з питань проекту Трудового кодексу Ук­раїни за участю профактиву Житомирської, Вінницької, Рівненської, Хмельницької облас­тей.

 У роботі заходу взяли участь заступник голови Жито­мирської облдержадміністра­ції Віктор Балюрко, заступник Голови Федерації профспілок України Сергій Українець, керівник департаменту право­вого захисту ФПУ Ірина Тубєлєць, радник із правових питань департаменту право­вого захисту ФПУ Валентина Позинич, керівники окремих управлінь облдержадміністра­ції, обласних державних служб, голови координаційних рад профспілок, члени Мо­лодіжної ради ФПО, профспіл­ковий актив, представники за­собів масової інформації – всього близько 240 осіб.

Проведення семінару мало на меті роз’яснити окремі поло­ження проекту Трудового ко­дексу, що мають важливе зна­чення для захисту трудових прав найманих працівників.

Інформація, з якою виступили Сергій Українець, Ірина Тубєлєць, Валентина Позинич, була позитивно сприйнята присутніми в залі. Відбулося активне обговорення проекту Трудового кодексу, висловле­но пропозиції та бачення ок­ремих його положень.

Організаційний відділ ФПО

 

 Обережна позиція профспілки освітян

 Нещодавно відбулася нарада з головами районних і міських структурних ланок обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України, а також голів первинних профорганізацій вищих навчальних закладів, на якій було розглянуто низку важливих питань, ключовим з яких була позиція профспілки щодо можливого ухвалення найближчим часом Трудового кодексу України.

 На нараді з інформацією щодо цього питання виступили го­лова Чернігівської обласної організації профспілки Тетяна Матвєєва та юрисконсульт ор­ганізації Олексій Лугина. Про­мовці зазначили, що завдяки послідовним і зваженим діям представників профспілок у проекті Трудового кодексу збережені соціальні норми Ко­дексу законів про працю Ук­раїни і повноваження проф-спілок у сфері захисту трудо­вих прав працівників. Водно­час на всіх етапах роботи над проектом кодексу предметом суперечностей залишалися питання стосовно права на участь працівників в управлін­ні підприємством, гарантій працівникам під час страйку, контролю та нагляду за дотри­манням трудового законо­давства та ін.

Незважаючи на складний пере­говорний процес, представни­ки профспілок відхилили спро­би роботодавців значно скоро­тити кількість підстав звільнен­ня члена профспілки, що мають погоджуватися з профкомом; включити до складу мінімаль­ної зарплати доплати і надбав­ки; виключити норму, що передбачає встановлення тариф­ної ставки робітника першого розряду в розмірі, який пере­вищує мінімальну заробітну плату, відмовитися від чіткого визначення відповідальності роботодавців за затримку зарплати та багато іншого.

Однак, попри величезні досяг­нення в переговорному про­цесі, профспілкова громада стурбована тим, щоб документ було ухвалено саме в тій ре­дакції, яку підготував профіль­ний комітет Верховної Ради України.

На нараді обласної організації профспілки також розглядало­ся іще одне актуальне питан­ня: проведення оздоровчої кампанії влітку 2012 року. Так, цього року понад 200 дітей спілчан матимуть змогу відпо­чити та оздоровитися на бе­резі Чорного моря у таборі «Чемпіон» (м. Скадовськ).

Не залишилося поза увагою і питання репрезентативності районних і міських організацій профспілки. Було вирішено ак­тивізувати цю роботу й завер­шити необхідні процедури якомога скоріше.

Віталій Копиш, обласна організація профспілки

 

12.06.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання