« на головну 18.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Подорожі

Діамант на березі Чорного моря

Діамант на березі Чорного моря Батумі – місто і порт, столиця авто­номної республіки Аджарії, мальов­ничо розкинулося в Батумській бух­ті на південно-східному узбережжі Чорного моря, за 20 км від держав­ного кордону Грузії з Туреччиною. Це кінцевий пункт Грузинської залізни­ці і Кримсько-Кавказької пароплавної лінії. Район Батумі є найтеплішим на чорноморському узбережжі Кавказу з його вологим субтропічним кліматом.

 Рік заснування Бату­мі невідомий, але за стародавніх часів на його місці існу­вало грецьке посе­лення Батіс. У середні віки місто називалося Ба­томі та входило до складу Грузії. В другій половині XVI століття його захопи­ли турки, а 1878 року місто приєднали до Росії під на­звою Батум. На початку XX століття Батумі пере­творилося на значний про­мисловий центр Закавказ­зя (11 тис. робітників).

Вечірнє місто потопає в світлі ліхтариків, усе узбе­режжя від Батумі до Кобу­леті (курорт неподалік Ба­тумі), а це понад 20 км, сві­титься яскравими вогня­ми. Здалеку помітні вер­хівки гір, вкриті снігом, а внизу – зелені мандарино­ві дерева з жовтими солод­кими плодами. Нічна про­гулянка містом справляє незабутнє враження.

Зранку група україн­ських журналістів, які приїхали до Грузії для об­міну досвідом, проходить митний контроль і виру­шає на зустріч із мером міста та нашим представ­ником з України. У мерії відбувається конструк­тивна розмова з актуаль­них питань, важливих для кожної країни: розви­ток торгівлі, освіти, меди­цини, інфраструктури міста, туризму. Далі, пря­муючи до департаменту туризму, переконуєшся, що дійсно, після тих семи років революції, коли тяжко було грузинському народу виживати, зміни на краще таки відбулися. Про це свідчать дороги, будинки, магазини, набе­режна, парки, сквери, гір­ськолижний курорт, бу­динок правосуддя (су­цільно скляний, прозорий як на долоні), християн­ські храми, збережені та відтворені нинішніми по­коліннями, пам’ятники міфічним героям, симво­лам Грузії та пам’ять про вічних героїв, синів свого народу, таких як Шота Руставелі. Вдячні нащад­ки викарбували вздовж центральної алеї його му­дрі вислови на плитах, по яких ступає нога кожно­го, хто приїздить на гос­тини, але зроблені вони зі сплаву, що ніколи не зі­треться, а лише шліфу­ється від дотику. Відтак кожен, хто пройде алеєю, на все життя запам’ятає життєву мудрість поета, що прославив на весь світ свій грузинський народ.

Але найбільше вражає Батумський ботанічний сад ім. Краснова, де зібра­но зразки тропічної та субтропічної флори. Ось рукотворний красень, якому немає аналогів у світі, височіє над рівнем моря. Квіти, квітучі дере­ва, фруктові сади… Саме тут розумієш, чому з та­кою гордістю говорять грузини про те, що хочуть зробити місто Батумі діа­мантом Чорного моря.

Затишний ресторан­чик на березі моря, де від­творено невеличке посе­лення Грузії в мініатюрі, на зразок нашого музею просто неба в Пирогові, що під Києвом, ще раз підтверджує впевненість грузинів у завтрашньому дні. Традиційна гостин­ність, особливості архі­тектури й інфраструкту­ри і, звичайно, скрізь по­пулярна грузинська кух­ня залишають незабутнє враження.

Ринок у Батумі схожий на всі ринки світу – море людей і розмаїття товарів. Але кожен ринок, звичай­но, має свою родзинку. Тут це особливий сир, хурма та безліч сушених фруктів, які для тривалого зберіган­ня готуються за давніми секретними рецептами, ві­домими лише господині, в сім’ї якої вони зберігають­ся роками.

Сповнені враженнями й емоціями, щасливі ту­ристи повертаються до свого красеня-лайнера, що прямує до україн­ських берегів. У гостях добре, але вдома краще.

 Наталія СТОРОЖИК,

Київ – Одеса – Іллічівськ – Чорне море – Батумі

19.11.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання