« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Епіцентр

ФПУ надала фінансову допомогу спілчанам, постраждалим від інфікування коронавірусом

ФПУ надала фінансову допомогу спілчанам, постраждалим від інфікування коронавірусом

Розпорядженням Голови Федерації профспілок України Григорія Осово­го 3 квітня надано фінансову допо­могу Монастириській профспілко­вій організації працівників охорони здоров’я (Тернопільська область) для підтримки членів профорганізації ра­йонної лікарні, які постраждали від інфікування коронавірусом під час виконання протиепідемічних заходів.

У документі зазначаєть­ся, що безповоротна фі­нансова допомога профспілковій органі­зації Монастириської районної лікарні у розмірі 10 тис. грн надається у зв’язку з масовим зараженням коронавірусом під час виконання протиепідемічних заходів медичних працівників лі­карні та для підтримки членів профспілки, які постраждали від інфікування. Допомога надається згідно із статтею 49 Статуту ФПУ та пунктом 3.6 Положення про на­дання фінансової допомоги член­ським організаціям ФПУ.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

 

Підтримай лікарню!

1 квітня первинна профспілко­ва організація Київської міської ради профспілок, що об’єднує три організації: Київську місь­ку раду профспілок, госпо­дарське управління Київської міськпрофради та кредитну спілку «Профспілкова скарб­ниця», провела онлайн флеш­моб «Підтримай лікарню!».

Б уло прийнято рішення – перерахувати се­редньоденний заробіток працівників за березень 2020 року до первинної профспіл­кової організації Київської міської клі­нічної лікарні швидкої допомоги з метою надання фінансової допомоги медичним працівни­кам для закупівлі засобів індивідуального захисту: костюмів, масок, респіраторів, а також забезпечен­ня транспортом, харчуванням тощо.

2 квітня Київська міська рада профспілок звер­нулася до своїх членських організацій з пропози­цією долучитися до її ініціативи та започаткувати серед профспілкових організацій міськпрофради онлайн флешмоб «Підтримай лікарню!».

Наше спільне завдання – підтримати медиків, убезпечити їх життя та здоров’я у той час, коли вони, виконуючи свої професійні обов’язки, ряту­ють людей від небезпечної коронавірусної пандемії.

КИЇВСЬКА МІСЬКА РАДА ПРОФСПІЛОК

 

ОПХО – для передової боротьби у війні з COVID-19

Сьогодні багато медич­них працівників та се­стринських служб опи­нилися на лінії фронту у війні з COVID-19. Кожен внесок у підтримку меди­цини приносить очевидну для всіх і відчутну відда­чу в тому, що стосується здоров’я і благополуччя медиків та їхніх родин.


П андемія COVID-19 показує, наскільки необхідні квалі­фікований медичний персо­нал та зміцнення кадрових ресурсів в охороні здоров’я. І медичні працівники, безперечно, віді­грають важливу роль у формуванні но­вої системи охорони здоров’я, зокрема для забезпечення населення доступ­ною та якісною медичною допомогою.

Медичні працівники Харківщини, разом з медиками всього світу, також перебувають на передовій боротьби з пандемією COVID-19. Вони демонстру­ють співчуття, мужність та сміливість у протидії страшній хворобі. Нині їх цінність очевидна як ніколи. Саме вони щодня виконують свою роботу, ризику­ючи власним життям та здоров’ям, ро­зуміючи, що від них залежить дуже ба­гато. Однак, на жаль, їх не забезпечено в достатній кількості засобами індиві­дуального захисту, а заклади охорони здоров’я регіону не оснащено повною мірою медичним обладнанням, необхід­ним для порятунку хворих.

Сьогодні небайдужі люди світу, усвідомлюючи страшну загрозу світо­вого масштабу та загальну небезпеку для людства, роблять усе можливе, до­помагаючи медичним закладам, заку­повуючи необхідне обладнання, анти­септики та дезінфектанти, засоби ін­дивідуального захисту для медичних працівників, технічні вироби для діа­гностики коронавірусу та засоби гігіє­ни для хворих, або перераховуючи власні кошти на підтримку медицини.

Не лишається осторонь від цього глобального виклику й Об’єднання профспілок Харківської області. Ви­конком ОПХО 6 квітня шляхом опиту­вання прийняв рішення про надання фінансової допомоги медичним закла­дам задля поліпшення умов праці ме­дичних працівників та оснащення ме­дичних закладів обладнанням, необ­хідним для порятунку хворих. Для цього членські організації Об’єднання профспілок Харківської області пере­рахують кошти в межах фінансової можливості на розрахунковий раху­нок ОПХО для надання допомоги ме­дичним закладам Харківщини.

ОЛЕСЬ ЛЕМІЩЕНКО

 

Потрібно вжити превентивних заходів задля недопущення банкрутства підприємств

Всеукраїнська профспілка працівників і підпри­ємців торгівлі, громадського харчування та по­слуг звернулася до міністра соціальної політики Марини Лазебної щодо вирішення проблем, які виникли на підприємствах малого та середньо­го бізнесу сфери торгівлі та ресторанного госпо­дарства через події, пов’язані з епідеміологічною ситуацією в країні.

«О собливу стурбованість ви­кликає доля підприємств, які організову­ють харчування в навчальних за­кладах, – ідеться у зверненні. – Враховуючи, що в Україні запро­ваджено карантин, яким перед­бачено зупинення навчального процесу в школах строком до 24 квітня, з усіма перспективами його продовження до вересня 2020 року, підприємства шкіль­ного харчування вимушені та­кож призупинити надання послуг.

Через вищевказане зупинення навчального процесу, на період до вересня (що становить майже пів року), підприємства шкільно­го харчування вимушені також призупинити надання послуг, що, беручи до уваги їх вузьку спеціалізацію, спричиняє про­стій підприємства, який, у свою чергу, тягне за собою значні ма­теріальні збитки як для самого підприємства, так і територіаль­них громад у цілому.

Виходячи із зазначеного, під­приємства шкільного харчуван­ня, особливо комунальної форми власності, на початок наступно­го навчального року можуть опи­нитися на межі банкрутства, внаслідок чого процес харчуван­ня, нормальний процес навчання в школах, зокрема молодших класах, буде зірвано.

Вважаємо, що наразі, коли ке­рівництвом держави та регіонів вжито максимально необхідних заходів щодо нормалізації епіде­міологічного стану, не слід забу­вати і про проблеми, які можуть виникнути в найближчій пер­спективі, та вже сьогодні вжити превентивних заходів для їх не­допущення».

2 квітня набрав чинності За­кон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забез­печення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронаві­русної хвороби (COVID-19)», від­повідно до якого передбачається можливість проведення виплат по частковому безробіттю. На думку Всеукраїнської профспіл­ки торгівлі, підприємства шкіль­ного харчування можуть розра­ховувати на ці виплати, оскільки виступають як виробники про­дуктів харчування, якими забез­печуються учні шкіл під час на­вчального процесу.

Аналогічні проблеми й у під­приємств торгівлі, які торгують непродовольчими товарами, рес­торанного бізнесу, навіть у тих, які мають дозвіл на роботу «на винос продукції», оскільки до ви­робничого процесу залучено десь 1/3 персоналу підприєм­ства, інші не працюють. У цен­трах зайнятості цим підприєм­ствам відмовляють, мотивуючи тим, що закон про зайнятість пе­редбачає виплати виключно ви­робничникам.

Але жодних обмежень за ви­дом економічної діяльності нор­ма закону не передбачає. Чому ж відмовляють центри зайнятості? Мабуть, тому, що відсутній ме­ханізм реалізації цієї норми за­кону, роз’яснення з цього приво­ду, досі не внесені зміни до По­рядку надання допомоги по част­ковому безробіттю.

Враховуючи вищевикладене, Всеукраїнська профспілка тор­гівлі просить терміново внeсти зміни до Порядку надання допо­моги по частковому бeзробіттю та надати роз’яснення із зазначе­них питань.

Вирішення цих проблем до­зволить зняти соціальну напру­гу в трудових колективах галузі та державі в цілому.

 

 

20.04.2020



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання