« на головну 16.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Збагачуємо здоров`ям

Микола Субота: «Наші санаторно-курортні заклади повністю готові до нового сезону»

Микола Субота: «Наші санаторно-курортні заклади повністю готові до нового сезону»

Наближається літній сезон. З якими досягненнями і проблемами зустрічають його в оздоровчих закладах Приватного акціонерного товариства «Укрпрофоздоровниця», що очікує відпочивальників? На ці та інші запитання ми попросили відповісти голову Правління Товариства Миколу Суботу.

– Миколо Васильовичу, наскільки готові профспілкові санаторії до відкриття літнього сезону?

– Зараз ПрАТ «Укрпрофоздоров­ниця» представлене 65 санаторно-курортними закладами. Можна впевнено сказати, що санаторії, які перебувають на підконтрольній українській владі території, повніс­тю підготовлені до сезону. Більш того, незважаючи на те, що Фонд соціального страхування з тимча­сової втрати працездатності з 1 січ­ня ц. р. уже не фінансує санаторно-курортне оздоровлення, а залиши­лася тільки реабілітація, наші за­клади і цього року продовжують ефективну реабілітацію людей, які потребують допомоги і яких на­правляють через Фонд соціального страхування, державні інститути.

– Яким чином ваші оздоровчі за­клади допомагають лікуванню, ре­абілітації учасників АТОта виму­шених переселенців із Криму та сходу України?

– Ще в лютому 2014 року розпо­чався перший етап – оздоровлення та реабілітація тих, хто постраждав під час протистояння на Майдані. Рішенням Наглядової ради та Прав­ління Товариства під егідою та за підтримки нашого головного акці­онера – Федерації профспілок Укра­їни ця допомога була безплатною. Згодом наші заклади надавали до­помогу переселенцям із Криму, До­нецької та Луганської областей. А починаючи з травня 2014 року ми приймаємо на реабілітацію учасни­ків АТО. Частина коштів була ви­ділена нашим Товариством. Наве­ду таку цифру: понад 5200 пацієнтів проходили реабілітацію за рахунок «Укрпрофоздоровниці». Цю роботу ми продовжуємо і зараз. За остан­ні півроку почали діяти додаткові 18 реабілітаційних центрів для бій­ців АТО.

– Можете назвати, як кажуть, адресу передового досвіду – кон­кретні санаторії, реабілітаційні від­ділення?

– Це насамперед реабілітаційні відділення у «Слов’янськкурорт», «Миргородкурорт», «Приазовку­рот», «Моршинкурорт», санаторіях «Жовтень», «Україна», «Поляна», «Карпати», «Шаян». Дуже добре працює відділення реабілітації спи­нальників у санаторіях ім. Пирого­ва, ім. Горького, «Лермонтовський» в Одесі. Ці заклади зараз прийма­ють учасників АТО і вимушених пе­реселенців. Щодо санаторію ім. Пи­рогова, то рішення про створення тут відділення реабілітації було прийнято на засіданнях Правління нашого Товариства, Президії і Ради ФПУ майже рік тому. Сьогодні зу­силлями та за рахунок фінансів самого санаторію відділення вже приймає пацієнтів. Це дуже важ­ливо, бо в Україні близько 50 тисяч інвалідів-спинальників. На їхню термінову реабілітацію надходить близько 8 тисяч заявок. Звичайно, ми занепокоєні значним скорочен­ням фінансування через державні інстанції. А це відділення створено за 10 місяців і відповідає всім вимо­гам. 14–15 травня ми проводили на базі цього санаторію круглий стіл з питань реабілітації. Учасники захо­ду ознайомилися с досвідом та до­сягненнями колективу закладу.

– Зараз багато говорять, м’яко ка­жучи, про непрозорість і недоско­налість тендерного процесу розпо­ділу путівок між оздоровчими за­кладами. Чому, на Вашу думку, так відбувається?

– Реабілітація потребує опера­тивного втручання. Тим часом тен­дерні процедури передбачають до­вгий період часу на їх здійснення. Тому необхідно внести відповідні зміни в чинне законодавство про за­купівлі за державні кошти, щоб ви­ключити реабілітацію з тендерних процедур.

– На жаль, у зв’язку з тимчасовою окупацією Криму багато санаторіїв «Укрпрофоздоровниці» залишило­ся поза зоною вашого впливу. Чи шукаєте їм альтернативу?

– Так, ми тимчасово втратили в Криму 24 підприємства, із них 17 потужних санаторно-курортних за­кладів. Звісно, що ми впевнені – це тимчасово. Але час іде. Тож ми шукаємо і знаходимо альтернатив­ні варіанти. Зокрема, в Одеському регіоні, де є і потрібний клімат, і море, й лікувальні грязі. У тому ж санаторії ім. Пирогова, де створе­но дуже гарні умови не тільки в ре­абілітаційному центрі, а й у інших відділеннях. У санаторії ім. Горько­го побудували два сучасних корпу­си. Розвиваємо дитяче оздоровлен­ня, зокрема, у Вінницькій області, в Бердянську.

– Відомо, що, незважаючи на ак­тивні зусилля та принципову пози­цію профспілок, зокрема ФПУ, в Україні зараз фактично знищується система санаторно-курортного оздоровлення за рахунок держав­ного соцстраху. Що, на Ваш по­гляд, треба зробити на законодав­чому та організаційному рівнях, щоб забезпечити нашим співгро­мадянам можливість оздоровлю­ватися якісно і водночас не дуже дорого?

– Так, на жаль, у грудні 2014 року були внесені зміни в законодав­ство, які погіршили умови оздоров­лення за рахунок системи держав­ного соціального страхування. Нам фактично залишають функції реа­білітації хворих та інвалідів, а та­кож постраждалих від Чорнобиль­ської катастрофи. Вихід ми бачи­мо у поверненні до тієї ефективної системи оздоровлення, яка існува­ла до внесення змін у законодав­ство. При цьому обов’язково треба враховувати права та інтереси де­сятків і сотень тисяч людей, які не в змозі отримати належне лікуван­ня та оздоровлення в санаторно-курортних закладах.

Бесіду вів Олексій ПЕТРУНЯ

 

Податки на землю та нерухоме майно у дитячих оздоровницях

Федерація профспілок України неодноразо­во висловлювала категоричне заперечен­ня прийнятим змінам до законодавства про скасування видатків Фонду соціального стра­хування з тимчасової втрати працездатнос­ті на дитяче оздоровлення та запроваджен­ня податку на нерухоме майно для дитячих оздоровниць. Разом із земельним податком це призведе до значного зростання вартості дитячої путівки, яка виявиться недоступною для більшості батьків.

Федерація профспілок України зверталася до Міністерства соці­альної політики України, Кабінету Міністрів, Верховної Ради під час комі­тетських слухань із пропози­ціями скасувати ці податки.

Федерацією також розробле­но проект Закону України «Про внесення змін до По­даткового кодексу України», яким передбачено звільнен­ня дитячих оздоровчих закла­дів від податку на нерухоме майно та плати за землю. До­кумент надіслано до Адміні­страції Президента України, Кабінету Міністрів, Міністер­ства фінансів, а також парла­ментським фракціям для ви­вчення та винесення на роз­гляд Верховної Ради України. Нині він не реалізований.

Водночас, беручи до уваги, що ставки податку мають встановлювати органи місце­вого самоврядування, ФПУ погоджено із соціальними партнерами норму щодо включення до територіальних угод питань стосовно звіль­нення дитячих оздоровчих закладів від оподаткування земельним податком та по­датком на нерухоме майно.

Крім того, Федерацією проф­спілок України отримано до­ручення Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка го­ловам обласних, Київської міської державних адміні­страцій стосовно вжиття захо­дів для підтримки дитячих за­кладів оздоровлення та від­починку шляхом звільнення від сплати податків на землю та нерухоме майно.

Радимо довести цю інформа­цію до дитячих оздоровниць та профспілкових організацій для врахування при визна­ченні вартості дитячої оздо­ровчої путівки.

Департамент розвитку профспілкового руху апарату ФПУ

 

Профспілки підтримали акцію народної дипломатії

25 квітня у Києві стартувала хода-велопробіг «Стоп війні!». Це безпрецедентна всесвіт­ня акція народної дипломатії. Маршрут руху проходитиме через всю Україну та столи­ці Європи і Північної Америки з 26 квітня по 25 жовтня 2015 року.

Акція організована Всесвітньою Лігою Миру за підтримки Українського фонду культури. До акції долучилася Благодійна організація «Бла­годійний медичний фонд «Лелеко».

«Такими маленькими справа­ми побудуємо достойну дер­жаву, розповімо правду про Україну, – сказав під час цере­монії голова БО«Благодійний медичний фонд «Лелеко», радник Голови ФПУ Сергій Мартинюк. – На жаль, багато народів світу не розуміють, що насправді відбувається у на­шій країні. Тому вважаю, що ця акція дуже потрібна і піде на користь нашій державі».

Звертаючись до учасників ходи, Сергій Мартинюк передав їм ві­тання від Голови ФПУ Григорія Осового і наголосив, що проф­спілки завжди боролися за гід­не життя працівників, обстою­вали їхні соціальні та економіч­ні права й надалі обстоювати­муть гідну, квітучу Україну.

Він повідомив, що за дору­ченням Голови ФПУ профспіл­кові організації вздовж усього маршруту Україною надава­тимуть усіляку підтримку учасникам ходи.

Організатор і керівник проек­ту Василь Любарець, який був організатором Врадіївської ходи 2013 року, у своєму ви­ступі розповів, що головною метою учасників є зупинення війни. У кожному місті, де пройде велопробіг, його учас­ники вручать громаді диплом і банер із фотографіями Геро­їв Небесної Сотні.

Учасники ходи прийняли ко­декс честі та поведінки. Всьо­го має бути подолано 42 230 км. Завершиться хода у Києві.

Вдалої дороги, українці!

23.05.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання