« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Збагачуємо здоров`ям

Соціальний туризм: з турботою про людей

Соціальний туризм: з турботою про людей

 Сергій СТРІЛЕЦЬ

Голова Правління ПрАТ «Укрпрофтур»

   27 вересня у країні відзначатиметься Всесвітній день туризму та День туризму в Україні. Підготовка до цієї дати в акціонерному товаристві «Укрпрофтур» традиційно збігається із завершенням літнього туристичного сезону, підбиттям його підсумків.

 Сьогодні наше това­риство, засновника­ми якого є Федера­ція профспілок України та Фонд со­ціального страхування з тимчасової втрати працездатності, є найбільшим туристичним об’єднанням у державі та має свої під­розділи в 23 областях Укра­їни. У його складі діють 9 дочірніх підприємств і 17 акціонерних товариств, яким підпорядковано 60 власних туристичних гос­подарств загальною міст­кістю понад 13 тис. ліжко-місць.

Багато поколінь україн­ців користувалися послуга­ми організацій профспіл­кового туризму, основною функцією якого завжди була саме соціальна спря­мованість.

Нині соціальний туризм у багатьох країнах перетво­рюється на одну із форм со­ціального життя. Сотні мільйонів людей подоро­жують та обслуговуються, завдячуючи такому масо­вому суспільному явищу, яке охоплює всі соціальні прошарки та вікові групи.

В Україні цю діяльність наймасовіше здійснювали підрозділи акціонерного товариства «Укрпрофтур», головним завданням яких було і залишається надан­ня туристичних послуг за доступними цінами для не­захищених громадян, а це передусім учнівська та сту­дентська молодь, інваліди, пенсіонери, ветерани та інші малозабезпечені вер­стви населення.

За підсумками першого півріччя, попри кризу в дер­жаві, дочірні підприємства та акціонерні товариства системи профспілкового ту­ризму своїми послугами охопили понад 60 тисяч ту­ристів з обсягом обслугову­вання 215 тисяч людино-днів та 31 тисячу екскурсан­тів. У загальному сукупних доходів отримано Товари­ством 51,5 млн грн.

На жаль, останні події в країні, затяжна політична та економічна криза нега­тивно вплинули на розви­ток туристичної галузі. Початок літнього сезону 2014 року позначився зни­женням попиту на турис­тичні послуги. Усе це не могло не вплинути на ді­яльність туристичних під­розділів системи ПрАТ «Укрпрофтур».

Так, тільки в першому півріччі поточного року кількість туристів, які ко­ристувалися нашими по­слугами, зменшилась, по­рівняно із аналогічним пе­ріодом минулого року, на 54%, сукупні доходи – на 30% та обсяги обслугову­вання зменшились на 35%.

Однак, незважаючи на всі труднощі та проблеми, соціально-політичну не­стабільність, трудові ко­лективи, спираючись на багаторічний досвід госпо­дарювання, продовжують наполегливо працювати, виконуючи свій обов’язок щодо якісного обслугову­вання населення.

Гарних результатів за підсумками першого пів­річчя досягли колективи акціонерних товариств «Івано-Франківськтурист», «Волиньтурист», «Рівнетурист», «Миколаївту­рист», «Тернопільтурист», «Хмельницьктурист», які в таких важких умовах, до­лаючи труднощі, змогли спрацювати прибутково.

Заслуговує схвальної оцінки досвід господарю­вання акціонерного това­риства «Івано-Франківськтурист», яке очолює досвід­чений, сучасний керівник Іван Васильович Парипа.

Це товариство характе­ризується стабільною робо­тою щодо нарощування об­сягів обслуговування ту­ристів та екскурсантів, по­слуг та прибутку, рівня рентабельності, тут не­змінно модернізується та оновлюється матеріальна база. Відтак і зростає по­пит на відпочинок у При­карпатті. За перше півріч­чя поточного року в ПрАТ «Івано-Франківськтурист» обсяг обслуговування збільшився на 10 тисяч людино-днів, доходи від послуг – на 1,1 млн грн.

В усіх закладах системи «Укрпрофтур» організація від­починку та оздоровлення населення, пе­редусім мало­забезпечених верств, характе­ризується по­мірними цінами.

Навіть за складних ни­нішніх умов відроджується пільгове оздо­ровлення членів трудових колективів на маршрутах соціального туризму за ра­хунок асигнувань на куль­турно-масову, фізкультур­ну та оздоровчу роботу.

Приватне акціонерне то­вариство «Укрпрофтур» од­ним із перших активно до­лучилося до надання соці­альної допомоги і підтрим­ки учасників Євромайда­ну, постраждалим унаслі­док військових дій на сході та півдні України, членам родин загиблих, а також потерпілим від вибуху ба­гатоповерхового будинку в місті Миколаєві.

Таку допомогу отрима­ли майже 300 учасників Єв­ромайдану, члени їхніх сі­мей в оздоровчих комплек­сах «Придніпровський» ДП «Черкаситурист», «Очаків» та «Сонячний» ПрАТ «Ми­колаївтурист», «Переяслав­ський» ДП «Київоблту­рист».

Близько 550 біженців, які були змушені покинути свої місця проживання у зв’язку із проведенням АТО, із Донецької, Луган­ської областей та АР Крим прийняли та забезпечили всім необхідним для про­живання туристичні комп­лекси «Турист», «Славу­тич» та «Кемпінг» ПрАТ «Кіровоградтурист», «Нова Каховка» ПрАТ «Херсонту­рист», «Приморський» та «Парус» ПрАТ «Запоріжту­рист», готель ПрАТ «Рівне­турист», готельний комп­лекс «Турист» у Києві.

З червня 2014 року в готелі «Турист» ПрАТ «Миколаївту­рист» прожива­ло 140 осіб, які постраждали внаслідок над­звичайної ситу­ації – вибуху в Миколаєві ба­гатоповерхово­го будинку. Дехто з них проживає тут і сьогодні.

Крім того, місця для проживання та харчування в майнових комплексах системи ПрАТ «Укрпроф­тур» отримали близько ти­сячі учасників Євромайда­ну, примусових переселен­ців та біженців, що по­страждали внаслідок над­звичайних ситуацій. Усі вони мешкають на пільго­вих умовах, у тому числі за рахунок часткового фінан­сування суб’єктами госпо­дарювання ПрАТ «Укрпрофтур», потерпілим на­дається психологічна допо­мога, робиться все можли­ве для комфортного прожи­вання прибулих.

Найбільш зацікавленим споживачем туристичних послуг, виховних і просвіт­ницьких за функціональ­ним призначенням, є шкільна, учнівська та студентська молодь. Серед екскурсантів, які обслуго­вуються в товаристві, 40% становлять діти до 14 років, 19% підлітки до 17 років.

Тому в цьому році ту­ристичні господарства ви­рішили приділити макси­мум уваги цій категорії відпочивальників та вико­ристати всі можливості для оздоровлення дітей та підлітків на наших базах.

Так, у цьому році в акці­онерному товаристві «Івано-Франківськтурист» у лікувально-оздоровчих комплексах «Верховина» та «Карпатські зорі» оздо­ровлено близько 2,5 тис. ді­тей. Узимку тут відпочива­ли діти з Одеської області, влітку – з Хмельницької, Чернігівської, Івано-Фран­ківської областей, міста Києва та Київської області.

Чимало зусиль для оздо­ровлення дітей доклало ак­ціонерне товариство «Ми­колаївтурист» в оздоров­чих комплексах санаторно­го типу «Очаків» та «Со­нячний промінь». Тут оздо­ровчий сезон розпочався в червні і триватиме до жовтня.

Усього в цьому році всі­ма структурними підрозді­лами акціонерного товари­ства «Укрпрофтур» оздо­ровлено 9 тисяч 885 дітей та підлітків. Надано по­слуг на 25 820 тис. грн.

Ми і надалі приділяти­мемо велику увагу оздо­ровленню незахищених ка­тегорій населення, тому наразі головним своїм за­вданням вбачаємо ефек­тивне використання та збереження майна профспілок.

На цей час в акціонерно­му товаристві «Укрпроф­тур» триває активна робо­та з підготовки «Стратегії управління майном та його використання в інтересах людини», яка розробляєть­ся Федерацією профспілок України. Основними за­вданнями цієї стратегії ми вбачаємо збереження існу­ючої мережі туристсько-оздоровчих закладів, по­ліпшення умов проживан­ня, харчування відпочи­вальників, розширення асортименту послуг, залу­чення інвестицій для роз­витку матеріально-техніч­ної бази, збереження ка­дрового потенціалу та під­вищення соціальної захи­щеності працюючих.

Результати роботи не з’являються самі по собі. Вони досягаються наполе­гливою працею всіх пра­цівників – від обслуговую­чого персоналу до керівни­ків. Сьогодні не можна оминути і не сказати те­плих слів вдячності пра­цівникам товариства, які своєю повсякденною, на­пруженою працею, у складних умовах забезпе­чують позитивні результа­ти. Нині в системі ПрАТ «Укрпрофтур» працює по­над 1400 людей найрізно­манітніших професій – по­коївки, сантехніки, елек­тромонтери, водії, кухарі, офіціанти, працівники фі­нансово-бухгалтерських служб, екскурсоводи та ба­гато інших, які забезпечу­ють комфортне перебуван­ня туристів під час відпо­чинку та подорожей.

Працівники туристич­них підрозділів вбачають своє покликання у підви­щенні патріотичної свідо­мості кожного українця, кожної дитини, підлітка, молодої людини через сумлінне й активне ви­вчення та пізнання рідно­го краю, починаючи від села, району, області.

Як засвідчують мудрі люди, саме в дитинстві відкривається материк, який потім у дорослому житті вже назветься Бать­ківщиною. До того ж най­цікавіше і найефективні­ше вивчати, наприклад, іс­торію, стоячи ногами на землі, де вона утворилась. Традиції треба не лише зберігати, а й жити за ними. Необхідно донести до подорожуючих власну, об’єктивну історію, почут­тя національної гідності. Тож питання утвердження національної свідомості в умовах політичної та мо­ральної кризи, яку пережи­ває наше суспільство, за­лишається громадянським покликанням фахівців ту­ристичної сфери.

Блаженний Августин іще в далекому середньо­віччі так висловився щодо глобального значення цьо­го методу оволодіння знаннями: «Світ – це книга, і той, хто не подорожує, чи­тає лише одну її сторінку».

Напередодні Всесвітнього дня туризму та Дня туриз­му в Україні вітаю усіх пра­цівників системи ПрАТ «Укрпрофтур», численну спіль­ноту споживачів профспілкового туристсько-екс­курсійного продукту. Ба­жаю вам доброго здоров’я, наснаги, успіхів, натхнен­ної праці на благо нашої України і запрошую всіх охочих до подорожей та екскурсій разом із ту­ристичним оператором «Укрпрофтур»!

28.09.2014



Коментарі

#1 16.03.2015 21:33 добавил: Тетяна | додати коментар

А чому ви мовчите скільки ви заробили та віддали в приватизацію і за які кошти , починаючи від 90-Х років. А сам Голова вельмишановний Сергій Миколайович під час правління готелем "Турист" в Рівному звільняв працівниць що не хотіли йому надавати інтим послуги. Так профспілкки що суди і МВС прогнилі)))))) і всім цікаво , як це Сергійко так в юному віці був директорок Готелю а потім і в Києві Голова правління , а це все його матір Ульяна яка все життя в профспілках і влаштувала синочка, нездару та збоченця.

 
ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання