« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Збагачуємо здоров`ям

Оздоровчий сезон–2014 розпочнеться вчасно

Оздоровчий сезон–2014 розпочнеться вчасно

  Коментар голови правління Фонду соці­ального страхування з тимчасової втра­ти працездатності України в. о. першого заступника Голови ФПУ Григорія Осово­го щодо підсумків засідання правління Фонду, що відбулося 20 грудня.

Олексій Корецький

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

– Ми можемо впевнено ска­зати людям, що з 1 січня 2014 року вони матимуть змогу отримати путівки на санаторно-курортне лікування. У минулі роки, на жаль, трапля­лися випадки перенесення термінів проведення тендерів із закупівлі путівок, тому оздоровчий сезон для застра­хованих осіб розпочинався подеколи з травня. Цього року виконавча дирекція та правління Фонду своєчасно провели всі необхідні проце­дури: у серпні на засіданні правління ми затвердили бю­джет Фонду, оперативно про­вели конкурс із закупівлі пу­тівок.

За результатами торгів придбано 245 тис. 851 путівку на загальну суму 1 млрд 723 млн грн. Зокрема, закуплено 15 тис. путівок до реабіліта­ційних відділень, тобто для тих осіб, які перенесли важкі операції або мають проблеми з опорно-руховим апаратом, страждають на серцево-судинні захворювання та ін. Усі договори із санаторно-курортними закладами про надання послуг підписані та зареєстровані.

Наступного року, як і цьо­го року, Фонд планує суттєво збільшити видатки на дитяче оздоровлення.

Правління узагальнило пропозиції, які надійшли від регіональних відділень Фон­ду, підприємств і профспілко­вих організацій, і під час уточнення показників бюдже­ту знайшли можливість збіль­шити суму коштів на дитяче оздоровлення проти попере­дньо визначених у серпні ц. р. на 109 млн 170 тис. грн. Таким чином, загальна сума асигну­вань на оздоровлення дітей 2014 року становитиме ре­кордну суму – понад півмі­льярда гривень (усього 502 млн грн). За рахунок цього планується оздоровити 250 тис. дітей (див. діаграму 1).

Як і цього року, у наступ­ному році буде зроблено ак­цент на збільшенні кількості безплатних путівок для мало­забезпечених сімей. Нагадаю, що у минулому 2012 році було профінансовано 20 тисяч та­ких путівок. Цього року – вже 60 тисяч, а наступного року тенденцію до їх збільшення також буде збережено.

Ця робота проводиться в контексті виконання реко­мендацій парламентського Комітету з питань соціальної політики та праці, виїзне за­сідання якого відбулося у ве­ресні ц. р. в Одесі і на якому, зокрема, йшлося про необхід­ність збільшення обсягів санаторно-курортного ліку­вання та оздоровлення дітей.

На засіданні правління Фонду між соціальними парт­нерами відбулася гостра дис­кусія щодо питання про збіль­шення граничних норм ви­трат на харчування, лікуван­ня та культурне обслугову­вання у дитячих закладах оздоровлення на наступний рік.

У проекті рішення перед­бачалося збільшити витрати на харчування у дитячих оздоровчих закладах лише на одну гривню (з 39 до 40 грн на один людино-день), а витрати на лікування та культурне об­слуговування вкотре – вже де­кілька років поспіль – пропо­нувалося залишити на рівні 3 грн на одну особу.

Профспілкова сторона ка­тегорично не погодилася з такими пропозиціями та на­полягала на більш суттєвому збільшенні зазначених сум, а саме – до 50 грн на харчу­вання і до 5 грн – на лікуван­ня та культурне обслугову­вання.

Представники профспілок навели такі аргументи: 1) в останні роки в Україні ціни на ліки шалено злетіли вго­ру, тож чи можливо надати нині медичну допомогу з роз­рахунку 3 грн на одну особу на день? 2) динаміка зростан­ня цін на продовольчі товари значно більша, ніж загалом показники інфляції, що під­тверджено результатами про­веденого профспілками моні­торингу фактичних витрат оздоровчих закладів на хар­чування у поточному році. За його даними, діапазон витрат на ці потреби в різних закла­дах становив від 50 до 70 грн і більше.

Позиція профспілок також ґрунтувалася на тому, що про покращення якості харчуван­ня в оздоровчих закладах не­одноразово наголошували у відповідних програмах і до­кументах Президент України та Уряд.

На жаль, дві інші сторони – урядова і роботодавців не підтримали пропозиції проф­спілок. Відтак постанову було прийнято без урахуван­ня пропозицій профспілкової сторони.

Я як голова правління Фон­ду доручив виконавчій ди­рекції разом із профільними постійними комісіями Прав­ління розглянути показники щодо реального зростання видатків на дитяче оздоров­лення і вже на наступне засі­дання правління Фонду пода­ти висновки й пропозиції сто­совно можливого збільшення зазначених граничних норм фінансування.

На фізкультурно-спортивну роботу серед дітей і зміц­нення їхнього здоров’я з бю­джету Фонду буде виділено понад 200 млн грн.

Сьогодні в країні діють близько 600 ДЮСШ, у яких мають змогу займатися спор­том 160 тис. дітей. Я вважаю, що здорові діти – це, по-перше, повноцінна й безпе­рервна праця їхніх батьків, а по-друге, зменшення витрат Фонду соціального страху­вання на оплату лікарняних, тому вигоди для всіх очевидні.

Традиційною статтею ви­трат бюджету Фонду також залишиться придбання ново­річних подарунків: наступно­го року їх отримають понад 4 млн 300 тис. дітей.

Хочу зауважити, що остан­нім часом до профспілок і ре­гіональних відділень Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності звертаються пра­цівники ДЮСШ, занепокоєні змінами, що спричинила ухвалена Урядом постанова, якою запроваджуються нові кваліфікаційні вимоги до тренерів дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Відтепер, аби працювати у школах, вони мають обов’язково мати спеціальну освіту. Тим часом є чимало шкіл, де довгі роки працюють викладачі, які ма­ють велику практику й досвід роботи, однак за освітнім рів­нем не відповідають новим кваліфікаційним вимогам. Тож тепер постало питання щодо правомірності фінансу­вання Фондом оплати їхньої праці.

Правління врегулювало цю проблему й вирішило, що тренерсько-викладацький склад ДЮСШ і надалі отри­муватиме зарплату на умо­вах і в обсягах, що існували до набуття чинності згаданої урядової постанови.

20 грудня на своєму засі­данні правління затвердило у цілому програми відділень Фонду щодо відновлення здоров’я застрахованих осіб і членів їхніх сімей на 2014 рік. Загальна сума спрямованих на ці цілі коштів становити­ме 2 млрд 671 млн грн.

За рахунок цих коштів, окрім санаторно-курортного лікування і дитячого оздоров­лення, також здійснювати­меться фінансування діяль­ності 123 санаторіїв-профілакторіїв підприємств, уста­нов і навчальних закладів. На це мають намір виділити близько 130 млн грн, завдяки чому своє здоров’я зможуть поліпшити понад 90 тис. за­страхованих осіб, у тому чис­лі 50 тис. студентів (див. діа­граму 2).

Можливість закласти у бю­джет Фонду додаткові кошти виникла після затвердження Урядом 18 грудня ц. р. про­гнозних макропоказників соціально-економічного роз­витку України на 2014 рік, де сукупний фонд оплати праці планується збільшити на 11 млрд грн (загалом він ста­новитиме 511,6 млрд грн).

Отже, питання забезпечен­ня фінансування санаторно-курортного лікування зале­жить від багатьох чинників. Нині існує така проблема: Фонд своєчасно перераховує санаторіям гроші, аби розра­хуватися з ними за надані по­слуги по путівках, але прохо­дження цих коштів через ра­хунки Державних казна­чейств затримується. Нині, за різними даними, сума боргу вже сягнула 100 млн грн. Це питання потребує невідклад­ного вирішення, тому я як го­лова правління Фонду спіль­но з ФПУ постійно порушую його перед Урядом, і ми напо­лягатимемо на позитивному розв’язанні цієї проблеми.

На завершення хочу зазна­чити, що після остаточного ухвалення Державного бю­джету на 2014 рік правління Фонду матиме можливість знову повернутися до пошуку можливостей покращення по­казників бюджету Фонду на наступний рік. Однак, вва­жаю, що нині одним із осно­вних завдань є широкомасш­табне проведення профілак­тичних заходів для запобіган­ня виникненню хвороб у пра­цівників. Відповідно до прак­тики попередніх років, можна припустити, що з усього обся­гу коштів, акумульованих у бюджеті Фонду, майже поло­вина буде витрачена на опла­ту лікарняних листків. Цього року кількість лікарняних, поданих для оплати, станови­ла понад 7 млн (з 12,2 млн за­страхованих осіб). Це озна­чає, що через хвороби праців­ників вітчизняна економіка зазнала великих втрат робо­чого часу. Тому цілком зрозу­міло, що зменшення рівня за­хворюваності – колосальний ресурс, який можна перероз­поділити на лікувально-відновлювальну профілакти­ку. Саме таким має бути стра­тегічний напрям нашої по­дальшої діяльності.

 

28.12.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання