« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Збагачуємо здоров`ям

Оздоровлення санаторно-курортної системи профспілок

Оздоровлення санаторно-курортної системи профспілок

 У «Миргородкурорті» на Полтавщині відбулася нарада правління ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» з головними лікарями профспілкових оздоровниць, у якій взяли участь Голова Федерації професій­них спілок України Юрій Кулик та члени наглядо­вої ради.

 Протягом трьох днів учас­ники заходу знайомили­ся з лікувально-діагностичною базою та інфра­структурою «Миргород­курорту», обмінювалися досвідом роботи, вноси­ли конкретні пропозиції щодо поліпшення умов і якості відпо­чинку та лікування в профоздоровни­цях. Також обговорювалися можливі варіанти вирішення нагальних про­блем, що існують нині чи не в кожному санаторії. Про те, як вижити і працюва­ти на гідному рівні, як привабити від­почивальників і зменшити вартість пу­тівок для пересічних спілчан, ішлося на нараді.

«Ми зібрали сьогодні всіх керівників нашої санаторно-курортної системи, а це близько сотні осіб, щоб обговорити питання поліпшення системи оздоров­лення і відпочинку людей, – сказав Юрій Кулик. – Наше майно – це ласі об’єкти, які хочуть у нас відібрати. Нині розглядаються близько 240 позо­вів, що стосуються майнових питань. Однак, ми боремось, бо хочемо, щоб майно Федерації профспілок України ефективно служило людям. Я сподіва­юсь, що ця нарада надасть нового по­штовху розвиткові профспілкової санаторно-курортної системи». Голова ФПУ наголосив, що необхідно якомога швидше зайнятися інвестуванням в санаторно-курортну систему. Ще од­ним важливим питанням є те, що нара­зі необхідно звільнятися від збиткових об’єктів, які не лише не приносять при­бутку, а й потребують великих витрат на їхнє утримання.

В. о. заступника Голови ФПУ Воло­димир Саєнко в своєму виступі зазна­чив, що на прикладі «Миргородкурор­ту» видно, як завдяки правильній робо­ті та чіткому управлінню можна зроби­ти підприємство одним з кращих у сис­темі. «Нині в ФПУ створено три комісії з реформування системи управління майновим комплексом, функціонуван­ня яких спрямоване на те, щоб оптимі­зувати наші витрати та акумулювати кошти, аби хоча б раз на рік у нас з’являвся такий об’єкт, як «Миргород­курорт», – зазначив Володимир Саєнко.

Підсумки та плани

Невипадково місцем цієї зустрічі стала «українська Швейцарія» – найві­доміший курорт України Миргород. «Курорт, на якому ми сьогодні маємо змогу перебувати, є одним з кращих у нашій системі, тож нам є, чим пишати­ся, а тим, хто дещо відстає, є чому тут повчитися», – зауважив голова прав­ління ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» Микола Субота. Під час наради він підбив підсумки роботи Товариства за минулий рік і поставив чіткі завдання щодо забезпечення оздоровлення гро­мадян у 2013 році. Микола Субота до­ручив працівникам апарату правління та керівникам оздоровниць забезпечи­ти максимальне заповнення оздоров­ниць, провести необхідні заходи щодо збереження і відновлення майна, при­ділити належну увагу кадровим пи­танням та ін.

Власними думками про Миргород і профспілкову санаторно-курортну сис­тему поділився голова Полтавської облпрофради Леонід Вернигора. За його словами, невипадково саме у Мир­городі проводиться така всеукраїнська нарада. «Об’єднання санаторіїв курор­ту на сьогодні працює краще за інших, – поінформував Леонід Михайлович. – Однак ми всі занепокоєні ситуацією, що склалася. Якщо фонди соціального страхування припинять надавати ма­лозабезпеченим путівки дешевше, ніж вони насправді коштують, то половина санаторіїв просто збанкрутують. Нам треба усім разом обміркувати, як не до­пустити такої ситуації. Люди, які по­требують лікування, повинні мати змо­гу оздоровитись, бо це не розкіш, а не­обхідність!»

Про ситуацію, що склалася в санаторно-курортній системі Криму, розпо­віла голова Федерації незалежних проф­спілок Криму Надія Казьміна. «Напев­не, Крим насамперед асоціюється з оздо­ровленням та відпочинком. І мені зда­ється, що сезон тут – явище постійне. На сьогодні всі оздоровниці у системі «Укрпрофоздоровниці» мають стовідсоткову готовність до відкриття сезону, – сказа­ла голова ФНП Криму. – Ціни практично не змінилися порівняно з 2012 роком, де­які зміни відбулися лише через подо­рожчання води, газу та інших послуг. У нас є чудові санаторії, які практично по­стійно оновлюють свою лікувальну базу (заміна обладнання, використання но­вих методик лікування тощо). Я завжди кажу, що кримські оздоровниці – най­кращі».

Покращення інфраструктури

У своєму виступі Микола Субота та­кож повідомив, що протягом минулого року на будівництво, реконструкцію, ка­пітальний та поточний ремонти, пере­оснащення матеріально-технічної бази дочірніх підприємств Товариства було використано понад 107 млн грн. Освоєно капіталовкладень на суму понад 79 млн грн, з яких близько 30 млн витрачено на придбання медичного і технологічного устаткування, проведено ремонти на суму більше 27 млн грн. Крім того, в шес­ти приватних акціонерних товариствах за звітний період виконаний обсяг робіт на суму понад 25 млн грн.

Зокрема, за минулий рік у ПрАТ «Миргородкурорт» проведено буріння артезіанської свердловини, СКК «Мир­город» – капремонт ванного відділення, ДП «Санаторій «Березівські мінеральні води» – ремонт одного з корпусів. Також у ДП «Санаторій «Синяк» проведено ре­конструкцію водогону, ДП «Санаторій ім. Пирогова» – капремонт двох повер­хів і котельні, у ДП «Санаторій «Украї­на» введено в експлуатацію перший кор­пус тощо. Микола Субота також наголо­сив, що нині існує незавершене будівни­цтво, тож цього року всім належить по­працювати над тим, щоб завершити його.

Майнові питання

Для виведення з кризового стану збиткових та неперспективних дочірніх підприємств ПрАТ «Укрпрофоздоровни­ця» у квітні минулого року було створе­но робочу групу. Ця група разом з пред­ставниками департаменту профспілко­вого майна ФПУ відвідала 20 суб’єктів господарювання Товариства у восьми областях України й АР Крим, а також проаналізувала стан справ у збиткових та неперспективних підприємствах. Та­кож було проведено консультації з окре­мими членами Президії ФПУ, головами регіональних профоб’єднань та галузе­вих профспілок щодо подальшого вико­ристання об’єктів дочірніх підприємств. Напрацьовані матеріали подано на роз­гляд членам постійної комісії Ради ФПУ з майнових питань та Президії ФПУ.

«На сьогодні, на жаль, стан справ у деяких дочірніх підприємствах з об’єктивних причин не покращився. Ми продовжуємо утримувати їх, що безпе­речно впливає на результати фінансово-господарської діяльності Товариства», – зазначив Микола Субота.

Наразі річними загальними зборами акціонерів було прийнято рішення про продаж окремих збиткових та непер­спективних об’єктів. Це дозволить змен­шити витрати на їх утримання, провес­ти необхідні капітальні ремонти та при­дбати медичне обладнання.

Для цього необхідний дозвіл Ради ФПУ на продаж збиткових майнових комплексів ДП «Грязелікувальня «Мой­наки», ДП «Феодосійський меблевий комбінат», ДП «Санаторій «Зірка», ПрАТ «Санаторій «Рай-Оленівка», відчуження яких дасть змогу, по-перше, уникнути зайвих витрат на їх утримання, а по-друге, інвестувати значні кошти в до­чірні підприємства, які працюють ста­більно і прибутково.

Зберегти, що маємо

«На сьогодні в провадженні судів різ­них інстанцій перебувають 234 справи, в яких ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» ви­ступала позивачем, відповідачем або третьою особою, – повідомив Микола Субота. – Основна кількість, а це 165 справ, становлять позови органів проку­ратури, предметом яких є визнання за державою Україна права власності на майно, яке було передане Товариству в процесі створення як наповнення ста­тутного фонду Федерацією незалежних профспілок України, правонаступником якої є ФПУ. 70 судових справ стосуються майна дочірніх підприємств ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» та товариств, створе­них за її участю».

Також голова правління зазначив, що в усіх справах за прокурорськими позовами Товариством заявляються клопотання про призначення судової будівельно-технічної та економічної експертизи з метою з’ясування джерел фінансування будівництва чи рекон­струкції спірних об’єктів та їх площі, як на період будівництва, так і на ниніш­ній. Більшість таких клопотань судами задовольняються.

«Враховуючи тенденцію розгляду справ у Вищому господарському суді України, а саме скасування рішень су­дів першої та апеляційної інстанцій, які були винесені не на користь Товариства, а також направлення справ на новий розгляд до суду першої інстанції, може­мо прогнозувати позитивний результат, тобто прийняття рішень на нашу ко­ристь, – констатував Микола Субота. – Хотілося б відзначити той факт, що на сьогодні жоден санаторно-курортний за­клад Товариством не втрачений».

Під час зустрічі неодноразово наго­лошувалося, що, зважаючи на важли­вість претензійно-позовної роботи, необ­хідно ретельно відслідковувати хід справ і спільно з представниками ФПУ протидіяти передаванню профспілко­вих об’єктів іншим власникам.

Медична складова

Діяльність медичної служби санаторно-курортних закладів системи про­тягом поточного року була спрямована на подальше вдосконалення якості ме­дичного обслуговування, підвищення ефективності санаторно-курортного лі­кування та реабілітації, впровадження інноваційних стратегій із створення су­часних програм організації харчування та дозвілля відпочивальників.

«Характерно для системи в цілому те, що ми не стоїмо на місці, – наголосив го­лова правління. – Поточного року в санаторно-курортних закладах профспі­лок відбулося багато змін та нововве­день. Але відчувались і серйозні пробле­ми та труднощі, пов’язані із стабільніс­тю функціонування галузі та ресурс­ною, в тому числі фінансовою, забезпе­ченістю».

Микола Субота зазначив, що для ефективного керівництва курортними закладами необхідне забезпечення на­лежної якості санаторно-курортної до­помоги, комфортного перебування і здо­рового харчування хворих. «Тому керів­ники оздоровниць повинні в плановому порядку передбачити кошти на поточні ремонти, оновлення технологічного об­ладнання харчоблоків, модернізацію лікувально-діагностичної бази й інфра­структури дозвілля тощо, – зауважив він. – Загалом у системі списано за рік 145 одиниць старого медичного устатку­вання і придбано нового на загальну суму понад 4 млн грн».

Під час зустрічі стало відомо, що з майже 9 тис. застрахованих осіб, що про­йшли відновне лікування в реабіліта­ційних відділеннях оздоровниць, понад 86% успішно відновили здоров’я та ста­ли до роботи, що є показником високої ефективності проведення медичної реа­білітації в умовах санаторно-курортних закладів.

Враховуючи побажання відпочиваль­ників, які не мають можливості довго­тривалого санаторно-курортного ліку­вання, останнім часом в оздоровницях впроваджуються короткотермінові ці­льові програми, серед яких «Антистре­сова програма», «Вільне дихання», «Жінка в гармонії з природою», «Очи­щення організму» та ін.

Іншою складовою, що впливає на якість санаторно-курортного лікування, є підвищення кваліфікації медичного персоналу. Тож правління Товариства приділяє значну увагу вирішенню цього питання, постійно проводячи різного роду навчання, семінари, конференції тощо.

За словами Миколи Суботи, для по­дальшого поліпшення роботи оздоров­ниць у 2013 році необхідні суворе дотри­мання ліцензійних умов та «Стандартів санаторно-курортного лікування», за­тверджених Наказом МОЗ України; по­стійне вдосконалення лікувально-діагностичної бази оздоровниць, осна­щення медичною апаратурою; активне використання природних лікувальних ресурсів, наукових розробок, кваліфіка­ції медичного персоналу і досвіду робо­ти з направлення хворих на оздоровлен­ня. Також слід збільшувати обсяг надан­ня платних послуг, ширше запроваджу­вати сучасні медичні технології і роз­робки вітчизняних та закордонних вче­них, а також (за додаткову плату) такі форми організації харчування, як діє­тичне ресторанне, «шведський стіл», приготування на замовлення «дорожніх наборів» для від’їжджаючих тощо.

 

 Враженнями про оздоровлення та відпочинок у профспілкових санаторіях поділилися зчитачами «ПВ» гості «Миргородкурорту»

 Руслан Гусейнов, Азербайджан:

«Я приїхав з ро­диною за реко­мендацією на­ших знайомих, які також часто приїздять на цей курорт. Кілька років хво­рію на цукровий діабет і вже за кілька днів пере­бування у сана­торії відчуваю значні покра­щення, тож спо­діваюся добре оздоровитися й набратися сил. Нам подоба­ються тутешні природа, клі­мат, люди, тож ми плануємо що­року приїздити сюди».

 Ганна і Мак­сим Коцел, Україна:

«Ми тут не вперше й щоразу з радістю повер­таємось. Мій син довго хворіє, тож бували в різних санаторі­ях. Однак нині вже не експери­ментуємо, а їде­мо до Миргоро­да, бо знаємо, що отримаємо найкраще ліку­вання і відпочи­нок. Гарно орга­нізований лікувально-діагностичний процес і дозвілля, уважні та чуйні лікарі, неймовірна при­рода – тут усе сприяє оздоров­ленню».

 Рахман Наджи, Ємен:

«Уже протягом 10 років приїж­джаю в Мирго­род на оздоров­лення. Про ці міс­ця мені розповів друг з України. Тут гарні умови, медперсонал приділяє багато уваги кожному відпочивальнику, чудова природа, великий спектр послуг – ліку­вальних і профі­лактичних. Пе­ребуваючи на цьому курорті, я маю змогу не лише оздорови­тися та відно­вити сили, а й відпочити як фізично, так і духовно».

 Борис Чорнуха, Україна:

«Знаю курорт Миргород з кін­ця 1980-х, однак за останні 5–7 років тут відбу­лися разючі змі­ни. І коли ці міс­ця називають «українською Швейцарією», мені боляче, бо, може, Швейца­рія – то україн­ський Мирго­род?! Тут гар­ний медичний персонал, чудові умови для ліку­вання та відпо­чинку. Я в цьому санаторії вже увосьме, і це найкраще свідчення того, що мені тут добре».

 Олена Пельц, Німеччина:

«Ми з чоловіком приїздимо сюди вже втретє. Нам подобаєть­ся підхід лікарів до пацієнтів, природа, проце­дури – все на ви­сокому рівні. У нас в Німеччи­ні не так про­сто потрапити на курорт для загального оздоровлення та профілакти­ки – це можна робити лише раз на чотири роки. А в Миргороді ми отри­муємо колосаль­не задоволення від ванн, маса­жів».

09.06.2013


Анна РЄПІЧ, «ПВ»

Коментарі

#1 12.06.2013 13:30 добавил: Елисей | додати коментар

В дополнение к статье предлагаю свой очерк о Клиническом санатории им. Горького, г. Одесса, также принадлежащем «Укрпрофоздравн ице» "docs. google. com/document/pub?id=1M1groYAUS R4oijG4MYTaHMUOQ6QlNLCb07fxjDN zOKY"

 
ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання