« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Збагачуємо здоров`ям

В епіцентрі – оздоровлення і відпочинок дітей та молоді

В епіцентрі – оздоровлення і відпочинок дітей та молоді

 Про підсумки відпочинку й оздоровлення дітей шкільного віку та молоді за минулий рік, рівень захворюваності серед них, що за останнє п’ятиріччя зріс на 15%, та багато ін­шого йшлося під час парламентських слу­хань, які відбулися 3 квітня у Верховній Раді України. В заході взяв участь та виступив за­ступник Голови Федерації профспілок Украї­ни Євген Драп’ятий.

 Як повідомив Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, слухання від­крив Голова ВРУ Володи­мир Рибак. За словами керівника парламенту, навіть поверховий аналіз даних дослі­джень свідчить, що оздоровлено лише 996 тис. дітей, решта ж – тобто 1,9 млн школярів отрима­ли, так би мовити, «відпочинкові послуги», відвідавши пришкіль­ні табори. Він зазначив, що ця проблема розглядається вже з певним запізненням. При цьому Володимир Рибак підкреслив, що нардепам важливо знати думку учасників слухань, як успішніше забезпечити повно­цінні літні канікули для дітей України. «Запевняю, що виваже­ні пропозиції щодо поліпшення роботи з оздоровлення дітей обов’язково будуть враховані в подальшій діяльності всіх орга­нів влади та тих фахівців, яким належить забезпечити макси­мум можливого, щоб організація відпочинку, оздоровчі заходи сприяли поліпшенню дитячого здоров’я, організації змістовного дозвілля», – сказав він.

За словами керівника парла­менту, важливу роль відіграло й прийняття закону про оздоров­лення і відпочинок дітей, норми якого виписувалися виходячи з потреби врегулювання нагаль­них проблем у сфері оздоровлен­ня підростаючого по­коління.

Володимир Рибак навів кілька фактів: відповідно до вимог закону, щорічно оздо­ровлюється не менше 50% дітей шкільного віку. Статистика оздоровчої кампанії зростає з кожним ро­ком як у цілому по Україні, так і в пере­важній більшості об­ластей. Водночас спроби відкоригува­ти статистику оздо­ровлення за рахунок збільшен­ня кількості дітей у пришкіль­них таборах Володимир Рибак уважає «тривожною тенденцією останніх років».

Про проблеми, які існують в оздоровленні дітей, формуван­ня здорового способу життя, збе­реження та поліпшення стану здоров’я підростаючого поко­ління з парламентської трибуни йшлося у виступі голови Сєвєро­донецької міської ради профспі­лок Валерія Черниша. Він зазна­чив, що зважаючи на постійне зростання цін на путівки, не кожна сім’я має можливість придбати її за повну вартість, особливо при 21-денній оздоров­чій зміні. Тому він запропону­вав внести зміни до ЗУ «Про оздоровлення та відпочинок ді­тей» у розділі 1 ст. 1 в частині ви­значення та розмежування фор­мулювання процесу оздоровлен­ня та відпочинку дітей і дозво­лити 14-денну тривалість зміни в дитячих оздоровчих закладах за умови відсутності в них ме­дичних послуг або їх ненадання відпочиваючим дітям.

Відповідно до частини 1 ст. 13 ЗУ «Про оздоровлення та відпо­чинок дітей» дитячі оздоровчі установи мають право прийма­ти дітей з батьками або іншими законними представниками лише у віці від 4 до 6 років. За відсутності слова «включно» в абзаці ст. 13 закону ці установи не можуть приймати дітей у віці від 6 до 7 років ні з батьками, ні без бать­ків. Тому запропоно­вано внести зміни до ст. 13 (абзац 2) даного закону в наступній редакції: «Діти віком від 6 до 18 років пере­бувають у дитячих за­кладах оздоровлення та відпочинку само­стійно».

Про позицію та роль ФПУ в оздоров­ленні та відпочинку дітей, під­літків та молоді поінформував заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий. Він зазначив, що на­передодні парламентських слу­хань Федерація профспілок на­дала Комітету ВРУ з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму відповідні матеріали для забезпечення ними учасників.

З метою покращення якості оздоровчих послуг, сприяння активізації роботи профспілко­вих комітетів, підприємств, ор­ганізацій, дитячих оздоровчих закладів щодо організації оздо­ровлення та відпочинку дітей ФПУ щороку проводить Всеукраїнський огляд профспілок і трудових колективів на кращу організацію оздоровлення й від­починку дітей. За підсумками оздоровчої кампанії 2012 року, підкреслив він, в огляді взяли активну участь 26 територіаль­них об’єднань профспілок, 17 всеукраїнських профспілок та трудові колективи, профспілко­ві комітети, дитячі оздоровчі за­клади. Значну допомогу в про­веденні огляду на місцях нада­ли органи виконавчої влади, ке­рівники підприємств та органі­зацій. Завдяки організаційній та фінансовій участі профспі­лок у 27 регіонах України влітку 2012 року оздоровилися близько 850 400 дітей і підлітків, а це майже на 70 тис. більше, ніж у попередньому році. Загалом в Україні профкомами разом з господарськими керівниками було відкрито 625 дитячих стаці­онарних позаміських таборів, де оздоровлено понад 372 тис. ді­тей. Ще понад 477 тис. дітей оздоровлено на базі санаторно-курортних закладів, пансіона­тів, профілакторіїв, оздоровчих комплексів підприємств, ту­ристських установ, у таборах праці та відпочинку, наметових містечках.

Як і в попередні роки, значну увагу профкоми приділили ді­тям соціально незахищених ка­тегорій. Протягом літа було оздоровлено 218 тис. дітей-сиріт, дітей з багатодітних та малоза­безпечених сімей, дітей, що по­страждали внаслідок Чорно­бильської катастрофи, та дітей-інвалідів. Цей показник свід­чить, що кожна четверта оздо­ровлена дитина належить до цієї категорії.

Щоб зменшити в умовах кри­зи фінансовий тиск на підпри­ємства й організації, профкоми, які утримують оздоровчі закла­ди, не допустити зниження кіль­кості оздоровлених дітей, ФПУ звернулася до правління Фонду соцстраху, Кабміну та Федера­ції роботодавців України щодо вирішення питання фінансуван­ня за рахунок коштів ФСС оздо­ровлення дітей у дитячих закла­дах із тривалістю зміни виходя­чи з реальних можливостей кожного регіону. Пропозиція знайшла позитивний відгук і таке рішення було прийнято правлінням зазначеного фонду (до законодавчого врегулюван­ня цього питання). На вимогу профспілкової сторони всю еко­номію страхових коштів та пе­ревищення запланованих дохо­дів бюджету фонду протягом по­точного року повторно направ­ляли на збільшення фінансуван­ня дитячого оздоровлення. Та­кож, за наполяганням представ­ників профспілок, правлінням фонду прийнято рішення, що до­зволяє проводити оздоровлення дітей віком від 6 років.

Разом з тим ми спостерігаємо системне зменшення кількості оздоровлених дітей і однією з основних причин є висока вар­тість путівок у фонді до дитя­чих закладів оздоровлення. У 2012 році збільшилась на 22 грн (майже на 19%) середня вартість ліжко-дня в дитячих оздоровчих таборах. Це один з головних чинників, який вплинув на купі­вельну спроможність батьків, профспілок та господарників.

На проведення дитячої оздо­ровчої кампанії 2012 року проф­спілковими структурами спіль­но з усіма учасниками в 27 регі­онах було залучено 691,5 млн грн, з яких понад 337 млн – від господарських організацій, близько 160,5 млн – з бюджету профспілок, близько 30 млн на­дали спонсори та благодійні структури. У середньому на 18 млн грн збільшилась частка батьківської плати, що стано­вить понад 164 млн грн. Це най­небезпечніший сигнал – при не­значному зростанні зарплат значне дорожчання путівок на оздоровлення дітей. Загалом підсумки дитячої літньої оздо­ровчої кампанії свідчать про не­гативний вплив на кількість оздоровлених дітей наслідків фінансово-економічної кризи, роботи підприємств у режимі неповного робочого часу, ви­вільнення працівників, затрим­ки виплати заробітної плати.

Євген Драп’ятий запропону­вав створити «єдине вікно» до­помоги оздоровчим закладам з числа представників СЕС, МНС, Держспоживінспекції України, ветслужби, енергонагляду, ор­ганів місцевої влади, профспі­лок і роботодавців та інших суб’єктів, що беруть участь в оздоровчому процесі, для підго­товки закладів до цьогорічного сезону. Він також наголосив на необхідності внести зміни до ст.1 Закону України «Про оздо­ровлення та відпочинок дітей» у такій редакції: «оздоровча змі­на: 18–21 день, відпочинкова: не менше 14 днів».

У виступах нардепів, пред­ставників органів влади, робо­тодавців та громадських органі­зацій було висловлено занепо­коєння непоодинокими факта­ми закриття або перепрофілю­вання стаціонарних дитячих оздоровчих закладів, зокрема скорочення за останні 20 років їхньої кількості втричі, що су­перечить вимогам закону про оздоровлення і відпочинок дітей.

Учасникам парламентських слухань роздано рекомендації щодо поліпшення організації, фінансування оздоровлення і відпочинку дітей та молоді в 2013 році.

11.04.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання