« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

ЗАВДЯКИ ФПУ БЛИЗЬКО 50 МЛН ГРН ЗАЛУЧЕНО НА ДОПОМОГУ ВПО

ЗАВДЯКИ ФПУ БЛИЗЬКО 50 МЛН ГРН ЗАЛУЧЕНО НА ДОПОМОГУ ВПО

19 квітня в онлайн режимі відбулося засідання Президії Федерації профспілок України, яке провів Голова ФПУ Григорій Осовий. Учас­ники зібрання розглянули пи­тання про роботу ФПУ, членських організацій в умо­вах воєнного стану та спри­яння захисту країни і грома­дян від російської агресії.

У своєму виступі Голова ФПУ Григорій Осовий підкреслив, що на по­стійній основі ФПУ, членські організації на­дають організаційно-правову і гу­манітарну допомогу членам проф­спілок, зокрема в регіонах, де три­вають активні бойові дії, а також на профспілкових об’єктах, де пе­ребувають внутрішньо переміще­ні особи. Активно працює Штаб ФПУ з гуманітарної допомоги чле­нам профспілок, профспілковим організаціям та внутрішньо пере­міщеним особам. Фінансову й гу­манітарну допомогу профспілкам також надають міжнародні орга­нізації та національні профцен­три, з якими вони співпрацюють у забезпеченні потреб вимушених переселенців.

Профспілковий лідер зазначив, що ФПУ, членські організації ра­зом з Урядом України та робото­давцями працюють над збережен­ням виробничого потенціалу вітчизняних підприємств в умовах воєнного стану, переміщенням ви­робничих потужностей.

Григорій Осовий поінформував членів Президії, що ФПУ уклала дві масштабні грантові угоди, за­вдяки яким залучено понад 45 млн грн, а з урахуванням інших доно­рів надходження становлять близько 50 млн грн благодійної до­помоги на надання безкоштовно­го проживання і харчування най­більш нужденним людям, яких розміщено в профспілкових сана­торіях, туристичних та інших об’єктах на час воєнного стану. Так, за період з 24 лютого п.р. при­хисток отримали понад 200 тис. внутрішньо переміщених осіб.

ФПУ оперативно інформує між­народний профспілковий рух про події в Україні й отримує числен­ні листи та заяви про солідарну підтримку народу України від міжнародних організацій.

На інформаційних ресурсах ФПУ оперативно розміщується ін­формація про роботу організацій профспілок в умовах воєнного ста­ну, їх фінансову допомогу ЗСУ, а також роз’яснення норм трудово­го законодавства у період воєнно­го стану.

Григорій Осовий приділив осо­бливу увагу стану справ територі­альних профоб’єднань найбільш постраждалих областей.

Президія ФПУ взяла до відома Інформацію про роботу ФПУ, все­українських профспілок та тери­торіальних профоб’єднань в умо­вах воєнного стану в Україні та за­пропонувала направити її соці­альним партнерам. Зважаючи на виклики, пов’язані з російською агресією, Президія визначила пер­шочерговими завданнями для ФПУ, членських організацій на­дання фінансової, технічної та ін­шої допомоги Збройним Силам України та силам територіальної оборони ЗСУ, сприяння організа­ції роботи трудових колективів, зайнятих на об’єктах критичної інфраструктури, відновленню промислового виробництва, а та­кож роботи бюджетних установ, підприємств та організацій соці­альної і гуманітарної сфери.

Президія ФПУ, зокрема, прийняла рішення:

• Продовжити конструктивну співпрацю із сторонами соціаль­ного діалогу на всіх рівнях, осо­бливо на локальному. Звернутися до соціальних партнерів та МОП щодо підготовки нової Програми гідної праці для України, орієнто­ваної на відбудову економіки кра­їни і регулювання соціально-тру­дових відносин, з урахуванням міжнародного досвіду, у повоєн­ний період.

• Продовжити інформування міжнародних профспілкових ор­ганізацій щодо жахливих для дер­жави і громадян наслідків війни, яку розпочала Росія на території України, з метою її міжнародної ізоляції.

• Передбачити в кошторисах на забезпечення статутної діяльнос­ті у 2022 році надання солідарної фінансової допомоги профспілко­вим організаціям і членам проф­спілок на територіях, які особливо постраждали від збройної агресії Росії.

• Посилити інформаційно- роз’яснювальну роботу з питань діяльності профспілок в умовах воєнного часу, а також щодо прав і гарантій працівників.

• Членським організаціям ФПУ постійно інформувати членів профспілок про роботу, яку прово­дять виборні профспілкові органи на державному, галузевому та те­риторіальному рівнях і профспіл­кові організації на місцях в умо­вах воєнного стану. Оперативно реагувати на їх запити та пропози­ції щодо покращення цієї роботи. Надавати практичну допомогу профспілковим організаціям щодо збереження і зміцнення ор­ганізацій, переорієнтації їх робо­ти в умовах воєнного стану, зокре­ма матеріальну підтримку членів профспілок та їх сімей, які по­страждали під час війни. Не до­пускати порушення роботодавця­ми трудових прав працівників під час реалізації норм Закону Украї­ни «Про організацію трудових від­носин в умовах воєнного стану», особливо на підприємствах, в ор­ганізаціях і установах, які продо­вжують працювати в безпечних місцях розташування.

• Підготувати антикризовий бюджет ФПУ на травень – грудень 2022 року.

• Штабу ФПУ з гуманітарної до­помоги, керівництву ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», ПрАТ «Укрпрофтур», членським організаці­ям, які мають власну матеріальну базу, продовжувати розміщення внутрішньо переміщених осіб на базі профспілкових об’єктів, ство­рюючи відповідні умови й забез­печуючи безоплатне перебування осіб, які підпадають під грантову гуманітарну допомогу, залучену ФПУ від організацій донорів. Чле­нам Президії у складі наглядових рад, ревізійних комісій ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», ПрАТ «Укрпрофтур» забезпечити контроль за цільовим використанням гран­тових коштів суб’єктами господа­рювання й щомісячне надання фі­нансових звітів.

• Для забезпечення системного випуску профспілкових видань, що виконують важливу суспільну місію регулярного інформування про діяльність ФПУ, всеукраїн­ських профспілок і територіаль­них профоб’єднань, роботи гума­нітарного Штабу та майнового комплексу ФПУ, випуску тема­тичних листівок, консультацій фахівців, дайджестів з актуаль­них питань праці і прав працівни­ків в умовах воєнного стану, що потребуватиме додаткових ви­трат на їх підготовку та оприлюд­нення, а також виконання Підпри­ємством договірних зобов’язань перед передплатниками та засно­вником, Президія ФПУ прийняла рішення надати безповоротну фі­нансову допомогу Підприємству «Профінформ» ФПУ за рахунок ко­штів фінансової допомоги від міжнародних організацій.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

 

ЗУСТРІЧ УКРАЇНСЬКОЇ ПРОФСПІЛКОВОЇ МОЛОДІ З ПАР­ЛАМЕНТАРЯМИ ШВЕЦІЇ

Шведські парламентарі 6 квітня запросили представників україн­ської профспілкової мо­лоді до дискусії щодо ситуації в Україні та програм підтримки українських профспілок у розвитку демократич­ного й справедливого суспільства.

З української сторони, за координа­ції голови Молодіжної ради ФПУ Іванни Храпко, у зустрічі взяли участь Алла Со­боль з Профспілки держустанов, Павло Олещук з Атомпрофспілки, Денис Пан­кратов з Львівської профспілки кранів­ників. На запрошення Шведської проф­спілки державних службовців ST до дискусії долучилися Оксана Гуз (пере­буває у Швеції), а шведських профспілок електриків – заступник Голови ФПУ, го­лова Профспілки будівельників України Василь Андреєв.

Учасники з України емоційно розпо­віли про розвиток бойових дій на сході і півдні України, висловились щодо не­безпеки для українських громадян, си­туації з біженцями, руйнуваннями, за­вданими війною. Так, Іванна Храпко роз­повіла про гуманітарну «Лінію життя», що допомагає сотням українців у склад­них обставинах війни, закликала до за­криття неба над Україною. Алла Соболь описала життя в Харкові, що перебуває під тотальними постійними обстрілами та бомбардуваннями. Павло Олещук по­інформував про героїчну роботу праців­ників атомної енергетики на двох елек­тростанціях, захоплених ворожими сол­датами, та атомну небезпеку для всієї Європи. Денис Панкратов повідомив про зміни в житті та роботі львівських про­фесіоналів будівельної галузі, мобіліза­цію товаришів із профспілки та допомо­гу їм, а також про гуманітарні потреби біженців, яким допомагають члени профспілки.

Шведські парламентарі заслухали представників шведського Агентства міжнародної допомоги розвитку та під­твердили неухильну підтримку Україні та її народу .

 

 

 

30.04.2022



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання