« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

НА ЛУГАНЩИНІ ЗРОСТАЄ АВТОРИТЕТ ПРОФСПІЛОК

НА ЛУГАНЩИНІ ЗРОСТАЄ АВТОРИТЕТ ПРОФСПІЛОК

У рамках дансько-українського проекту Федерація профспілок Луганської області налагоджує співпрацю з територіальними громадами.

С творена на території, підконтрольній українській владі, Феде­рація профспілок Луганської об­ласті за півтора року розгорнула свою діяльність у багатьох напрямах, у тому числі нових.

ЗАЦІКАВЛЕНІ ВСІ

Атмосфера колективного пошуку шляхів втілення конкретних завдань, налаштова­ність на об’єднання зусиль добре відчува­лася на проведеному днями за сприяння Проекту семінарі-нараді членів Ради Фе­дерації, активу її членських організацій з новими партнерами. Тут уже є, на який до­свід спиратися. Перші партнерські стосун­ки налагоджено з обласними військово- цивільною адміністрацією та організаці­єю роботодавців. Зараз, наприклад, спіль­ні зусилля докладаються до погашення заборгованості із заробітної плати.

«У нас, напевно, це питання постало особливо гостро, – зазначали на зустрічі активісти профспілки вугільників. – Лідер обласної Федерації тільки-но побував у м. Лисичанську, причому не лише для участі в протестній акції шахтарів. Ми ви­значили дієві кроки з привернення біль­шої уваги центральної влади до наших шахт, галузі в цілому. Було підтримано резолюцію масового жовтневого проф­спілкового мітингу в м. Сєвєродонецьку з вимогою провести тут виїзне засідання Кабміну з нагальних проблем області».

У свою чергу, голова Федерації профспі­лок Луганської області Валерій Черниш розповів, що це питання було порушено під час його виступу на зустрічі активу ФПУ з Прем’єр-міністром України Володи­миром Гройсманом у м. Києві. На пропо­зицію свого лідера, Рада ФПЛО під час на­ради також вирішила наполягати на про­веденні виїзного засідання Уряду. «Такі дії, активна позиція профспілок підтвер­джують доцільність співпраці з ними», – висловили свою думку керівник Центру розвитку місцевого самоврядування Ігор Агібалов (до речі, відомий профактивіст) та керівник обласного відділення Асоціа­ції міст України Наталія Бойко.

Разом вирішили офіційно оформити партнерство ФПЛО та цих організацій, об­говорили поточні й перспективні справи. Насамперед, участь у становленні об’єднаних територіальних громад Луган­щини. Практичні кроки, як наголосили представники нещодавно створених ОТГ, показали: зацікавленість в цьому спільна. Втім, усі погодилися, що тут потрібно ви­користовувати й властивий для профспі­лок галузевий принцип.

АВТОРИТЕТ – У СПРАВАХ

Звісно, нових партнерів цікавило, що вже вдалося луганським профспілкам, до чого варто долучитися. На семінарі-нара­ді, зокрема, йшлося про важливість для всієї області поновлення роботи провідно­го підприємства – Сєвєродонецького об’єднання «Азот».

Як голова його профкому, Валерій Чер­ниш подякував колегам за підтримку тієї великої роботи, яку здійснювала проф­спілкова організація «Азоту» разом з ФПЛО, галузевою профспілкою, ФПУ, ба­гатьма іншими. І ось нещодавно в об’єднанні знову запрацювало виробни­цтво міндобрив. Та при виплаті поточної зарплати, податків у місцевий та держав­ний бюджети погашення попередніх бор­гів, на жаль, не відбувається.

Потрібно забезпечити надійну, сталу роботу виробництва на повну потуж­ність, а до того ще далеко. Чимало тут за­лежить від партнерства з аграріями, під­тримувати яке здатні не тільки їх проф­спілка, а якраз новостворені територіаль­ні громади.

Аналогічні підходи не менш важливі для будівельників, машинобудівників. Про це вели мову їх досвідчені профлідери Анатолій Якубович та Іван Артюх. Значна роль належить внутрішній обласній кооперації, наданню пріоритету власним, українським, виробникам, підвищенню енергоефективності.

Зрозуміло, в центрі розмови був також захист трудових та інших прав спілчан, їх різноманітних інтересів. Цікавий приклад навели голова обласної профспілки хімі­ків та нафтохіміків Володимир Кравченко та голова профорганізації лисичанських нафтопереробників Володимир Скакун. Нині їхній завод ледве не залишився без конче потрібного йому, сусідньому селу поштового відділення, бо те працювало із збитками. Адміністрація нічого не могла вдіяти, й тоді за справу взялася профспіл­ка. З її участю підприємство та Укрпошта узгодили спільні дії, і проблему вже вирі­шено позитивно. «Подібні приклади пере­конують в доцільності нашої співпраці», – підтвердили нові партнери.

ЩО В ПЛАНАХ?

Авторитету луганських профспілок ви­стачає, аби активно розширювати свою ді­яльність. Рада ФПЛО за підтримки всіх учасників зустрічі виступила на захист Попаснянського вагоноремонтного заво­ду. Є загроза самому його існуванню. За­водська профорганізація поки не входить до структури ФПЛО, але прояв профспіл­кової солідарності має мотивувати колек­тив до усунення такого упущення.

Обговорювалися й питання, важливі не тільки для Луганщини. Заступник голови обласної освітянської профспілки Микола Соснін ініціював нове звернення до влади щодо відновлення за кошти соцстрахуван­ня часткового фінансування оздоровлення дітей в Україні.

Обговорення та розробка програм на на­ступний рік тривають.

Учасники зустрічі отримали надані Проектом профспілкові календарі та діло­ві щоденники на 2018 рік. До них уже зане­сено перші записи. Хтось навіть позначив: незабаром у Данії проводитиметься чем­піонат світу з хокею. Україна не бере в ньо­му участі. Отже, будемо вболівати за його господарів, слушно вирішили учасники дансько-українського проекту.

Семен ПЕРЦОВСЬКИЙ,

керівник громадського прес-центру ФПЛО,

заслужений журналіст України

 

  • КОМЕНТАР

Валерій ЧЕРНИШ, голова Фе­дерації профспілок Луганської області:

«Дуже корисною для розвитку на­ших ініціатив, підвищення ефек­тивності роботи виявилася під­тримка дансько - українського про­екту. Це стосується організації сучасного навчання активу, допомоги в проведенні цільових заходів і загалом створення по - справжньому творчої атмос­фери, щоб у складних умовах краще вирішувати ті чи інші проблеми».

 

 

31.12.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання