« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

КОМАНДОУТВОРЕННЯ ЯК ЗАСІБ САМОРОЗВИТКУ ПРОФСПІЛКОВОГО КОЛЕКТИВУ

КОМАНДОУТВОРЕННЯ ЯК ЗАСІБ САМОРОЗВИТКУ ПРОФСПІЛКОВОГО КОЛЕКТИВУ

У рамках дансько-українського про­екту тренери Світлана Задорожна, Ірина Глушко та Ольга Денисова ознайомили нас із прийомами, які підвищують професійний рівень кожного працівника та перетворю­ють колектив на справжню команду. Це – командоутворення.

Д авайте спробуємо до­кладно розібратися, що ж таке командо­утворення і наскіль­ки воно важливе.

Добре, якщо колективи в ор­ганізаціях згуртовані та това­риські. Цьому сприяє атмосфе­ра постійної спільної творчої діяльності, яка об’єднує пра­цівників найміцніше. Це по­казник того, що всі працівники перебувають на своєму місці.

Та все ж трапляються ситу­ації, коли необхідно покращи­ти результативність роботи і віддачу колективу, скоригува­ти атмосферу в ньому, створи­ти команду однодумців. Така команда краще виконає важ­ливе завдання, розробить стратегію розвитку організа­ції тощо.

Саме в таких випадках і про­водиться командоутворення. Це процес, який згуртовує ко­лектив за допомогою нестан­дартних методів впливу та управління колективним розу­мом, виховує командний дух. Він спрямований на розвиток людських ресурсів, макси­мально ефективне використан­ня потенціалу кожного праців­ника, виявлення неформаль­них лідерів. Результати пра­вильного командоутворення забезпечують постійний само­розвиток працівників, а не лише тимчасовий ефект.

Насамперед, слід розрізня­ти такі поняття, як команда і колектив.

Команда – це група людей, які взаємодоповнюють один одного, маючи спільну мету та поділяючи загальні цінності, культуру й правила діяльнос­ті. Чисельно команда невели­ка, всі її члени знають, розумі­ють і цінують один одного.

Спільну мету, загальні цін­ності, культуру й правила ді­яльності визначає лідер ко­манди. Натомість члени ко­манди щиро й добровільно бе­руть відповідальність за ре­зультати своєї діяльності та го­тові виконувати конкретні ко­мандні ролі, необхідні для якісного розв’язання завдань. Аби створити такі умови, важ­ливо, зокрема, забезпечити якісний обмін інформацією, щоб усі члени команди були однаково поінформовані. Ді­яльність команди організова­на за принципом розподілу ко­лективної відповідальності. Тому команду утворюють люди, які вміють і люблять працювати згуртовано задля досягнення спільної мети, під­тримуючи та підбадьорюючи одне одного.

Закономірний наслідок ко­мандної роботи – це досягнен­ня максимального результату при мінімальних затратах сили й часу.

Колектив – це сукупність ро­бочих груп з власними традиці­ями, правилами, посадовими інструкціями, усталеним скла­дом. Зазвичай члени колективу пов’язані лише місцем роботи, об’єднані за групами інтересів та особистими взаєминами.

Спільної мети й загальних цінностей у колективі може й не бути, оскільки кожен пра­цює над своїм завданням, на­лежить до певного кола спіл­кування та поділяє його вну­трішню субкультуру.

Яким же чином формується команда? Ми розглядаємо ак­тивне формування команди, на відміну від пасивно утворених, які формуються в колективах, де колеги давно знайомі і спіл­куються не лише на роботі.

Для того, щоб активно впли­вати на формування команди, керівник має грамотно органі­зовувати роботу, стежачи за по­стійним професійним розви­тком працівників, толерантної корпоративної культури, спри­яючи позитивним неформаль­ним відносинам між колегами. Окрім того, регулярно проводити заходи, що закріплюють досвід згуртованої діяль­ності, наприклад корпоративні свята, що мають відношення до співробітни­ків, групові тренінги, близькі за фор­мою до активних рольових ігор. При цьому такі заходи мають бути необтяж­ливими, цікавими для всіх учасників і відбуватися в невимушеній атмосфері.

Позитивний психологічний клімат є обов’язковою передумовою форму­вання команди. Тому керівник має підтримувати психологічне «здоров’я» колективу. Причому слід починати із самого себе. Адже відомо, що настрій керівника зазвичай передається підле­глим. Тож важливо вміти керувати своїми емоціями та постійно вдоско­налювати навички самоконтролю. Від цього, зокрема, залежить ефектив­ність роботи колективу. Адже ком­фортні умови та дружні взаємини за­ряджають позитивом, стимулюють працювати дедалі ліпше.

Задля поліпшення психологічного клімату в колективі традиційно вико­ристовують ділові ігри та психологічні тренінги. Більшість вправ на цих захо­дах спрямовані на згуртування колек­тиву шляхом досягнення оптимально­го рівня психологічної сумісності.

Після виконання запропонованих вправ не поспішайте у своїх важливих справах, а за чашкою кави або чаю по­говоріть з колегами про все, що спаде на думку. Цю пораду, звісно, можна сприйняти як прийом командоутво­рення, але краще, щоб це була душев­на потреба.

Федір СМІРНОВ,

учасник першої групи

дансько-українського проекту

ЧИННИКИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ПСИХОЛОГІЧНИЙ КЛІМАТ У КОЛЕКТИВІ:


– Психологічна сумісність, яка буває психофізіологічною (су ­місність темпераментів); психо­логічною (сумісність характерів і типів поведінки); соціально-пси­хологічною (сумісність соціаль­них установок і цінностей).

– Стиль керівництва – опти­мальним є демократичний стиль керівництва, що сприяє розвитку творчої та дружньої атмосфери, заохочує до прояву ініціативи.

– Рівень задоволеності робо­тою, що передбачає задово­лення потреби в спілкуванні, причетності до колективного успіху, можливість реалізувати професійний та особистісний потенціал.

 

15.04.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання