« на головну 27.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

СОЦІАЛЬНІ МЕДІА ТА ПРОФСПІЛКИ

СОЦІАЛЬНІ МЕДІА ТА ПРОФСПІЛКИ

Якщо профспілки прагнуть залишатися сильним, дієвим гравцем на ринку праці, вони мають йти в ногу з часом та змінювати свої підходи до ведення інформаційної робо­ти. Адже у ХХІ столітті, в інформаційну еру, важливо не залишатися осторонь нових комунікацій, використову­ючи сучасні, ефективні та дієві методи передачі інфор­мації. Це посилить мотивацію профспілкового членства та формуватиме сильну позицію членів профспілок.

З огляду на актуальність цього питання, 29–31 березня на базі Інституту праці Кон­федерації профспілок Молдови (м. Киши­нів), за підтримки Об’єднаної Федерації робітників Данії 3F, було проведено II Міжнарод­ний семінар «Соціальні медіа та профспілки». Як і в червні минулого року, його учасниками були молоді профспілкові активісти з України, Біло­русі та Молдови. Склад учасників змінився на третину, проте більшість з них брали участь у минулорічному семінарі, де розглядалися тех­нічні аспекти використання соціальних мереж у роботі профспілок. Серед нових учасників були досвідчені спеціалісти з інформаційної роботи. Це дало змогу змістити увагу з технічних та тео­ретичних аспектів використання соціальних ме­діа до більш практичних.

Відкрив семінар голова Національної конфе­дерації профспілок Молдови Олег Будза. Він на­голосив на важливості проведення подібного за­ходу, адже в умовах інтенсивної боротьби проф­спілок за права трудівників важливе вміння до­нести необхідну інформацію до широких мас. І тому саме інтернет-видання, соціальні мережі дають змогу ефективно, оперативно та в цікавій формі інформувати суспільство про діяльність профспілок.

Представник Данської профспілки 3F, член Керівного комітету дансько-українського проек­ту Йонас Девантьєр зазначив, що данські проф­спілки також перебувають на шляху модерніза­ції профспілкового руху. Проведення подібного міжнародного заходу дає змогу обмінятися до­свідом інформаційної роботи та спільно вироби­ти інструменти медіатизації профспілки. Він також зауважив на необхідності використання медійних засобів у захисті прав та інтересів ро­бітників.

Перший тренінг провела журналіст відділу зв’язків з громадськістю Данської профспілки 3F Луїза Томсон. Пріоритетним для профспілки має бути налагодження ефективної комунікації між нею та її членами. Задля кращого спілку­вання профспілка має вивчати інтереси своїх членів та використовувати ті ж сайти, що й вони, наприклад Facebook, Twitter, Snapchat, YouTube. Це дасть змогу охопити більше коло осіб та ефективніше доносити профспілкові ідеї та новини.

На прикладі ребрендингу сайту профспілки 3F Луїза Томсон зосередила увагу учасників на ключових умовах його побудови, а саме: важли­вість орієнтації на потреби члена профспілки, легкість у користуванні та пошуку інформації, логічність побудови та наявність гарячих кла­віш для швидкого зв’язку з відповідними струк­турами профспілки. Важливо постійно тестува­ти сайти профспілок на відповідність цим ви­могам, адже щодень підходи до інформаційної діяльності, інтереси та звички інтернет-корис­тувачів змінюються. Тому тестування сайтів удосконалює їх наповнення та форму подачі ін­формації, робить їх більш легкими у користу­ванні та привабливими для членів профспілки. Луїза Томсон розкрила проблему визначення цільової аудиторії, адже при формуванні сайту чи створенні сторінки в соціальній мережі необ­хідно чітко з’ясувати, хто нею цікавиться. В ін­шому випадку, комунікація не буде ефектив­ною, адже, надсилаючи ваше повідомлення ши­рокому колу незацікавлених осіб, ваші потен­ційні члени так і не отримають його. Саме тому для досягнення мети важливо зосереджувати увагу на маленькій аудиторії потенційно заці­кавлених користувачів. Окрім практичних по­рад щодо ведення інформаційної роботи Луїза Томсон провела кілька групових вправ для за­кріплення знань та навичок на практиці. Так, представники міні-груп мали презентувати про­ект відеоролика для популяризації профспілко­вої кампанії в інтернеті.

Учасники української делегації Ілля Юр­ченко та Федір Смірнов коротко презентували український досвід інформаційної роботи в профспілках, окреслили існуючі проблеми та варіанти їх вирішення. Ілля Юрченко зупинив­ся на темі «Адвокація», а саме інформаційних методах ведення адвокаційних кампаній проф­спілками. Він представив алгоритм побудови подібної кампанії, детально описуючи кожен її етап, роль соціальних мереж в її веденні. Фе­дір Смірнов висвітлив проблематику тексто­вого наповнення сайтів, акцентуючи увагу на тому, що за гарною формою дуже часто втра­чається зміст. Він презентував «золоті прави­ла» написання прийнятного для соціальних мереж та сайтів тексту, який не обтяжений «ба­гатоповерховими» бюрократичними конструк­ціями, легкий для сприйняття читачем та мо­тивує до дій.


Цікавою виявилась презентація Андрія Стрижака від профспілки РЕП з м. Гомеля, який на білоруському досвіді проведення кампанії проти прийняття «Декрету № 3» розкрив основні етапи її підготовки, алгоритм та інструменти дій. Також він розповів про проблеми білорусь­ких профспілок у веденні інформаційних кам­паній та їх результати, наголосивши при цьому, що навіть за нестачі коштів гарна ідея та про­думаний план дій завжди принесуть очікувані результати.

В інформаційній роботі Національної кон­федерації профспілок Молдови відбулися вра­жаючі зміни. Їх вдалося досягти менш ніж за рік після участі молодих місцевих профспіл­ковців у I Міжнародному семінарі в м. Черніго­ві. Представник НКПМ Іон Скліфос презенту­вав оновлений сайт профспілок, який став лег­ким та зручним у користуванні. На сайті з’явилися гарячі клавіші, за допомогою яких спілчани, як і будь-які користувачі, можуть легко зв’язатися з представниками профспілки та вирішити всі питання. Навігація сайту стала логічною, адже всі теми розташовані за прин­ципом каталогу, а інформація – короткою та цікавою для сприйняття. Активно НКПМ пра­цює і у Facebook та YouTube.

Досвід, який отримали слухачі під час зміс­товного спілкування, стане в пригоді для модер­нізації профспілкового руху в Україні.

Інститут профспілкового

розвитку ФПУ


ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Андрій ДРЕГЕНЕЛ, віце-голова Моло ­діжної організації Профспілкової феде­рації Sănătatea:

«Тренінг є дуже важ­ливим, адже мотива­ція профспілкового членства має прово­дитися шляхом вико­ристання більшою мірою нових техно­логій, соціальних ме­реж, зокрема Facebook. Навіть впродовж перших 30 хвилин семінару я зрозумів, що існує низка ідей, які можна було би втілити і у нас, проте цього не сталося. Хоча ідеї дуже прості, для мене вони дійсно ге­ніальні».

Наталія ПІЧУЖКІНА, редактор веб- сторінки Профспілки робітників радіоелек­тронної промисло­вості Білорусі:

«В інформаційну еру було б помилкою не використувати для просування іміджу та роботи профспі­лок сучасні засоби. Адже соціальні ме­діа – чудовий засіб ведення нашої кому­нікації із суспіль­ством, який вирішує безліч наших про­блем. Необхідно змі­нювати наші підходи до роботи, ми пови­нні стати привабли­вими та пояснювати людям, що лише об’єднавшись, змо­жемо вирішити про­блеми у сфері праці».

Юлія КАСЬЯНЕНКО, редактор мережі інтернет-центру ПАТ «Сєвєродонець­ке об’єднання Азот»:

«Я вважаю, що поді­бні заходи сприяють залученню молоді, адже вона найбіль­ше користується со­ціальними мережа­ми. Семінар був дуже корисним та інформаційним, і, на мою думку, ми змо­жемо використати отримані знання для створення іміджу профспілок у соці­альних мережах, правильного висвіт­лення інформації, якою ділимося».

Ілля ЮРЧЕНКО, апаратник ПАТ «Одеський припорто­вий завод»:

«Семінар показав серйозний підхід до інформаційної діяль­ності Молдови та Бі­лорусі. Дуже сподо­балися методи ана­лізу сайтів від Дан­ської профспілки 3F. Для розвитку україн­ського профспілко­вого руху нашим ор­ганізаціям конче по­трібен такий досвід. Адже результати дійсно вражають!».

Максим ГОЛОВАТЮК, член Молодіжної органі­зації Федерації профспілок працівників страхових та банківських установ, Молдова:

«Минуло менше року від останнього семінару в Чернігові «Соціальні медіа та профспілки», як май­же ті самі учасники відвідали мою Батьківщину – Молдову для участі в аналогічному заході. Я дуже зрадів запрошенню на цей семінар, оскільки він першим згуртував усіх учасників та створив дуже приємну та цікаву атмосферу, залишив по собі ба­гато позитивних емоцій та корисних знань. Для нас, учасників від Молдови, було дуже важливо створити подібну дружню, позитивну й енергійну атмосферу, як під час першого семінару. Сподіва­юсь, що нам це вдалося.

Наші країни зараз долають багато проблем. В Україні – це війна і корупція, в Молдові – корупція під прикриттям політичної кризи. В Білорусі – дик­татура та депресія. Усі ці проблеми згуртовують нас та мотивують на боротьбу за свої права. Але перемогти ми зможемо, лише об’єднавшись, і в цьому нам допоможуть люди з країн, де вже існує повага один до одного. Для нас це Данія, пред­ставники якої Йонас та Луїза брали участь у заході. Хочу щиро подякувати всім учасникам та вислови­ти надію на подальшу співпрацю. Бажаю успіхів. Разом – ми сила!».

08.04.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання