« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

НАЦІОНАЛЬНА КОНФЕРЕНЦІЯ: ПОШУК ОПТИМАЛЬНИХ РІШЕНЬ

НАЦІОНАЛЬНА КОНФЕРЕНЦІЯ: ПОШУК ОПТИМАЛЬНИХ РІШЕНЬ

2-3 березня на базі Чернігівського навчально-методич­ного центру профспілок відбулася 3-тя Національна конференція «Стан та перспективи розвитку соціаль­ного діалогу на регіональному та місцевому рівнях» у рамках реалізації дансько-українського проекту.

С оціальний діалог – процес досягнення спільних домов­леностей та прийняття узго­джених рішень з питань державної соціальної та економічної політики, регулювання трудових, со­ціально-економічних відносин. Діа­лог цей багатосторонній, а отже, складний. Тут задіяні структури, що представляють інтереси працівників, роботодавців, органів виконавчої вла­ди і місцевого самоврядування. У них багато спільних цілей, але й не менше прямо протилежних, суперечливих. І знайти оптимальне для всіх рішення – процедура дуже непроста.

Тема конференції є вкрай актуаль­ною, оскільки активне впровадження процесів децентралізації в Україні з переданням багатьох повноважень на місця вимагає нових підходів до роз­витку інноваційних, унікальних ін­струментів соціального діалогу на ре­гіональному рівні.

У конференції взяли участь Голова ФПУ Григорій Осовий, державний се­кретар Міністерства соціальної полі­тики України Віктор Іванкевич, пред­ставник Данської профспілки 3F Йо­нас Девантьєр, керівники членських організацій ФПУ, учасники проекту, соціальні партнери, зокрема їх пред­ставники з Чернігівщини: перший за­ступник глави Чернігівської ОДА Ле­онід Сахневич, голова Чернігівського обласного об’єднання роботодавців Володимир Козир.

РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ

Під час першого пленарного засі­дання Віктор Іванкевич презентував результати дослідження відповідно до теми конференції. Цікаво було ді­знатися про детальну характеристику кожної із сторін соціального діалогу в Україні, аналіз їх здобутків та про­блем, сильних та слабких аспектів ді­яльності, структури, репрезентатив­ності та представництва.

Особливу увагу було приділено ха­рактеристиці нової Генеральної уго­ди. Нарешті завершились найдовші в історії переговори, що тривали понад 4 роки, і 23 серпня 2016 року підписано нову Генеральну угоду про регулю­вання основних принципів і норм ре­алізації соціально-економічної полі­тики і трудових відносин в Україні на 2016–2017 роки.

Озвучувалися й проблемні питан­ня. Зокрема, контроль за виконанням колективних договорів і угод та відпо­відальність сторін у випадках неви­конання їх норм.

Експерти МОП звертають увагу на недоліки, що стосуються:

– необмеженого строку дії колек­тивних переговорів, що призводить до затягування процесу укладання ко­лективних угод;

– незабезпеченості прав фізичних осіб, які використовують найману працю, зокрема на укладання колек­тивних договорів;

– необізнаності роботодавців про поширення на них галузевих угод, внесення до них змін;

– відсутності порядку поширення галузевих угод тощо.

Віктор Іванкевич зазначив, що на­разі триває робота над підготовкою законопроекту про колективні догово­ри й угоди в новій редакції з метою удосконалення переговорного проце­су та врегулювання проблемних пи­тань. Така робота проводиться в рам­ках тристоронньої робочої групи, утвореної при Національній тристо­ронній соціально-економічній раді.

РЕГІОНАЛЬНИЙ ТА МІСЦЕВИЙ РІВНІ

Для ведення соціального діалогу на обласному рівні з рівного числа представників сторін соціального діа­логу створені обласні тристоронні со­ціально-економічні ради на засадах репрезентативності. До рад входять представники органів виконавчої вла­ди, обласних організацій роботодав­ців та обласних рад профспілок. У всіх містах і районах областей також створені та діють тристоронні соці­ально-економічні ради.

Основною та найрезультативні­шою формою соціального діалогу на місцях є укладання і виконання тери­торіальних угод.

Через угоди та колективні догово­ри регулюються питання розвитку ви­робництва, зайнятості, граничні роз­міри скорочення чисельності штату, створення нових робочих місць, здій­снення професійного навчання та під­вищення кваліфікації працівників, недопущення безпідставного скоро­чення кількості працюючих та робо­чих місць, атестації робочих місць, реабілітації, зайнятості осіб з обмеже­ними фізичними можливостями, сфе­ра застосування цивільно-правових договорів. Як правило, раз на півріччя підсумки виконання обласних угод розглядаються на засіданнях облас­них тристоронніх соціально-еконо­мічних рад.

До складу консультативно-дорад­чих органів (колегій, комісій, коорди­наційних комітетів, рад) органів ви­конавчої влади та місцевого самовря­дування залучаються представники профспілок та організацій роботодав­ців і підприємців, їх об’єднань, які є суб’єктами угод відповідного рівня.

Після презентації учасники заходу буквально засипали запитаннями Ві­ктора Іванкевича та Григорія Осового.

БАЧЕННЯ ТА НАПРАЦЮВАННЯ

Після жвавої дискусії конференція перейшла до наступного етапу: обго­ворення в секціях низки вузькоквалі­фікованих напрямів соціального діа­логу, а саме:

– «Соціальний діалог у виробничій сфері та сфері послуг»;

– «Соціальний діалог у бюджетній сфері»;

– «Соціальний діалог на територі­альному рівні»;

– «Соціальний діалог на підприєм­стві»;

– «Соціальний діалог з корпорація­ми та компаніями».

Модераторами секцій були безпо­середні учасники проекту, які пред­ставляли різні рівні профспілкових структур. Звичайно, двох годин вия­вилось замало, адже широкий досвід та розмаїття думок зашкалювали.

Під час роботи секцій Йонас Деван­тьєр провів робочі зустрічі з керівни­ками всеукраїнських профспілок.

Наступного дня конференція про­довжила свою роботу.

ПОСИЛЕННЯ ВПЛИВУ ПРОФСПІЛОК

Під час другого пленарного засі­дання Григорій Осовий відповів на низку запитань учасників конферен­ції щодо зон відповідальності ФПУ, членських організацій, обкомів, пер­винок у захисті прав працівників. По­рушувалися також питання модерні­зації профспілок, їх структури, розпо­ділу членських внесків, реалізації права на страйк тощо.

Модератори секцій представили колективні доробки та пропозиції до проекту Резолюції конференції, яка доопрацьована і надіслана соціаль­ним партнерам та всім членським ор­ганізаціям ФПУ.

Йонас Девантьєр у своєму виступі підкреслив важливість ведення соці­ального діалогу на підприємстві. Для цього профспілки мають бути сильни­ми саме на підприємствах. Насампе­ред потрібно домагатися посилення їхнього впливу безпосередньо на ро­бочих місцях.

Данський досвід може слугувати прикладом у цьому. Головне – мати активних членів профспілок. Проф­спілка 3F має давні традиції та вагомі результати. Тож нам необхідна співпраця, бо ми єдині та солідарні в профспілковому русі.

Висловлюємо особливу вдячність колективу Навчально-методичного центру профспілок Чернігівщини та керівництву Федерації профспілок Чернігівської області за активність, гостинність, теплий прийом і створен­ня бездоганних умов для плідної ро­боти. Адже актуальна тема конферен­ції та жвава дискусія в ході роботи секцій і пленарних засідань ще раз за­свідчили надзвичайну важливість та перспективність цього напряму ді­яльності всіх профспілкових органів – від профкому до ФПУ.

Інститут профспілкового розвитку ФПУ

 

25.03.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання