« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

ЕЛЕКТРОННИЙ ОБЛІК ЧЛЕНІВ ПРОФСПІЛКИ: ВАРТО ЧИ НІ?

ЕЛЕКТРОННИЙ ОБЛІК ЧЛЕНІВ ПРОФСПІЛКИ: ВАРТО ЧИ НІ?

Данська профспілка 3F працює із своїми членами напряму, осо­бисто з кожним, безпосередньо через свої регіональні осеред­ки, й цьому сприяє електронний облік членів профспілки.

Кожна профспілкова організація пови­нна вести облік членів профспілки. Це зрозуміло всім, оскільки правильно ор­ганізований облік і достовірність цієї інформації впливає на ефективність діяльнос­ті профспілки.

На своєму робочому місці ми вже давно ви­користовуємо електронні засоби обміну інфор­мацією. А відсутність сучасного автоматизова­ного обліку профспілкового членства негативно позначається на ефективності, точності та про­зорості процесів фінансової діяльності, резуль­татах моніторингу соціально-економічного ста­новища членів профспілки, їх кількісного та якісного складу.

Посилення уваги до цього питання, викорис­тання нових інформаційних технологій обумов­лено тим, що формування правового поля діяль­ності профспілок, персоніфікація захисної ді­яльності, введення пільг, що поширюються тіль­ки на членів профспілки, спонукають до пошу­ків адекватних організаційних заходів з ведення точного обліку на всіх рівнях профспілкової структури.

Наприклад, такий реєстр може становити со­бою розгорнутий список членів профспілки, що формується за єдиною обліковою формою, виро­бленою, затвердженою і погодженою кожною первинною профспілковою організацією, та ре­гулярно оновлюється на певну дату чи подію.

Для формування електронного реєстру по­трібні:

• нормативна база (рішення профспілки);

• технічні можливості;

• підготовлені кадри або актив для ведення реєстру;

• уніфікована облікова форма, що відбиває широке коло персональних даних про члена профспілки;

• первинна інформація про членів проф­спілки в розрізі кожної первинної профспілко­вої організації згідно з уніфікованою обліко­вою формою.

Таким чином, введення електронного обліку членів профспілки дозволить:

• привести облік членів профспілки у відпо­відність до вимог статуту профспілки;

• отримати широку базу даних, що підви­щить ефективність профспілкових функцій ор­ганізації;

• посилити індивідуальну роботу з членами профспілки;

• ефективніше використовувати резерви із залученням нових членів до профспілки;

• підвищити культуру профспілкових орга­нів з керівництва профспілковою організацією;

• активно використовувати базу електро­нних даних під час розробки колективних до­говорів і угод;

• використовувати персональну базу даних під час організації захисної діяльності у сфері соціально-трудових відносин;

• проводити необхідні моніторинги і соціоло­гічні дослідження, що використовуються в ро­боті для підвищення життєвого рівня членів профспілки;

• прискорити освоєння нових інформаційних технологій профспілковим активом;

• підвищити оперативність і об’єктивність статистичної звітності;

• відпрацювати про­грамне забезпечення електронного обліку членів профспілки;

• провести комп­лекс заходів щодо збереження персо­нальних даних чле­нів профспілки;

• провести комп­лекс організаційних за­ходів щодо забезпечення регулярного коригування даних електронної бази;

• мати оперативніший доступ до інформації із сплати профспілкових внесків;

• підвищити оперативність, якість і ефектив­ність планування роботи виборних профспілко­вих органів;

• сформувати позитивний імідж профспілко­вих організацій;

• активізувати пошук сучасних форм і методів у діяльності профспілкових організацій тощо.

Водночас при запровадженні електронного реєстру обліку членів профспілки можливі пев­ні організаційні труднощі:

• обмежені технічні і фінансові можливості первинних і терито­ріальних організацій проф­спілки;

• нерозуміння з боку окремих керівників профспілкових орга­нізацій важливості використання інно­ваційних форм вну­трішньоспілкової роботи;

• відсутність фа­хівців, здатних розро­бляти програмне за­безпечення єдиних форм, організувати і вести роботу з формування і під­тримки профспілкового реєстру;

• необхідність своєчасного і якісного внесен­ня змін до єдиних баз електронних даних.

Анна МАКШАКОВА,

учасниця першої групи дансько- українського проекту

  • ДОСВІД

Піти шляхом розвитку та модернізації чи продовжувати роботу за ста­рими методами, вирішує кожна організація самостійно. До викладено­го вище варто додати приклад з власного досвіду.

Моя первинка вже робить перші кроки з модернізації. Сьогодні працівники профкому мають можливість в електронному вигляді дізнатися про належність працівника чи пен­сіонера заводу до профспілки, про сплату ним членських внесків помісячно, починаючи з 1998 року. На початку 2014 року оновлено Інструкцію з обліку членів профспілки, якою затверджено паперові форми з обліку членів профспілки: журнал та відомість руху чле­нів профспілки. У тому ж році модернізовано електронний розділ «Дані про членів проф­спілки» та надано можливість доступу до нього на місцях для профспілкових активістів (у цехах, відділах). У листопаді 2016 року профком створив комісію, яка вивчала та ана­лізувала стан ведення обліку членів профспілки на місцях. За результатами огляду всіх підрозділів, комісія до своїх висновків та пропозицій керівництву первинки внесла пункт щодо чергової, більш простої та пристосованої до вимог сучасності, модернізації елек­тронної системи обліку членів профспілки. На сьогодні це питання залишається відкри­тим, триває збір і обговорення пропозицій, але розробку електронного обліку членів профспілки вже включено до плану роботи на 2017 рік. Сподіваюсь, що наступного року ці зміни будуть реалізовані, а їх результати працюватимуть на користь кожного члена профспілки, який працює чи працював на Новокраматорському машинобудівному за­воді – флагмані важкого машинобудування України.

 

ПРОФСПІЛКИ. МОЛОДЬ. МАЙБУТНЄ

На мою думку, сьогодні в умовах від­сутності діє­вих реформ та реально­го зростання економіки в країні особли­во зростає роль профспілки.

Наразі спостерігається покращення соціального діалогу між владою та профспілками. Раніше такого діа­логу, на мій погляд, взагалі не було. І нині його відновлено не тому, що Уряд змінився, а завдяки наполегливій, по­слідовній політиці профспілок. Поступово ми стаємо сильнішими, а чим ми сильні­ше, тим краще нас будуть чути владні мужі. Але просто бути почутими інколи бу­ває замало, тому необхідно все зробити для того, аби з нами рахувались. А для цього нам слід бути разом, озброїтись знаннями та об’єднатись заради однієї спільної мети: зробити життя працюючої людини гідним.

Особливу роль сьогодні відіграє профспіл­кове навчання молоді. Завдяки дансько-українському проекту «Посилення внеску профспілок у забезпечення гідної праці, за­хисту прав працівників та демократизації в Україні» в усіх регіонах країни учасники проекту проводять навчання, тренінги для свого профспілкового активу, тим самим розвиваючи кожного профспілкового акти­віста окремо як особистість та профспілку загалом.

Так, наприкінці минулого року відбувся черговий одноденний тренінг для молодих профспілкових активістів підприємств житлово-комунального господарства Хмельницької області. Цього разу учасни­ки отримали нові знання з дуже важливих питань: «Мотивація профспілкового член­ства в сучасних умовах» та «Ефективне командоутворення».

Колись Антон Чехов сказав: «Те, що ми ро­бимо зараз, уже в цей момент впливає на наше майбутнє».

А ось слова Кузьми Скрябіна: «Можна опус­тити руки, сказати: немає грошей, немає ба­жання... А можна засукати рукави і вже за­раз починати плекати своє майбутнє!».

Тому, шановні колеги, давайте не будемо нарікати на когось чи на щось, а спільно будувати наше майбутнє та майбутнє профспілок!

Артем ЛИСЮК,

учасник першої групи дансько-українського проекту

18.02.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання