« на головну 24.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

ГЛОБАЛІЗАЦІЯ – РИСА МОЛОДІЖНОГО ПРОФРУХУ

ГЛОБАЛІЗАЦІЯ – РИСА МОЛОДІЖНОГО ПРОФРУХУ

Нещодавно відомий вищий навчальний заклад Львівщини й один з найпомітніших в Україні – Національний університет «Львівська політехніка» відзначив своє 200-ліття. Молодіж­ному студентському руху на Галичині – понад 180 років. Пройшов етапи від культурологічного до соціально-політич­ного. У молодіжне крило профспілкового руху організувався десь у 50-х роках минулого століття.

Про роль студенської профспілки в житті знаного вишу – наша розмова з лідером первинної профспілкової організації профспілки працівників освіти і науки України Богданом По­ліщуком, який також очолює комісію молодіжної політики Львівської обласної галузевої профспілки.

– Отже, Богдане, трохи іс­торії: коли була ство­рена студентська профспілка у «Львів­ській політехніці»?

– Діяльність її розпочалася ще в радян­ські часи. Як первинна профспілкова орга­нізація студентів та аспірантів «Львів­ської політехніки» функціонує з 2001 року після набуття університетом статусу на­ціонального.

Наша організація сьогодні складається з 16 профбюро, 4 відділів, 3 комісій. Загаль­на чисельність профкому – 37 осіб з активіс­тами, котрі працюють із 30-тисячним моло­діжним колективом студентів та аспірантів університету.

– Яка, на Вашу думку, визначальна риса нинішнього етапу студентського профруху: що найбільше згуртовує і піднімає, спонукує студентів бути солідарними?

– Глобалізація суспільного життя передбачає певне розпорошення. До профспілкової солідарності спону­кає соціально-економічний інтерес: обстоювання рівня стипендіального забезпечення, плата за проїзд та гуртожиток.

– Інші молодіжні громадські організації в університеті ваші спільники чи конкуренти?

– У нас робота налагоджена так, що працюємо спільно, часто використовуємо переваги кожної. У студентського само­врядування, приміром, ширше правове поле. Наша профспілкова структурова­ність і входження в потужну галузеву ор­ганізацію, де працює креативна правова служба, додає нам ваги, з нами рахуються, у тому числі соціальні партнери – адміні­страція університету, влада.

– Як загальне поняття «глобалізація» студентського руху відчуває на собі сту­дент «Львівської політехніки»?

– Міжнародний відділ колегії, куди входять представники громадських моло­діжних організацій вищого навчального закладу та профкому, співпрацює з ло­кальним осередком міжнародної органі­зації BEST, AIESEC для надання студен­там можливості розвиватись. Наші моло­діжні студентські організації долучають­ся до проведення локальних раундів Євро­пейських інженерних змагань, які допо­магають студентам технічних спеціаль­ностей практично реалізувати свої інже­нерні думки. Такі ж можливості відкрива­ють перед студентами міжнародні освітні курси BEST, які щороку проходять у Євро­пі й залучають близько 80 університетів.

Інженерний ярмарок кар’єри, що прово­диться за нашою участю, має на меті ство­рити сприятливе середовище студентам технічних спеціальностей для пошуку робо­ти чи стажування (майже 30 міжнародних компаній-учасниць).

Комісія з науки й організації навчально­го процесу колегії та профкому спільно з Ра­дою молодих вчених щороку проводять Міжнародний молодіжний фестиваль нау­ки Litteris Et Artibus, що включає 9 міжна­родних конференцій студентів, аспірантів та молодих вчених.

Щороку учасниками фестивалю стають близько 1 тис. молодих науковців з майже 30 країн світу.

– Що, однак, визначає імідж саме сту­дентської профспілки?

– Чинників багато, вони охоплюють весь спектр нашої роботи, починаючи від надан­ня матеріальної допомоги, поселення в гур­тожиток, оздоровлення, опіки над студента­ми-сиротами й до проведення фестивалів та змістовного молодіжного відпочинку.

У нашій профорганізації всі кошти ви­трачаються на молодь, студенти це відчува­ють. Оплачуємо придбання грамот, надаємо премії, матеріальну допомогу, фінансуємо культурні, розважальні заходи, безкоштов­не проживання в гуртожитках соціально не­захищених категорій студентів та безко­штовне оздоровлення профактиву.

Молодь не уявляє сьогодні університет без традиційного фестивалю студентської творчості «Весна політехніки», фестивалю КВК «Осінь політехніка», фестивалю науки, Шевченківських читань, освітнього форуму й т. ін. Навіть наукові студентські експеди­ції не обходяться без організаційної допо­моги профкому нашої молодіжної громад­ської організації.

– Які особливо чутливі проблеми іс­нують в сфері соціально-економічного захисту молоді?

– Брак коштів для великих обсягів надан­ня матеріальної допомоги, оздоровлення, забезпечення житлом.

– Або...

– Підвищення рівня соціальних стандар­тів в Україні, належне стипендіальне забез­печення, повернення студентських санато­ріїв-профілакторіїв, які особливо відчутно виручали студентів-сиріт, малозабезпече­них. Здоров’я нашої молоді не стало кра­щим, щоб урізати те, що мали.

– Які питання молодіжної полі­тики та соціально-економічного захисту молоді, на Вашу думку, потребують вирішення за учас­тю Об’єднання профспілок Львівщини, Львівської облас­ної організації галузевої проф­спілки, ФПУ?

– Молодіжне кредитування жит­ла, реальне, на практиці, і громад­ський за ним контроль.

– У чому полягає робота молодіж­ної комісії обласної організації Проф­спілки працівників освіти і науки Укра­їни, яку Вам доручили очолити?

– Це для мене нова ділянка, суть якої бачу, насамперед, у координації проблем, зведенні їх до спільного знаменника з усіх вишів Львівщини, які входять у нашу га­лузеву профспілку, обміні досвідом у ви­рішенні поточних проблем, що стосують­ся нюансів навчального процесу, життя в студентських містечках. На наших засі­даннях завжди присутні голова обласної освітянської профспілки Марія Яцейко, її заступники. Отже, забезпечений такий важливий чинник, як допомога і донесен­ня гострих питань до керівництва Цен­трального комітету, ФПУ, владних струк­тур різних рівнів. Ми не варимося, як мо­виться, у власному соку, а склавши спіль­ний план роботи, через взаємні контакти працюємо над реальним вирішенням усьо­го того, що турбує студентство.

– Успіхів Вам у 2017-му!

Розмовляла Ольга ЛОБАРЧУК

11.02.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання