« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

КВАЛІФІКОВАНІ РОБІТНИЧІ КАДРИ – ЗАПОРУКА УСПІШНОЇ ПЕРЕБУДОВИ КРАЇНИ

КВАЛІФІКОВАНІ РОБІТНИЧІ КАДРИ – ЗАПОРУКА УСПІШНОЇ ПЕРЕБУДОВИ КРАЇНИ

Наприкінці 2016 року Уряд України визначив перелік із 19 професій загальнодержавного значення, підготовка за якими здійснюватиметься в професійно-технічних навчальних закладах за кошти державного бюджету. Список «пріоритетних для розвитку економіки країни» кадрів вражає. У ньому ви не знайдете ні будівельника, ні електромонтера, ні сантехніка. Не дуже віриться в те, що в Україні сьогодні вистачає кваліфікованих кадрів за перерахованими робітничими спеціальностями.


Одна з найбільших кампаній Профспіл­ки працівників бу­дівництва і промис­ловості будівельних матеріа­лів України 2016 року була спрямована саме на збережен­ня системи професійно-техніч­ної освіти і пройшла під гас­лом «Збережемо профтехосві­ту разом!».

Професійно-технічні на­вчальні заклади не просто готу­ють спеціалістів, а й виконують важливу соціальну функцію: майже 30% контингенту – це учні з числа дітей-сиріт та ді­тей, позбавлених батьківського піклування, з неблагополучних та неповних сімей, малозабез­печених, з фізичними та (або) розумовими вадами.

Враховуючи важливість профтехосвіти та процеси її ре­формування, Профспілка буді­вельників України проводити­ме кампанії та заходи, спрямо­вані на відновлення та розви­ток цієї системи.

Так, первинна організація Броварського професійного ліцею реалізує проект «Профе­сійна освіта в будівельній галу­зі України», завдяки якому на­вчальні заклади отримують друге життя. В його рамках за участю німецького експерта Матіаса Кайзера для майстрів виробничого навчання та викладачів спецдисциплін про­ведено 5-денний навчальний курс «Гіпсокартонні конструк­ції. Сухе будівництво». За цим проектом у 2015 році відбулося навчання за німецькими корот­костроковими програмами шести груп слухачів з числа ді­тей, тимчасово переміщених із зони АТО, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського пі­клування. Перші навички з про­фесії «монтажник гіпсокартон­них конструкцій» діти отрима­ли від майстрів виробничого навчання, які пройшли стажу­вання в Німеччині.

Організація та проведення заходів у рамках зазначеного проекту здійснюється за під­тримки Делегації німецької економіки в Україні за доручен­ням Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та у співпраці з організацією Global Project Partners. У листо­паді 2016 року на базі Бровар­ського професійного ліцею від­булося відкриття навчально-практичного центру з підготов­ки монтажників гіпсокартон­них конструкцій «СІНІАТ».

Одна з активних кампаній на підтримку професійно-тех­нічних навчальних закладів, над якою наразі працює Проф­спілка будівельників України разом із Профспілкою електри­ків Швеції Elektrikerna, стосу­ється проекту щодо обміну до­свідом електриків. У травні перша група з 15 кращих сту­дентів та майстрів виробничого навчання Харківського профе­сійного електротехнічного лі­цею попрямує у м. Фальчепінг, розташоване на південному за­ході Швеції. Учасники мати­муть змогу попрацювати на ре­альних будівельних об’єктах, побувати в Шведському елек­тротехнічному ліцеї, де озна­йомляться з методами роботи та практиками викладання за­рубіжних колег, дізнаються про роботу та внесок Шведської профспілки Elektrikerna у за­хист прав робітників і гідні умови праці.

У реалізації проекту стала в пригоді моя участь у дансько-українському проекті. 3F є гар­ним прикладом успішної між­народної діяльності з обміну досвідом та підтримки моло­дих профспілкових лідерів. Упевнена, що здобуті знання допоможуть розробити ефек­тивну та цікаву програму для молоді, яка відвідає Швецію.

Анастасія КЛИМЕНКО,

учасниця першої групи

дансько-українського проекту

 

ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПРОФЕСІОНАЛІЗМУ ПРОФСПІЛКОВОГО ЛІДЕРА

У ході реалізації дансько-українського проекту під час обговорення сучасних інформа­ційних моделей у діяльності профспілок багато уваги приділяється новим формам, мето­дам та інструментам. Важливим компонентом успішності профспілкової організації, гур­тування колективу спілчан є інформування їх про конкретні досягнення із захисту трудо­вих, соціально-економічних прав та інтересів працівників. Особливу роль у цих процесах відіграє особиста активна позиція лідера профспілкової організації та її команди.

Модернізація сучасного світу змушує по-новому поглянути не тільки на оновлення форм роботи профспілки, а й шука­ти ефективні форми висвітлення проф­спілкової діяльності. Одним з таких ін­струментів може бути електронне порт­фоліо як конкретного профспілкового лідера, так і організації в цілому.

Портфоліо має стати таким собі «досьє успіхів», яке відображатиме все цікаве і гідне з того, що відбувається в житті профспілки. Головне його призначен­ня – продемонструвати найбільш зна­чущі результати діяльності організа­ції чи її лідера. Портфоліо дозволяє проаналізувати, узагальнити та систе­матизувати результати профспілкової роботи, об’єктивно оцінити можливос­ті та гідно представити колегам свій досвід.

Окрім фото-та відеоматеріалів, елек­тронне портфоліо може містити актив­ні посилання на електронні джерела, де розміщена інформація про заходи, проведені вами чи в яких ви брали участь. Ця інформація наповнить портфоліо життям.

Кожен профспілковий лідер має ваго­мий доробок, з якого слід розпочати створення портфоліо – сучасної форми презентації свого професіоналізму.

Євгенія БЄЖАН,

учасниця першої групи

дансько-українського проекту

 

ЯК СТАТИ УСПІШНИМ ПРОФСПІЛКОВИМ МОТИВАТОРОМ?

«Укрелектропрофспілка», як складова частина профспілкового руху країни, постійно розвиває та зміцнює зв’язки з міжнародними профспілковими організаціями, членами яких є глобальна проф­спілка IndustriALL, Інтернаціонал громадського обслуговування (PSI), Європейська федерація профспілок громадського обслуговування (ЄФПГО), Міжнародна організація профспілок працівників хімічної, гірничодобувної промисловості, енергети­ки та різноробів (ІСЕМ), Євроазійська Федерація профспілок трудящих металопромисловості (МЕФМ) тощо. Не винятком стала співпраця і з дан­ською Профспілкою 3F. У рамках проекту між Фе­дерацією професійних спілок України і 3F у 2016 році проведено заходи щодо активізації профспіл­кової діяльності, залучення нових членів тощо.

Так, протягом року Мо­лодіжною радою Хар­ківської «Укрелектро­профспілки» втілено в життя та реалізовано навчан­ня групи молодих профспіл­кових лідерів за програмою «Школа профспілкового мо­тиватора», що складалася з чотирьох модулів. Протягом звітного періоду молоді профспілковці мали змогу ознайомитися з мотивацією профспілкового членства та профспілкової активності, ко­мунікативною компетентніс­тю профспілкового мотивато­ра, особливостями взаємодії профспілкового мотиватора та ораторської майстерності. У навчанні використовува­лись інтерактивні методи, роздаткові матеріали з ураху­ванням індивідуальності кожного слухача школи. За результатами чотирьох моду­лів, 18 найактивніших слуха­чів отримали сертифікати за підписом керівництва Цен­тру з реалізації дансько-укра­їнського проекту.

Заняття дали змогу по-новому подивитися на, зда­валося б, прості та зрозумілі речі, спонукали молодь до пошуку нових підходів у ро­боті із спілчанами. Завдяки проекту, який згуртував мо­лодь, вдалося реалізувати не тільки навчальні заходи, а й пізнавальні, професійні, спортивні, волонтерські.

Так, наприклад, за підтрим­ки адміністрації та профко­му, в липні вдалося організу­вати виїзне засідання Моло­діжної ради на ПАТ «Харків­ська ТЕЦ-5», у листопаді вдруге поспіль проведено турнір (тепер уже щорічний) з інтелектуальних ігор серед профспілкової молоді «Що? Де? Коли?», у грудні проф­спілкова молодь, зокрема й слухачі школи, брала актив­ну участь у марші протесту та пікетуванні Верховної Ради України, а з нагоди Дня Святого Миколая допомогла Комарівському дитячому будинку-інтернату (допомо­гу було зібрано та передано вихованцям закладу).

Невипадково президією Хар­ківського обласного комітету «Укрелектропрофспілки» прийнято рішення щодо оновлення складу Молодіж­ної ради та її президії, затвер­дження кадрового резерву з числа молоді, яка брала ак­тивну участь у роботі школи.

6–8 листопада 2016 року в м. Яремче Івано-Франків­ської області на навчальній базі пансіонату «Арніка» Іва­но-Франківського державно­го медичного університету Центральним комітетом Профспілки працівників енергетики та електротехніч­ної промисловості України було проведено семінар-тре­нінг «Залучення молоді до профспілок» та організацій­не засідання Молодіжної ради при ЦК Профспілки. Модератором заходу висту­пив учасник третьої групи дансько-українського проек­ту, заступник голови Проф­спілки Олександр Давиденко.

20 грудня 2016 року учасник третьої групи дансько-укра­їнського проекту Олег Сково­родніков у навчально-куль­турному центрі «Побужжя» Федерації профспілок Хмель­ниччини провів змістовний тренінг для колег профспіл­чан – членів обласної органі­зації «Укрелектропрофспіл­ки» з питань іміджу профлі­дера, стану молодіжного профруху та досвіду роботи данської Профспілки 3F.

Олександр ПРОСКУРНЯ,

учасник першої групи

дансько-українського проекту

04.02.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання