« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

П’ЯТИЙ СЕМЕСТР БУВ УСПІШНИМ

П’ЯТИЙ СЕМЕСТР БУВ УСПІШНИМ

ВІД ТЕОРІЇ – ДО ПРАКТИЧНИХ ПРИЙОМІВ

Довгоочікувана зустріч учасників першої групи про­екту на черговому п’ятому семестрі навчання відбулася у гостинному готельно-навчальному комплексі «Геть­ман» Об’єднання профспілок Львівщини. Як завжди, те­пла і щира атмосфера, з якою молодих профспілковців зустрічала західна столиця, сприяла продуктивному та активному навчанню спілчан.

Цього разу тему семінару обирали з урахуванням мак­симально практичної спрямованості. Відтак у підсумку програма навчання мала суто прикладний характер для застосування знань у профспілковій роботі.

Чимало учасників проекту провели у себе в регіонах круглі столи, пілотні одноденні та триденні тренінги. Проте виявилося, що окрім суто профспілкових тем, які розглядалися на минулих семінарах, профспілковцям необхідно дати знання, уміння й навички професійно го­тувати і проводити власні тренінги й ефективно ділитися знаннями з іншими.

Учасники мали змогу структурувати власні знання за формами, видами, методами та прийоми навчання дорослих. Основні серед них – це тренінг, семінар, практикум, лекція.

Молодь навчилася складати концепцію та програму тренінгу. А головне – практично застосовувати методи та прийоми для навчання профспілкових кадрів.

Особливу зацікавленість викликали інтерактивні ме­тоди навчання, на яких Ірина Глушко зупинилася більш докладно, оскільки вони дозволяють у стислі строки най­ефективніше засвоїти новий матеріал і закріпити його за допомогою практичних вправ.

Розглядаючи тему «Управління конфліктами», Ірина Глушко розкрила чинники, які сприяють вирішенню кон­фліктів, а які, навпаки, його поглиблюють. У ході інтер­активних занять молодь з’ясувала рівні конфліктів та їх класифікацію. Особливо цікаво було розглянути структу­ру конфлікту та за допомогою практичних вправ «розібра­ти» низку конфліктних ситуацій по поличках, навчитися керувати конфліктом.

Ольга Денисова презентувала тему «Ефективні кому­нікації у профспілках». Важливо, щоб профспілкові ліде­ри уміли налагодити ефективні комунікації з усіма зо­внішніми та внутрішніми структурами. Проте надзвичай­но важливим в цій ситуації для самого лідера залишатися здоровим і вміти правильно накопичити власні енерге­тичні ресурси, щоб постійно бути «в тонусі».

Особливо цікавими виявилися вправи та інструменти «Успіхології». Така наука не викладається у навчальних закладах, і всі подані матеріали є справді ексклюзивни­ми. Адже відомо, що правильно налагоджені комунікації людини з навколишніми сприяють досягненню успіху, у тому числі у профспілковій роботі.

Учасники розглянули декілька практичних прийомів, як бути успішним лідером, спонукати до активності ін­ших, краще пізнавати й виявляти різні мотиви в навко­лишніх з метою їхнього розвитку і трансформації у спіль­ну діяльність. Усі дійшли спільного висновку, що проф­спілки – справді унікальний елемент громадянського суспільства, якому довірена неоціненна місія – захист лю­дини праці, її творчості, особистого успіху й самореаліза­ції. Адже коли люди реалізовуються як особистості, отри­мують гідну зарплату за свою працю, мають гарне здоров’я і позитивну мотивацію – країна стає іншою, стрімко розвивається і трансформується у дійсно демо­кратичну, перспективну країну для життя людей.

Традиційно учасники презентували власні методичні розробки, проаналізували домашні завдання, прослухали інформацію про діяльність данських профспілок за ре­зультатами візиту Керівного комітету до Данії.

НОВИЙ ДОСВІД

Щоразу, визначаючи місце, дату і тематику навчаль­них семінарів для учасників дансько-українського проек­ту, намагаєшся провести якомога цікавіші тренінги, об­рати комфортне місце, зручний для усіх час. Цього разу учасників приймав Навчально-методичний центр проф­спілок Волині з його креативним директором Галиною Даниленко, зручними й комфортними умовами навчання.

Чого тільки вартий щойно відкритий Центр іннова­цій з інтерактивним обладнанням, де тренером навчан­ня дебютував наймолодший учасник третьої групи, апа­ратник Одеського припортового заводу, голова цехової профспілкової організації Ілля Юрченко. У червні цього року він брав участь у Міжнародному семінарі 3F «Со­ціальні медіа і профспілки», що дало йому можливість спробувати себе у цій ролі серед своїх друзів. Він ґрун­товно презентував тему з інтенсивного використання профспілками у своїй діяльності соціальних мереж, осо­бливо під час підготовки загальних акцій протесту, зро­бив акцент на важливості комунікації безпосередньо у профспілкових організаціях, інформуванні членів профспілок, практиці застосування медіа-ресурсів у ви­світленні профспілкової діяльності, взаємодії з іншими громадськими організаціями.

Не менш важливим був тренінг, проведений Іриною Глуш­ко і присвячений формам і методам інтерактивного навчан­ня у профспілках, оскільки кожен з учасників у своїх органі­заціях проводить пілотні тренінги в рамках проекту.

Вдало поєднана теорія з практичними вправами суттєво розкрила принципи застосування таких інтерактивних ме­тодів навчання, як мозковий штурм, ділова гра, акваріум, криголам, брифінг, де-брифінг, міні-лекція, карусель, зама­льовка, груповий малюнок тощо. Загальна ж ціль проекту – підготувати із складу слухачів мобільну групу профспілко­вих тренерів для системи навчання ФПУ.

Практичні поради з вирішення індивідуальних та колектив­них конфліктів учасники отримали в ході ще одного тренінгу, проведеного Іриною Глушко. Ця тема важлива для профспіл­ковців, оскільки майже щодня в трудових колективах виника­ють різноманітні ситуації, які можуть перерости у довготрива­лі конфлікти. Знову було цікаве поєднання теорії і практики, особистий досвід, групова розробка рекомендацій, як профспіл­кам діяти у конфліктній ситуації. Продовженням тренінгу ста­ло практичне заняття у залі судових засідань Луцького міськ районного суду, де розглядалася ситуація незаконного пору­шення трудових прав працівника, змодельована самими учас­никами семінару. За основу було взято проведення акції про­тесту у тролейбусному депо, організованому водієм тролейбу­са, незвільненим головою профкому, за що його без погодження з профспілкою було звільнено з роботи начебто за прогул. Роль голови профкому блискуче виконав Ілля Юрченко, а його за­хисника, керівника обкому профспілки – Олександр Давиден­ко. Не менш цікавими виявилися ролі начальника депо – Петра Древаля і свідків з боку позивача – Тетяни Євдокимової та від­повідача – Віталія Бабича. Засідання проводилося у складі справжнього судді та секретаря у повній відповідності з проце­дурою судового процесу і показало, що профспілки можуть від­стояти як свої права відповідно до законодавства, так і захис­тити працівника від свавілля роботодавця.

ЗАРЯД НОВИХ ЗНАНЬ І НАТХНЕННЯ

Заключним у п’ятому семестрі став п’ятиденний семінар другої групи дансько-українського проекту, яку прийняв центр «Гетьман» у Львові. Протягом тижня учасники плідно працювали з українськими тренерами.

Так, тренінг «Форми та методи навчання у профспілках» Ірини Глушко дозволив детально розглянути застосування інтерактивних методик у роботі з дорослою аудиторією. Здо­буті теоретичні знання учасники закріпили на практиці під час роботи в групах, розробляючи алгоритм підготовки до про­ведення тренінгу та написання плану-конспекту тренінгу.

Актуальною стала тема «Управління конфліктами», адже за специфікою своєї роботи профспілкові активісти щодня мають справу з різноманітними трудовими конфліктними ситуаціями, які необхідно вирішувати. Тож розглянувши теоретичні аспекти теми, зокрема різні стилі поведінки під час конфлікту, його структуру та фази перебігу, учасники проекту на практиці навчи­лися створювати сценарій із розв’язання конфліктної ситуації.

Тему «Стрес-менеджмент» логічно доповнили знання, здобуті під час опанування попередніх тем. Відомо, що в умовах сучасного світу, в особистому та професійному житті людина страждає від стресів, а це, у свою чергу, зменшує емоційний та енергетичний по­тенціал, ефективність її роботи й впливає на здоров’я та стосунки з іншими людьми. Тож насамперед учасники визначили рівень стресів у власному житті, віднайшли причини та джерела його ви­никнення, а під час практичної частини тренінгу навчилися його опановувати і виробили власні стратегії боротьби зі стресом.

Несприятлива економічна ситуація в країні та інші виклики сучасності, з якими стикаються профспілки в боротьбі за трудові та соціальні права працівників, потребує перегляду форм та ме­тодів ведення роботи й вироблення істотно нових осучаснених стратегій дій. Не випадково друга група з тренером Ольгою Де­нисовою розглянула тему «Колективні (солідарні) дії профспі­лок». Ефективне функціонування будь-якої організації неможли­ве без сильного, розумного, відповідального лідера, який гуртує навколо себе людей. Тому тренінг було присвячено особистості лідера, визначенню його основних принципів, головних завдань та аналізу моделі поведінки у різноманітних ситуаціях. Важли­вим стало вироблення нових підходів до функціонування органі­зації, пошук нових партнерів та форм для реалізації її завдань.

Навчальний тиждень минув надзвичайно плідно, проте, за словами учасників, дуже швидко. Отримавши черговий заряд нових знань, натхнення та підтримки однодумців, вони повернулися додому, щоб втілювати у життя нові про­екти та змінювати себе й країну на краще.

Центр з реалізації дансько-українського проекту

16.12.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання