« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

НАША МЕТА – ЗАЛУЧЕННЯ МОЛОДІ ДО ПРОФСПІЛОК

НАША МЕТА – ЗАЛУЧЕННЯ МОЛОДІ ДО ПРОФСПІЛОК

Тривала соціально-еконо­мічна і політична криза у нашій країні призвела до значного падіння рівня життя населення, загаль­ного погіршення умов праці та зайнятості населення. Не обійшла вона своїм не­гативним впливом і молодь.

Поряд із загальними проблема­ми особливо чітко позначили­ся проблеми молоді. До них на­лежать: погіршення можли­вості для отримання безкоштовної про­фесійної освіти, складнощі працевла­штування та отримання першого робо­чого місця, високий рівень безробіття, скорочення можливостей для створен­ня сім’ї, материнства, повноцінного культурного розвитку.

Молодь є найбільш уразливою части­ною суспільства, такою, що потребує за­хисту, але ж і найбільш активною до де­мократичних процесів та новацій. І хто, як не профспілки, можуть її згуртувати, захистити.

На жаль, систематичну, ці­леспрямовану роботу з молод­дю проводять не всі профспіл­кові організації. Це уповіль­нює поповнення лав профспі­лок новими членами, усклад­нює процес омолодження профспілкового активу.

Пленумом Центрального комітету Укрелектропроф­спілки затверджено Програ­му діяльності з питань моло­діжної політики, у якій окрес­лено завдання щодо підвищення ефек­тивності роботи профспілкових органі­зацій із захисту соціально-економічних інтересів молоді, більш активного залу­чення молоді до Укрелектропрофспілки.

У Програмі пріоритетних напрямків профспілки на 2015–2020 роки зазнача­ється, що потрібно залучати молодь до діяльності у виборних профспілкових органах усіх рівнів.

Уся діяльність ЦК Укрелектропроф­спілки щодо роботи з молоддю, при за­безпеченні самостійності й ініціативи профспілкових організацій у вирішен­ні конкретних завдань, підпорядкова­на загальним принципам і цілям, об’єднана в систему і являє собою єди­ну молодіжну політику.

Укрелектропрофспілка впроваджує свою молодіжну політику на основі прав, наданих їй Конституцією Украї­ни, ЗУ «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», міжнародними конвенціями та стандартами, а також відповідно до вимог Статуту профспіл­ки та програми молодіжної політики.

Головною метою молодіжної полі­тики Укрелектропрофспілки є органі­зація діяльності профспілки та її тери­торіальних і первинних організацій щодо захисту соціально-економічних прав працюючої та учнівської молоді, залучення її до профспілкової грома­ди, підготовка та поповнення проф­спілкового активу молодими людьми.

На всіх рівнях структури нашої профспілки триває робота щодо ство­рення молодіжних рад і комісій із ро­боти з молоддю.

Керуючись Програмою діяльності з питань молодіжної політики, 31 липня 2007 р. при ЦК профспілки було створе­но Молодіжну раду. 6 листопада 2016 р. відбулося перше організаційне засі­дання вже третього складу Молодіж­ної ради ЦК Укрелектропрофспілки.

Молодіжна рада дотримується чіт­кого планування своєї робо­ти. Рішення ради для Прези­дії ЦК мають рекомендацій­ний характер.

Молодіжні ради та комісії створені і працюють у Хар­ківській, Запорізькій, Хмель­ницькій, Київській, Дніпро­петровській, Донецькій, Рів­ненській, Івано-Франків­ській, Волинській, Вінниць­кій, Львівській областях. І робота триває, адже потрібно охопити молодіжним рухом усю профспілку.

В усіх територіальних і первинних організаціях, де є молодіжні ради, їхні члени зараховуються до кадрового ре­зерву і проходять відповідне навчання. Молоді профактивісти, як правило, та­кож делегуються у виборні органи профспілкових організацій.

Одним із досягнень Молодіжної ради є внесення до Статуту профспіл­ки п. 7.8, який встановлює, що голова Молодіжної ради за посадою є членом ЦК профспілки, а також п. 2.2.17 про молодіжну політику. Постановою Пре­зидії ЦК профспілки № П-8-5 були ухва­лені Пріоритетні напрямки діяльності Молодіжної ради профспілки.

Укрелектропрофспілка як частина міжнародного профспілкового руху про­водить свою молодіжну політику, вико­ристовуючи досвід зарубіжних профцен­трів, особливо Європейської Федерації профспілок громадського обслуговуван­ня (ЄФПГО), Інтернаціоналу громадсько­го обслуговування (PSI). Крім того, ми плідно співпрацюємо з ними у сфері на­вчання молодих профспілкових лідерів.

Наприклад, в рамках дансько-укра­їнського проекту з 6 до 8 листопада в м. Яремче (Івано-Франківська область) на навчальній базі пансіонату «Арні­ка» Івано-Франківського державного медичного університету відбувся семі­нар-тренінг на тему: «Залучення моло­ді до профспілок» для членів Молодіж­ної ради ЦК Укрелектропрофспілки. Семінар проводився у формі тренінгу, а участь у ньому взяли 20 учасників (8 жінок і 12 чоловіків).

Враховуючи той факт, що залучати молодь до профспілки може тільки профспілкова молодь, організатори ста­вили за мету підготувати майбутніх мо­дераторів для Укрелектропрофспілки зі складу членів Молодіжної ради, озна­йомити їх з активними формами і мето­дами навчання, з передовими техноло­гіями організації навчального процесу.

На початку занять фіксували очіку­вання від семінару його учасників, а на завершення навчання – провели моні­торинг досягнення очікуваних резуль­татів. У семінарі-тренінгу застосовува­ли динаміку групового спілкування, «мозковий штурм».

Вірю в те, що саме молодь, яка про­йшла навчання, зможе донести до мо­лодих людей – членів первинних проф­спілкових організацій Укрелектро­профспілки думку про те, що саме від них залежить втілення в життя нових ідей, активізація молодіжного проф­спілкового руху.

Олександр ДАВИДЕНКО,

учасник третьої групи дансько-українського проекту

ОСНОВНИМИ ЗАВДАННЯМИ ЦК УКРЕЛЕКТРОПРОФСПІЛКИ У ЗДІЙСНЕННІ МОЛОДІЖНОЇ ПОЛІТИКИ Є:

þ координація діяльності територіальних і первинних організацій щодо захисту соціально-економічних і трудових інтересів молоді, сприяння розширенню законо­давчих гарантій її прав на навчання та працю, житло, участь у вирішенні виробничих завдань, на гідну оплату праці, повноцінний відпочинок і дозвілля;

þ сприяння залученню молоді до профспілкової діяльності і членства в профспіл­ці, активізація профспілкової роботи для забезпечення, підготовки і поповнення профспілкового активу з числа молоді, допомога у самоорганізації молоді з метою реалізації її суспільно корисних ініціатив та інтересів, привчання молодих людей до самостійності та ініціативи у вирішенні життєвих питань;

þ вивчення досвіду роботи з молоддю територіальних організацій профспілки, а та­кож членських організацій Федерації профспілок України і міжнародних профцентрів, удосконалення форм і методів цієї роботи.

 

ПРОФСПІЛКОВА «МЕНТАЛЬНІСТЬ» І ЗМІНИ

Кожен з нас від народження має свій прихований потенці­ал, і наше завдання – розкрити його й стати тими, ким ми має­мо бути насправді.

Свобода вибору – це те, що зараз доступно кожному. Якщо ти – профспілко­вий лідер і обираєш курс на позитивні зміни у профспіл­ках, то надзвичайно корисним для розвитку власного лідерсько­го потенціалу й отримання нових знань є участь у дансько-україн­ському проекті. Об’єднана феде­рація робітників Данії – 3F разом із ФПУ реально допомагають зро­бити все і навіть більше, щоб «від­крити» ваш лідерський потенціал і зробити із вас першокласного професіонала-профспілковця, який готовий та вмотивований до змін, компетентний і навчений.

Освіта, працьовитість, талант і вміння правильно адаптуватися до швидких змін у суспільстві – основні складові успіху. Сьогодні вузькопрофільна профспілкова освіта посідає одне з головних місць у підготовці справжніх про­фі. Адже правильно обране та якісно організоване навчання – фундамент становлення особис­тості як компетентного, грамот­ного, обізнаного і впевненого у собі профспілкового лідера з ефективною командою.

Сьогодні ми повинні віднайти найкращі можливості для життя в нових умовах, ритм змін яких що­дня прискорюється, а час вперто диктує нові правила. Тому саме за­раз, беручи участь в дансько-укра­їнському проекті, ми маємо вчити­ся самі й навчати новому своїх ко­лег-профспілковців на місцях, формуючи з них нових майбутніх лідерів профспілкового руху.

Важливо пам’ятати, що під час отримання знань з ведення перего­ворів нам необхідно засвоїти певні правила. Основне з них те, що компроміс – це не завжди найкраще ви­рішення питання. Адже обидві сто­рони йдуть на поступки і не отри­мують повноцінного результату. Отже, власне продуктивна співпра­ця – це та вершина, якої ми маємо досягати у результаті переговорів.

Потрібно враховувати, що україн­ський менталітет формувався на тлі боротьби двох протилежно різних суспільних моделей. З од­ного боку – це збереження давніх традицій, цінностей суспільно-хуторського укладу й вольностей місцевого самоуправління, що мали українці завдяки Магде­бурзькому праву. А також вихо­вання волелюбної нації на славет­них традиціях Київської Русі й сі­чового козацтва. З іншого боку – утвердження авторитарно-дер­жавницьких принципів, прийнят­тя над собою влади «першої осо­би», що активно насаджувалися за часів Російської імперії та Радянського Союзу. Під усіма цими різноманітними впли­вами і сформувалася наша сучас­на ментальність, яка є унікаль­ною, проте дещо суперечливою.

Усе це, звичайно, накладає відби­ток і на такий інститут громадян­ського суспільства, як профспіл­ки. А власне – на усвідомлене осо­бисте членство у профспілках та активну участь спілчан у діяль­ності профспілок.

Звичайно, подолати нашу «проф­спілкову» ментальність – що членство у профспілці має обов’язково принести матеріальні блага – важко. Для того, щоб мо­тивація профспілкового членства не зводилася тільки до банально­го: «А зацікавте мене…» чи «Ми тебе обрали – іди нас захищай…», необхідно докладати усіх зусиль, щоб люди усвідомили, що ніхто, крім них самих, не зможе їм допо­могти вирішити проблеми.

Лише тоді профспілка зможе нада­ти і юридичний захист, і забезпечи­ти підвищення професійної квалі­фікації або взагалі її змінити, від­стояти порушені права, домовити­ся з роботодавцем про гідну й своє­часно виплачену заробітну плату, безпечні умови праці й навчання, згуртувати колектив, організувати цікаве і змістовне дозвілля та бага­то іншого. Врешті-решт, сильна та ефективна профспілка зможе допо­могти людині самореалізуватися і відчути себе частиною дружньої спільноти, згуртованої команди од­нодумців та колег.

Кожного дня, на кожному заході, кожною справою необхідно аргу­ментовано й професійно доводити до наших спілчан, що профспілки в Україні – це не явище з минуло­го, і не організації, що підтриму­ють владні клани, а це насамперед – громадські організації, які допо­магають людям захистити свої трудові права та інтереси в умовах жорсткої ринкової економіки, є по­вноцінними представниками тру­дящих та дієвим інститутом гро­мадянського суспільства.

Ця нелегка справа – за компетент­ними лідерами, за уже досвідчени­ми і, звичайно ж, за молоддю. Але обов’язково за професійно підго­товленими профспілковцями, не байдужими, вмотивованими, здат­ними працювати тільки на пози­тивні зміни, приймати рішення і головне – брати на себе відпові­дальність.

Анна ЛЕТА,

учасниця першої групи дансько-українського проекту

03.12.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання