« на головну 27.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

ВІЗИТ ДО ДАНІЇ: СПІВПРАЦЯ ТА ОБМІН ПРОФСПІЛКОВИМ ДОСВІДОМ

ВІЗИТ ДО ДАНІЇ: СПІВПРАЦЯ ТА ОБМІН ПРОФСПІЛКОВИМ ДОСВІДОМ

До складу делегації увійшли члени Керівного комітету проекту – Го­лова Федерації профспілок Украї­ни Григорій Осовий, голова Дні­пропетровського обласного об’єднання профспілок Віталій Дубіль та команда з ре­алізації проекту – Валентина Шевченко, Во­лодимир Майданюк та Катерина Гайдук.

У ході візиту українські профспілковці ознайомились з особливостями діяльності профспілок Данії та провели засідання Ке­рівного комітету проекту.

ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ ДАНСЬКИХ ПРОФСПІЛОК. ПРОФСПІЛКОВІ ФОНДИ

Зустріч з міжна­родним департа­ментом 3F: Еспер Нільсон

У Данії немає Трудо­вого кодексу, все регулю­ється колективними уго­дами та договорами між профспілками та робото­давцями. В країні близько 3 млн працівників, з них близько 60% – члени профспілок. З 1990 року проф­спілки мають права, що закріплені в Генеральній угоді між профспілками і роботодавцями. Але в Конституції Данії закріплене право громадян об’єднуватися в профспілки з базовими правами та гарантіями їх діяльності. Також діють базові зако­нодавчі норми, якими регулюються питання від­пусток, страхування на випадок безробіття, умови праці на робочому місці, арбітражного судового тлумачення угод та договорів. Одночасно діють норми трудового законодавства Європейського Со­юзу: тривалість робочого дня, трудові контракти.

Ринок праці у Данії надзвичайно гнучкий. За рік близько 30% працівників змінюють ро­боче місце. Основним соціальним партнером профспілок виступає Конфедерація робото­давців Данії, яка об’єднує 13 організацій ро­ботодавців та 28 тис. данських приватних компаній. Вона створена ще 1896 року.

ПРОФСПІЛКОВІ ФОНДИ

Страхування на випадок безробіття

Каса профспілки по безробіттю забезпечує членам виплату допомоги у випадку втрати роботи. Членські внески складаються з де­кількох частин: внесок у касу по безробіттю, членський внесок у профспілку і місцеве від­ділення, внесок на дострокову пенсію (для тих, хто бажає брати участь у системі достро­кових пенсій). Протягом 2 років профспілка може виплачувати допомогу по безробіттю за умови, що член профспілки шукає роботу і щонайменше 2 рази на тиждень розсилає ре­зюме. За цим стежить профспілка. Вийти на дострокову пенсію можна не раніше 60 років. І пенсія буде виплачуватися з профспілково­го пенсійного фонду. Дострокова пенсія при­пиняється при переході на загальну пенсію.

КОНФЕДЕРАЦІЯ ПРОФСПІЛОК ДАНІЇ LO

Зустріч з віце-президентом LO Арне Гревсеном

У Данії є три різні національні об’єднання профспілок, які представляють: 1) академіч­ний сектор; 2) працівників, які мають вищу освіту і працюють у громадському секторі; 3) кваліфікованих і некваліфікованих робітни­ків. Найчисельніша з них – Конфедерація профспілок Данії LO. Вона об’єднує 17 профспі­лок (у тому числі 3F) і представ­ляє понад 1 млн членів. Ке­рівництво: президент, ві­це-президент і три за­ступники за основни­ми напрямами ді­яльності, а саме: представництво і захист трудових прав, консультації для укладання ко­лективних угод на галузевих рівнях, сприяння у створенні належної атмосфери на робочих місцях, гідних і безпечних умов праці, участь в управлінні та адмініструванні профспілкової пенсійної системи (в рамках, визначених колективними договорами). LO має угоди про співпрацю з двома іншими кон­федераціями в питаннях вироблення спільних позицій на переговорах з урядом. LO входить і до міжнародних профоб’єднань, зокрема та­ких, як Європейська (ETUC) та Міжнародна (ITUC) конфедерації профспілок. LO має міс­цеві осередки по всій країні, які об’єднують місцеві осередки 17 галузевих профспілок – членів LO. Також Конфедерація має дві влас­них профспілкових школи для навчання проф­спілкових активістів і працівників апаратів профспілок – членів LO. За їх навчання 50% сплачують роботодавці, а 50% – профспілки.

СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ

Зустріч з Конфедерацією роботодав­ців данської промисловості DI: Андерс Юст Педерсен

Було цікаво дізнатися від роботодавців, яким чином у Данії відбувається соціальний діалог на всіх рівнях. Петер Хельк та Андерс Юст Педерсен презентували свою організацію й ознайомили присутніх зі структурою DI. Вона заснована ще у 1836 році і має давні про­мислові традиції та широкі зв’язки. Основна місія – всебічна допомога вітчизняним компа­ніям як у Данії, так і всьому світі в ефективно­му та законному веденні бізнесу. Більшість підприємств у Данії належать до малого та се­реднього бізнесу з кількістю до 100 пра­цівників. Соціальні партнери спільно проводять багато інфор­маційних кампаній з охорони праці, які фінансує уряд (понад 10 млн євро на рік).

Учасники зустрічі ознайомилися із систе­мою взаємодії колегій з охорони праці, що ство­рені на всіх рівнях. У Данії налагоджена співпраця профспілок з роботодавцями від націо­нального до локального рів­ня. Якщо на підприємстві пра­цює більше 9 осіб, роботодавець зобов’язаний створити групу з охорони праці, а якщо більше 19 – комітет (комісію) з охорони праці.

Система може працювати тільки тоді, коли є чітка співпраця по всій вертикалі. Тому в цьому плані надзвичайно актуаль­ним є вивчення данського досвіду в умовах, коли в Україні розпочинаються процеси де­централізації влади та делегування частини повноважень на місця.

У Данії існує традиція укладання колектив­них договорів на 2 роки. Проте існує практика їх укладання на декілька років.

Конфедерація профспілок укладає Гене­ральну угоду з відповідною Конфедерацією роботодавців. Це так звані основні норми для споріднених галузей виробництва, які пред­ставляють ці об’єднання. Угоди містять нор­ми, що регулюють тривалість праці і відпо­чинку, заробітну плату, відпустку, охорону праці, права та обов’язки сторін.

Для певної галузі профспілка і роботода­вець укладають галузеву національну угоду, норми якої є базовими для всіх підприємств галузі. В регіонах місцеві осередки укладають колективні договори безпосередньо з власни­ками підприємств, де працюють члени проф­спілки. За основу беруться норми національної угоди і в колективному договорі їх можна тіль­ки покращити. Якщо власник підприємства відмовляється укладати колективний договір, місцевий осередок профспілки просто підпису­ється під національною галузевою угодою і ав­томатично приєднується до неї, тобто дія такої угоди на підприємстві виконує роль колектив­ного договору, оскільки містить базові трудові і соціальні норми для певної галузі. Якщо і тоді роботодавець заперечує проти виконання умов колективного договору або категорично його не визнає, профспілки вдаються до мето­дів тиску, зокрема «блокування» підприємства.

У Данії для вирішення трудових спорів або питань, пов’язаних з порушенням умов колективних угод чи договорів, існують спе­ціальні трудові суди.

Якщо сторони не згодні з тлумаченням норм угод та договорів, питання вирішує спе­ціальний арбітражний суд.

ОСОБЛИВОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ 3F – ОБ’ЄДНАНОЇ ФЕДЕРАЦІЇ РОБІТНИКІВ ДАНІЇ

Зустріч з міжнародним департамен­том 3F: Б’ярне Ларсен, Йонас Деван­тьєр, Дорота Йоргенсен

3F – найчисельніша профспілка в Данії. Вона об’єднує кваліфікованих і некваліфікова­них працівників. Її чисельність становить по­над 330 тис. членів профспілки. 3F була засно­вана 1 січня 2005 року в результаті злиття проф­спілок SID (профспілка кваліфікованих робіт­ників) і KAD (профспілка жінок-робітниць), в 2007 році до 3F долучилася RBF (профспілка працівників ресторанної галузі). Усі ці проф­спілки проіснували понад 100 років, тому 3F має потужні профспілкові традиції та є впли­вовим гравцем на ринку праці.

Структура 3F: представники профспілки на підприємствах (shop stewards – SS) та проф­спілкові представники-інспектори з охорони праці (safety representative – SR) на підприєм­ствах утворюють основну силу в діяльності 3F. Профспілка має широку програму навчання, яка дає її представникам оптимальну підготов­ку для профспілкової діяльності.

Нещодавно у 3F відбувся з’їзд (найвищий орган), який збирається раз на 3 роки. На з’їзді обирають керівництво профспілки (президент віце-президенти) та виконавчий комітет (107 осіб). Виконком проводить засідання щоміся­ця. Зі складу виконкому виокремлюють підко­мітети за напрямами діяльності.

Члени 3F організовані в шість основних груп: працівники промисловості, транспортни­ки, працівники бюджетного сектору, будівель­ники, працівники сфери послуг приватного сектору, працівники «зеленого» сектору (АПК).

Основні напрями діяльності 3F: укладання колективних договорів (понад 90% членів 3F охоплені колдоговорами), страхування на ви­падок безробіття, профспілкова освіта та під­вищення кваліфікації дорослих, участь і контроль за створенням належного виробничо­го середовища та соціальних умов праці, між­народна діяльність та солідарність, інформа­ційна діяльність та робота із ЗМІ.

Зустріч з віце-президентом 3F Тіною Крістенсен

Віце-президент 3F розповіла, яким чином розподіляються обов’язки між керівництвом профспілки. Особисто вона відповідає за сфери підвищення кваліфікації працівників 3F та на­лагодження ефективної взаємодії між відділа­ми та департаментами апарату. У головному офісі 3F в Копенгагені працюють понад 500 осіб. Тому підвищення кваліфікації працівни­ків і налагодження взаємодії між підрозділа­ми здійснюється постійно й потребує особли­вої уваги. Також пані Крістенсен розповіла про інші напрями своє роботи, що зацікавили укра­їнську делегацію, а саме: механізми вироблен­ня політики 3F з питань соціального захисту, співпраця з профспілками різних європей­ських країн у сфері вдосконалення та застосу­вання трудового законодавства, міжнародне співробітництво та солідарна підтримка проф­спілок різних країн світу. Григорій Осовий ознайомив данських колег з особливостями ро­боти за відповідними напрямами у ФПУ. Сто­рони обмінялися думками про спільні пробле­ми й виклики, з якими стикаються працівники та профспілки в Данії й Україні, а також про можливі механізми їх вирішення.

Учасники зустрічі обговорили складні пи­тання, з якими сьогодні стикається 3F, зокре­ма так званого соціального демпінгу. 3F на­дає підтримку мігрантам за умови дотриман­ня ними встановлених у Данії трудових прин­ципів. Головне, щоб вони не «обвалювали» ринок праці і не демпінгували рівень зарпла­ти данців. Це основна умова для роботодав­ців, за дотриманням якої пильно стежить 3F.

МІСЦЕВІ ОСЕРЕДКИ 3F. РОБОТА ПРОФСПІЛКИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ

Зустрічі в осередках 3F: м. Ольборг, м. Сількеборг (голова Йєнс Свенінгсен та фіндиректор Кнуд Остер­гард), керівник групи «Солідарність» Лайла Штітсборг

Данські колеги презентували структуру та роботу місцевих осередків 3F із захисту прав працівників та залучення нових членів. Ко­жен осередок має 6–8 відділів і в середньому від 20 до 37 штатних працівників. Цікавою є система надходження і розподілу членських внесків між організаційними ланками 3F та Конфедерації профспілок Данії. Так, напри­клад, із 100% внесків, які надходять від члена профспілки до місцевого осередку, 25% відра­ховуються на головний офіс 3F, а 25% – на міс­цевий осередок Конфедерації профспілок Да­нії. Окрім того, данські профспілки мають власні фонди допомоги на випадок безробіття та пенсійні фонди, внески до яких сплачують­ся окремо від членських. Місцеві осередки укладають локальні колективні договори та входять до місцевої ради з охорони праці.

Данські колеги навели цікаві приклади ме­тодів тиску на роботодавців для укладення ко­лективного договору на тому чи іншому під­приємстві. Характерно, що профспілковці тут застосовують метод бойкотування, а саме: від­кликають своїх членів профспілки з робочого місця і виплачують їм заробітну плату, припи­няють транспортні поставки сировини через своїх колег-профспілковців у сфері перевезень та закликають інших роботодавців призупини­ти співробітництво з цим підприємством до моменту підписання його власником колдого­вору. Також місцевий осередок профспілки ак­тивно залучає місцеві ЗМІ для формування громадської думки щодо підтримки дій 3F.

У м. Ольборг відбулася зустріч з українськи­ми робітниками, що працюють в Данії та є чле­нами 3F. У ході зустрічі наші земляки на влас­ному прикладі довели, наскільки важлива під­тримка та допомога профспілки 3F для робітни­ків у Данії. Учасники обмінялися думками про необхідність змін та активного залучення мо­лоді до профспілкового руху в Україні.

З діяльністю групи «Солідарність» озна­йомила її керівник Лайла Штітсборг. Усе­редині 3F є громадська ініціатива, учасни­ки якої на волонтерських засадах допомага­ють «офіційному» апарату профспілки опе­ративно виявляти нагальні проблеми та потреби робітників. Вони консультують щодо обміну передовим досвідом профспіл­кової діяльності, розширення міжнародної співпраці 3F з профспілками різних країн, налагоджують стратегічні зв’язки безпосе­редньо з працівниками й членами профспі­лок в інших країнах з питань профспілково­го навчання, представництва й захисту, охо­рони праці.

У м. Сількеборг група відвідала одне з найбільших підприємств деревообробної га­лузі в регіоні – фабрику «Твілум», яка спеці­алізується на виготовленні меблів. Україн­ські профспілковці познайомилися з пред­ставником 3F на підприємстві – Френком Ан­дерсеном. Зустріч відбувалася у виробничих цехах, що дало змогу безпосередньо поспіл­куватися з рядовими членами профспілки – працівниками фабрики «Твілум» і дізнатися про досвід та особливості роботи профспілко­вих представників та інспекторів з охорони праці у Данії.

СИСТЕМА НАВЧАННЯ ЧЛЕНІВ ПРОФСПІЛОК ТА ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ДОРОСЛИХ

Зустріч з департаментом профспілко­вого навчання 3F: Ребека Франческа

Тристороння система, за якою держава спільно з профспілками та організаціями роботодавців узгоджують зміст навчання, забезпечує його відповідність побажанням сторін і може, за необхідності, змінюватися відповідно до вимог і потреб ринку праці.

Безробіття серед членів 3F загалом вище, ніж серед інших працівників. Тому 3F спря­мовує свої зусилля на те, щоб створити для членів профспілки можливість навчатися і підвищувати кваліфікацію протягом усього життя, аби якомога більше спілчан мали, як мінімум, професійно-технічну освіту. Тому в багатьох колективних договорах за­кріплено право на навчання і підвищення кваліфікації.

Приблизно кожен третій учень в галузях, які охоплені колективними договорами 3F, не є членом профспілки. Тому 3F надає ве­ликого значення створенню контакту з учнями технічних шкіл, щоб інформувати їх про свою роботу.

Зустріч з директором профспілкової школи 3F «Лангсохус» (м. Сількеборг) Яном Ас Крістенсеном та його заступни­ком Йоргеном Хердегардом Крістенсеном

Ознайомлення делегації ФПУ із системою функціонування профспілкового навчання Да­нії відбувалося безпосередньо в одному з про­відних навчальних центрів Данської профспіл­ки 3F «Лангсохус» (м. Сількеборг).

Окрім професійного навчання, 3F проводить і навчання профспілкових активістів. З них основну групу складають дві категорії осіб, які навчаються: представники Профспілки 3F на підприємствах (shop stewards – SS) та профспіл­кові представники-інспектори з охорони праці (safety representative – SR).

Навчання фінансується в межах 0,40 данської крони (DK) із заробітної плати за кожну годину. Ці кошти сплачує роботодавець до спеціального профспілкового фонду. За рік сума складає понад 400 млн DK для всіх профспілок, на частку 3F при­падає понад 100 млн DK. За ці кошти проходять навчання близько 10 тис. осіб. Система навчання на сьогодні включає близько 400 різноманітних щорічних навчальних курсів і програм.

Загалом навчання відбувається за наступ­ною схемою. Представники профспілок на під­приємствах (SS) спочатку проходять двотижне­вий базовий курс відповідно до своєї галузевої специфіки (транспорт, сільське господарство, будівельники, приватний сектор та громадська сфера послуг). Окремо двотижневий курс базо­вої підготовки проводиться для профспілкових інспекторів з охорони праці (SR). Через 3–4 міся­ці усі вони проходять спільне двотижневе на­вчання з основних тем, що стосується власне профспілкової діяльності, співпраці профспілок з політичними партіями, муніципалітетами, психології, органайзингу тощо.

3F має дві власних школи в регіонах. Також профспілка залучає ресурси двох шкіл інших профспілок. 3F має близько 100 тренерів, 37 з яких працюють на постійній штатній основі, а решта долучаються, коли є потреба провести навчання за певними спеціалізованими курса­ми. У навчальних групах нараховується, в осно­вному, до 20 слухачів.

За період перебування в школі працівник отримує заробітну плату (за рахунок фонду для навчання). Також якщо він не має змоги залишити вдома дітей на час свого навчання, у школах існують спеціальні дитячі групи, де вихователі наглядають за дітьми.

Графіком проведення тижневих курсів на­вчання та формуванням груп займаються міс­цеві осередки 3F. А власне зміст навчальних програм координує департамент профспілко­вого навчання в головному офісі 3F у Копенга­гені. Система, структура, обсяги фінансування навчання у 3F, а головне – розуміння того, що це є запорукою стабільного розвитку профспіл­кового руху загалом, а отже, сильних, впливо­вих, ефективних профспілок, дійсно вражають.

Програма візиту була дуже насиченою, адже за 4 дні українські профспілковці провели по­над 11 офіційних зустрічей. Гарні враження та дружня підтримка данських колег вселяють оптимізм та додають сил для проведення пози­тивних змін і вдосконалення роботи в наших профспілках. А запозичений досвід допоможе зробити українські профспілки більш потужни­ми, впливовими, солідарними та ефективними.

Центр з реалізації Дансько-українського проекту


  • Основні напрями діяльності 3F:
– укладання колек­тивних договорів (по­над 90% членів 3F охоплені колдогово­рами)

– страхування на випадок безробіття

– профспілкова осві­та та підвищення ква­ліфікації дорослих

– участь і контроль за створенням належ­ного виробничого се­редовища та соціаль­них умов праці

– міжнародна діяль­ність та солідарність

– інформаційна ді­яльність та робота із ЗМІ

 

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання