« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

ПРОЕКТ В ДІЇ: «НОВЕ БАЧЕННЯ» КРОКУЄ УКРАЇНОЮ

ПРОЕКТ В ДІЇ: «НОВЕ БАЧЕННЯ» КРОКУЄ УКРАЇНОЮ

Два насичені знаннями та ідеями дні провели учасни­ки засідання Профспілко­вого клубу «New Vision» в Івано-Франківську.

Традиційно 30 учасників – представників профспілок різних галузей і регіонів опра­цьовували актуальні теми профспілкової роботи.

Відкрила захід координатор Клу­бу від профспілкової сторони Кате­рина Баришева, яка презентувала діяльність і результати «New Vision» за півтора року, розкрила сутність і місію цієї ініціативи, а також по­дякувала Регіональному представництву Фонду ім. Фрідріха Еберта, який підтримує і усіляко спри­яє діяльності «New Vision».

Нагадаємо, що ініціати­ви Клубу реалізуються за­вдяки спільним зусиллям ЦК Профспілки працівни­ків АПК, Молодіжної ради ФПУ і Фонду ім. Фрідріха Еберта.

Перший робочий блок був присвячений гендеру, гендерній дискримінації, ролі жінки в сучасному світі, ідентичності, а та­кож проявам сексизму, фемінізму і насильства як у житті, так і в трудо­вій сфері. Як профспілкові працівни­ки мають реагувати на такі прояви? Яка наша роль у врегулюванні ген­дерних конфліктів? Як, власне, учас­ники бачать розподіл гендерних ро­лей чоловіка і жінки в сучасних умо­вах? Усе це та багато іншого учасни­ки обговорювали під керівництвом Надії Бурлаки, голови Івано-Франків­ської обласної організації профспіл­ки працівників харчової та перероб­ної промисловості, голови Жіночого комітету Профспілки пра­цівників АПК України.

Друга робоча тема – «Ри­нок праці. Проект Трудово­го кодексу–2016. Трудові права працівників у сучас­них умовах. Роль профспі­лок у захисті трудових прав працівників». Учасни­ки почули від заступника керівника правової та тех­нічної інспекцій праці апа­рату ФПУ, головного пра­вового інспектора праці Ірини Сидоряк практичні рекомендації щодо вирі­шення конфліктних ситуа­цій на підприємствах.

Жваве обговорення викликало питання індивідуальних і колек­тивних спорів. Дискусія тривала та­кож навколо проекту нового Трудо­вого кодексу. Більшість учасників вбачають у цьому документі загро­зу як для людини праці, так і для профспілок. Утім, вони одностайні у думці, що зміни до трудового за­конодавства вносити потрібно. І такі зміни для нас, профспілковців, можуть зіграти на користь, адже це можливість проявити себе і бути за­требуваними, бодай в інформаційно-роз’яснювальній роботі.

Другий день роботи учасники розпочали з постановки форум-теа­тру на тему «Мені байдуже до ін­ших». Це була історія постраждало­го на виробництві працівника, трав­мування якого керівництво заводу всіляко намагалося приховати. Окрім того, актори розкрили цінніс­ний аспект української людини, для якої сім’я є надважливою.

Віталій Копиш, Володимир Ко­вальчук, Катерина Баришева і Світ­лана Ліщук працювали з групами учасників над темами «Взаємодія профспілок із ЗМІ. Соціальні мере­жі. Етика в соціальних мережах».

Практично усі охочі змогли при­міряти на себе роль учасника пря­мого ефіру – давали інтерв’ю – в рамках завдання для груп.

На завершальному етапі розгля­далася тема якісного органайзингу. Учасники поділилися власним до­свідом у рамках теми.

Катерина БАРИШЕВА,

голова Київської обласної Профспілки працівників агропромислового комплексу України

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Мар’яна МІЩА­НИН, представ­ник ППО студен­тів Івано-Франків­ського коледжу ЛНАУ:

«Незабутні вра­ження, море по­зитиву, прекрасні емоції, цікава ін­формація, бурх­ливі дискусії, вра­жаючі знання учасників – і це лише маленька частина того, що відбувалося в рамках засідання Клубу. Величезна подяка організа­торам і учасникам зібрання!»

Віталій КОПИШ, представник Чер­нігівської облас­ної організації Профспілки пра­цівників освіти і науки України:

«Головне, щоб наші знання, на­працювання та ідеї дійшли до кожного члена профспілки. Тіль­ки тоді «нове ба­чення» перетво­риться на «нову дію».

Софія ПИЛИ­ПЕЦЬ, представ­ник Профспілки працівників обо­ронної промисло­вості України, ППО Державного науково-дослід­ного інституту хі­мічних продуктів, м. Шостка:

«Щиро вдячна, що такі прекрасні й корисні ініціати­ви, як Профспіл­ковий клуб «New Vision», підтримує Фонд ім. Фрідріха Еберта. Вдячна організаторам, спікерам, лекто­рам за навчання та мотивацію!»

Анатолій ДУТ­ЧАК, представник Об’єднаної орга­нізації Профспіл­ки «Лукор-Кар­патнафтохім»:

«Обговорення проекту Трудово­го кодексу для нас було заскладне, потребувало біль­ше часу. Потрібно організувати окре­мо обговорення питання щодо но­вацій трудового законодавства. Вражає, як у фі­нальному форум- театрі ми за неве­ликий проміжок часу на всі 100% представили ра­дянські профспіл­ки. І це при тому, що більшість учасників народи­лася після розвалу СРСР. Нам потріб­ні зміни».

Максим ДУХОТА, представник Профспілки пра­цівників підпри­ємств малого та середнього бізне­су м. Києва:

«Засідання мину­ло на «одному ди­ханні». Дякую ор­ганізаторам за таку чудову мож­ливість бути учас­ником Клубу. Дя­кую учасникам за жваві та яскраві дискусії».

Богдана УСИК, представник Профспілки пра­цівників АПК України, Київська обласна проф­спілка працівни­ків АПК:

«От і завершилося чергове засідання Профспілкового клубу «New Vision». Хочу висловити особливу подяку спікерам, які про­тягом двох днів розкрили актуаль­ні питання сучасно­го профспілкового руху, опираючись на власний досвід та знання. Після та­кого навчання я з упевненістю хочу сказати, що потріб­но працювати далі, тепер уже з нови­ми, набутими на засіданні Клубу знаннями».

 

ПОЗБАВЛЕННЯ БІЛЬШОСТІ СТУДЕНТСТВА СТИПЕНДІЙ – НЕПРИПУСТИМИЙ АНТИСОЦІАЛЬНИЙ КРОК

ЦК Профспілки працівників освіти і науки України спрямував лист до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з приводу листа Мі­ністерства фінансів від 28.07.2016 щодо під­готовки бюджетних запитів до проекту дер­жавного бюджету на 2017 рік, яким Мініс­терству освіти і науки України рекомендова­но розробити та подати на розгляд Уряду відповідні зміни до законодавства для здій­снення заходів, запланованих Міністерством фінансів, реалізація яких призведе до зву­ження соціальних і трудових прав працівни­ків освіти та осіб, які навчаються.

Як повідомляє прес- служба Профспіл­ки працівників освіти і науки України, профспілка вва­жає неприпустимим такий антисоціальний крок, як позбавлення основної ар­мії студентства стипендій.

Забезпечення стипендіями лише студентів із числа вразливих верств населен­ня є дискримінацією та по­рушенням гарантій Осно­вного Закону держави.

У листі наголошується, що під загрозою опинилися по­над 426 тисяч студентів ви­щих навчальних закладів ІІІ–ІV рівнів акредитації та більш ніж 103 тисячі сту­дентів І–ІІ рівнів акредита­ції, які на початок 2015/2016 навчального року отриму­вали академічні стипендії.

Зазначена норма не відпові­дає статті 53 Конституції України, відповідно до якої надання державних стипен­дій та пільг студентам за­безпечує держава. Статтею 22 Конституції визначено, що конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані.

Профспілка висловлює глибоке занепокоєння і просить вжити заходів для недопущення реалізації намірів Міністерства фі­нансів, адже це призведе до погіршення не лише со­ціальних та трудових прав працівників освіти, а й ста­ну всієї галузі в цілому.

Такі ж листи було надісла­но до Міністерства освіти і науки та ФПУ.

  • В ТЕМУ

10 серпня в інформаційній агенції «Голос UA» відбулася прес-конференція на тему «Звіль­нення вчителів і скасування стипендій: влада руйнує систему освіти під виглядом реформ?».

Cвою позицію висловили заступник голови Профспіл­ки працівників освіти і науки України Ольга Чабанюк, проректор з навчально-наукової роботи Європейського університету, директор гімназії «Євроленд» Олена Тимошенко, експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Микола Спірідонов.

20.08.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання