« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

ЩО МОЖЕ УЧНІВСЬКА ПЕРВИНКА

ЩО МОЖЕ УЧНІВСЬКА ПЕРВИНКА

В ужгородському Вищому профе­сійному училищі торгівлі та техно­логій харчування для представни­цтва й захисту прав та інтересів учнів створена і діє первинна проф­спілкова організація учнів училища. Кожен першокурсник на підставі заяви стає членом учнівської профорганізації й отримує профспілко­вий квиток, який засвідчує його членство у профспілці. Профорги груп становлять профком учнів­ського колективу. Бюджет профор­ганізації використовують для на­дання матеріальної допомоги та на культурно-масову роботу.

Матеріальна база училища до­помагає вирішувати питан­ня морального, фізичного виховання, здорового спосо­бу життя, дозвілля учнів. Тут діє спортивний зал із сучасними трена­жерами. У спортивних секціях за­ймаються близько 35% учнів. Тради­ційним стало проведення свята «День здоров’я» на стадіоні «Аван­гард», кошти для організації та про­ведення якого виділяє профспілка. В багатьох міських і міжміських зма­ганнях учні училища посідають при­зові місця, беруть активну участь в обласній міжгалузевій спартакіаді профспілок області, захищаючи честь галузевої профспілки.

У навчальному закладі працює практичний психолог, який спри­яє повноцінній адаптації пер­шокурсників, забезпечує інди­відуальний підхід до кожного учня. Для них обов’язково що­річно проводяться медичні огляди, в училищі щоденно працює медичний кабінет. На території навчального закла­ду для учнів та працівників діє кафе, у якому всі охочі мають змогу смачно й за помірну ціну пообідати. Є й бібліотека з читаль­ним залом, а для швидкого пошуку інформації учні можуть скористати­ся комп’ютерами, які підключені до Інтернету.

Культурно-масова робота, яка про­водиться в училищі, спрямована на згуртування учнівського колективу, аби кожен учень зумів проявити свої таланти. Для цього реалізують низку заходів, до яких завчасно готують сценарії, їх знімають на фото і відео.

Цікаво і весело проводяться про­фесійні свята. На одному з них – «Каша – мати наша» було представ­лено страви закарпатської кухні, яка славиться своїм розмаїттям, невиба­гливим і вишуканим смаком. Неаби­який виховний ефект мало і літера­турне свято з нагоди Міжнародного дня мови – «Вивчайте, любіть свою мову, як світлу вітчизну любіть». Під час Години слави і мужності «Подвиг переможців житиме у ві­ках!», присвяченій річниці визволен­ня Закарпаття від фашистських за­гарбників, учні згадували наших земляків, які полягли за рідний край, не пошкодували свого життя заради нашого щастя та перемоги.

На уроці пам’яті «Чорні дзвони Чорнобиля: 30 літ української траге­дії» про неоціненну роботу людей у білих халатах, які надавали ліквіда­торам першу медичну допомогу, розповів працівник училища Юрій Молнар, який у 1987 році працював водієм автомобіля швидкої допомо­ги у зоні відчуження. Зі словами вдячності звернулася до ліквідато­рів аварії на Чорнобильській АЕС голова Закарпатської обласної профорганізації працівників і під­приємців торгівлі, громадського харчування та послуг Галина Сваричевська, яка разом із профор­ганізацією педагогів училища вру­чила матеріальну винагороду Юрію Йосиповичу, а також учням, чиї батьки в 1986–1987 роках були учас­никами ліквідації страшних наслід­ків Чорнобильської катастрофи. А як не згадати тематичний вечір «Та­ємниця Святого Миколая», коли, за­вітавши до учнів училища в Ужго­роді, Святий Миколай привітав усіх ліричними віршами і подарував со­лодкі дарунки, які підготувала учнівська профорганізація.

Учнівська первинка та адміні­страція училища разом розробля­ють і затверджують положення про щорічні конкурси фахової майстер­ності серед учнів тих професій, які готує навчальний заклад. Профор­ганізація надає посильну допомогу в організації та проведенні цих кон­курсів: закуповує учасникам грамо­ти, дипломи, різноманітні цінні по­дарунки, які урочисто вручаються після завершення кожного заходу.

Ще одним напрямом роботи профкому є організація екскурсійних по­їздок визначними місцями України.

Щоразу напередодні Дня Перемо­ги профактивісти відвідують удома ветеранів Великої Вітчизняної ві­йни Надію Фастовець, працівника промторгу, та Євгенію Журавльову, працівницю громадського харчу­вання. Ветеранам вручають квіти, набори продуктів харчування, фрук­ти й солодощі.

А про одну акцію хочеться сказа­ти окремо. Голова учнівської ради училища Віра Шугай оголосила іні­ціативу – провести акцію «Вареники для солдата», у рамках якої учні-ку­харі наліпили дві тисячі порцій – усього 20 тисяч вареників для бій­ців 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади, які перебувають у зоні АТО. А до світлого свята Вели­кодня учні-кондитери спекли для воїнів АТО паски, які було освячено й передано військо­вослужбовцям.

На звернення Федерації проф­спілок України профорганізація учнів внесла свій скромний фінан­совий внесок на відбудову Будинку профспілок у Києві та для надання матеріальної допомоги учасникам АТО.

Свою подальшу роботу профорга­нізація училища спрямовуватиме на покращення дисципліни, успішнос­ті, сприяння реалізації навчально- виробничої програми учнів. Хотіло­ся б, щоб якнайшвидше були виріше­ні й існуючі проблеми: відсутність гуртожитку, вечірньої школи, авто­бусної зупинки поблизу училища…

Учнівська профорганізація разом з обласною профорганізацією пра­цівників та підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг намагатимуться знайти нові форми роботи для розв’язання поставлених завдань, адже лише в єдності проф­спілкових лав – сила, надія, впевне­ність у майбутньому.

Сергій БАРАНЧИКОВ,

завідувач відділу організаційно- гуманітарної роботи Закарпатської облпрофради

 

ЗБЕРЕГТИ Й ПРИМНОЖИТИ ЗДОРОВ’Я НАЦІЇ НЕ СЛОВОМ, А ДІЛОМ!

Інститут педіатрії, акушерства та гінеко­логії Національної академії медичних наук України є головною науково-дослідною установою в Україні у галузі охорони здоров’я матері і дитини. Клінічні відді­лення Інституту беруть на лікування най­тяжчий контингент хворих з усіх областей України та виконують роль останньої ін­станції, куди з надією на одужання звер­таються майбутні мами та хворі дітки.

В Інституті діють потужні дитячі відділення: психо­неврології, пуль­монології, клініко-діа­гностичне для дітей із хворобами сполучної тка­нини, гастроентерології, хірургії, урогінекології дитячого віку, інфекцій­но-боксоване для дітей молодшого віку. Також заклад має єдине в Украї­ні унікальне відділення хірургічної корекції вро­джених вад розвитку у ді­тей, де отримують допо­могу новонароджені, у яких патологію виявлено ще внутрішньоутробно.

Інститут – бюджетна ор­ганізація, тому коштів на його утримання та розви­ток бракує. Тож лідери Громадської організації «Громадянський комітет правового прогресу «Справедливість» Олена Бондарчук-Ладна та На­талія Мірошніченко, ко­трі входять до складу Опікунської ради цього медичного закладу, упро­довж багатьох років до­кладають величезних зу­силь для його належного функціонування. Пер­ший ремонт розпочинали ще 9 років тому в одному із відділень за підтрим­ки, в тому числі фінансо­вої, фонду «Нові тради­ції», засновником якого є Сергій Бондарчук. На сьогодні разом із небай­дужими людьми вони за­безпечили ремонт у відді­ленні педіатрії та холі Ін­ституту, завезли та укомплектували примі­щення меблями тощо. Олена і Наталія з власно­го материнського досвіду знають про проблеми у дитячій медицині й усві­домлюють, що здорова дитина – це майбутнє на­ції. Тож вони готові роби­ти все можливе для збере­ження здоров’я дітей України.

Добре, якби в державі було якомога більше та­ких мужніх і сміливих людей, які не бояться труднощів, готові за по­кликом серця допомага­ти творити добро й пра­цювати на благо майбут­ньої України.

20.08.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання