« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

ДО ПРОФСПІЛКОВОГО АДВОКАТА

ДО ПРОФСПІЛКОВОГО АДВОКАТА

Ще не так давно довіра громадян до профспілок була на рівні довіри до церкви. Багато що змінилося в останні роки. Йдеться, зокрема, про об’єктивні чинники – ситуа­цію в суспільстві у площині правового поля і зацікавле­ність влади у залученні громадськості до розбудови гро­мадянського суспільства, і абсолютно суб’єктивний чин­ник – фаховість і доброзичливість тих, хто працює на чут­ливих для спілчан ділянках у профспілках. Йдеться не лише про профлідерів різних рівнів, а й орговиків, юрис­тів. На жаль, за останніми досі не закріпився справедли­вий і заслужений ними термін – профспілковий адвокат, з усіма відповідними повноваженнями.

Понад півроку оббивала поро­ги управлінь Пенсійного фонду у Львівській області та в Шевченківському райо­ні артистка балету Західного тери­торіального Центру військово-му­зичного мистецтва та Академії Су­хопутних військ ім. П. Сагайдачно­го (колишній театр ПрикВО) Зоряна Богданівна, аби оформити пенсію за вислугу років при наявності страхо­вого стажу роботи 20 років, відповід­но до пункту 2 розділу ХV ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пен­сійне страхування» та статті 7 пункту «ж» ЗУ «Про пенсійне за­безпечення». Вибачте за канце­ляризми, але, як мовиться, і закони були, і пункти, а лю­дяності у певних чиновни­ків – ні.

Спершу, як розповіла у своєму листі-зверненні до Об’єднання профспілок Львівщини 39-річна балери­на, засумнівалися у профе­сійності колективу, де вона пропрацювала десятки років із трудовою книжкою та відповід­ним оформленням на роботу, чого в самодіяльних колективах не може бути, як і відповідної оплати праці. Хіба цього не знають у цих поваж­них установах? «Відфутболили» її ще за якимись доказами. Загадува­ли їй шукати різні законодавчі по­ложення щодо переліку відповідних професій і мистецьких установ та колективів, працівники яких мають право на оформлення пенсії за ви­слугу років, не прийнявши належ­ним чином документи на оформлен­ня пенсії, запропонували звільнити­ся з роботи (так вимагає законодав­ство). Поки пані Зоряна бігала без­кінечними чиновницькими лабі­ринтами, змінилося пенсійне зако­нодавство, приміром, у частині не­обхідного віку претендента на пен­сію за вислугу років.

Вочевидь відчай і водночас бага­толітня довіра до профспілок, куди ідуть як до останньої інстанції, при­вели її зі своєю бідою до Об’єднання профспілок Львівщини та його пра­вового інспектора праці Ірини Вав­ринкевич.

Тут не можна не згадати цей ви­щезгаданий суб’єктивний людський чинник. Його вже 19 років напрацьо­вує для спілчан Ірина Дмитрівна, а до неї відомою своєю людяністю і фаховістю чи не на всю Україну в частині знання пенсійного законо­давства була її попередниця, яка нині на заслуженому відпочинку, – Іда Нагірна. Після її висновків і крапки у справі ніхто з колег не ста­вив інших знаків і не мав особливих сумнівів.

Дехто радив Ірині Дмитрівні від­мовитися від справи пані Зоряни на цілком логічній підставі – авторка звернення не була членом профспіл­ки. Правда, через цілком об’єктивні причини – немає в цьому доволі спе­цифічному військово-мистецькому колективі професійної громадської організації. І ніхто не брав на себе клопіт про її створення, як і наша ві­заві, допоки наша балерина не стик­нулася з проблемою, що визначала якість її подальшого життя.

Іншої правової допомоги шукати не могла: адвокатові, тільки за на­писання відповідної заяви треба за­платити щонайменше 500 грн, а щоб він ознайомився зі справою – 1500 грн. А де гарантії позитивного вирі­шення, і скільки часу, коштів і здоров’я потребуватиме усе це?

Профспілковому юристу Ірині Вавринкевич довелося звертатися в Міністерство соцполітики і Мі­ністерство культури, звідки навіть на офіційні запити отримала дово­лі розпливчасті, неконкретні відпо­віді. Однак і вони були певною під­порою для звернення з фаховою ар­гументацією самого профспілково­го юриста до Пенсійного фонду України. Тут, треба віддати належ­не, більше не вимагали доказів від тих, хто звертається, як це було на рівні області, а самі знайшли пра­вові підстави для призначення пен­сії артистці балету. Про це у відпо­віді на їхнє звернення повідомили ОПЛ і профспілкового юриста. Можна собі уявити радість пані Зо­ряни. Адже, як акцентувала проф­спілковий юрист, прикінцевими по­ложеннями закону дозволено було призначати пенсію за вислугу ро­ків за раніше чинним законодав­ством, тобто незалежно від віку. А з квітня 2015 року, згідно із внесе­ними до закону про пенсійне забез­печення змінами, додалася нова умова – досягнення щонайменше 55-річного віку, крім необхідно­го страхового стажу, для ар­тистів балету, цирку.

Це може підтвердити, агі­туючи тепер за профспілку, Зоряна К., науковець львів­ського Інституту народо­знавства, яку керівник дві­чі незаконно звільняв з ро­боти, а за допомогою проф­спілкового адвоката Ірини Вавринкевич її поновлювали на роботі (це вже пішли по тре­тьому колу), двірник Львівсько­го комунального підприємства «Айсберг», якому не доплатили за вимушений прогул 861 грн, а тепер за всі порушення і заяви до суду, на­писані профспілковим юристом, і згідно з рішенням суду підприєм­ство виплачує працівникові 2685 грн.

Такі справи тягнуться роками, каже Ірина Дмитрівна. Згадує той час, коли здобувала перші бійців­ські якості після закінчення юрфа­ку Львівського університету ім. І. Франка, 12 років працюючи юристом на підприємстві. Тільки після його ліквідації подала заяву на інше місце роботи – в Об’єднання профспілок Львівщини. Тут належ­но оцінили її досвід – уже в перший день роботи їй довірили розрулюва­ти чималеньку чергу до профспіл­кового інспектора праці. Так протя­гом тисяч трудових днів не може відмахнутися вона від повені про­блем простих людей, спілчан, буває навіть – не членів профспілки. Її праця додає людям мотивації член­ства в громадській організації, по­силює імідж і роль профспілок у суспільстві в наш дуже непростий час.

Ольга ЛОБАРЧУК

 

У «БАРВІНКУ» ДІТЯМ ЗАВЖДИ ЦІКАВО

У мальовничому куточку Карпат, у перед­місті Перечина, діє дитячий оздоровчий за­клад «Барвінок» Закарпатської обласної організації профспілки працівників житло­во-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення (голова Іван Зелінський). Понад три десятиліття він оздоровлює дітей, дару­ючи їм радість відпочинку.

Добра слава про «Барвінок» розхо­диться всією Укра­їною. Невипадко­во цьогоріч місцем відпо­чинку 44 дітей своїх праців­ників його обрала Київська обласна організація праців­ників ЖКГ, МП, ПОН (голо­ва Володимир Лебедєв).

Під час цієї зміни разом з ними чудово відпочили і 45 дітей освітян нашого краю, які мають художні здібнос­ті. Свої роботи юні художни­ки залюбки показали голові Закарпатської обласної ор­ганізації профспілки пра­цівників освіти і науки Те­тяні Повханич, яка разом з головою Ужгородської місь­кої організації профспілки освітян Михайлом Меге­шем приїхала поглянути, як відпочивають і творчо зба­гачуються діти працівників освіти нашого краю.

Видовищною і водночас надзвичайно зворушливою була урочиста церемонія за­криття табірної зміни, на якій присутніх привітали голови обласних організа­цій профспілок працівників ЖКГ – Іван Зелінський, освіти і науки – Тетяна По­вханич, заступник Пере­чинського міського голови Любов Крижановська, ди­ректор КП «Комунальник» м. Перечин Володимир Гер­занич. Чекала нагорода і на одного із закордонних спон­сорів оздоровлення дітей у «Барвінку». Цього літа 52 ді­тей із малозабезпечених та багатодітних родин із Пере­чина оздоровлюються, як і в попередні роки, за рахунок коштів Баварської общини з Німеччини. За особистий внесок у цю роботу Іван Зе­лінський вручив голові Ба­варської общини Іріс Трюб­светтер Почесну грамоту Федерації профспілок Укра­їни у номінації «Батьків­ська турбота».

Сергій БАРАНЧИКОВ

 

НА ВСІХ КРИЛАХ – ДО ТАБОРУ

Широко відчинилися перед відпочивальника­ми двері дитячого оздоровчого табору ім. Юрія Гагаріна Херсонської обласної організації профспілки працівників державних установ, що розташований на побережжі Джарилгаць­кої затоки у місті-курорті Скадовську – колис­ці дитячого оздоровлення України.

В урочистому заході взяли участь почес­ні гості: голова Ска­довської РДА Віктор Турик, керівник апарату Херсонської ОДА Володи­мир Клюцевський і голова Херсонської обласної орга­нізації профспілки праців­ників держустанов Людми­ла Татаринова. Гості звер­нулися до дітей із вітальни­ми словами, побажали їм гарно відпочити, отримати яскраві враження і корисно провести час. Адміністра­ції та вихователям закладу побажали терпіння та на­снаги і, звісно ж, – миру для кожної української родини та всієї країни.

Цього року до табору на оздоровлення та відпочи­нок приїхали діти членів профспілки працівників держустанов і профспілки працівників закладів охо­рони здоров’я Херсонщи­ни. Більшість хлопчиків і дівчаток – це діти, які по­требують особливої соці­альної уваги та підтримки, із родин учасників АТО, багатодітних і малозабез­печених сімей Білозер­ського, Цюрупинського та Скадовського районів області.

Також виявили бажання оздоровитися в таборі і ді­тки з Вінницької області – вихованці спеціалізованої школи-інтернату для дітей з вадами слуху № 1.

05.08.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання