« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

ХТО БОЇТЬСЯ ДІАЛОГУ З ПРОФСПІЛКАМИ?

ХТО БОЇТЬСЯ ДІАЛОГУ З ПРОФСПІЛКАМИ?

Сергій КОМИШЕВ, голова Центрального комітету Профспілки металургів та гірників України:

«В усьому світі профспілки по­кликані вико­нувати свою го­ловну місію: представляти інтереси найманих праців­ників і домагатися, щоб дотримувалися загально­людські трудові гарантії: зайнятість (наявність і збільшення робочих місць), поліпшення умов праці (контроль за дотри­манням законодавчих норм) і гідна зарплата (для заповнення витраче­них сил працівника, утри­мання його сім’ї, вихован­ня дітей).

Це докладне роз’яснення призначене для тих представників влади, які бояться діалогу із проф­спілками, усіляко уника­ють обговорення зазначе­них вище питань, маску­ють свою боязнь різними безпідставними претензі­ями на адресу профспілок.

Тільки острахом і без­силлям своїх аргументів перед трудящими можна назвати вчинок Міністер­ства соціальної політики, яке подало на затверджен­ня до Кабінету Міністрів України постанову «Про затвердження Списків ви­робництв, робіт, професій, посад і показників, зайня­тість у яких дає право на пенсію за віком на пільго­вих умовах», в якому ви­ключається зі списку № 1 і № 2 низка професій і посад (слюсарі, електрогазозва­рювальники, електромонте­ри тощо).

Починаю­чи з грудня 2 0 1 5 року Профспілка металургів і гірників Укра­їни закликала міністерство до відкритого діало­гу з цього питання. Федерація профспі­лок України і Голова ФПУ Григорій Осовий, який брав участь у засі­даннях уряду, неодноразо­во звертали увагу на необ­хідність відкритого діало­гу з цього питання, адже одним розчерком пера Прем’єр-міністра Володи­мира Гройсмана можуть бути перекреслені роки ро­боти у шкідливих умовах тисяч працівників про­мислових галузей.

Детально це питання було викладено на сторін­ках газети «Голос Украї­ни» від 16 червня (№ 111) у публікації «Списки № 1 і № 2 – це не пільга, а соло­ний піт...», але діалог так і не відбувся. Причому про­ігноровані не тільки мета­лурги і гірники, а й пра­цівники інших галузей.

А через тиждень, 24 червня, рішення щодо скорочення Списків № 1 і № 2 було прийняте на засі­данні Кабінету Міністрів. Цього ж дня ЗМІ проциту­вали міністра соціальної політики Андрія Реву, який акцентує на виклю­ченні зі Списків началь­ників шахт, ділянок, це­хів. Очевидно, у міністер­стві розраховують, що така «новаторська» дія буде позитивно сприйнята народом. Але чомусь за­мовчується виключення зі Списків № 1 і № 2 сотень робочих професій, цілих підрозділів. Наприклад, з розділу «Гірничі роботи» виключено тринадцять ро­бітничих професій. По­вністю видалено підроз­діл № 5 «Аварійно-ряту­вальні частини (станції)». З розділу «Чорна металур­гія» у доменному виробни­цтві виключено п’ять ро­бочих професій і «керівну посаду» майстра; у вироб­ництві феросплавів ви­ключено сім робочих про­фесій і «керівну посаду» майстра. Увага: за кожною професією в цілому по га­лузі «стоять» тисячі заді­яних у технологічних про­цесах працівників. Пере­лік професій, які уряд ви­ключає зі Списків, тільки в гірничо-металургійній галузі становить 22 сторін­ки тексту.

Металурги і гірники – люди високого професій­ного рівня, дисциплінова­ні й відповідальні. Без цих якостей у галузі просто не можна працювати. Отже, цією постановою Кабінет Міністрів і особисто Воло­димир Гройсман «покара­ють» людей, які тяжкою працею у шкідливих умо­вах заробляють собі на шматок хліба. І це «покарання» го­тується саме до професійного свята – Дня металурга і гірника, який від­знача­ют ь у третю неділю липня.

І якої реакції че­кати від ме­талургів і гірників на цю постанову Кабі­нету Міністрів? Не­важко здогадатися. Бо­язнь уряду відкритого діа­логу з профспілками може призвести тільки до одно­го – масових акцій протес­ту трудящих».

 

СПИСКИ № 1 ТА № 2 – ЦЕ НЕ ПІЛЬГИ, А СОЛОНИЙ ПІТ...

Голова ЦК ПМГУ Сергій Комишев провів ві­деоселектор із територіальними комітетами ПМГУ. В студіях у Дніпрі, Кривому Розі, За­поріжжі, Маріуполі, Харкові, Алчевську були присутні також представники первин­них організацій. Обговорювалася готов­ність трудящих до участі в Марші протесту профспілок.

Профспілка мета­лургів і гірників України виступає проти шокового підвищення цін на газ і тарифів на житлово-комунальні послуги.

Профспілкові лідери пер­винних організацій за­пропонували внеси до Ре­золюції Маршу протесту вимогу до Уряду не при­ймати антинародну по­станову, у якій передба­чається оптимізація Списків № 1 і № 2.

Крім заявлених Міністер­ством соціальної політи­ки посад директорів шахт і начальників діля­нок, цехів, зі Списків ма­ють намір виключити та­кож низку робочих про­фесій – слюсарів, газоелектрозварювальників, електромонтерів, які ви­конують роботи на гаря­чих ділянках у доменній або феросплавній печі, у прокатному виробництві тощо; працівників, що спускаються під землю на глибину понад тисячу метрів у залізорудних шахтах, гірничоряту­вальників.

Металурги і гірники за­кликали шахтарів, хімі­ків, атомників і всіх, кого стосується так звана «оптимізація» Списків № 1 і № 2, сказати своє слово на Марші протесту профспілок.

Секретаріат ЦК ПМГУ

09.07.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання